Με πέντε σημαντικές συμφωνίες στη βαλίτσα του στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών και της ενέργειας επέστρεψε στη Μόσχα ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την επίσκεψή του στο Νέο Δελχί στις 11 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
♦ Μια συμφωνία, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, για την προμήθεια 29 μαχητικών αεροσκαφών MG – 29.
♦ Μια συμφωνία για κοινή επιχείρηση κατασκευής μιας νέας, της 5ης γενιάς, μαχητικών αεροσκαφών.
♦ Μια αναθεωρημένη συμφωνία, ύψους 2,3 δισ. δολαρίων, για το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Γκορσκόφ».
♦ Συμφωνίες για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης παραγωγής εξοπλισμού ναυσιπλοΐας για GPS και για το ρωσικό αντίστοιχο Glonass καθώς και για τη χρησιμοποίηση του σήματος του Glonass για στρατιωτικούς σκοπούς από την Ινδία.
♦ Μια σειρά συμφωνιών για την κατασκευή 16 εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων.
Η Ινδία διαθέτει μόνο ένα παλιό, ηλικίας 50 ετών, βρετανικής κατασκευής αεροπλανοφόρο, το οποίο σπάνια εγκαταλείπει το λιμάνι. Το «Ναύαρχος Γκορσκόφ», που θα παραδοθεί το 2012 και θα μεταφέρει 45 αεροσκάφη MG – 29, θα επιτρέψει στην Ινδία να ενισχύσει την παρουσία της στον Ινδικό Ωκεανό απέναντι στην Κίνα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε στρατηγικής σημασίας λιμενικές συμφωνίες με το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Μιανμάρ. Αλλά και απέναντι στο Πακιστάν, με το οποίο οι σχέσεις της παραμένουν τεταμένες, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Λευκού Οίκου για τη βελτίωσή τους, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικάνων στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Καθώς η Κίνα και οι υπόλοιπες χώρες της Aπω Ανατολής χρειάζονται όλο και περισσότερη ενέργεια, ο Ινδικός Ωκεανός αποκτά όλο και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία. Το 60% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου μεταφέρεται κατά μήκος των ακτών της Ινδίας.
Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση ρωσικές και γαλλικές εταιρίες, γιατί μέχρι το 2008 δεν επιτρεπόταν σε αμερικάνικες εταιρίες να πουλούν στην Ινδία αντιδραστήρες και την απαιτούμενη τεχνολογία. Η πρώτη σχετική συμφωνία υπογράφτηκε το 2008 και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Πούτιν με την κυβέρνηση της Ινδίας αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την παραπέρα ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και προφανώς επηρεάζουν το συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή. Επιτρέπουν στη Ρωσία να διατηρήσει την οικονομική και πολιτική της επιρροή στο Νέο Δελχί και ένα πολύ σημαντικό μερίδιο σε μια μεγάλη αγορά εξοπλισμών. Για δεκαετίες, η Ρωσία προμήθευε το 70% περίπου του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας. Ομως το μερίδιο αυτό είχε αρχίσει να συρρικνώνεται, καθώς την τελευταία δεκαετία η Ινδία άρχισε να αγοράζει περισσότερα όπλα απο το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Η Ινδία βλέπει τη Ρωσία ως αντίβαρο τόσο απέναντι στην ανάπτυξη της Κίνας όσο και απέναντι στο Λευκό Οίκο. Εκτός από την παλιά αντιπαλότητα, η Ινδία και το Πακιστάν ανταγωνίζονται για το ποιος θα αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στο Αφγανιστάν. Η Ινδία διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Καρζάι, την ενισχύει οικονομικά και έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες στον κατασκευαστικό τομέα. Στον ανταγωνισμό αυτό, ο Λευκός Οίκος διατηρεί προνομιακή σχέση με το Πακιστάν λόγω της στρατηγικής θέσης του για την εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά και γιατί μπορεί να παίξει κρίσιμο διαμεσολαβητικό ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν. Αλλά και η Ρωσία βλέπει την Ινδία ως αντίβαρο απέναντι στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της Κίνας και ως σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν και το νέο συσχετισμό δυνάμεων που θα διαμορφωθεί στην περιοχή.