Εξι χρόνια μετά την πολιορκία της Φαλούτζα τον Απρίλιο και το Σεπτέμβριο του 2004 και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ισοπέδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, παρατηρείται πρωτοφανής αύξηση των παιδιών που γεννιούνται με παραμορφώσεις και σοβαρότατα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με ένα τελευταίο ρεπορτάζ (4/3/10), τη φορά αυτή του δημοσιογράφου Τζον Σίμπσον του BBC, που επισκέφτηκε τη Φαλούτζα στις αρχές Μαρτίου.
Το ρεπορτάζ αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ούτε έχει γίνει καμιά έρευνα από κάποια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών για το πρόβλημα. Η γραμμή της ιρακινής κυβέρνησης είναι ότι υπάρχουν μόνο 1 – 2 περιστατικά παραπάνω το χρόνο στη Φαλούτζα από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ οι γιατροί στα νοσοκομεία εμφανίζονται επιφυλακτικοί να μιλήσουν ανοιχτά, γιατί γνωρίζουν ότι όσα πούνε θα είναι αντίθετα με την κυβερνητική εκδοχή, η οποία υποβαθμίζει το πρόβλημα για να μην δημιουργήσει προβλήματα στους Αμερικάνους.
Ο Τζον Σίμπσον επισκέφτηκε το νέο Γενικό Νοσοκομείο της Φαλούτζα, όπου η παιδίατρος Σαμίρα αλ – Ανι του είπε ότι βλέπει 2 – 3 καινούργια περιστατικά με εκ γενετής ανωμαλίες κάθε μέρα, από τα οποία τα περισσότερα παρουσιάζουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε μια κλινική για ανάπηρα παιδιά, όπου του παρουσίασαν δεκάδες περιπτώσεις παιδιών με σοβαρές εκ γενετής ανωμαλίες. Μια φωτογραφία νεογέννητου με τρία κεφάλια, παιδιά με ένα χέρι, με ένα μάτι στο μέσον του μετώπου , με μύτη στο μέτωπο, παιδιά παράλυτα ή με παραμορφωμένη τη σπονδυλική στήλη.
Στην κλινική του είπαν ότι τα περισσότερα και βαρύτερα περιστατικά παρουσιάζονται στη γειτονιά Αλ –Τζουλάν, κοντά στο ποτάμι, που ήταν η καρδιά της αντίστασης κατά τη διάρκεια των μεγάλων επιθέσεων τον Απρίλιο και το Σεπτέμβριο του 2004 και βομβαρδιζόταν ασταμάτητα για μέρες. Στη γειτονιά αυτή επισκέφτηκε μια οικογένεια με τρία παιδιά, όλα κάτω των έξι ετών, δύο αγόρια μισοπαράλυτα και ένα κορίτσι με διανοητικά προβλήματα. Και όταν κάποιοι γείτονες αντιλήφθηκαν την παρουσία του, άρχισαν να φέρνουν και δικά τους παιδιά με αναπηρίες.
Ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρει επίσης ότι άκουσε πολλές φορές ότι γιατροί και διάφοροι αξιωματούχοι στη Φαλούτζα προειδοποιούν τις γυναίκες να μην κάνουν παιδιά, ενώ όλοι σχεδόν με όσους μίλησε υποστηρίζουν ότι η κατακόρυφη αύξηση των παιδιών που γεννιούνται με ανωμαλίες οφείλεται στους βομβρδισμούς με βόμβες λευκού φωσφόρου και απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Υπενθυμίζουμε ότι για το ίδιο πρόβλημα, μια ομάδα γιατρών και ειδικών επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και η ιρακινή υπουργός για τα ζητήματα των γυναικών την περίοδο 2006 – 2009, η Nawal Majeed Al – Sammaral, γιατρός και η ίδια, έστειλαν στις 12 Οκτωβρίου του 2009 μια επιστολή στον πρόεδρο της 64ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία εκθέτουν το πρόβλημα και προτείνουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Στην επιστολή αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:
«Οι νέες γυναίκες στη Φαλούτζα είναι τρομοκρατημένες και φοβούνται να κάνουν παιδιά, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των βρεφών που γεννιούνται παραμορφωμένα, χωρίς κεφάλι, με δύο κεφάλια, με ένα μάτι στο μέτωπο, με φολιδωτά σώματα ή να τους λείπουν κάποια μέλη. Επιπλέον, μικρά παιδιά στη Φαλούτζα παθαίνουν φρικιαστικούς καρκίνους και λευχαιμίες. Αυτές οι παραμορφώσεις είναι καλά τεκμηριωμένες σε ντοκυμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Σκάι, που προβλήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 2009. Η άμεση επαφή μας με γιατρούς στη Φαλούτζα αποκάλυψε ότι:
Το Σεπτέμβριο του 2009, στο Γενικό Νοσοκομείο της Φαλούτζα γεννήθηκαν 170 βρέφη, από τα οποία το 24% πέθαναν μέσα στις πρώτες εφτά μέρες. Απ’ αυτά που πέθαναν, το 75% είχαν καταχωρηθεί ως παραμορφωμένα.
Τα ποσοστά αυτά μπορούν να συγκριθούν με τα στοιχεία του Αγού-στου του 2002, κατά τον οποίο γεννήθηκαν 530 βρέφη. Απ’ αυτά, πέθαναν 6 μέσα στις πρώτες εφτά μέρες, από τα οποία μόνο ένα είχε γεννηθεί παραμορφωμένο.
Οι γιατροί επισήμαναν ιδιαίτερα ότι όχι μόνο παρατηρείται πρωτοφανής αριθμός παιδιών που γεννιούνται με ανωμαλίες, αλλά ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των πρόωρων τοκετών μετά το 2003. Ομως το πιο ανησυχητικό είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός βρεφών που επιβιώνουν αρχίζουν να παρουσιάζουν σοβαρές αναπηρίες σε μεταγενέστερο στάδιο…»
Η επιστολή κατέληγε με τις εξής προτάσεις προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ:
1. Να αναγνωριστεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Ιράκ σχετικά με τον πρωτοφανή αριθμό παιδιών που γεννιούνται με ανωμαλίες και ασθενών με καρκίνο, ιδιαίτερα στη Φαλούτζα, στη Βασόρα, στη Βαγδάτη και στη Νατζάφ.
2. Να συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή για να διεξάγει μια πλήρη έρευνα του προβλήματος.
3. Να καθαριστούν οι μολυσμένες περιοχές από τα τοξικά μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής, μεταξύ των οποίων λευκού φωσφόρου και απεμπλουτισμένου ουρανίου.
4. Να εμποδίζεται η είσοδος παιδιών και ενηλίκων σε μολυσμένες περιοχές για να μειώνεται η έκθεση σε κίνδυνο.
5. Να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.