Απόλυτη προτεραιότητα για τον επόμενο βρετανό πρωθυπουργό θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του συνδικάτου των καπιταλιστών CBI, Κάρολιν Φέιρμπεϊρν, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στους Financial Times την Παρασκευή 5 Ιούλη (βλ. https://www.ft.com/content/e41124f2-9d88-11e9-9c06-a4640c9feebb) και αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του CBI.
H Φέιρμπεϊρν, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τις συνέπειες του Brexit στη βρετανική οικονομία, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας, η Βρετανία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με δασμούς στο 90% της αξίας των εξαγωγών της προς την ΕΕ, πράγμα που θα κάνει λιγότερο ανταγωνιστικά τα βρετανικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, η ΕΕ μπορεί να διπλασιάσει τους ελέγχους σε ένα ευρύ φάσμα εμπορευμάτων (από παιδικά παιχνίδια μέχρι ακριβά τζάκετ), δυσχεραίνοντας το εμπόριο, ενώ πολλοί πάροχοι υπηρεσιών (από ασφαλιστικές εταιρίες μέχρι ειδησεογραφικά πρακτορεία), που ισοδυναμούν με το 80% της βρετανικής οικονομίας, θα αναγκαστούν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους εντός ΕΕ για να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Γι’ αυτό αυξάνονται οι φωνές υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, με το Εργατικό Κόμμα να υποστηρίζει ανοιχτά και επίσημα πλέον ότι σε ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα θα στηρίξει την παραμονή στην ΕΕ. Ο ίδιος ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζήτησε από τον νέο πρωθυπουργό, που θα προκύψει στις 23 Ιούλη, να θέσει την όποια συμφωνία ή μη-συμφωνία με την ΕΕ σε νέο δημοψήφισμα, στο οποίο δήλωσε ότι οι Εργατικοί θα ταχθούν κατά του Brexit.
Η καρέκλα του νέου πρωθυπουργού θα είναι γεμάτη αγκάθια. Αν μάλιστα εκλεγεί το φαβορί, ο 54χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον (φανατικός υποστηρικτής του «σκληρού» Brexit), τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της μη-συμφωνίας με την ΕΕ. Τώρα, μετά από την παραίτηση από την κούρσα της διαδοχής του 51χρονου υπουργού Περιβάλλοντος Μάικ Γκόουβ, ο «κλόουν», όπως είναι το παρατσούκλι του Τζόνσον, θα πρέπει να αναμετρηθεί με τον μοναδικό αντίπαλο που έχει απομείνει, τον 52χρονο υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός και διάδοχος της Θάτσερ, Τζον Μέιτζορ, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που ο επόμενος πρωθυπουργός αναστείλει τη λειτουργεία του Κοινοβουλίου, προκειμένου η χώρα να φύγει από την ΕΕ είτε με συμφωνία είτε χωρίς. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.
Τελευταία Νέα :
- Σαν σήμερα 6 Ιούλη
- Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
- Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
- «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
- Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
- «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού