Πιθανόν το τελευταίο επεισόδιο της προσπάθειας των Αμερικάνων να απεμπλακούν από το βάλτο του Αφγανιστάν, που οι ίδιοι δημιούργησαν πριν από 18 χρόνια, γράφεται τις τελευταίες μέρες στη Ντόχα του Κατάρ, όπου δεκάδες στελέχη των Ταλιμπάν έχουν εμπλακεί εδώ και μήνες σε συνομιλίες με τους εκπροσώπους της αμερικάνικης κυβέρνησης. Ο πιο πρόσφατος κύκλος συνομιλιών, στις οποίες δε συμμετέχει η αφγανική κυβέρνηση, ύστερα από απαίτηση των Ταλιμπάν, έληξε στις 7 Ιούλη γεμίζοντας με ελπίδα τους Αμερικάνους που βλέπουν ένα ορατό τέλος σε μια ιμπεριαλιστική επέμβαση που την ξεκίνησαν εκτιμώντας ότι θα την τελειώσουν σε μερικούς μήνες, ανατρέποντας την εξουσία των Ταλιμπάν, όμως εξελίχθηκε σε μια «μαύρη τρύπα» που ρουφούσε αστρονομικά ποσά από τα αμερικάνικα κρατικά ταμεία και προκάλεσε χιλιάδες απώλειες στα αμερικάνικα στρατεύματα κατοχής και στους συμμάχους τους.
Η επερχόμενη συμφωνία μεταξύ Αμερικάνων και Ταλιμπάν μέχρι τώρα περιλαμβάνει χονδρικά δυο βασικά σημεία: την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την ενεργή εμπλοκή των Ταλιμπάν στην εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα από τη χώρα. Σε δεύτερο επίπεδο συζητείται το μοίρασμα της εξουσίας μεταξύ της κυβέρνησης της Καμπούλ και των Ταλιμπάν, με την παρουσία τους να εκτείνεται τουλάχιστον στο 70% της χώρας. Η κυβέρνηση της Καμπούλ, που φυσικά δεν είναι κάτι άλλο εκτός από μαριονέτα των Αμερικάνων, στην οποία ο αφγανικός λαός δεν έχει καμία υπόληψη, εμφανίζεται εξαιρετικά απρόθυμη να μοιραστεί την εξουσία με τους Ταλιμπάν, αφού γνωρίζει ότι παραμένει στην εξουσία χάρη στα στρατεύματα κατοχής, η αποχώρηση των οποίων μπορεί να τη φέρει μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Την ίδια στιγμή, πολλά δυτικά κράτη που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίζουν τις αμερικάνικες εκτιμήσεις σχετικά με την επερχόμενη συμφωνία υπέρμετρα αισιόδοξες, αφού το ζήτημα-κλειδί του μοιράσματος της εξουσίας μεταξύ των διαφόρων πόλων παραμένει ορθάνοιχτο.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών δεν είναι δεσμευτικές, αλλά σύμφωνα με τον αμερικάνο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Ζαλμάι Χαλιζάντ, στρώνουν το δρόμο για μια συμφωνία που θα υπογραφεί την 1η του Σεπτέμβρη.
Ακόμα ένας κύκλος συνομιλιών αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη (16 Ιούλη), ενώ οι Ταλιμπάν, από τη θέση ισχύος που βρίσκονται, θέτουν ως προαπαιτούμενο για απευθείας διαπραγμάτευση με την αφγανική κυβέρνηση, να ανακοινώσουν οι Αμερικάνοι ένα οριστικοποιημένο πλάνο αποχώρησης των νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα.
Παρά τις συνομιλίες, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην Καμπούλ και στην Γκαζνί, χωρίς οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί να μπορούν να τους επιβραδύνουν ουσιαστικά. Ως γνωστόν, ό,τι κερδίζεται στο πεδίο της μάχης δύσκολα χάνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Ταλιμπάν. Γι’ αυτό και παραμένουν εξαιρετικά φειδωλοί στις ανακοινώσεις τους, δείχνοντας ότι δε βιάζονται καθόλου να υπογράψουν μια συμφωνία ειρήνευσης, αφού η θέση ισχύος έναντι της κυβέρνησης της Καμπούλ δεν απειλείται. Η τελευταία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες την τελευταία πενταετία, έχοντας χάσει περισσότερους από 45.000 στρατιώτες και αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Τελευταία Νέα :
- Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας
- Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;
- «Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού
- Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου
- «Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού
- ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ