Εν μέσω αντιαμερικάνικων διαδηλώσεων, απειλών και βομβιστικών επιθέσεων από τους Ταλιμπάν, συγκαλείται από τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι στις 21 Νοέμβρη στην Καμπούλ η Λόγια Τζίργκα (εθνοσυνέλευση), στην οποία συμμετέχουν 3.000 φύλαρχοι και διάφοροι πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες απ’ όλη τη χώρα, προκειμένου να αποφασίσει για την αποκαλούμενη Διμερή Συμφωνία Ασφάλειας ΗΠΑ-Αφγανιστάν, που καθορίζει τους όρους της αμερικάνικης παρουσίας στη χώρα μετά το τέλος του 2014, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ξένου Τύπου, ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να κρατήσει στο Αφγανιστάν 10.000-15.000 αμερικάνους στρατιώτες καθώς και δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, όχι μόνο για την εκπαίδευση και την υποστήριξη του αφγανικού στρατού, αλλά και για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων αυτόνομα, χωρίς ενημέρωση των αφγανικών αρχών. Επειδή τα αμερικάνικα στρατεύματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως στρατός κατοχής και θα διαπράττουν σφαγές, το Πεντάγωνο απαιτεί να υπάρχει για τους αμερικάνους στρατιώτες ασυλία από ποινική δίωξη με βάση την αφγανική νομοθεσία. Απαιτεί επίσης να διατηρηθεί το δικαίωμα των νυχτερινών επιδρομών σε αφγανικά σπίτια.
Τα δύο τελευταία ζητήματα παρέμεναν σε εκκρεμότητα μέχρι την τελευταία στιγμή, προφανώς όχι επειδή το ανδρείκελο των Αμερικάνων, ο Καρζάι, διαφωνούσε, αλλά επειδή χρειαζόταν να παίξει το θέατρο της σκληρής διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα για το ζήτημα των νυχτερινών επιδρομών, για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις και να παρουσιάσει την όποια ανώδυνη παραχώρηση των Αμερικάνων ως επιτυχία και διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας. Τελικά, μόλις δύο μέρες πριν από τη σύγκληση της Λόγια Τζίργκα ανακοινώθηκε ότι υπήρξε συμφωνία και στα δύο εκκρεμή ζητήματα, η οποία ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, την ασυλία για τα αμερικάνικα στρατεύματα και τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν επιδρομές σε αφγανικά σπίτια «μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις» (κατά τη δική τους εκτίμηση πάντα).
Η δήλωση του εκπροσώπου του Καρζάι, Αϊμάλ Φαΐζι, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις «δεσμεύσεις» που αναλαμβάνουν οι Αμερικάνοι: «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να στείλει ο πρόεδρος Ομπάμα μια επιστολή που να διαβεβαιώνει τον πρόεδρο και το λαό του Αφγανιστάν ότι δεν θα γίνει κατάχρηση του δικαιώματος εισόδου στα αφγανικά σπίτια και των εξαιρετικών περιστάσεων από τις αμερικάνικες δυνάμεις. Ολη η ιδέα της επιστολής ήταν να αναγνωρίσει ο Ομπάμα τα δεινά του αφγανικού λαού και τα λάθη που έγιναν στη διάρκεια του δωδεκάχρονου πολέμου». Λίγο αργότερα, πηγές του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν τα περί επιστολής, εξευτελίζοντας τις μαριονέτες τους στο Αφγανιστάν.
Επειδή ο Καρζάι δεν θέλει να επωμιστεί προσωπικά την ευθύνη της υπογραφής της επαίσχυντης και ταπεινωτικής αυτής συμφωνίας, έχει συγκαλέσει τη Λόγια Τζίργκα, για να δείξει ότι δεν είναι αυτός, αλλά ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό σώμα που πήρε την απόφαση. Ενα σώμα που έχει συμβουλευτικό ρόλο και οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση και τη Βουλή, τα μέλη του οποίου, εκτός του ότι είναι επιλεγμένα, πιθανότατα δε θα γνωρίζουν καν το κείμενο της συμφωνίας (δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα μόλις δύο μέρες πριν από τη σύνοδο) και απλά θα σηκώνουν και θα κατεβάζουν το χέρι τους.
Εντονες αντιδράσεις στη Διμερή Συμφωνία Ασφάλειας και στη σύγκληση της Λόγια Τζίργκα δεν υπήρξαν μόνο από τους Ταλιμπάν, αλλά και από άλλες πολιτικές ομάδες. Ο Εθνικός Συνασπισμός του Αφγανιστάν, ο ηγέτης του οποίου Αμπντάλα Αμπαντάλα φιλοδοξεί να κερδίσει τις εκλογές τον ερχόμενο Απρίλη και να διαδεχτεί το Χαμίντ Καρζάι στην προεδρία, δήλωσε ότι δεν έπρεπε να συγκληθεί η Λόγια Τζίργκα και κάλεσε σε μποϊκοτάζ. Στις 10 Νοέμβρη, εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδήλωση στην Καμπούλ, που οργανώθηκε από μια ομάδα που αποκαλείται «Μέτωπο για Εθνική Ενότητα και Αντίσταση στις αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις», ενώ στις 19 Νοέμβρη, τουλάχιστον 1.000 σπουδαστές διαδήλωσαν στη Τζαλαλαμπάντ ενάντια στη Διμερή Συμφωνία Ασφάλειας φωνάζοντας αντιαμερικάνικα συνθήματα και κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο που ενώνει την πόλη με την Καμπούλ.
Οσο για τους Ταλιμπάν, έδωσαν την απάντησή τους με μια ισχυρή αυτοκινητοβόμβα που ανατινάχτηκε κοντά στην πύλη του Εκπαιδευτικού Πανεπιστημίου της Καμπούλ, χώρο σύγκλησης της Λόγια Τζίργκα, με τουλάχιστον 10 νεκρούς, και με μια ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζουν τη Λόγια Τζίργκα «φάρσα, μέσω της οποίας το καθεστώς Καρζάι θέλει να εκτελέσει τις εντολές των Αμερικάνων και να εφαρμόσει μια προδοτική συμφωνία, η οποία θα παραμείνει για πάντα στην ιστορία μας γνωστή ως εθνική ανταρσία και εγκληματική πράξη ενάντια στο έθνος μας. Μ’ αυτή την προδοτική συμφωνία, που συνάπτεται ανάμεσα σε αφέντη και δούλο, ο βάρβαρος αμερικάνικος στρατός θα συνεχίσει την κατοχή της αγαπημένης μας χώρας».
Στη συνέχεια, «προειδοποιούν όλους τους συμμετέχοντες στη Λόγια Τζίργκα ότι αν η προτεινόμενη συμφωνία επικυρωθεί , θα θεωρήσουν όλους τους συμμετέχοντες ως συνυπεύθυνους ενός ιστορικού εγκλήματος και θα πάρουν μέτρα για να τιμωρήσουν τον καθένα απ’ αυτούς για τη διάπραξη εθνικής προδοσίας. Εχοντας γνώση των συνεπειών του εγκλήματός τους, όσοι πάρουν μέρος δεν θα μπο- ρούν να κατακρίνουν παρά μόνο τον εαυτό τους για τις επιπτώσεις».