Η κυβέρνηση του εθνικιστή Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία ψήφισε νόμο που χορηγεί την ινδική υπηκοότητα σε θρησκευτικές μειονότητες που απειλούνται με διωγμούς ή γενοκτονία στο γειτονικό Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αποκλείοντας αυτές που έχουν ως θρήσκευμα το Ισλάμ. Ο νέος νόμος παρουσιάστηκε στο ινδικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά το 2016 και αποτελεί τροποποίηση της νομοθεσίας του 1955 για χορήγηση ινδικής υπηκοότητας, εισάγοντας τον παράγοντα του θρησκεύματος ως βάση για τη χορήγησή της. Μ’ άλλα λόγια, συνδέει την απόκτηση υπηκοότητας με το θρήσκευμα, προσδίδοντάς της σαφή ρατσιστικό χαρακτήρα και ανατρέποντας την κοσμική βάση της ινδικής νομοθεσίας. Ανοίγει έτσι το δρόμο για διακρίσεις σε βάρος του μουσουλμανικού στοιχείου της χώρας, που αποτελεί το 15% του συνολικού πληθυσμού των 1,3 δισ. ανθρώπων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, πριν από έξι χρόνια, η κυβέρνηση Μόντι προωθεί μια ρατσιστική πολιτική ατζέντα διακρίσεων σε βάρος όλων των μη ινδουϊστικών θρησκευτικών ομάδων της χώρας.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ ανακοίνωσε ότι το ινδικό κράτος θα ξεκινήσει την καταγραφή του πληθυσμού της χώρας, με στόχο να εντοπίσει τους μη καταγεγραμμένους μετανάστες από τις γειτονικές χώρες. Τον περασμένο Αύγουστο, μια παρόμοια κίνηση, με την ονομασία Εθνική Καταγραφή Πολιτών, ολοκληρώθηκε στο νοτιοανατολικό κρατίδιο του Ασαμ, αφήνοντας εκτός καταλόγων περισσότερους από δυο εκατομμύρια ινδούς πολίτες, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο ίδιος ο Σαχ στο παρελθόν είχε αποκαλέσει τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές (τους μουσουλμάνους εννοείται) «τερμίτες» και «εισβολείς» που απειλούν την εθνική ασφάλεια της Ινδίας. Παράλληλα, το κόμμα του είχε αντιταχθεί σθεναρά στην άφιξη μουσουλμάνων Ροχίνγια, προσφύγων από τη γειτονική Μιανμάρ, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζαν κίνδυνο γενοκτονίας στη χώρα τους.
Με βάση το νέο νόμο, πρόσφυγες Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα αποκλείονται από τη χορήγηση υπηκόοτητας, παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει μαζικά θύματα θηριωδίας και άγριων διωγμών από το κράτος της χώρας τους, που κυριαρχείται από το σιναλέζικο στοιχείο.
Ο νέος νόμος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από μια βδομάδα και έχουν κατεβάσει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όχι μόνο μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας, που πλήττεται άμεσα από τη ρατσιστική φύση του νόμου, αλλά και φοιτητές που διαδηλώνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και τραυματίες φοιτητές, μετά από την εισβολή των ινδών μπάτσων σε ισλαμικό πανεπιστήμιο στο Νέο Δελχί και στο Ουτάρ Πραντές τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη.