Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη
  • Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο
  • Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν
  • Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι
  • Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί
  • Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Το «τέλειο» BREXIT είναι το… BREMAIN!
Διεθνή

Το «τέλειο» BREXIT είναι το… BREMAIN!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Οκτ 2018, 00:00

Μπορεί η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι να ξεκίνησε την ομιλία της στο συνέδριο των Συντηρητικών, που ολοκληρώθηκε αυτή τη βδομάδα στο Μπέρμιγχαμ, οδεύοντας προς το βήμα με… χορευτικές φιγούρες, υπό τους ήχους του Dancing Queen των ΑΒΒΑ, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει… βασιλική ισοβιότητα, αποφεύγοντας το πολιτικό της τέλος. Αυτή τη φορά κινδυνεύει να χορέψει υπό τους ήχους ενός άλλου τραγουδιού του ίδιου συγκροτήματος (Βατερλό). Γνωρίζοντας ότι ο κλοιός γύρω της στενεύει, προειδοποίησε τους συνέδρους του κόμματός της ότι «αν βαδίζουμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις, κυνηγώντας ο καθένας τις επιδιώξεις του για το τέλειο Brexit, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς Brexit καθόλου»!

Βαλτώνει η βρετανική οικονομία

Ολα αυτά συμβαίνουν με τη βρετανική οικονομία να μη βρίσκεται στα καλύτερά της, γεγονός που κάνει ακόμα πιο σφιχτό το γόρδιο δεσμό που ακούει στο όνομα BREXIT. Το 2018 δεν μπήκε καλά για τη Βρετανία, καθώς το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε η πιο μικρή αύξηση του ΑΕΠ της τελευταίας πενταετίας (αυξήθηκε μόλις κατά 0.1%, ποσοστό που ήταν το μικρότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2012), ενώ η ετήσια αύξηση ήταν η μισή του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας. Αυτό όμως δεν ήταν το χειρότερο. Πληθώρα οικονομικών μεγεθών αποτυπώνει κρισιακά φαινόμενα (βλ. https://www.ons.gov.uk/economy/grossdomesticproductgdp/bulletins/grossdomesticproductpreliminaryestimate/januarytomarch2018). Αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης του τομέα των κατασκευών (μείωση 3.3%), αλλά και του βιομηχανικού τομέα το πρώτο τρίμηνο,  ενώ ο αριθμός των ατόμων που αδυνατούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους αυξήθηκε -σύμφωνα με τον Guardian (https://www.theguardian.com/business/2018/apr/27/uk-gdp-growth-rate-slows-first-quarter)- στα 27.388, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από το 2012.
 
Αν και το δεύτερο τρίμηνο ήταν καλύτερο (το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0.4%), η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για δεύτερο συνεχές τρίμηνο (βλ. https://www.theguardian.com/business/2018/aug/10/british-manufacturing-in-recession-despite-faster-uk-gdp-growth), μπαίνοντας και τυπικά σε «ύφεση»! Την ίδια στιγμή, το εμπορικό έλλειμμα διογκώθηκε κατά 4.7 δισ. στερλίνες, φτάνοντας στα 8.6 δισ. στερλίνες. Η εξάρτηση του βρετανικού εμπορίου από τις χώρες της ΕΕ αυξάνεται αντί να μειώνεται, αφού οι εισαγωγές και οι εξαγωγές αγαθών από την ΕΕ αυξήθηκαν περισσότερο από τις άλλες χώρες του κόσμου. Αυτό που έσωσε τη βρετανική οικονομία από την κατηφόρα ήταν ο τομέας των υπηρεσιών. Αρκεί, όμως, αυτό για να δώσει αισιοδοξία στα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης;

«Χυλόπιτα» από την ΕΕ

Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα για τη Βρετανία μετά από τη… «χυλόπιτα» που έφαγε από την ΕΕ (με την απόρριψη του σχεδίου Τσέκερς, όπως γράψαμε στο περασμένο φύλλο της «Κ») και τις μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος (αλλά και της αντιπολίτευσης) για την πορεία προς την αποδέσμευση από την ΕΕ.
 
Οι πρόσφατες δηλώσεις του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ότι οι προτάσεις της Μέι για το BREXIT -αν υιοθετηθούν- θα πυροδοτήσουν το τέλος της Ευρώπης, αλλά και η λοιδορία των Βρετανών από τον Γιούνκερ («κάνουν σαν να είναι η ΕΕ που θα φύγει από τη Βρετανία και όχι το αντίθετο») δείχνει πόσο μεγάλο είναι το χάσμα με την ΕΕ.
 
Από την άλλη, οι δηλώσεις του υπέρμαχου του BREXIT και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, στο συνέδριο των Συντηρητικών, ότι το σχέδιο Τσέκερς που πρότεινε η Μέι ήταν μία απάτη (θεωρώντας ότι κάνει πολλές υποχωρήσεις στην ΕΕ και αναιρεί το Brexit), δείχνουν το τεράστιο κενό που υπάρχει μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων και των υπέρμαχων του «σκληρού» BREXIT στη Βρετανία.
 
Ενα κενό που η Μέι δεν πρόκειται με τίποτα να καλύψει, καθώς είναι στριμωγμένη μεταξύ δύο πλευρών. Της πλευράς του σκληρού Brexit, που υποστηρίζει μερίδα του Συντηρητικού Κόμματος και ενισχύεται από την εθνικιστική ιμπεριαλιστική προπαγάνδα που έχει πείσει ένα μέρος των ψηφοφόρων του για σκληρή στάση (ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό), και της πλευράς όχι τόσο των Ευρωπαίων όσο της κυρίαρχης μερίδας των βρετανών καπιταλιστών, που εξακολουθούν να τονίζουν ότι η Βρετανία θα πρέπει να διατηρήσει ιδιαίτερες σχέσεις με την ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν πάση θυσία οι δασμοί και τα εμπόδια στις συναλλαγές και τις πωλήσεις βρετανικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι απαιτήσεις των καπιταλιστών

Στο πολυσέλιδο κείμενο που ανάρτησε ο σύνδεσμος των βρετανών καπιταλιστών CBI στην ιστοσελίδα του (βλ. https://www.cbi.org.uk/making-a-success-of-brexit/Introduction.html) επισημαίνονται οι έξι βασικές αρχές που κατά την άποψή τους θα πρέπει να διέπουν μία μελλοντική σχέση με την ΕΕ:
 
1. Μία σχέση χωρίς εμπόδια με τον μεγαλύτερο, στενότερο και πιο σημαντικό εμπορικό μας εταίρο.
 
2. Ενα ξεκάθαρο νομοθετικό σχέδιο που να δίνει βεβαιότητα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, εξισορροπώντας την επιρροή, την πρόσβαση και τις ευκαιρίες.
 
3. Ενα μεταναστευτικό σύστημα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις την πρόσβαση στην εργασία με προσόντα, που χρειάζονται για να παράγουν ανάπτυξη.
 
4. Μια ανανεωμένη αντίληψη για τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις, με την επιχειρηματική κοινότητα στο επίκεντρό τους.
 
5. Μια προσέγγιση που να προστατεύει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
 
6. Μία απαλή έξοδος από την ΕΕ, αποφεύγοντας το «χείλος του γκρεμού» που θα προκαλέσει αναταραχή.
 
Στο ζήτημα των δασμών και της ελευθερίας να κάνουν μπίζνες με την ΕΕ, οι καπιταλιστές είναι ξεκάθαροι τονίζοντας για άλλη μία φορά: «Η άποψή μας δείχνει ότι η νέα σχέση με την ΕΕ θα πρέπει να είναι χωρίς δασμούς, με τα ελάχιστα εκτός των δασμών εμπόδια σε κάθε τομέα. Υπάρχουν ορισμένες εταιρίες που θεωρούν κρίσιμη την αποφυγή δασμών ενώ άλλες θέτουν ως προτεραιότητα την αποφυγή μη δασμολογικών εμποδίων στο εμπόριο, κυρίως στις υπηρεσίες» (βλ. https://www.cbi.org.uk/making-a-success-of-brexit/EU_trade.html).
 
Ο λόγος που οι καπιταλιστές ζητούν μαλακό Brexit είναι απλός: «Για κάθε κύριο τομέα της βρετανικής οικονομίας, η ΕΕ είναι περισσότερο σημαντική από κάθε άλλη διεθνή αγορά. Υπάρχουν, φυσικά, πολλές ξεχωριστές επιχειρήσεις, προϊόντα και προμηθευτές για τα οποία το εμπόριο με άλλες αγορές είναι περισσότερο σημαντικό, για παράδειγμα ο ρόλος της Νορβηγίας στην παροχή αργού πετρελαίου στη Βρετανία και η κυριαρχία των ΗΠΑ στην τεχνολογία πλατφορμών. Ωστόσο, περίπου το 44% των βρετανικών προϊόντων εξάγεται στην ΕΕ και το 53% των βρετανικών εισαγωγών είναι από την ΕΕ. Για πολλές εταιρίες αυτό σημαίνει ότι οι κύριοι προμηθευτές, πελάτες, εργολάβοι και παράγοντες έχουν βάση στην ΕΕ, και αυτό κάνει οικονομικά κρίσιμη μία σχέση χωρίς δασμούς μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ».
 
Αυτό θα συνεχιστεί και μακροπρόθεσμα καθώς: «Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά σε στενή σχέση με τη Βρετανία και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει για το ορατό μέλλον… Το 72% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Βρετανίας προορίζεται για την ΕΕ καθώς είναι λιγότερο πιθανό να λήξουν ή να καταστραφούν πριν φτάσουν στα καλάθια αγοράς των καταναλωτών. Αυτές οι πρακτικές θεωρήσεις σημαίνουν ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Βρετανίας βασίζονται σε μία σχέση χωρίς δασμούς με την ΕΕ». Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση μη συμφωνίας; Οι καπιταλιστές και σ’ αυτό είναι ξεκάθαροι: «Χωρίς μία προνομιακή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, η ΕΕ θα ήταν νομικά υποχρεωμένη να επιβάλει κάποιους δασμούς στα βρετανικά αγαθά, όπως κάνει και σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα. Αυτό θα απειλούσε την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, στις οποίες η ΕΕ θα έβαζε δασμούς. Για παράδειγμα η ΕΕ επιβάλλει δασμούς της τάξης του 12% στον εισαγόμενο ρουχισμό από τρίτες χώρες και κατά μέσον όρο 22% στα τρόφιμα και ποτά».

Αδιέξοδα

Πώς να συγκεραστούν τα παραπάνω με τους λεονταρισμούς της Μέι για ενδεχόμενη επιβολή βίζας στους ευρωπαίους πολίτες που θα ζητήσουν να εργαστούν στη Βρετανία, ενταφιάζοντας μία και καλή την «ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών»; Μπορεί η βίζα να επιβληθεί σε άτομα με χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο και να δίνει προτεραιότητα στους ειδικευμένους, δεν παύει όμως να αντιτίθεται στις απαιτήσεις της ΕΕ, η οποία -για την ώρα τουλάχιστον- δεν κάνει τη χάρη στη Βρετανία να αποδεχτεί τέτοια πράγματα (και προνομιακή σχέση με την ΕΕ, και εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών).
 
Για ποια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μπορεί να γίνεται λόγος όταν η Βρετανία θα χωρίσει τους λογαριασμούς της με την ΕΕ στο πλαίσιο της «ανάκτησης του ελέγχου των οικονομικών της» και δε θα πληρώνει δεκάρα στις Βρυξέλλες;
 
Σε ένα πράγμα συμφωνούμε με τη Μέι. Οτι η ΕΕ δεν είναι «Σοβιετική Ενωση». Η Σοβιετική Ενωση (για όσο καιρό ήταν πραγματικά σοβιετική και όχι κρατικο-καπιταλιστική) αποτελούσε εθελοντική ένωση χωρών με στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας και όχι λυκοσυμμαχία για τα συμφέροντα των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κεφαλαίων της Ευρώπης. Στη λυκοσυμμαχία δεν υπάρχουν άλλες αρχές εκτός από μία: τη δύναμη του χρήματος. Κι εκεί είναι που η Βρετανία χωλαίνει απέναντι στα συνασπισμένα κεφάλαια των υπολοίπων, ακόμα κι αν μέσα σε αυτά δεν υπάρχει ενότητα αλλά πληθώρα αντιθέσεων.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΞανά στο αντάρτικο μαχητές των FARC
Επόμενο άρθρο Η NAFTA πέθανε, ζήτω η USMCA!

Σχετικά Αρθρα

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 09:40

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 09:03

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 05:40

Χουδαΐφα αλ-Καχλούτ (Αμπού Ομπάιντα): in memoriam

Διεθνή 30 Αυγ 2026, 20:13

Τα ρετάλια του τσαβικού καθεστώτος παρέδωσαν τα πετρέλαια της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ

Διεθνή 30 Αυγ 2026, 12:01

Η κρίση του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος και οι εκλογές ως «Panadol»

Διεθνή 30 Αυγ 2026, 05:59
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

1 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο

31 Αυγ 2026, 18:28
Πολιτική

Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν

Ο ελληνικός λαός πληρώνει το κόστος για την πολεμική οχύρωση του αιμοσταγούς βασίλειου των Σαούδ

31 Αυγ 2026, 18:21
Κόντρες

Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι

31 Αυγ 2026, 12:16
Διεθνή

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

31 Αυγ 2026, 09:40
Διεθνή

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

31 Αυγ 2026, 09:03
Διεθνή

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

31 Αυγ 2026, 05:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

31 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Χουδαΐφα αλ-Καχλούτ (Αμπού Ομπάιντα): in memoriam

30 Αυγ 2026, 20:13
Διεθνή

Τα ρετάλια του τσαβικού καθεστώτος παρέδωσαν τα πετρέλαια της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ

30 Αυγ 2026, 12:01
Πολιτισμός

Eκατοντάδες άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων καλούν τη Μόστρα της Βενετίας να υψώσει την παλαιστινιακή σημαία

Ανί Ερνό, Ρότζερ Γουότερς, Γκάι Πιρς, Ματέο Γκαρόνε, Πολ Λάβερτι μεταξύ των υπογραφόντων

30 Αυγ 2026, 10:10
Παιδεία

Μητσοτάκης και Ζαχαράκη έδωσαν εντολή να ανακτήσουν άμεσα τις άδειές τους τα τρία κομμένα από το ΣτΕ ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Η ΕΘΑΑΕ προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα της «ανεξαρτησίας»

30 Αυγ 2026, 09:05
Διεθνή

Η κρίση του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος και οι εκλογές ως «Panadol»

30 Αυγ 2026, 05:59
Πολιτισμός

Πέτερ Χάντκε, Ανέμελη δυστυχία

30 Αυγ 2026, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου

30 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Κάλπες υπό πολιορκία: Μπορεί η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Παλαιστίνης εδώ και δύο δεκαετίες να επιβιώσει της κατοχής;

29 Αυγ 2026, 13:49
Διεθνή

Αλ-Χίντι: Τα αποτελέσματα της τρέχουσας αντιπαράθεσης θα διαμορφώσουν το μέλλον της Παλαιστίνης και της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες

29 Αυγ 2026, 10:09
Κόντρες

«Σκότι, φίλε μου, η αξιοπιστία σου διακυβεύεται, κάνε κάτι»

29 Αυγ 2026, 09:52
Διεθνή

«Πρωτοφανείς ζημιές»: Το Ιράν προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων σε εγκαταστάσεις αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών

29 Αυγ 2026, 05:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου

29 Αυγ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

Ημέρα ενάντια στις πολεμικές δαπάνες.

Ημέρα των συνδικάτων για την ειρήνη και τον αφοπλισμό.

Κατάρ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1971).

Αίγυπτος, Λιβύη: Ημέρα επανάστασης (1969).

Πουέρτο Ρίκο: Ημέρα εργασίας (1894).

Τανζανία: Ημέρα ηρώων.

1926: Καθιερώνεται ο πολιτικός γάμος στην Τουρκία.

1946: Επαναφορά του Γεωργίου Β’ με δημοψήφισμα (68% ναι, 10,5% όχι, 21,2% λευκά). Από τη ψηφοφορία απέχουν το ΚΚΕ και τα ΕΑΜικά κόμματα.

1953: Συγχώνευση του Δημοκρατικού Κόμματος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού.

1982: Κλείνει η «ΧρωΠει», 6.000 μένουν άνεργοι.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo