O αλγερινός τζουντόκα Μεσούντ Ραντουάν Ντρις αποκλείστηκε από τους ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού, αρνούμενος να αντιμετωπίσει τον Ισραηλινό Τοχάρ Μπούτμπουλ στην κατηγορία κάτω των 73 κιλών.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο προσπάθησε να κουκουλώσει το θέμα, ανακοινώνοντας ότι ο Ντρις δεν αρνήθηκε να παλέψει με τον Ισραηλινό, αλλά αποκλείστηκε επειδή βρέθηκε κατά 400 γραμμάρια (!) βαρύτερος στο ζύγισμα που έγινε πριν από τον αγώνα.
Κανένας δεν το έχαψε. Ολοι κατάλαβαν ότι ο Ντρις και οι υπεύθυνοι της αλγερινής αποστολής βρήκαν αυτόν τον τρόπο, προκειμένου ο 22χρονος παλαιστής, που θεωρείται μεγάλο ταλέντο και είναι συνεχώς ανερχόμενος στη διεθνή κατάταξη των τζουντόκα (σε συλλογικό επίπεδο ανήκει πλέον στην Παρί Σαν Ζερμέν), να αποφύγει έναν πολύχρονο αποκλεισμό, όπως συνέβη το 2021 στο Τόκυο με τον συναθλητή του Φάθι Νουρίν. Ο Νουρίν κληρώθηκε να παλέψει με τον Μπούτμπουλ και αποσύρθηκε από τον αγώνα, δηλώνοντας ότι η υποστήριξή του στην Παλαιστινιακή Υπόθεση δεν του επιτρέπει να παλέψει ενάντια σε Ισραηλινό.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο επέβαλε στον Νουρίν δεκαετή αποκλεισμό από τους αγώνες της, τερματίζοντας ουσιαστικά τη διεθνή καριέρα του! Για να μην συμβεί το ίδιο και στον Ντρις, οι Αλγερινοί βρήκαν το κόλπο του υπέρβαρου. Και το έκαναν με προκλητικό τρόπο, για να στείλουν το μήνυμα. Τετρακόσια γραμμάρια υπέρβαση βάρους είναι πάρα πολλά. Οι αθλητές στα αθλήματα που χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος (πάλη όλων των τύπων, μποξ, άρση βαρών) «παίζουν» με λίγα γραμμάρια, ελέγχοντας συνεχώς το βάρος τους και υποβαλλόμενοι σε ειδικές δίαιτες. Προφανώς, ο Ντρις πλακώθηκε στο φαγητό λίγο πριν από τον αγώνα, ήπιε και καναδυό μπουκάλια νερό και ο στόχος επιτεύχθηκε.
Τα αλγερινά μίντια και ο χορηγός της αλγερινής αποστολής ζητωκραύγασαν τον Ντρις. Στα σόσιαλ μίντια έγινε χαμός. Σε όλο τον αραβικό κόσμο ο νεαρός Ντρις έγινε ήρωας.
Οι σιωνιστές, προκλητικοί όπως πάντοτε, μίλησαν (ο επικεφαλής της Ισραηλινής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιαέλ Αράντ) για «ντροπή» και ζήτησαν την τιμωρία της Αλγερινής Ομοσπονδίας Τζούντο. Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο, αφού σημείωσε με… θλίψη ότι οι αθλητές μπορεί να γίνουν «θύματα ευρύτερων πολιτικών διενέξεων», ενημέρωσε ότι ο Ντρις εμφανίστηκε στον έλεγχο βάρους την Κυριακή δέκα λεπτά πριν από τη λήξη της προθεσμίας (τελευταία στιγμή κατέβασε την τελευταία «χαψιά» από τα κεμπάπ, για να μην προλάβει να χωνέψει!), βρέθηκε υπέρβαρος κατά 400 γρ. και αποκλείστηκε από τον αγώνα της Δευτέρας.
«Μετά τους ολυμπιακούς αγώνες θα γίνει πλήρης έρευνα της υπόθεσης και αν χρειαστεί θα αναληφθεί περαιτέρω δράση», ανακοίνωσε η ΔΟΤ. Και συνέχισε με τη γνωστή υποκρισία του no politica: «Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός πρέπει να παραμείνει μια περιοχή ακεραιότητας και δικαιοσύνης, απαλλαγμένη από την επιρροή των διεθνών συγκρούσεων. Δυστυχώς, αθλητές συχνά γίνονται θύματα ευρύτερων πολιτικών διενέξεων που είναι ενάντια στις αξίες του αθλητισμού».
ΥΓ. H Ολυμπιακή Ομάδα της Αλγερίας προέβη και σε άλλη συμβολική πολιτική πράξη. Στην παρέλαση της έναρξης, αθλήτριες και αθλητές κρατούσα στα χέρια τους κόκκινα τριαντάφυλλα και τα πέταξαν στο Σηκουάνα, φωνάζοντας στα αραβικά «Ζήτω η Αλγερία», για να τιμήσουν τα θύματα της διαβόητης σφαγής του 1961. Στις 17 Οκτώβρη του 1961, η γαλλική αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 120 διαδηλωτές (!) και συνέλαβε 12.000. Οι Αλγερινοί διαδήλωναν υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους, που ήταν γαλλική αποικία. Αρκετοί από τους νεκρούς βυθίστηκαν στον Σηκουάνα (γνωστή μαφιόζικη μέθοδος), για να εξαφανιστούν τα ίχνη τους.
«Αυτή η χειρονομία, τη μέρα της έναρξης των Αγώνων του Παρισιού, είναι μια μνημειώδης απότιση τιμής στα θύματα της 17ης Οκτώβρη. Είναι μια στιγμή τεράστιας συγκίνησης», δήλωσε από την Αλγερία ο 28χρονος Γιάνις Κάτσι, εγγονός του Γιαχία Κάτσι, εργάτη στο αποχετευτικό σύστημα του Περισιού, που ήταν ανάμεσα στους δολοφονημένους διαδηλωτές (το νεκρό σώμα του δε βρέθηκε ποτέ).
Το γαλλικό αποικιοκρατικό-ιμπεριαλιστικό κράτος επί δεκαετίες αρνούνταν τη σφαγή. Πρόσφατα ο Μακρόν αναγνώρισε ότι διαπράχτηκαν «εγκλήματα» τα οποία ήταν «ασυγχώρητα για τη Δημοκρατία». Οσο για την τελετή έναρξης, η τηλεόραση φρόντισε να πνίξει τη συμβολική κίνηση των Αλγερινών.