Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη
  • Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους
  • «Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»
  • Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά
  • Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη
  • Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πραγματική απειλή ή μύθος; (1)
Διεθνή

Αμερικάνικη χρεοκοπία

Πραγματική απειλή ή μύθος; (1)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιούλ 2011, 00:00
Να που η χρεοκοπία δεν απειλεί μόνο τη μικρή Ελλαδίτσα αλλά και την πανίσχυρη Αμερική! Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, αν μέχρι τις 2 Αυγούστου δεν υπάρξει αύξηση στο ανώτατο όριο δανεισμού που έχει θεσπιστεί από την αμερικάνικη νομοθεσία, το αμερικάνικο κράτος θα αναγκαστεί να προβεί σε στάση πληρωμών, είτε προς ξένους πιστωτές είτε προς εργολάβους του δημοσίου είτε προς δικαιούχους διάφορων επιδομάτων. Φυσικά, αυτοί που θα την πληρώσουν πρώτοι είναι οι τελευταίοι, καθώς ο ίδιος ο Ομπάμα δήλωσε την περασμένη Τρίτη, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί θα πάρουν στα χέρια τους τις επιταγές των συντάξεών τους, αν δεν επέλθει συμφωνία στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους!
 
Την ίδια στιγμή η αμερικάνικη εταιρία χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης, Moo-dy’s, προειδοποιεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση των αμερικάνικων ομολόγων (που τώρα είναι στην κατηγορία Ααα, δηλαδή από τα πιο αξιόπιστα στον κόσμο), σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αύξησης του ανώτατου ορίου δανεισμού από το Κογκρέσο. Ποιος όμως θέσπισε αυτό το «ανώτατο όριο» και γιατί δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο; Αυτό θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε στο παρόν και στο επόμενο φύλλο της «Κόντρας». Πρώτα απ’ όλα, όμως, ας δούμε πώς κατανέμεται το αμερικάνικο ομοσπονδιακό χρέος.

Το αμερικάνικο χρέος
 
Το χρέος των ΗΠΑ χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα είναι το χρέος σε πιστωτές εκτός κυβέρνησης (αναφέρεται ως “dept held by the public” ή χρέος που κατέχει το κοινό) και ανέρχεται σε 9.7 τρισ. δολάρια (ισοδυναμεί με περίπου 65% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ΑΕΠ). Το δεύτερο είναι το ενδοκυβερνητικό χρέος (Intragovernmental Holdings), που αποτελείται από ομόλογα τα οποία κατέχουν διάφοροι κρατικοί οργανισμοί και ανέρχεται σε 4.6 τρισ. δολάρια (περίπου 31% του ΑΕΠ)[1].
 
Το μισό ποσό από τα ομόλογα αυτά (γύρω στα 2.5 τρισ. δολάρια) το έχει το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης σε ειδικό ταμείο (το επονομαζόμενο Social Security Trust Fund ή Πιστωτικό Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης), στο οποίο «επενδύονται» τα πλεονάζοντα χρήματα από τις εισφορές εργατών και καπιταλιστών, τα χρήματα δηλαδή που περισσεύουν απ’ αυτά που το κράτος δίνει κάθε χρόνο στους συνταξιούχους, ανάπηρους, άνεργους κτλ.

Η κλοπή της κοινωνικής ασφάλισης
 
Ετσι, το κράτος (μέσω του υπουργείου Οικονομικών) δανείζεται τα χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές και υπόσχεται να τα δώσει πίσω σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποτε πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα. Η ιδιαιτερότητα των ομολόγων αυτών είναι ότι δεν μπορούν να πουληθούν στη δευτερογενή αγορά και ότι το αμερικάνικο κράτος που ροκανίζει αυτά τα λεφτά υπόσχεται να τα ξεπληρώσει είτε δανειζόμενο από κάπου αλλού είτε αυξάνοντας τους φόρους είτε μειώνοντας άλλες δαπάνες είτε απλά κόβοντας χρήμα[2].
 
Για το λόγο αυτό διάφοροι αστοί «αναλυτές», όπως ο επί εφτά φορές βραβευμένος με το ανώτατο βραβείο οικονομικής δημοσιογραφίας (Loeb), δημοσιογράφος Alan Sloan[3], υποστηρίζουν ότι το ταμείο αυτό δεν έχει καμία οικονομική αξία.

Προφανώς, «ξεχνούν» ότι το αμερικάνικο κράτος κλέβει τα λεφτά των ασφαλισμένων και τους υπόσχεται τοκοφόρα χαρτιά, τα οποία θα ξεπληρώσει επιβάλλοντας φόρους ή περικοπές (στις κοινωνικές δαπάνες πρώτα απ’ όλα)!
 

Την κλοπή των χρημάτων των ασφαλιστικών εισφορών τόσο από τις Δημοκρατικές όσο και από τις Ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις έχει καταγγείλει ακόμα και ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Οκλαχόμα, Tom Coburn, λέγοντας ότι τα λεφτά έχουν ξοδευτεί για άλλους σκοπούς[4]. Ο δε καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Allen W. Smith, καταγγέλλει ότι το πλεόνασμα των 2.5 τρισ. δολαρίων του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης είναι εικονικό (αποτελείται δηλαδή μόνο από ομόλογα), γιατί τα χρήματα που πήρε το αμερικάνικο κράτος ξοδεύτηκαν σε προγράμματα άσχετα με την κοινωνική ασφάλιση[5]! Με αυτό τον τρόπο ο Smith απαντά στον «έγκριτο» Sloan και σε άλλους «έγκριτους» για τις ανοησίες που αυτοί εκστομίζουν.
 
Αυτά ως προς το αμερικάνικο χρέος, το 17% του οποίου αποτελείται από λεφτά που έκλεψε το κράτος από τις ασφαλιστικές εισφορές, υποσχόμενο να τους τα γυρίσει με τόκο, που τον Ιούλη του 2011 έχει κατρακυλήσει στο 2.6%[6], λίγο λιγότερο από το επιτόκιο ενός δεκαετούς ομολόγου του αμερικάνικου κράτους, όπως το καθορίζει η Αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED)[7]. Φυσικά, το αμερικάνικο κράτος θα κάνει τα πάντα για να μην εξοφλήσει τα ομόλογα που τώρα δίνει στο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, τα επόμενα δέκα χρόνια. Γι’ αυτό και σπεύδει να προχωρήσει σε περικοπές στα διάφορα επιδόματα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Το ανώτατο όριο
 
Το όριο των 14.3 τρισ. δολαρίων, στο οποίο έχει ήδη φτάσει το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ, έχει καθοριστεί από νόμο που ψηφίστηκε στις 12/2/2010 (Νόμος 113-139)[1]. Το ανώτατο όριο δανεισμού πρωτοθεσπίστηκε το 1917 για τον έλεγχο του χρέους κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε, το όριο αυτό έχει αλλάξει δεκάδες φορές. Σύμφωνα με τον Econonist[8], το όριο αυξήθηκε 16 φορές από το 1993, πριν ξεμείνει από λεφτά το υπουργείο Οικονομικών. Τώρα, όμως, τα παζάρια είναι σκληρά μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, φτάνοντας στο σημείο ο Economist να κατηγορεί τους δεύτερους για «επαχθείς απαιτήσεις» και να τους στηλιτεύει σε άρθρο με τίτλο «Ντροπή τους», που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Πέμπτη 7/7.

Ψευδεπίγραφη διαμάχη
 
Η «διαμάχη» αφορά στην εμμονή των Ρεπουμπλικανών να μην αυξηθούν οι φόροι, μη τυχόν και χάσουν τις φοροαπαλλαγές οι επιχειρήσεις, πράγμα που όπως υποστηρίζουν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην «ανάπτυξη», ενώ οι Δημοκρατικοί φαίνεται να θέλουν να αυξήσουν τους φόρους κι όχι μόνο να μειώσουν τα ελλείμματα μέσω της δραστικής μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Για το ψευδεπίγραφο της διαμάχης θα μιλήσουμε στο επόμενο φύλλο μαζί με τις εξελίξεις, που ίσως τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να έχουν οδηγήσει σε μία συμφωνία που σίγουρα θα πλήξει τα συμφέροντα της εργαζόμενης κοινωνίας, για να «σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία».

Κώστας Βάρλας
 
Παραπομπές
 
[1] Για την επεξήγηση του ενδοκυβερνητικού χρέους και του ανώτατου ορίου του βλ. https://www.fms.treas.gov/finrep/note_finstmts/fr_notes_fin_stmts_note14.html (Financial Management Service – Οικονομική Υπηρεσία Διαχείρισης του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ). Αναλυτικά στοιχεία για το μέγεθος του χρέους δίνονται στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου υπουργείου Οικονομικών https://www.treasurydirect.gov/NP/BPDLogin?application=np.
[2] Για αναλυτικά στοιχεία για τα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης βλ. https://www.fms.treas.gov/finrep/note_finstmts/fr_notes_fin_stmts_note24.html. Στη σημείωση 24 αναφέρεται ρητά, ότι η κυβέρνηση δεσμεύει τα χρήματα των ταμείων αυτών χωρίς να τα αποταμιεύσει, προκειμένου να πληρώσει στο μέλλον, αλλά τα καταθέτει στο υπουργείο Οικονομικών που τα χρησιμοποιεί για να καλύψει τα γενικά έξοδα της κυβέρνησης! Σε αντάλλαγμα δίνει ομόλογα τα οποία αν χρειαστεί να εξοφληθούν, αυτό θα αυξήσει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης ή θα την αναγκάσει σε περικοπές ή φορολογικές αυξήσεις.
 
[3] «Αχρηστο: Το ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης» (άρθρο στο CNN Money, 10/8/10) βλ. https://www.treasurydirect.gov/ NP/BPDLogin?application=np.
 
[4] Βλέπε https://www.wtsp.com/news/local/article/195201/8/Social-Security-Trust-Fund-stolen-by-the-Government .
 
[5] «Αποκαλύφθηκε τελικά η απάτη της Κοινωνικής Ασφάλισης», άρθρο του αμερικάνου πανεπιστημιακού Allen W. Smith στο Dissident Voice («Φωνή της διαφωνίας»), 24/12/2010 (https://dissidentvoice.org/2010/12/the-social-security-fraud-has-finally-been-exposed/).
 
[6] Αναλυτικά στοιχεία για τα επιτόκια των ομολόγων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ: https://www.socialsecurity.gov/OACT/ProgData/newIssueRates.html.
 
[7] Επιτόκια Αμερικάνικης Ομοσπονδιακής Τράπεζας (https://www.federalreserve. gov/releases/h15/current/default.htm). Το επιτόκιο ενός δεκαετούς ομολόγου του αμερικάνικου κράτους χωρίς προστασία από πληθωρισμό (nominal) ήταν 3% στις 11/7/2011. Εφόσον το αμερικάνικο κράτος δεν δώσει πίσω τα λεφτά που σήμερα παίρνει μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τότε τα ομόλογα που δίνει στο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης θα έχουν μικρότερο επιτόκιο από αυτό που δίνει η FED.
 
[8] Economist 23/6/11.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Αμερικάνικη χρεοκοπία

Νέο κύμα λαϊκής εξέγερσης
Επόμενο άρθρο

Αμερικάνικη χρεοκοπία

Μαζικό κρατικό έγκλημα

Σχετικά Αρθρα

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους

Διεθνή 13 Σεπ 2026, 19:54

«Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»

Δήλωση βουλευτή της Χεζμπολά

Διεθνή 13 Σεπ 2026, 11:29

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

Διεθνή 12 Σεπ 2026, 14:15

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

Διεθνή 12 Σεπ 2026, 08:16

O Tραμπ απέρριψε σαουδαραβικό αίτημα για βομβαρδισμούς της Ανσαραλά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios

Διεθνή 11 Σεπ 2026, 18:46

Αλλος ένας φιλο-παλαιστίνιος νίκησε φιλο-σιωνιστή στις ΗΠΑ

Διεθνή 11 Σεπ 2026, 12:21
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους

13 Σεπ 2026, 19:54
Διεθνή

«Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»

Δήλωση βουλευτή της Χεζμπολά

13 Σεπ 2026, 11:29
Παιδεία

Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά

13 Σεπ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

12 Σεπ 2026, 14:15
Διεθνή

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

12 Σεπ 2026, 08:16
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

12 Σεπ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Τα παιδιά της Γάζας ξέρουν να εκτιμούν

11 Σεπ 2026, 19:20
Διεθνή

O Tραμπ απέρριψε σαουδαραβικό αίτημα για βομβαρδισμούς της Ανσαραλά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios

11 Σεπ 2026, 18:46
Κόντρες

Γιατί εκθέτουν τον Ιάσονα;

11 Σεπ 2026, 14:40
Διεθνή

Αλλος ένας φιλο-παλαιστίνιος νίκησε φιλο-σιωνιστή στις ΗΠΑ

11 Σεπ 2026, 12:21
Η παπάρα

Κυνισμός χρυσοκάνθαρου μάνατζερ και απροκάλυπτη ψευδολογία αυτοκρατορικού απεσταλμένου

11 Σεπ 2026, 08:22
Καταστολή

Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε το φιάσκο βαφτίζοντας το κρέας ψάρι

11 Σεπ 2026, 06:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Σεπτέμβρη

11 Σεπ 2026, 00:01
Κόντρες

Κοινής κουλτούρας μετέχοντες

10 Σεπ 2026, 20:53
Διεθνή

Προελαύνουν ασταμάτητα οι «Χούθι» στην Υεμένη

10 Σεπ 2026, 17:49
Διεθνή

Ανώτεροι βρετανοί ραβίνοι υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά των παράνομων ισραηλινών εποικισμών

Κόντρα στην κυρίαρχη εβραϊκή ηγεσία

10 Σεπ 2026, 14:22
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα: Ενας πληθυσμός γερασμένος, με υψηλά προσόντα και χαμηλά αμειβόμενος

10 Σεπ 2026, 13:41
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

Ημέρα πρώτων βοηθειών.

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

1943: Οι Γερμανοί σκοτώνουν πεντακόσιους Ελληνες στη Βιάνο Κρήτης.

1944: Ταγματασφαλίτες με επικεφαλής τους Σούμπερτ και Πούλο και με την ενίσχυση Γερμανών δολοφονούν 104 άοπλους πολίτες στα Γιαννιτσά.

1946: Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1960: Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ.

1976: Ανακαλύπτεται οπλοστάσιο στα χέρια απόστρατων στελεχών της ιωαννιδικής χούντας, στη Θεσσαλονίκη.

1982: Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες ξυλοκοπούν τον στρατιωτικό ακόλουθο της Τουρκίας στην Ελλάδα.

2000: Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ιδρύει τον ΛαΟΣ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    17Ν
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Εφετείο 17Ν
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    ΕΛΑ
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Αμερικάνικη χρεοκοπία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Ποιοι είμαστε
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Επικοινωνία
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Όροι χρήσης
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Ποιοι είμαστε
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Επικοινωνία
  • Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Αμερικάνικη χρεοκοπία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo