Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας να… συρρίκνωσε τις διαδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη σε όλη τη Γαλλία κατά της αντιασφαλιστικής λαίλαπας που προωθεί ο Μακρόν, όμως τα γαλλικά ΜΜΕ άλλα λένε. Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ» (https://www.lemonde.fr/politique/article/2019/12/17/tous-les-syndicats-dans-la-rue-contre-la-reforme-des-retraites_6023141_823448.html), οι διαδηλώσεις συγκέντρωσαν περισσότερο κόσμο από αυτές της 10ης Δεκέμβρη, ενώ στο Παρίσι η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Δημοκρατίας στις 2 μετά το μεσημέρι κατευθυνόμενη προς την πλατεία του Εθνους (γύρω στα 3.5 χιλιόμετρα απόσταση σε ευθεία γραμμή, μέσω της λεωφόρου Βολταίρου), αλλά οι τελευταίοι διαδηλωτές έφυγαν από την πλατεία Δημοκρατίας στις 5 το απόγευμα, δηλαδή μετά από τρεις ώρες, λόγω του μεγάλου πλήθους! Πώς ταιριά-ζει αυτό με το νούμερο των 76 χιλιάδων διαδηλωτών που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών; Ο Μακρόν και οι υπουργοί του έχουν ανακαλύψει δική τους αριθμητική και τη χρησιμοποιούν στην κυβερνητική προπαγάνδα!
Αν οι διαδηλωτές περπατούσαν επί τρεις ώρες μεταξύ των δύο πλατειών με αργό βάδισμα (έστω 1.5 χιλιόμετρο την ώρα), τότε το συνολικό μήκος της πορείας ήταν γύρω στα πέντε χιλιόμετρα. Αρα, η επιφάνεια που κάλυψαν οι διαδηλωτές ήταν περίπου 150 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα (το πλάτος της λεωφόρου Βολταίρου είναι γύρω στα 30 μέτρα). Αν βάλουμε δύο άτομα στο τετραγωνικό (δηλαδή σχετικά αραιά), ο αριθμός των διαδηλωτών προκύπτει 300 χιλιάδες άτομα, αριθμός που ταιριάζει περισσότερο με αυτόν που έδωσε η CGT (350 χιλιάδες) παρά με αυτόν που έδωσε η κυβέρνηση!
Τεράστια διαφορά μεταξύ των αριθμών που έδωσαν τα συνδικάτα και αυτών που έδωσε η κυβέρνηση υπάρχει και αναφορικά με τις διαδηλώσεις που έγιναν στις υπόλοιπες πόλεις της Γαλλίας, όπως η Τουλούζη (120 χιλιάδες έναντι 17), η Λυόν (40 χιλιάδες έναντι 17), η Νάνδη (30 χιλιάδες έναντι 14). Συνολικά, σύμφωνα με τα συνδικάτα, στις διαδηλώσεις της περασμένης Τρίτης κατέβηκαν 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι, έναντι 615 χιλιάδων που έδωσε η κυβέρνηση. Αριθμός λίγο μικρότερος από αυτόν της πρώτης διαδήλωσης (της 5ης Δεκέμβρη), στην οποία τα συνδικάτα έδωσαν 1.8 εκατομμύρια ενώ η κυβέρνηση γύρω στους 800 χιλιάδες, όμως σαφώς μεγαλύτερος (διπλάσιος) της δεύτερης (της 10ης Δεκέμβρη, την οποία η αστυνομία υπολόγισε σε 340 χιλιάδες σε όλη τη Γαλλία).
Πέρα όμως από την αριθμητική των διαδηλώσεων, που έχει τη σημασία της για να έχουμε μία εικόνα του μεγέθους του κινήματος, υπάρχει και η αριθμητική της απεργίας στους σιδηροδρόμους και το μετρό. Σύμφωνα με το πρακτορείο France24 (βλ. https://www.politico.eu/article/mass-protests-strike-again-in-france-on-black-tuesday-sncf-pension-reforms-paris/), η «μαύρη Τρίτη» σημαδεύτηκε από την παράλυση πολλών γραμμών των μέσων μεταφοράς για 13η μέρα, με τις μισές από τις 16 γραμμές του μετρό στο Παρίσι να έχουν κλείσει και μόνο δύο να λειτουργούν κανονικά (οι συρμοί σ’ αυτές κινούνται χωρίς οδηγό)! Από τις σιδηροδρομικές γραμμές ταχείας, λειτουργούσε μόνο το ένα τέταρτο! Το ίδιο πρακτορείο δίνει ένα εντυπωσιακό 54%-60% υπέρ των διαδηλώσεων, με μόνο ένα 30% να δηλώνει αντίθετο στις διάφορες δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα (όπως αυτή της κυριακάτικης εφημερίδας Journal du Dimanche, που έγινε πριν από τη μεγάλη διαδήλωση της Τρίτης).
Οι ρεφορμιστές της CFDT (πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα) ρίχνουν την μπανανόφλουδα της αναστολής των κινητοποιήσεων για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά δε φαίνεται εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Η γαλλική εργατική τάξη σώζει την τιμή της ευρωπαϊκής κι όσο θα εξακολουθεί να βρίσκεται στους δρόμους η αντιασφαλιστική ανατροπή δε θα περάσει εύκολα. Γι’ αυτό και ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι θα… βελτιώσει το νομοσχέδιο, αλλά δεν προτίθεται να το αποσύρει!