Την οργή της Μόσχας έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο εγκατάστασης αμερικάνικου αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία και πυραύλων Πάτριοτ στην Πολωνία. Ουσιαστικά, ο Ομπάμα υπαναχωρεί και επαναφέρει αναθεωρημένο το σχέδιο Μπους για την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και στην Τσεχία, το οποίο είχε αποσύρει ο Ομπάμα μετά την εκλογή του. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το σχέδιο Μπους όσο και η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να προωθήσει την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ είχαν προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας.
Στις 26 Φεβρουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του, αφού εξέφρασε την ενόχλησή του γιατί ενημερώθηκε για το σχέδιο Ομπάμα από το ΜΜΕ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ρωσία έχει σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τον πραγματικό στόχο των αμερικάνικων πυραύλων στη Ρουμανία. Αυτός είναι ο λόγος που θα αντιστεκόμαστε σταθερά σε κάθε ύποπτη μονομερή ενέργεια στο πεδίο της πυραυλικής άμυνας που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ασφάλεια».
Την ίδια μέρα, ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, δήλωσε ότι το αναθεωρημένο αμερικάνικο σχέδιο για την εγκατάσταση πυραύλων στην Ευρώπη υπονομεύει την εθνική άμυνα της Ρωσίας και απέρριψε τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα ότι το σχέδιο δεν έχει στόχο τη χώρα του.
Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 19 Φεβρουαρίου, ο ρώσος υπουργός Αμυνας, προειδοποίησε ότι η Ρωσία δε θα διστάσει να αναπτύξει πυραύλους Ισκαντέρ στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, αν θεωρήσει ότι απειλείται. Η Ρωσία είχε απειλήσει και παλιότερα ότι θα αναπτύξει πυραύλους Ισκαντέρ για να αντιμετωπίσει το αμερικάνικο πυραυλικό σύστημα στην Πολωνία (σχέδιο Μπους). Πόσο μάλλον τώρα που οι πύραυλοι θα αναπτυχθούν ακόμη πιο κοντά, σε απόσταση μόλις 56 περίπου χλμ. από το Καλίνινγκραντ.
Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού ή αν σ’ αυτή τη φάση χρησιμοποιείται κυρίως σαν διαπραγματευτικό όπλο για να πιεστεί η Ρωσία στα ανοιχτά ζητήματα των αμερικανορωσικών σχέσεων, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των κυρώσεων κατά του Ιράν. Το βέβαιο είναι ότι η Ρωσία θα πολεμήσει με κάθε τρόπο για να αποτρέψει την υλοποίησή του και μπορεί να το κάνει από καλύτερη θέση σήμερα και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αμερικάνοι στα πολεμικά μέτωπα που έχουν ανοίξει, αλλά και γιατί βγαίνει ενισχυμένη μετά την εκλογική νίκη του ρωσόφιλου Γιανούκοβιτς στην Ουκρανία.