Εδώ και τουλάχιστον δυο δεκαετίες παλεύει το Ισραήλ να γίνει μέλος του ΟΟΣΑ. Από το 2007 μάλιστα, έχει ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις, μέσω του Στάνλεϊ Φίσερ, διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ. Οι διαπραγματεύσεις σκαλώνουν στα στατιστικά στοιχεία που δίνει το Ισραήλ, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τους έποικους στον πληθυσμό της χώρας, καθώς και στην παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και των συριακών υψωμάτων του Γκολάν. Ηταν λίγο ζόρικο να δεχτούν το Ισραήλ που παραβιάζει τόσο απροκάλυπτα ακόμα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Τον περασμένο Γενάρη, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ επισκέφτηκε το Ισραήλ υποδηλώνοντας ότι η είσοδός του στον ΟΟΣΑ πρέπει να θεωρείται βέβαιη μέσα στο χρόνο. Για την ώρα, τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, το Ισραήλ θα πρέπει είτε να εξαιρέσει τους εποίκους από τα στατιστικά του στοιχεία είτε να συμπεριλάβει και τους Παλαιστίνιους σ’ αυτά. Τότε όμως θα «σκαλώσει» στη μεγάλη διαφορά εισοδήματος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων (20 προς 1 κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή δήμαρχο της Ιερουσαλήμ), που εμποδίζει την ένταξη.
Τον περασμένο μήνα, η «Ανώτατη Επιτροπή Παρακολούθησης των Αραβικών Υποθέσεων στο Ισραήλ», που αποτελεί την πολιτική «ομπρέλα» των Παλαιστίνιων του Ισραήλ (θεωρείται το κυριότερο πολιτικό κόμμα της παλαιστινιακής μειονότητας του Ισραήλ) έκανε έκκληση στον ΟΟΣΑ να απορρίψει το Ισραήλ και σημείωσε ότι ο μισός αραβικός πληθυσμός του Ισραήλ (το σύνολο του αραβικού πληθυσμού αποτελεί το 20% του πληθυσμού της χώρας) ζει κάτω από τα όρια φτώχειας και ότι οι Παλαιστίνιοι με ισραηλινή υπηκοότητα παίρνουν μισθούς ίσους με το ένα τρίτο των Ισραηλινών. Ομως, ο ΟΟΣΑ ετοιμάζεται να ξεπεράσει όλα αυτά τα προβλήματα, δίνοντας τη δυνατότητα στο Ισραήλ να γίνει μέλος του, με την προϋπόθεση ότι μέσα σε ένα χρόνο θα δώσει αξιόπιστα στοιχεία που θα συμβαδίζουν με τους κανόνες του ΟΟΣΑ (ενώ το Ισραήλ από τη στιγμή που θα γίνει μέλος θα μπορεί να θέσει βέτο σε μια τέτοια απαίτηση)!
Τον ερχόμενο Μάη θα αποφασίσουν αν θα δεχτούν το Ισραήλ στους κόλπους του ΟΟΣΑ. Τι θα σημάνει αυτή η ένταξη; Οτι οι Σιωνιστές «αναβαπτίζονται» στη «διεθνή κοινότητα» νομιμοποιώντας την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Πώς να μην είναι προκλητικοί οι Σιωνιστές, όταν οι «δημοκρατίες» της Δύσης τους αγκαλιάζουν τόσο ξετσίπωτα; Ολ’ αυτά δεν αποδεικνύουν τίποτ’ άλλο από το ότι δε μπορεί κανείς να περιμένει τίποτα από τις κυβερνήσεις των «ανεπτυγμένων δημοκρατιών». Δυο πράγματα φοβούνται οι Σιωνιστές. Μια τρίτη Ιντιφάντα και την ανάπτυξη ενός διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.