Την παταγώδη αποτυχία του προγράμματος εκπαίδευσης σύριων μαχητών της αντιπολίτευσης για να πολεμήσουν εναντίον του ISIS παραδέχτηκε ο αμερικανός υπουργός πολέμου Αστον Κάρτερ κατά την ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία στις 7 Ιούλη, αποκαλύπτοντας ότι το πρόγραμμα έχει μείνει πολύ πίσω και ότι μόλις 60 μαχητές εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή.
Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε το Μάη από τον αμερικανικό στρατό, με στόχο την εκπαίδευση 4.500 μαχητών το χρόνο στο έδαφος της Τουρκίας και της Ιορδανίας. Ωστόσο, η υλοποίησή του τέθηκε υπό αμφισβήτηση εξαρχής, γιατί πολλοί υποψήφιοι κρίθηκαν κατά τη διαδικασία επιλογής ακατάλληλοι, άλλοι εγκατέλειψαν την εκπαίδευση στην πορεία, ενώ μεγάλος αριθμός μαχητών της αντιπολίτευσης έμεινε απέξω, γιατί επικεντρώνονται στον πόλεμο εναντίον του συριακού κυβερνητικού στρατού.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Πεντάγωνο και με το αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Ιράκ. Απευθυνόμενος στο Κογκρέσο στις 17 Ιούνη, ο Αστον Κάρτερ αποκάλυψε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει εκπαιδεύσει στο Ιράκ μόνο 7.000 στρατιώτες και 2.000 στις «αντιτρομοκρατικές» δυνάμεις, από τους 24.000 που προβλέπει το πρόγραμμα, και απέδωσε την κύρια ευθύνη για την κατάσταση αυτή στην ιρακινή κυβέρνηση.
Απαντώντας στις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών που ζητούν αύξηση της αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, επέμεινε ότι η αμερικάνικη στρατηγική στον πόλεμο κατά του ISIS, που στηρίζεται σε τοπικούς συμμάχους στο έδαφος, με την υποστήριξη της αμερικάνικης αεροπορίας, είναι σωστή, επισημαίνοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να φέρουν η Ουάσιγκτον και η Βαγδάτη στον πόλεμο κατά του ISIS τους σουνίτες μαχητές και όχι να αυξηθεί η αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. Μόνο που μέχρι στιγμής η στρατηγική αυτή έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική, γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία οι σουνίτες φύλαρχοι και μαχητές δεν εμπιστεύονται ούτε την ιρακινή κυβέρνηση ούτε τους Αμερικανούς και επιλέγουν είτε την ουδετερότητα είτε (κατά κύριο λόγο) να συνταχτούν με το ISIS.