Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αμπού Χάλεντ Μοχάμαντ Aλ-Ντέιφ: In memoriam
  • Οι παπάδες όλων των χριστιανικών δογμάτων καταγγέλλουν την εγκληματική δράση των σιωναζιστών στην Τάιμπε της Δυτικής Οχθης
  • Σαν σήμερα 14 Ιούλη
  • Να μην ξεφορτώσει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο που μεταφέρει ατσάλι για τη σιωναζιστική πολεμική βιομηχανία
  • Δέσποινα Κουτσούμπα, να ανακαλέσεις άμεσα τη συκοφαντία
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ο πόλεμος έχει πολύ δρόμο ακόμη
Διεθνή

Συρία – Ιράκ

Ο πόλεμος έχει πολύ δρόμο ακόμη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Ιαν 2016, 00:00
Το 2015 άρχισε και τελείωσε με την κατάσταση σε Ιράκ και Συρία σε πολιτικό και στρατιωτικό αδιέξοδο. Η πιο σημαντική αλλαγή σε στρατιωτικό επίπεδο στον πόλεμο της Συρίας τη χρονιά που πέρασε ήταν η ρώσικη στρατιωτική επέμβαση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στις 30 Σεπτέμβρη, η οποία έθεσε τέρμα σε μια σειρά από σημαντικές ήττες του συριακού στρατού, σταμάτησε την προέλαση των ανταρτών, βοήθησε να σταθεροποιηθεί το καθεστώς Ασαντ και επέτρεψε στο συριακό στρατό να περάσει στην επίθεση και να ανακαταλάβει τμήμα του εδάφους που είχε περάσει στον έλεγχο των ανταρτών.
 

Στο Ιράκ, το πιο σημαντικό γεγονός για το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν η ανακατάληψη στα τέλη Δεκέμβρη του Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπάρ, της μεγαλύτερης επαρχίας του Ιράκ, η οποία είχε καταληφθεί το Μάη του 2015 από το ISIS. Η πολιορκία της πόλης από τον ιρακινό στρατό με την  υποστήριξη αμερικάνικων αεροπορικών βομβαρδισμών είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο και ανακαταλήφθηκε από την αποκαλούμενη «Χρυσή Μεραρχία», τις εκπαιδευμένες από τους Αμερικάνους Ειδικές Αντιτρομοκρατικές Δυνάμεις του ιρακινού στρατού. Οι πολύμηνοι βομβαρδισμοί και οι νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι μαχητές του ISIS παντού έχουν μετατρέψει το Ραμάντι σε ερείπια, σε πόλη – φάντασμα, με χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα, με όλα τα δίκτυα (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αποχέτευση) διαλυμένα, όλη την υποδομή (γέφυρες, δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία και κυβερνητικά κτίρια) με σοβαρές ζημιές και με ελάχιστο από το μισό εκατομμύριο του πληθυσμού να έχει παραμείνει στην πόλη. Φυσικά, οι επιθέσεις και οι ενέδρες του ISIS εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα αλλά ακόμη και μέσα στην πόλη συνεχίζονται με πολλά θύματα.

Το ISIS βρίσκεται υπό αυξανόμενη στρατιωτική πίεση από τους εχθρούς του σε πολλά μέτωπα. Εκτός από την απώλεια του Ραμάντι στο Ιράκ, η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, οι «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG), απειλούν την παρουσία του ISIS βόρεια του Χαλέπι καθώς και σε τμήματα της βόρειας Συρίας που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχό του.

Οι δυνάμεις του ISIS σε σταθερές και αναγνωρίσιμες θέσεις δεν μπορούν να αντισταθούν για πολύ σε χερσαίες επιθέσεις που υποστηρίζονται από σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, γιατί έχουν βαριές απώλειες σε σχέση με τους αντιπάλους τους που έχουν πολύ λιγότερες. Αυτό έγινε φανερό κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης πολιορκίας της κουρδικής πόλης του Κομπάνι, στην οποία το ISIS έχασε περίπου 2.200 μαχητές, στην πλειοψηφία από βόμβες και πυραύλους, αλλά και στο Ραμάντι.

Στο πρώτο μισό του 2015, το ISIS είχε μερικά πλεονεκτήματα τα οποία στη συνέχεια αρχίζει να χάνει. Τότε, είχε εύκολη πρόσβαση στην Τουρκία από το συνοριακό πέρασμα Tal Abyad, το οποίο καταλήφθηκε από την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας (YPG) τον περασμένο Ιούνιο. Με αποτέλεσμα να μπορεί ακόμη να μετακινεί ανθρώπους και εφόδια από την Τουρκία στη Συρία από μια στενή λωρίδα των συνόρων δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Ισχυρό πλήγμα για το ISIS ήταν επίσης η κατάληψη του φράγματος «Οκτώβρης» πάνω στον Ευφράτη στις 23 Δεκέμβρη από τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», μια συμμαχία της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας (YPG) και μερικών χιλιάδων Αράβων και χριστιανών Ασσυρίων, απειλώντας έτσι τη συνολική παρουσία του ISIS βόρεια του Χαλέπι. Συν τοις άλλοις, η ρωσική αεροπορική υποστήριξη του συριακού στρατού σημαίνει ότι τώρα είναι πολύ δυσκολότερο για το ISIS να κερδίζει εύκολες νίκες, όπως η κατάληψη της Παλμύρας τον περασμένο Μάη.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι το ISIS ακολουθεί πορεία οριστικής παρακμής. Από τις ήττες, τις αποτυχίες και τις δυσκολίες μαθαίνει και αναπροσαρμόζει την τακτική του. Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποίησε μεγάλο αριθμό μαχητών σε αρκετές πρόσφατες κρίσιμες αναμετρήσεις για να προβάλουν μια καταδικασμένη εκ των προτέρων αντίσταση μέχρι τέλους. Αντίθετα, απέσυρε τη μεγαλύτερη δύναμη των μαχητών του αφήνοντας πίσω μόνο ένα μικρό αριθμό για την τελική μάχη. Μετά από μια ήττα, επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο μέτωπο ή να κερδίσει αλλού έδαφος. Για παράδειγμα, μετά την ήττα στο Ραμάντι εξαπέλυσε μια συντονισμένη επίθεση στη δυτική πόλη Χαντίθα, η οποία αποκρούστηκε από τον ιρακινό στρατό. Χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τακτικές ανταρτοπολέμου, που απαιτούν μικρές και ευέλικτες ομάδες μαχητών και έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και των ελάχιστων απωλειών. Συν τοις άλλοις, καταφεύγει στην προσφιλή τακτική του της υποδαύλισης του θρησκευτικού διχασμού πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον αμάχων με πολλά θύματα, όπως η επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Δευτέρα, 11 Γενάρη, σε εμπορικό κέντρο σε σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης, με 18 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες, και σε καφέ της σιιτικής στην πλειοψηφία πόλης Μουκνταντίγια, με 24 νεκρούς και 52 τραυματίες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να παραθέσουμε ενδεικτικά κάποια από τα συμπεράσματα μιας έρευνας του «Κέντρου για τη Θρησκεία και τη Γεωπολιτική», που είναι τμήμα του «Tony Blair Faith Foundation», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20 Δεκέμβρη. Η έρευνα, που έχει τίτλο «Αν πέσει το Κάστρο: Ιδεολογία και στόχοι της συριακής εξέγερσης», μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η Συρία φιλοξενεί τώρα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση τζιχαντιστικών ομάδων στη σύγχρονη εποχή. Το σημερινό επίκεντρο σε μια στρατιωτική ήττα του ISIS δεν λαμβάνει υπόψη τις άλλες ομάδες στη Συρία με την ίδια ακριβώς παγκόσμια ιδεολογία και φιλοδοξία. Η έρευνά μας βρήκε 15 ομάδες που είναι έτοιμες να διαδεχτούν το ISIS. H ιδεολογία τους είναι ο σαλαφιστικός – τζιχαντισμός». «Η μελέτη 48 αντάρτικων ομάδων στη Συρία αποκάλυψε ότι το 33% – σχεδόν 100.000 μαχητές – έχουν τους ίδιους ιδεολογικούς στόχους με το ISIS. Αν ληφθούν υπόψη και κείνες οι ισλαμιστικές ομάδες που θέλουν ένα κράτος που να κυβερνάται από τη δική τους ερμηνεία του Ισλαμικού Νόμου, το ποσοστό ανεβαίνει στο 60%». «Κάθε προσπάθεια των διεθνών δυνάμεων να κάνουν διάκριση μεταξύ αποδεκτών “μετριοπαθών” και μη αποδεκτών “εξτρεμιστών” είναι προβληματική. Οπου οι κοντοπρόθεσμοι ή μακροπρόθεσμοι στόχοι συμπίπτουν, διάφορες ομάδες συγκροτούν συνασπισμούς ανεξάρτητα ιδεολογίας. Σε όλη τη Συρία, ισλαμιστές πολεμούν τον Ασαντ ή το ISIS μαζί με μη ισλαμιστές και τα όπλα που τους χορηγούνται από τη Δύση χρησιμοποιούνται από εξτρεμιστές». «Αν νικήσουμε το ISIS, 15 ομάδες περιμένουν για να πάρουν τη θέση του».

Οι συνθήκες αυτές δεν αφήνουν περιθώρια προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του καθεστώτος Ασαντ και της αντιπολίτευσης που προβλέπεται να γίνουν στα τέλη Γενάρη στη Βιέννη, γιατί αυτοί που έχουν την πραγματική στρατιωτική δύναμη στη Συρία είτε δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις είτε δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Το καθεστώς Ασαντ και ο συριακός στρατός, με την αυξημένη ρωσική και ιρανική υποστήριξη που διαθέτουν, ενδεχομένως δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο, αλλά φαίνεται, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, απίθανο και να τον χάσουν. Το καθεστώς Ασαντ και όσοι το υποστηρίζουν δεν έχουν λόγο να κάνουν σοβαρές υποχωρήσεις και να συμφωνήσουν σε μια πολιτική μεταβατική λύση με την οποία θα γίνεται πραγματική μεταβίβαση της εξουσίας στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τη στιγμή που εξακολουθεί να ελέγχει το μεγαλύτερο κατοικημένο τμήμα της χώρας, το δυτικό τμήμα της Συρίας με τις μεγάλες πόλεις και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού.

Η ένοπλη αντιπολίτευση, στην οποία κυριαρχούν το ISIS, το Μέτωπο Al Nusra, παρακλάδι της Αλ – Κάιντα, και το ιδεολογικά συγγενικό Ahrar al-Sham, έχουν επίσης κάθε λόγο να συνεχίσουν τον πόλεμο. Το ISIS και το Al-Nusra έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις και έχουν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις, ενώ το Ahrar al-Sham, το οποίο συμμετείχε στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη είναι διχασμένο.

Οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους θέλουν να φύγει ο Ασαντ αλλά να διατηρηθούν οι δομές του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος όμως ελέγχεται από το καθεστώς Ασαντ και το κόμμα του Μπάαθ. Γι αυτό και δεν είναι εύκολο να αποδεχτούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις μια πολιτική μεταβατική λύση, στην οποία κυβερνητικά στελέχη, αν όχι ο ίδιος ο Ασαντ, θα έχουν σοβαρό ρόλο.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Συρία – Ιράκ

Από ψέμα σε ψέμα
Επόμενο άρθρο

Συρία – Ιράκ

Ή ΕΜΕΙΣ ή εσύ…

Σχετικά Αρθρα

Αμπού Χάλεντ Μοχάμαντ Aλ-Ντέιφ: In memoriam

Ενας χρόνος χωρίς τη σκιά, τον επισκέπτη, η αντίσταση συνεχίζεται

Διεθνή 14 Ιούλ 2025, 08:05

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)

Ο σιωναζιστικός στρατός διέρρευσε βίντεο που αποθεώνει την Παλαιστινιακή Αντίσταση

Διεθνή 13 Ιούλ 2025, 12:07

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

Διεθνή 13 Ιούλ 2025, 10:09

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

Διεθνή 12 Ιούλ 2025, 14:51

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

Διεθνή 11 Ιούλ 2025, 21:50

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

Διεθνή 11 Ιούλ 2025, 18:49
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Αμπού Χάλεντ Μοχάμαντ Aλ-Ντέιφ: In memoriam

Ενας χρόνος χωρίς τη σκιά, τον επισκέπτη, η αντίσταση συνεχίζεται

14 Ιούλ 2025, 08:05
Uncategorized

Οι παπάδες όλων των χριστιανικών δογμάτων καταγγέλλουν την εγκληματική δράση των σιωναζιστών στην Τάιμπε της Δυτικής Οχθης

14 Ιούλ 2025, 06:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

14 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Να μην ξεφορτώσει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο που μεταφέρει ατσάλι για τη σιωναζιστική πολεμική βιομηχανία

Συγκέντρωση Δευτέρα, 6:30 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά

13 Ιούλ 2025, 21:17
Πολιτική

Δέσποινα Κουτσούμπα, να ανακαλέσεις άμεσα τη συκοφαντία

13 Ιούλ 2025, 21:13
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν υπογράφει «Λίβανο-Καζέρτα-Βάρκιζα» (πρωτοφανές video)

Ο σιωναζιστικός στρατός διέρρευσε βίντεο που αποθεώνει την Παλαιστινιακή Αντίσταση

13 Ιούλ 2025, 12:07
Διεθνή

Aνάς Αλ-Σαρίφ: «Δεν θα σωπάσω. Δεν θα σταματήσω. Η φωνή μου θα παραμείνει μάρτυρας για κάθε έγκλημα»

13 Ιούλ 2025, 10:09
Παιδεία

109η Σύνοδος Πρυτάνεων: Μέσα «ναι στη Λισαβόνα» και παζάρια για τις διαγραφές «αιώνιων», έξω ξύλο και χημικά

13 Ιούλ 2025, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Ιούλη

13 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Δε σας σώνει το Ταλμούδ

12 Ιούλ 2025, 14:51
Εργατικά

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

12 Ιούλ 2025, 11:38
Αγροτικά

ΣΕΚ για ευλογιά αιγοπροβάτων: Προτείνουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ ξέρουν ότι θα επιφέρει καταστροφή

12 Ιούλ 2025, 11:14
Πολιτισμός

«Αν θέλεις χερσαία μάχη»: ένα προφητικό τραγούδι του 2017

12 Ιούλ 2025, 06:24
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Κότα λειράτη και μακροπουπουλάτη ήταν ο σιωναζιστής… «ήρωας»

11 Ιούλ 2025, 21:50
Διεθνή

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

11 Ιούλ 2025, 18:49
Διεθνή

Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

11 Ιούλ 2025, 11:28
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

11 Ιούλ 2025, 06:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Ιούλη

Γαλλία : Ημέρα της Βαστίλης (εθνική γιορτή).

Ιράκ: Ημέρα δημοκρατίας (1958).

Κιριμπάτι: Ημέρα ανεξαρτησίας.

1921: Καταδικάζονται σε θάνατο οι Σάκο και Βαντσέτι.

1969: Εκρηξη βόμβας στα χέρια του καθηγητή Σάκη Καράγιωργα τραυματίζει τον ίδιο και οδηγεί στην εξάρθρωση της ΔΑ.

1971: Βόμβα (ΛΕΑ) στην αίθουσα διαλέξεων της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης.

1972: Μάχες IRA – βρετανικού στρατού στο Μπέλφαστ, εννιά νεκροί.

1977: Βόμβα στην «American Express» στην οδό Ευριπίδου και αποτυχημένη απόπειρα στην ίδια τράπεζα στον Πειραιά, εμπρησμός αυτοκινήτου Βορειοαμερικάνου, βόμβα σε «Πι Εξ» που δεν εξερράγη (ΕΛΑ).

1992: Ρουκέτα κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά, νεκρός ο 22χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

[…] Η Δικαιοσύνη την οποία υπηρετούμε, δεν είναι απλώς μία από τις τρεις εξουσίες. Είναι το σώμα των λειτουργών που με το δικαιοδοτικό τους έργο καλούνται να εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση των πολιτών, την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των συναλλαγών και με τον τρόπο αυτό η Δικαιοσύνη αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα για την κοινωνική και οικονομική ευημερία και ανάπτυξη της χώρας. […] Θυμίζω ότι η ανεξαρτησία δεν αποτελεί κάποιου είδους προνόμιο, ούτε συνδέετε με αλαζονικές συμπεριφορές, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως εγγύηση των πολιτών για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η ανεξαρτησία του Δικαστή αφορά εν πρώτοις τη σχέση του δικαστή με τις άλλες εξουσίες, την εκτελεστική και τη νομοθετική. Οχι όμως μόνο με αυτές: νοείται απέναντι και στη δυναμική που αναπτύσσουν φορείς οικονομικής, κοινωνικής και επικοινωνιακής ισχύος προς επηρεασμό της δικαιοδοτικής κρίσης, ακόμη και απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στις προσωπικές μας πεποιθήσεις, αντιλήψεις, ιδέες, επιλογές, προτιμήσεις, ώστε, όταν ο δικαστής ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο να είναι μονάχα η ζώσα ψυχή του νόμου. […] Με την ανεξαρτησία συναρτάται και το ζήτημα, που κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο, της άσκησης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και ο σχολιασμός των δικαστικών ενεργειών. Οι ενέργειες της δικαιοσύνης αναμφίβολα είναι και αυτές αντικείμενο του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου. Ζήτημα δημιουργείται όταν επιχειρείται, ή φαίνεται ότι επιχειρείται (και εδώ ας θυμηθούμε τη θεωρία των φαινομένων του ΕΔΔΑ), αθέμιτος επηρεασμός των αρμοδίων δικαστικών οργάνων. Κυρίως όταν ο σχολιασμός αφορά εκκρεμή υπόθεση. Ο κίνδυνος αφορά την απονομιμοποίηση του συστήματος που κλονίζει τις βάσεις του κράτους δικαίου. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε το φαινόμενο εξωδικαστικά πρόσωπα, καθ’ υπέρβαση των ακροτάτων ορίων μιας καλοπροαίρετης ιδιάζουσας κριτικής, να αμφισβητούν επικριτικά, ως υπερδικαστές το πόρισμα των δικαστικών ερευνών επί της ουσίας και μάλιστα με κριτήρια εξωδικαστικά, επιχειρώντας τη χειραγώγηση και τον επηρεασμό έξωθεν ή τον αυθαίρετο σφετερισμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως αδέσμευτης, δικαστικής κρίσης, παραγνωρίζοντας ότι κατά το σύνταγμα η συνείδηση του ίδιου του δικαστικού κριτή πρέπει να συνιστά το μοναδικό παράγοντα σχηματισμού της δικανικής πεποίθησης. […]

Αναστασία Παπαδοπούλου
Πρόεδρος του Αρείου Πάγου

(Στη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μίντια, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η εκλογή της νέας προέδρου του Αρείου Πάγου, η Αναστασία Παπαδοπούλου φοράει στο λαιμό της ένα κολιέ από πέρλες και έναν ευμεγέθη χρυσό σταυρό. Αρχοντιά και Ορθοδοξία, ο ιδανικός συνδυασμός. Στην ψηφοφορία των συναδέλφων της η Α. Παπαδοπούλου ήρθε τέταρτη, ενώ στην ψηφοφορία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήρθε πρώτη. Και οι δύο αυτές ψηφοφορίες είναι ενδεικτικές. Δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, αλλά έγινε φανερό ποια ήταν η «γραμμή» του μεγάρου Μαξίμου. Αλλωστε, η ίδια η εκλογή της από το υπουργικό συμβούλιο έγινε… διά περιφοράς! Παλιά, κάποιος «κούριερ» θα γύριζε τα υπουργεία και θα μάζευε υπογραφές υπουργών. Πλέον οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά. Συζήτηση, φυσικά, δεν έγινε. Αυτό έλειπε, να τίθενται προς συζήτηση οι αποφάσεις του αυτοκρατορίσκου. Τα όσα περιέλαβε στη φλύαρη -τρισέλιδη- δήλωσή της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι οι συνήθεις παπάρες που λένε οι διοικούντες το δικαστικό σύστημα και οι διοικούντες τις κυβερνήσεις. Τις διαβάζει ή τις ακούει ο κόσμος και σκάει στα γέλια: «Καλά, δε βαρεθήκατε τόσα χρόνια να αυτοδιαψεύδεστε;» Οχι, δε βαρέθηκαν, ούτε θα βαρεθούν. Μήπως έχουν κάτι άλλο να πουν; Προσέξτε, όμως, το διαχωρισμό που κάνει η Α. Παπαδοπούλου. Τα «κονέ» με την κυβερνητική εξουσία και με τους δυνατούς του κεφαλαίου είναι αόρατα. Δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν. Οταν καμιά φορά εντοπίζονται και αποκαλύπτονται, έχουμε ένα σκάνδαλο στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ομως η κριτική στους χειρισμούς και τις αποφάσεις του δικαστικού μηχανισμού είναι πάντοτε δημόσια. Και γίνεται κατά κανόνα ευθαρσώς. Αυτή την κριτική έβαλε στο στόχαστρό της η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Διεκδικώντας -τι πρωτότυπο!- το «υπεράνω κριτικής» των δικαστών. Τυχαίο; ΥΓ. Δε θα σχολιάσουμε ένα κραυγαλέο ορθογραφικό λάθος στη γραπτή δήλωση της κας Παπαδοπούλου. Είναι απ’ αυτά που συμβαίνουν. Συνήθως τα διορθώνει μια δεύτερη ανάγνωση…)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Συρία – Ιράκ

    17Ν
    • Συρία – Ιράκ

      Εφετείο 17Ν
  • Συρία – Ιράκ

    ΕΛΑ
    • Συρία – Ιράκ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Συρία – Ιράκ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Συρία – Ιράκ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Συρία – Ιράκ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Συρία – Ιράκ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Συρία – Ιράκ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Συρία – Ιράκ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συρία – Ιράκ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Συρία – Ιράκ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συρία – Ιράκ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Συρία – Ιράκ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Συρία – Ιράκ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Συρία – Ιράκ

      Συρία – Ιράκ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Συρία – Ιράκ

      Συρία – Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Συρία – Ιράκ

      Συρία – Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Συρία – Ιράκ

      Συρία – Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Συρία – Ιράκ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Συρία – Ιράκ

    Συρία – Ιράκ

    Ποιοι είμαστε
  • Συρία – Ιράκ

    Συρία – Ιράκ

    Επικοινωνία
  • Συρία – Ιράκ

    Συρία – Ιράκ

    Όροι χρήσης
  • Συρία – Ιράκ

    Συρία – Ιράκ

    Ποιοι είμαστε
  • Συρία – Ιράκ

    Συρία – Ιράκ

    Επικοινωνία
  • Συρία – Ιράκ

    Συρία – Ιράκ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo