Τελικά, ο Τραμπ πήρε την απόφαση να αναστείλει την επιβολή δασμών σε ένα ακόμα τμήμα των κινέζικων εισαγόμενων προϊόντων, που σκόπευε να επιβάλλει από τις 15 Δεκέμβρη (δασμοί της τάξης του 15% σε προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων). Βλέπετε έχει και ο τσαμπουκάς τα όριά του, όταν μάλιστα σε παίρνουν στο ψιλό ακόμα και αστικά ΜΜΕ, όπως το Business week του Bloomberg, το οποίο σε πρόσφατο δημοσίευμά του ανέφερε: «Είκοσι μήνες μετά, αυτό που ξεκίνησε σαν κάτι μεθοδικό τώρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με παράνοια. Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού, ο πόλεμος των δασμών, έχει παγιδεύσει περισσότερο από το 70% του διμερούς εμπορίου αγαθών και αυξάνει τον κίνδυνο της αποσύνδεσης των δύο οικονομιών που κάποτε φαίνονταν ότι είναι προορισμένες να γίνουν σταδιακά πιο αλληλένδετες” (βλ. https://www.bloomberg.com/news/features/2019-11-14/how-trump-s-trade-war-went-from-method-to-madness).
Οταν ο ίδιος ο πρόεδρος του διεθνούς τμήματος του αμερικάνικου εμπορικού επιμελητηρίου, Myron Brilliant, δηλώνει ότι «αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι μία εμπορική εκεχειρία», αναρωτώμενος αν ο εμπορικός πόλεμος αξίζει τελικά τον κόπο, τότε ο Τραμπ δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.
Το Βusiness Ιnsider (βλ. https://www.businessinsider.com/trump-trade-war-us-china-tariffs-lost-no-meaning-2019-11), από το οποίο ψαρέψαμε την παραπάνω πληροφορία, συμπληρώνει δηκτικά ότι, «αντί για σοβαρή συζήτηση στο πώς θα ανοιχτεί η κινέζικη αγορά στα αμερικάνικα προϊόντα, οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις περιορίζονται στο πόση σόγια θα αγοράσει η Κίνα από τις ΗΠΑ»! Αναφέρεται στην «καταρχήν» εμπορική συμφωνία που «επιτεύχθηκε» τον περασμένο Οκτώβρη, με τον Τραμπ να πανηγυρίζει για την υποτιθέμενη μεγαλύτερη παραγγελία που έχει γίνει στην ιστορία της παγκόσμιας αγροτικής οικονομίας (!), την παραγγελία από την Κίνα αμερικάνικων αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον Τράμπ, οι αμερικάνικες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων θα εξαπλασιαστούν, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα γραμμένο! Μάλλον τους τελείωσε το… μελάνι και ψάχνουν να βρουν άλλο για να την… καθαρογράψουν!
Εμπορική εκεχειρία προς το παρόν, λοιπόν, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον. Γιατί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι καπρίτσιο του Τραμπ, αλλά ανάγκη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, για να επικρατήσει στις διεθνείς αγορές και να σταματήσει την τεχνολογική «υποκλοπή» από την Κίνα, καθώς και τα νομισματικά της παιχνίδια προκειμένου να πουλήσει περισσότερα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά. Η επιβράδυνση της αύξησης του αμερικάνικου ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, σε επίπεδο κάτω του 2%, κάτι που έχει να γίνει από το 2015, αν συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, θα οδηγήσει σε όξυνση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Κίνα.