Μπορεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια μη πλήρως επεξεργασμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ υποχωρεί, όμως την ίδια στιγμή αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την πτώση του ΑΕΠ (από συρρίκνωση από 0.5 έως 1.3%, που έλεγε μέχρι πρότινος, προέβλεψε συρρίκνωση 2%). Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ανεργία μπορεί να φτάσει και το 10% (δηλαδή υπερδιπλάσια από αυτή που καταγραφόταν τα τελευταία χρόνια!).
Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Εργατικής Στατιστικής και το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωναν, ότι η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία (ξέρετε, αυτή που περιλαμβάνει στους εργαζόμενους και αυτούς που εργάστηκαν έστω και μία ώρα την περίοδο της απογραφής) ανέβηκε από 8.5% σε 8.9% και ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση (Δεκέμβρης 2007) έχουν χαθεί 5.7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (τα 1.2 εκατομμύρια χάθηκαν στον βιομηχανικό τομέα από το Σεπτέμβρη του 2008). Στον δε τομέα της ανοικοδόμησης νέων κατοικιών, όπως μας πληροφορεί το BBC (19/5/09) που επικαλείται τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Εμπορίου, σημειώνεται αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών, δηλαδή από τότε που το υπουργείο Εμπορίου άρχισε να κρατά στοιχεία, το 1959!
Στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, τη γιαπωνέζικη, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη (20/5), η γιαπωνέζικη οικονομία συρρικνώθηκε σε ρυθμό ρεκόρ 50ετίας και βάλε, σημειώνοντας μείωση περίπου 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2009 (που αν αναχθεί σε ετήσια βάση, δηλαδή αν συνεχιστεί η ίδια και τα υπόλοιπα τρίμηνα του χρόνου, θα φτάσει στο 15.2%!). Η μείωση του ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη από το 1955 και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ιαπωνίας που το ΑΕΠ μειώνεται για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.
Ιστορική όμως χαρακτηρίστηκε και η μείωση του γερμανικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3.8% το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ αν συγκριθεί με το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2008 η μείωση είναι 6.7%. Μιλάμε δηλαδή για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από τότε που έγινε η ενοποίηση των δύο Γερμανιών (το 1990). Ιδια η κατάσταση και στην Ρωσία, όπου το ΑΕΠ έπεσε κατά 10.5% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2008.
Η κρίση συνεχίζει λοιπόν το καταστροφικό της έργο. Η πτώση της κατανάλωσης, αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης της παγκόσμιας εργατικής δύναμης από τους καπιταλιστές, ρίχνει τον καπιταλισμό σε μια κρίση πρωτόγνωρη για τις τελευταίες δεκαετίες.