Η συνάντηση Τραμπ-Κιμ είχε όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί «ιστορική». Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε το πόδι του στη Βόρεια Κορέα, περνώντας μέσα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη πλάι στον πρόεδρο της τελευταίας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι δύο πρόεδροι δήλωσαν ενθουσιασμένοι μετά το πέρας της συνάντησης. Φαίνεται οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τους… κολάκευαν και οι ίματζ μέικερς έκαναν καλά τη δουλειά τους!
Ο Κιμ δήλωσε… θετικά ξαφνιασμένος όταν διάβασε την πρόθεση του Τραμπ να τον επισκεφθεί στην έδρα του και την επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πρόθεσης μία μέρα μετά. Η πρόθεση του Τραμπ να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα έγινε -από πού αλλού;- από το αγαπημένο του… Τwitter! Εκεί έγραψε τα εξής: «Μετά από ορισμένες πολύ σημαντικές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον Πρόεδρο Σι της Κίνας, θα αφήσω την Ιαπωνία για τη Βόρεια Κορέα (με τον Πρόεδρο Μουν). Κι ενώ θα είμαι εκεί, αν ο Πρόεδρος Κιμ της Βόρειας Κορέας το δει αυτό, θα τον συναντούσα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μόνο και μόνο για να του σφίξω το χέρι και να του πω ένα Γειά(?)!». Το ερωτηματικό και το θαυμαστικό είναι όπως ακριβώς τα έβαλε ο «πλανητάρχης» (βλ. https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1144740178948493314). Κι εμείς θυμηθήκαμε ότι πριν από ενάμιση χρόνο οι δύο ηγέτες αντάλλασσαν βρισιές («ροκετάνθρωπο» αποκαλούσε ο Τραμπ τον Κιμ, «γεροξεκούτη» ο Κιμ τον Τραμπ) και απειλές, με τον Τραμπ να γράφει (επίσης στο Twitter) ότι διαθέτει κι αυτός «πυρηνικό κουμπί» πολύ πιο ισχυρό από του Κιμ, το οποίο λειτουργεί κανονικά (https://twitter.com/realdonaldtrump/status/948355557022420992?lang=el)!
Το ειδύλλιο των δύο ηγετών ξεκίνησε πριν από έναν ακριβώς χρόνο, με τη μεταξύ τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιούνη του 2018. Κι εκείνη η συνάντηση είχε χαρακτηριστεί «ιστορική», με τον Τραμπ να τάζει οικονομικά ανταλλάγματα για να δεχτεί η Βόρεια Κορέα να «αποπυρηνικοποιηθεί». Ομως αυτό δεν έγινε ακόμα και η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στο Βιετνάμ, τον περασμένο Φλεβάρη, αποδείχτηκε φιάσκο. Δεν εκδόθηκε ούτε καν κοινό ανακοινωθέν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι, παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε, η Βόρεια Κορέα ζητούσε την πλήρη άρση των αμερικάνικων κυρώσεων σε αντάλλαγμα μιας μερικής αποπυρηνικοποίησης, πράγμα που οι ΗΠΑ απέρριψαν. Η πόρτα των διαπραγματεύσεων δεν έκλεισε ποτέ, όμως από τότε ελάχιστα έχουν γίνει στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών. Και ξαφνικά, ο Τραμπ είπε να περάσει από την περιοχή για να πει ένα «γεια» στον Κιμ! Κι αυτό χαρακτηρίζεται «ιστορικό γεγονός»!
Στην ουσία, πρόκειται για τις γνωστές φανφάρες του Τραμπ, ενόψει μάλιστα της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη του 2020. Γι’ αυτό και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από ξενοδοχείο της Νότιας Κορέας (σιγά μη διανυκτέρευε στη Βόρεια), δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του στον Ομπάμα, κατηγορώντας τον ότι θα έκανε πόλεμο αν βρισκόταν αντιμέτωπος με την κατάσταση που βρέθηκε ο Τραμπ όταν ανέλαβε πρόεδρος! Λες και το γαϊτανάκι των απειλών με τη Βόρεια Κορέα ήταν κάτι που ξεκίνησε επί Τραμπ και δεν υπήρχε για χρόνια πριν την προεδρία του!
Ο δρόμος προς την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών είναι μακρύς και απρόβλεπτος. Γιατί πίσω από τη Βόρεια Κορέα βρίσκεται η Κίνα και ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός που είναι σκληρός και αδυσώπητος. Από την άλλη πλευρά, η αστική τάξη της Βόρειας Κορέας δε θα «πουληθεί» τόσο εύκολα στους Αμερικάνους. Τα οικονομικά της προβλήματα μπορεί να είναι τεράστια, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της κατάρρευσης. Θα επιδιώξει τα μέγιστα δυνατά ανταλλάγματα και εγγυήσεις ότι οι Αμερικάνοι θα τα κάνουν πράξη και δε θα μείνουν μόνο στα λόγια, πριν αποφασίσει να «αποπυρηνικοποιηθεί» και να χάσει το δυνατό της χαρτί που είναι η πολεμική της ισχύς. Αν το αποφασίσει αυτό, θα το κάνει σταδιακά και αφού έχει πάρει στο χέρι τα ανταλλάγματα που ζητάει.
Τελευταία Νέα :
- Σαν σήμερα 2 Ιούλη
- Για την ταμπακιέρα… μούγκα στη στρούγκα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
- Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund
- Οταν φεύγουν τα πηλήκια από τα κεφάλια των σιωναζιστών στρατηγών
- Ο θρίαμβος του Κριστιάν Λουμπουτέν
- Πολεμάμε και τραγουδάμε: Δυο νέα τραγούδια από την Παλαιστινιακή Αντίσταση