Με διαδηλώσεις και άγριες συγκρούσεις δεκάδες χιλιάδες εργάτες τίμησαν τα δυο νεκρά αδέρφια τους, που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των πραιτοριανών του κράτους και των αφεντικών, την Τρίτη 19 Νοέμβρη στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές Ντάκα. Οι νεκροί ήταν απεργοί εργάτες στη βιομηχανία ιματισμού, η οποία παράγει το 80% των εξαγωγών της χώρας και απασχολεί σχεδόν 4,5 εκατομμύρια εργάτες υπό άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και με εξευτελιστικά μεροκάματα.
Η απεργία των κλωστοϋφαντουργών ξεκίνησε στα μέσα του Οκτώβρη, με βασικό αίτημα την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα σύγχρονα κάτεργα των βιομηχανικών ζωνών που περιστοιχίζουν την πρωτεύουσα της χώρας, όπως η Γκαζιπούρ και η Ασούλια, που αποτελούν και τα κέντρα της απεργίας, αφού εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα τα μεγαλύτερα εργοστάσια. Οι απεργοί απαιτούν επίσης αύξηση του μισθού τους, ώστε να φτάσει τα 103 δολάρια από 74, ποσό που διαμορφώθηκε μετά από αυξήσεις που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εργοστασιάρχες.

Από την αρχή της απεργίας η κυβέρνηση έστειλε στην περιοχή παραστρατιωτικά σώματα συνοριοφυλακής, γιατί η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις που δέχεται από απεργούς εργάτες. Παράλληλα, οι εργάτες προχωρούν σε συχνούς αποκλεισμούς κεντρικών αυτοκινητοδρόμων προκαλώντας ασφυξία στην πρωτεύουσα και πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Στη γειτονική Καμπότζη οι συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στα εργοστάσια, οι μαζικές λιποθυμίες εργατών από πείνα και ο υποσιτισμός είναι μόνο κάποιες από τις αιτίες που έβγαλαν τους εργάτες μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ρούχων στο δρόμο ενός σκληρού αγώνα, που ήδη μετράει περισσότερους από τρεις μήνες.
Η απεργία των εργατών της βιομηχανίας ιματισμού SL, η οποία παράγει ρούχα για την Gap και την H&M, ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου με αφορμή την παρουσία της στρατιωτικής αστυνομίας στο χώρο του εργοστασίου, που είχε ως στόχο να εμποδίσει μέλη του συνδικάτου εργατών στον ιματισμό να μιλήσουν με τους εργάτες του εργοστασίου. Βασικά αιτήματα των απεργών είναι η αύξηση του μισθού από 75 δολάρια σε 150, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η χορήγηση επιδόματος 3 δολαρίων ημερησίως για το μεσημεριανό τους και απομάκρυνση του μετόχου Μέας Σόθα από την εταιρία, επειδή ήταν αυτός που κάλεσε το στρατό να επιτηρεί τους εργάτες στο εργοστάσιο.
Να σημειωθεί ότι τα 75 δολάρια το μήνα φτάνουν να καλύψουν μόλις κατά το ήμισυ τις ανάγκες των εργατών, ενώ, σύμφωνα με μελέτη βρετανικής ΜΚΟ, ο ελάχιστος μισθός θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 150 δολάρια για να μπορεί ο εργάτης να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του για ένδυση, τροφή και στέγη. Η ίδια μελέτη αποκαλύπτει ότι το 25% των εργατών υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό.
Στις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας οι απεργοί συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής και τα τσιράκια της εργοδοσίας, που πυροβόλησαν στο ψαχνό τους εργάτες προκειμένου να τους διαλύσουν. Από τις σφαίρες των μπάτσων σκοτώθηκε μια γυναίκα ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες. Οι εργάτες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αιχμαλώτισαν τρεις μπάτσους, τους οποίους, αφού τους γύμνωσαν και τους ξυλοκόπησαν, άφησαν αργότερα ελεύθερους.