Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Χεζμπολά: Η στήριξή μας στη Γάζα απέναντι στον σιωνιστικό πόλεμο εξόντωσης είναι μια τιμημένη ιστορική στάση
  • Προς αναβολή οι παλαιστινιακές εκλογές
  • Ο αφθώδης πυρετός συνεχίζει να κάνει θραύση στο ζωικό κεφάλαιο της Λέσβου
  • Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη
  • Ο Κασιδιάρης σε ρόλο… εθνικού ευεργέτη και ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε ρόλο αβανταδόρου
  • Ο Macklemore, οι Γαζαίοι και οι τεκτονικές δονήσεις στην αμερικάνικη βιομηχανία της ψυχαγωγίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Στενεύει ο κλοιός…
Διεθνή

Αργεντινή

Στενεύει ο κλοιός…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Δεκ 2012, 00:00

 
Η στήλη αισθάνεται την ανάγκη να στείλει τα θερμά της συλλυπητήρια στην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, καθώς και στους εδώ υποστηρικτές της, για το μεγάλο κακό που τη βρήκε. Ποιο κακό; Για τη χυλόπιτα από τον οίκο Fitch μιλάμε, έναν οίκο που αξιολογεί πόσο καλοπληρωτές ή κακοπληρωτές είναι τα κράτη. Ο Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής από την κατηγορία «Β» («σταθερή») στην κατηγορία «CC» («αρνητική»), την ίδια κατηγορία δηλαδή που βρίσκεται και η Ελλάδα, ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Μια βδομάδα πριν (στις 21/11/12), αμερικάνικο δικαστήριο αποφάσισε ότι η Αργεντινή υποχρεούται να αποπληρώσει πλήρως τα χρεοκοπημένα ομόλογα που δεν περιλαμβάνονταν σε καμία από τις δύο συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων (κουρέματος) που έγιναν το 2005 και το 2010, στις οποίες συμμετείχε το 93% των ομολόγων που χρεοκόπησαν. 
 
Τα ομόλογα που δεν ανταλλάχθηκαν τα κατείχαν κάποια από τα λεγόμενα «αρπακτικά» κεφάλαια (vulture funds). Ενα απ’ αυτά (ονόματι Elliot Management Corp, με έδρα τη Νέα Υόρκη) έχει… προϋπηρεσία σε τέτοιου είδους κομπίνες. Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο του E-conomist[1], το εν λόγω «αρπακτικό» είχε ξοδέψει 11.8 εκ. δολάρια στο ξεπεσμένο χρέος του Περού και μετά από τέσσερα χρόνια στα δικαστήρια (το 2000) ανάγκασε την κυβέρνηση να συμβιβαστεί για 56 εκατομμύρια δολάρια! Το ίδιο κάνει και τώρα. Μάζεψε μερικά ακόμα «αρπακτικά» και πέτυχε από αμερικάνικο δικαστήριο να τα δικαιώσει, εξαναγκάζοντας την Αργεντινή να πληρώσει τα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία μαζί με τους τόκους 11 ετών. Σύνολο 1.3 δισ. δολάρια! 
 
Κι αυτό θα πρέπει να το κάνει μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, διαφορετικά κινδυνεύει να δει να παγώνουν τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, όπως έγινε με τη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, που την κατέσχεσε ένα άλλο «αρπακτικό» (η εταιρία NML, θυγατρική της Elliot) στη Γκάνα τον περασμένο μήνα. Η NML (που επίσης ανήκει στην ομάδα των πιστωτών που δικαίωσε το αμερικάνικο δικαστήριο) κατέχει κρατικά ομόλογα της Αργεντινής αξίας 370 εκ. δολαρίων και προκειμένου να παραιτηθεί από το δικαίωμα κατάσχεσης της φρεγάτας (το δικαίωμα το κέρδισε από το ανώτατο δικαστήριο της Γκάνα) ζήτησε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια όπως μας πληροφορεί ο Γκάρντιαν[2].
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η NML έχει ήδη κερδίσει δικαστικές αποφάσεις αξίας πάνω από 1.6 δισ. δολάρια σε διάφορα δικαστήρια στις ΗΠΑ και τη Βρετανία κι έχει κάνει επανειλημμένα προσπάθειες να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία του αργεντίνικου κράτους στο εξωτερικό. Οπως έλεγε το άρθρο του Economist το 2005[1], «ακόμα και σε μία χρεοκοπία, υπάρχουν λεφτά για να κερδηθούν»! Κι όπως όλα δείχνουν, τα λεφτά θα κερδηθούν από τα αρπακτικά του χρηματιστικού κεφαλαίου και η έφεση που άσκησε η κυβέρνηση της Αργεντινής μάλλον θα αποτελέσει μία ακόμα… χυλόπιττα στα μούτρα της Κίρσνερ. 
 
Ενα χρόνο μετά την πανηγυρική επανεκλογή της, η Κίρσνερ βλέπει ότι η σοσιαλδημοκρατική πολιτική διαχείρισης της κρίσης στην Αργεντινή, που επιβλήθηκε μπροστά στο φόβο της λαϊκής εξέγερσης που σάρωσε τα πάντα στη χώρα στα τέλη του 2001, φτάνει στα όριά της. Η κρίση έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια της και στην Αργεντινή. Οι ξέφρενοι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ (της τάξης του 9.2% το 2010 και 8.9% το 2011) έχουν παρέλθει και τώρα η κυβέρνηση αναγκάζεται να χαμηλώσει τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ στο 3.4% για φέτος και στο 4.4% για το 2013, όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στην διεθνή σύνοδο που έγινε στο Τόκιο στα μέσα του περασμένου μήνα[3]. Σύμφωνα δε με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ[4], ο πληθωρισμός, βασισμένος στο δείκτη τιμών καταναλωτή για την ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Αιρες, ήταν 10.5% το 2010, ενώ ο στις περιφέρειες ξεπερνούσε το 20% κατά μέσον όρο. 
 
Αυτά ας τα έχουν υπόψη τους όσοι θεωρούν την Αργεντινή ως πρότυπο διαχείρισης της κρίσης. Σε μια καπιταλιστική οικονομία, ακόμα κι αν οι κυβερνήσεις αναγκαστούν να δώσουν πέντε φράγκα στον εργάτη για να γλυτώσουν από την εξέγερση, θα τα πάρουν πίσω, όταν ο κίνδυνος της εξέγερσης περάσει. Η ρεφορμιστική πολιτική των κυβερνήσεων μετά το 2002 στην Αργεντινή ήταν απαραίτητη για να εκτονώσει τη λαϊκή οργή που πήρε μορφή χιονοστιβάδας στα ταραγμένα χρόνια του 2001-2002, όταν άλλαξαν πέντε πρόεδροι μέσα σε δύο βδομάδες και κάποιοι την κοπανού-σαν με τα ελικόπτερα από το κοινοβούλιο. Τώρα όμως, δέκα χρόνια μετά, η πολιτική αυτή δείχνει τα όριά της. Η Αργεντινή δε θα γλιτώσει από το βάθεμα της κρίσης. Η ανεργία και το χρέος (που μέσα στα τελευταία 175 χρόνια έχει διαγραφεί πέντε φορές[5]) θα επιστρέψουν, όπως έκαναν και παλαιότερα. 
 
Οσο για τους πιστωτές, αυτοί έχουν βρει τρόπους για να τα κονομήσουν. Οχι μόνο οι πιο επιθετικοί, που κινήθηκαν μέσω δικαστηρίων, αλλά και πολλοί από τους άλλους, που δέχτηκαν το «κούρεμα». Οι τελευταίοι πήραν πίσω τα λεφτά τους μέσω των λεγόμενων «εγγυήσεων ΑΕΠ». Ανέφερε ένα παλαιότερο άρθρο του Economist: «Συμπληρωματικά των πληρωμών σε επιτόκια και κεφάλαιο, τα νέα ομόλογα περιλάμβαναν μια δεύτερη δυνητική πηγή εισοδήματος (σ.σ. για τους πιστωτές), αποκαλούμενη εγγύηση ΑΕΠ. Η συμφωνία (σ.σ. «κουρέματος» του χρέους) προέβλεπε καθορισμένους ρυθμούς ανάπτυξης για την Αργεντινή καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των ομολόγων, ξεκινώντας από το 4.2% το 2005 και υποχωρώντας στο 3% για το 2015 και μετά. Κάθε χρόνο που η οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, οι πιστωτές θα λαμβάνουν ένα 5% της διαφοράς μεταξύ του μεγέθους του ΑΕΠ το χρόνο εκείνο και αυτού που προβλέφθηκε από τη συμφωνία. Οι πληρωμές θα συνεχιστούν μέχρι να λήξουν τα ομόλογα ή η κυβέρνηση να έχει ξοδέψει ένα σύνολο 40 δισ. δολαρίων για τις εγγυήσεις, ή 48% της ονομαστικής αξίας των χρεοκοπημένων χρεών»[6].
 
Μεταξύ 2003 και 2011 ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 7.7%[3], ενώ το 2010 έφτασε στο 9.2%, υπερδιπλάσιος από αυτόν που προέβλεπε η συμφωνία για το «κούρεμα» (που ήταν της τάξης του 3-4%). Τα… καθωσπρέπει αρπακτικά (κι όχι τα επιθετικά σαν την Elliott και την NML) τσίμπησαν ζεστό χρήμα από τη διαφορά αυτή. Το ίδιο έκανε και το ΔΝΤ, του οποίου το δάνειο αποπληρώθηκε πλήρως από το κράτος της Αργεντινής. Και τώρα που η κρίση ξαναχτυπά, τα κοράκια ετοιμάζονται να πιάσουν ξανά δουλειά. 

 

Παραπομπές


[1] «Μια νίκη μέσω της χρεοκοπίας;», Economist, 3/3/2005 (https://www. economist.com/node/3715779).
[2] «Η Αργεντινή διατάζει το πλήρωμα να εγκαταλείψει το σκάφος “Ελευθερία” που κρατείται στην Γκάνα», Guardian, 22/10/12, (https://www. guardian.co.uk/world/2012/oct/22/argentina-ghana-ship-libertad-nml).
[3] 26η σύνοδος της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ, που έγινε στις 13/10/12 στο Τόκιο. Ομιλία του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, Hernan Lorenzino (https:// www.imf.org/External/AM/2012/imfc/statement/eng/arg.pdf).
[4] IMF Country Report No. 12/268, Σεπτ.2012, (https://www.imf.org/external/pubs/cat/longres.aspx?sk=26265.0).
[5] Για μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση της ιστορίας του χρέους της Αργεντινής βλ. «Κόντρα», αρ. φύλλου 595 και 596, (https://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=2376&cat_id=20 και https://www.eksegersi.gr/article. php?article_id=2463)
[6]«Κούρεμα με στιλ», Economist, 6/4/2006, (https://www.economist. com/node/6786333).
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Αργεντινή

Νέα εκατόμβη στα κάτεργα του Μπαγκλαντές
Επόμενο άρθρο

Αργεντινή

Σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία

Σχετικά Αρθρα

Χεζμπολά: Η στήριξή μας στη Γάζα απέναντι στον σιωνιστικό πόλεμο εξόντωσης είναι μια τιμημένη ιστορική στάση

Θα αποτελέσει πηγή υπερηφάνειας και ελπίδας για όλες τις γενιές

Διεθνή 27 Σεπ 2026, 18:38

Προς αναβολή οι παλαιστινιακές εκλογές

Διεθνή 27 Σεπ 2026, 09:54

Κράτος απαρτχάιντ: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν Παλαιστίνιους

Απέρριψε την προσφυγή για απαγόρευση του κόμματος του Μπεν Γκβιρ

Διεθνή 26 Σεπ 2026, 12:48

Καθολικοί κληρικοί έκαναν πορεία προς το Βατικανό, απαιτώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα

Διεθνή 25 Σεπ 2026, 21:06

Ο Νετανιάχου, η Σούζαν Σαράντον και ο ορισμός της είδησης

Διεθνή 25 Σεπ 2026, 09:30

Ρεζαεΐ: Το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί ούτε θα ανοίξει ξανά το Στενό του Ορμούζ μέχρι να ικανοποιηθούν οι όροι του

Διεθνή 24 Σεπ 2026, 21:23
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Χεζμπολά: Η στήριξή μας στη Γάζα απέναντι στον σιωνιστικό πόλεμο εξόντωσης είναι μια τιμημένη ιστορική στάση

Θα αποτελέσει πηγή υπερηφάνειας και ελπίδας για όλες τις γενιές

27 Σεπ 2026, 18:38
Διεθνή

Προς αναβολή οι παλαιστινιακές εκλογές

27 Σεπ 2026, 09:54
Αγροτικά

Ο αφθώδης πυρετός συνεχίζει να κάνει θραύση στο ζωικό κεφάλαιο της Λέσβου

27 Σεπ 2026, 09:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη

27 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Ο Κασιδιάρης σε ρόλο… εθνικού ευεργέτη και ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε ρόλο αβανταδόρου

26 Σεπ 2026, 19:06
Πολιτισμός

Ο Macklemore, οι Γαζαίοι και οι τεκτονικές δονήσεις στην αμερικάνικη βιομηχανία της ψυχαγωγίας

26 Σεπ 2026, 14:30
Παιδεία

Δικηγορικοί Σύλλογοι για ιδιωτικά «πανεπιστήμια»-πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια: Ναι μεν, αλλά…

26 Σεπ 2026, 13:35
Διεθνή

Κράτος απαρτχάιντ: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούν Παλαιστίνιους

Απέρριψε την προσφυγή για απαγόρευση του κόμματος του Μπεν Γκβιρ

26 Σεπ 2026, 12:48
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

26 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Σεπτέμβρη

26 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Καθολικοί κληρικοί έκαναν πορεία προς το Βατικανό, απαιτώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα

25 Σεπ 2026, 21:06
Πολιτική

Μητσοτάκης: Γλάστρα του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου στον ΟΗΕ, όταν όλα τα κράτη τον απομόνωσαν

25 Σεπ 2026, 20:41
Περιβάλλον

Εδωσαν «μπιρ παρά» το Ελληνικό στους Λάτσηδες και τώρα η περιφέρεια Αττικής νοικιάζει πανάκριβα αθλητικές εγκαταστάσεις

25 Σεπ 2026, 20:17
Κόντρες

Πόθοι στον καταραμένο βάλτο

25 Σεπ 2026, 19:30
Καταστολή

Ο Βασίλης Μάγγος βασανίστηκε (και) μέσα στην Ασφάλεια Βόλου: αυτό προκύπτει από τα ντοκουμέντα

25 Σεπ 2026, 18:19
Υγεία

Πατούλης και στα εβραϊκά

Υπερασπίζεται τον ιατρικό τουρισμό και τον σιωναζισμό

25 Σεπ 2026, 13:44
Διεθνή

Ο Νετανιάχου, η Σούζαν Σαράντον και ο ορισμός της είδησης

25 Σεπ 2026, 09:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Σεπτέμβρη

25 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ρεζαεΐ: Το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί ούτε θα ανοίξει ξανά το Στενό του Ορμούζ μέχρι να ικανοποιηθούν οι όροι του

24 Σεπ 2026, 21:23
Παιδεία

Σωματείο Εργαζομένων στην Ερευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ενάντια στις πρυτανικές αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό στο ΕΜΠ

Συγκέντρωση ενάντια στην πειθαρχική ακρόαση υποψήφιου διδάκτορα, τη Δευτέρα

24 Σεπ 2026, 20:19
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Σεπτέμβρη

Ημέρα τουρισμού.

Βραδιά του ερευνητή.

1940: Υπογράφεται σύμφωνο συμμαχίας Ιταλίας – Γερμανίας.

1960: Το Μεξικό εθνικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις.

1962: Εκτελείται από αντάρτες ο Μουχάμαντ αλ-Μπαντρ, μια εβδομάδα αφότου ανέβηκε στον θρόνο της Υεμένης. Τερματίζεται η μοναρχία.

1970: Τερματίζεται ο εμφύλιος στην Ιορδανία (3.440 νεκροί και 10.840 τραυματίες) με την υπογραφή συνθήκης με τους Παλαιστίνιους.

1977: Βόμβα στο σπίτι του Θ. Καφίρη, δήμαρχου της χούντας στην Καλλιθέα.

1996: Εκτελείται ο πρόεδρος  του Αφγανιστάν Μοχάμεντ Νατζιμπουλάχ από τους Ταλιμπάν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Αργεντινή

    17Ν
    • Αργεντινή

      Εφετείο 17Ν
  • Αργεντινή

    ΕΛΑ
    • Αργεντινή

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Αργεντινή

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Αργεντινή

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Αργεντινή

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Αργεντινή

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Αργεντινή

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Αργεντινή

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Αργεντινή

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Αργεντινή

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αργεντινή

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αργεντινή

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Αργεντινή

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Αργεντινή

      Αργεντινή

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Αργεντινή

      Αργεντινή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Αργεντινή

      Αργεντινή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Αργεντινή

      Αργεντινή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Αργεντινή

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Αργεντινή

    Αργεντινή

    Ποιοι είμαστε
  • Αργεντινή

    Αργεντινή

    Επικοινωνία
  • Αργεντινή

    Αργεντινή

    Όροι χρήσης
  • Αργεντινή

    Αργεντινή

    Ποιοι είμαστε
  • Αργεντινή

    Αργεντινή

    Επικοινωνία
  • Αργεντινή

    Αργεντινή

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo