Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 10 Σεπτέμβρη
  • Ιράν προς ΗΠΑ: Επιστρέψτε στο Μνημόνιο Κατανόησης του Ισλαμαμπάντ, γιατί δεν σας παίρνει
  • Φοιτητές ΕΜΠ: Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί
  • Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο νέος χουντικός Εσωτερικός Κανονισμός χρεώνει τα πάντα στους φτωχότερους φοιτητές
  • Και συ Βρούτε; Αλλιώς: Δύσκολοι καιροί για υποστηρικτές του σιωνισμού
  • Μια χαρά τη δουλεύουν τη μηχανή
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Από το μακελειό του πολέμου στο πλιάτσικο της «ειρήνης»
Διεθνή

Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

Από το μακελειό του πολέμου στο πλιάτσικο της «ειρήνης»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Απρ 2013, 00:00

9 Απρίλη 2003. Αμερικάνικα τεθωρακισμένα φιγουράρουν προκλητικά μπροστά στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» στο κέντρο της Βαγδάτης. Ηταν το ξενοδοχείο ενάντια στο οποίο μία μέρα πριν ένα αμερικάνικο τανκ είχε εκτοξεύσει βλήμα που καρφώθηκε στο γραφείο του πρακτορείου Ρόιτερς (στο 14ο όροφο του κτιρίου) σκοτώνοντας έναν κάμεραμαν κι έναν δημοσιογράφο και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Είχε προηγηθεί η εν ψυχρώ δολοφονία ενός άλλου δημοσιογράφου, του Αλ Τζαζίρα αυτή τη φορά, επίσης από αμερικάνικα πυρά. Οι σύγχρονοι «σταυροφόροι» έδειχναν σε όλο τον κόσμο την προκλητική τους δύναμη που δεν δίσταζε να εκτελεί ακόμα και δημοσιογράφους.

Εκτός απ' αυτούς, 3.000 πτώματα σάπιζαν στους δρόμους της Βαγδάτης. Ηταν πολλοί περισσότεροι από τις μερικές εκατοντάδες προσκυνημένους που ζητωκραύγαζαν μπροστά στις κάμερες. Η θεωρία ότι «οι λαοί πάνε με τους νικητές» διαψεύστηκε απόλυτα. Γιατί η Βαγδάτη θύμιζε περισσότερο μια πόλη φάντασμα παρά μια πόλη που μόλις είχε «απελευθερωθεί». Το καθεστώς του Σαντάμ έπεσε σαν χάρτινος πύργος. Ο ίδιος εξαφανίστηκε και μαζί του όλα τα στελέχη της κυβέρνησης που μέχρι πρότινος ορκίζονταν ότι ο εχθρός θα σπάσει τα μούτρα του στις πύλες της Βαγδάτης. Σημειώθηκε έτσι ένα ιστορικό παράδοξο. Η πρωτεύουσα να πέφτει εν ριπή οφθαλμού, ενώ το λιμανάκι του Ουμ Κασρ να χρειάζεται μια βδομάδα για να καταληφθεί από τους «συμμάχους»!

Η πτώση της Βαγδάτης μπορεί να σήμανε το τέλος του σύντομου πολέμου των Αμερικανοβρετανών κατά του ιρακινού καθεστώτος, που κράτησε μόλις 21 μέρες, όχι όμως και το τέλος του πολέμου κατά του ιρακινού λαού, αφού ένα κύμα αντίστασης απλώθηκε ταχύτατα από το νότο μέχρι το βορρά. Την επομένη της πτώσης της Βαγδάτης, 20.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τα αραβικά πρακτορεία (αλλά και αμερικάνικα Μέσα, όπως η USA TO-DAY), κατέβηκαν στους δρόμους της γειτονικής Νασιρίγια κραυγάζοντας  «Ναι στην ελευθερία – Ναι στο Ισλάμ – Οχι στην Αμερική – Οχι στον Σαντάμ». Ηταν η πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά των κατακτητών, που είχε και συνέχεια στη Μοσούλη και στη Νατζάφ. Στην πρώτη, οι αμερικάνικες δυνάμεις άνοιξαν πυρ στο ψαχνό ενάντια σε εξαγριωμένους νεολαίους που πετούσαν πέτρες στον φιλοαμερικάνο κυβερνήτη της πόλης, κατά τη διάρκεια ανοιχτής ομιλίας του (τραυματίζοντας δεκάδες και σκοτώνοντας 17 άτομα), ενώ στη δεύτερη πάνω από 3.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης, μετά το κάλεσμα του επικεφαλής των σιϊτών κληρικών του Ιράκ, Μοχάμεντ Μαχντί Αλ-Χαλίσι για τζιχάντ ενάντια στους εισβολείς.

Δεν πέρασε ούτε μήνας από την πρωτομαγιάτικη ανακοίνωση του Μπους για «το τέλος του πολέμου» στο Ιράκ (μέρα που γιορτάστηκε χωρίς κανένα εμπόδιο από τους ψευτοκομμουνιστές δωσίλογους του «Κ»Κ η… εργατική πρωτομαγιά!) και αρχίζουν οι πρώτες καταρρίψεις αμερικάνικων ελικοπτέρων, πρώτα στη Φαλούτζα κι ύστερα στη Χιτ. Η πρώτη από τις δύο πόλεις έμελε να γίνει η πόλη-σύμβολο της αντίστασης στην κατοχή και να ισοπεδωθεί μετά από σκληρή αντίσταση ενάμιση χρόνο μετά, το Νοέμβρη του 2004.  Οι καταρρίψεις των αμερικάνικων ελικοπτέρων στα τέλη του Μάη του 2003 ήταν η απαρχή ενός ανταρτοπόλεμου που κράτησε αρκετά χρόνια ακόμη. Ούτε η σύλληψη του Σαντάμ στις 16 Δεκέμβρη του 2003 στάθηκε ικανή να ανακόψει αυτή την αντίσταση. Ο ιρακινός λαός δεν θεωρούσε ηγέτη του τον Σαντάμ, στα χρόνια της παντοκρατορίας του οποίου δεινοπάθησε. Η αντίστασή του στον κατακτητή προερχόταν λιγότερο από τους Μπααθιστές και περισσότερο από πολλές και διαφορετικές ομάδες Ιρακινών, στην πλειοψηφία τους μαχητών, που είχαν την κάλυψη του ιρακινού πληθυσμού.

Μπροστά σ’ αυτό το αντάρτικο οι αμερικάνοι στρατιώτες ομολογού-σαν αμήχανα: «Πυροβολούν με τα ΑΚ-47 από τα σπίτια τους, βγαίνουν από τη μπροστινή πόρτα και σφίγγουν τα χέρια των αμερικανών στρατιωτών μόλις οι πυροβολισμοί τελειώσουν. Είναι αδύνατον να τους ξεχωρίσεις. Δε στοχεύουν και πολύ καλά και δεν έχουν πολλά όπλα, αλλά είναι πολυμήχανοι και έξυπνοι. Και τα πηγαίνουν όλο και καλύτερα» (Πίτερ Τζόνσον, 20χρονος υποδεκανέας πεζοναύτης, στο Αλ-Τζαζίρα, 30/4/04).

Η «πρόβλεψη» του πρώην αναπληρωτή υπουργού Πολέμου των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, πριν ακόμα πέσει η Βαγδάτη, ότι το καθεστώς της κατοχικής διοίκησης θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες, αποδείχτηκε απατηλή. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια από την πτώση της Βαγδάτης μέχρι τη στιγμή που τα αμερικάνικα στρατεύματα αποχώρησαν από τις πόλεις μεταβιβάζοντας τον έλεγχό τους στο νέο ιρακινό στρατό. Ενα στρατό που σχηματίστηκε από τις κυβερνήσεις των σύγχρονων Κουίσλινγκ. Οι Αμερικάνοι το κατόρθωσαν αυτό αφού πυροδότησαν έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ και εξαγόρασαν πολλούς Σουνίτες που σχημάτισαν μέχρι και πολιτοφυλακή (ονόματι «Γιοι του Ιράκ») που συνεργαζόταν με τον αμερικάνικο στρατό και πληρωνόταν από το Πεντάγωνο για την καταστολή της ιρακινής αντίστασης. Η αντίσταση από τον σιίτη κληρικό Μοκτάντα Αλ Σαντρ και τον «Στρατό του Μεχντί» του οποίου ηγούνταν, που δύο φορές αντιπαρατέθηκε ένοπλα στο κατοχικό καθεστώς, μετατράπηκε σε εμφυλιοπολεμική μηχανή που κατηγορήθηκε από τις οργανώσεις της ιρακινής αντίστασης ότι ευθύνεται για σωρεία απαγωγών και σφαγών Σουνιτών.

Ετσι, η ιρακινή αντίσταση δεν κατόρθωσε να νικήσει και να ανατρέψει τις κυβερνήσεις των δωσίλογων. Τελικά, τα αμερικάνικα στρατεύματα εγκατέλειψαν το Ιράκ στα μέσα του Δεκέμβρη του 2011, χωρίς όμως να πετύχουν τη νίκη που θα ήθελαν. Δηλαδή, τη γρήγορη και απόλυτη κυριαρχία τους στο Ιράκ και το ασφαλές περιβάλλον για να κάνουν τις «μπίζνες» τους. Μπορεί οι αμερικάνικες πετρελαϊκές εταιρίες να επέστρεψαν στο Ιράκ, μετά από 37 χρόνια απουσίας, δεν έχει όμως μέχρι σήμερα επιτευχθεί ο στόχος που είχαν θέσει το 2008, η παραγωγή να ανέβει στα 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέσα σε πέντε χρόνια. Σήμερα, η παραγωγή είναι 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερα. Από την άλλη, οι Αμερικάνοι στήριξαν κυβερνήσεις στις οποίες είχε επιρροή ένας άλλος εχθρός τους, το Ιράν. Η μεγαλύτερη σιιτική παράταξη στη χώρα, το «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», είχε στενούς δεσμούς με το Ιράν. Η «Εθνική Ιρακινή Συμμαχία», της οποίας ηγούνταν, κατείχε τις περισσότερες βουλευτικές έδρες μέχρι το 2010 που την ξεπέρασε η συμμαχία «Εθνικό Ιρακινό Κίνημα», επικεφαλής της οποίας ήταν ένας από τους παλαιότερους δωσίλογους πρωθυπουργούς του Ιράκ, ο Ιγιάντ Αλάουϊ.

Σήμερα το Ιράκ «ανοικοδομείται». Οι εργολάβοι έχουν πέσει σαν τα κοράκια για να καρπωθούν τη λεία, με τις 10 μεγαλύτερες αμερικάνικες και ξένες εργοληπτικές εταιρίες να έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια αξίας 72 δισ. δολαρίων, δηλαδή πάνω από το μισό του συνόλου που φτάνει στα 138 δισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνά το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας! Την ίδια στιγμή, το Ιράκ αναδεικνύεται σε «παράδεισο» για τις εταιρίες όπλων. Με προϋπολογισμό περίπου 16.4 δισ. δολαρίων μόνο για το 2013, το Ιράκ αποτελεί έναν πρώτης τάξεως πελάτη των εμπόρων του θανάτου, με 54 εταιρίες από 13 χώρες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για να πουλήσουν κάθε λογής όπλα και εξοπλισμούς, από μαχητικά αεροπλάνα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και πυραύλους μέχρι μάσκες αερίων, στολές και μπότες.

Οσο για το πώς ζει ο ιρακινός λαός, αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς ότι δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση» εξακολουθεί να ζει για πολλές ώρες καθημερινά στο σκοτάδι, αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (8.500 MW) υστερεί κατά πολύ από τη ζήτηση (14.000 MW). Ούτε η βία έχει εξαλειφθεί. Αν και οι βομβιστικές επιθέσεις έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2006 και το 2007, τον περασμένο Φλεβάρη 220 άτομα έχασαν τη ζωή τους από αυτές. Η αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ και ο πόλεμος που ακολούθησε αποτέλεσαν ένα ακόμα έγκλημα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Ενα έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 100.000 Ιρακινούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ή 1.5 εκατομμύριο, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές (βλ. https://www.justforeignpolicy.org/deathcount/explana-tion). Οι Αμερικάνοι έχασαν 4.500 άντρες και κοντά στα 2 τρισ. δολάρια. σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ρόιτερς (https://www.reuters.com/article/2013/03/14/us-iraq-war-anniversary-idUSBRE92D0PG20130314). Στιγματίστηκαν δε στους αραβικούς λαούς ως χασάπηδες και εγκληματίες πολέμου κατ' εξακολούθηση, στίγμα που δε θα το βγάλει εύκολα κανένα δακρύβρεκτο λογύδριο του σημερινού τους προέδρου.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

Εγκαταλείπουν το στράτευμα
Επόμενο άρθρο

Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

Μέχρι τις 15 Μάη το επίδομα γάμου

Σχετικά Αρθρα

Ιράν προς ΗΠΑ: Επιστρέψτε στο Μνημόνιο Κατανόησης του Ισλαμαμπάντ, γιατί δεν σας παίρνει

Ιρανικά πυραυλικά πλήγματα σε αμερικάνικα αντιτορπιλικά, αμερικάνικες βάσεις και τάνκερ

Διεθνή 9 Σεπ 2026, 20:37

Δώδεκα χώρες ανακοίνωσαν κοινές κυρώσεις στο εμπόριο με παράνομους σιωνιστικούς εποικισμούς

Διεθνή 9 Σεπ 2026, 08:45

Το Ιράν απαιτεί την πλήρη τήρηση από τις ΗΠΑ της συμφωνίας του Ισλαμαμπάντ ως προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση

Διεθνή 8 Σεπ 2026, 20:49

Ο Μπεν-Γκβιρ ζητά κυρώσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατοχή των Φόκλαντ

Μετά από δημοσίευμα για βρετανική απαγόρευση του εμπορίου με τους σιωνιστικούς εποικισμούς

Διεθνή 8 Σεπ 2026, 11:27

Νέες σιωναζιστικές απειλές για εκδίωξη όλων των Παλαιστίνιων από τη Γάζα και για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Δυτική Οχθη

Διεθνή 7 Σεπ 2026, 19:50

Η Δυτική Oχθη αντιμέτωπη με έναν αγώνα για την ίδια της την ύπαρξη

Διεθνή 7 Σεπ 2026, 05:50
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Σεπτέμβρη

10 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιράν προς ΗΠΑ: Επιστρέψτε στο Μνημόνιο Κατανόησης του Ισλαμαμπάντ, γιατί δεν σας παίρνει

Ιρανικά πυραυλικά πλήγματα σε αμερικάνικα αντιτορπιλικά, αμερικάνικες βάσεις και τάνκερ

9 Σεπ 2026, 20:37
Παιδεία

Φοιτητές ΕΜΠ: Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί

9 Σεπ 2026, 20:03
Παιδεία

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο νέος χουντικός Εσωτερικός Κανονισμός χρεώνει τα πάντα στους φτωχότερους φοιτητές

9 Σεπ 2026, 19:20
Πολιτισμός

Και συ Βρούτε; Αλλιώς: Δύσκολοι καιροί για υποστηρικτές του σιωνισμού

9 Σεπ 2026, 19:03
Κόντρες

Μια χαρά τη δουλεύουν τη μηχανή

9 Σεπ 2026, 14:54
Πολιτική

Νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού: Συμφωνία για αγορά δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών

9 Σεπ 2026, 11:08
Διεθνή

Δώδεκα χώρες ανακοίνωσαν κοινές κυρώσεις στο εμπόριο με παράνομους σιωνιστικούς εποικισμούς

9 Σεπ 2026, 08:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Σεπτέμβρη

9 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Το Ιράν απαιτεί την πλήρη τήρηση από τις ΗΠΑ της συμφωνίας του Ισλαμαμπάντ ως προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση

8 Σεπ 2026, 20:49
Αγροτικά

Ασίγαστη η επιζωοτία της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

8 Σεπ 2026, 20:12
Αγροτικά

Η ΠΟΓΕΔΥ ζητά από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ασκήσει έφεση στη δικαστική απόφαση για τα 22 λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ

8 Σεπ 2026, 19:28
Κόντρες

Ναρκισσιστική διαταραχή

8 Σεπ 2026, 19:21
Υγεία

Αντιμετωπίζουν τους ψυχικά ασθενείς σαν σκουπίδια

Η αθλιότητα της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Σωτηρία»

8 Σεπ 2026, 12:56
Διεθνή

Ο Μπεν-Γκβιρ ζητά κυρώσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατοχή των Φόκλαντ

Μετά από δημοσίευμα για βρετανική απαγόρευση του εμπορίου με τους σιωνιστικούς εποικισμούς

8 Σεπ 2026, 11:27
Εργατικά

Αθώοι και πειθαρχικά οι εκπαιδευτικοί Πάνος Χουντής και Ζήσης Γκέρτσος

Τους κατηγόρησαν για... «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»

8 Σεπ 2026, 10:56
Παιδεία

ΔΣ Συλλόγου Μεταπτυχιακών Σπουδαστών (ΥΔ) ΕΜΠ: Για την εκδικητική παραπομπή συναδέλφου μας στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΕΜΠ

8 Σεπ 2026, 10:46
Υγεία

Ο Σπυράδωνης εκδικείται το Νοσοκομείο Νίκαιας αφήνοντάς το χωρίς ειδικευόμενους

8 Σεπ 2026, 09:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Σεπτέμβρη

8 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Νέες σιωναζιστικές απειλές για εκδίωξη όλων των Παλαιστίνιων από τη Γάζα και για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Δυτική Οχθη

7 Σεπ 2026, 19:50
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Σεπτέμβρη

Ημέρα κατά της αυτοκτονίας.

Μπελίζ: Εθνική γιορτή.

1898: Εκτελείται η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ.

1911: Στρατιωτικός νόμος λόγω γενικής απεργίας στη Βαλένθια (Ισπανία).

1957: Βόμβα καταστρέφει σχολείο που δέχτηκε μαύρους στο Νάσβιλ (ΗΠΑ).

1976: Βόμβα στο κτίριο του ΣΕΒ (ΕΛΑ).

1984: Ενοποίηση Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων.

2003: Ψυχικά ασθενής νεαρός μαχαιρώνει θανάσιμα την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    17Ν
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Εφετείο 17Ν
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    ΕΛΑ
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Ποιοι είμαστε
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Επικοινωνία
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Όροι χρήσης
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Ποιοι είμαστε
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Επικοινωνία
  • Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την «απελευθέρωση»

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo