Πρώτα έδειξε την παλαιστινιακή σημαία που είχε ζωγραφίσει στο στήθος του, μετά σήκωσε το χέρι του με τα δάχτυλα να σχηματίζουν το σήμα της νίκης και μετά έπεσε στο νερό. Ουδείς ασχολήθηκε με τη θέση που πήρε ο Γιαζάν Αλ-Μπαουάμπ (βγήκε τρίτος στην πρώτη προκριματική σειρά των 100 μέτρων ύπτιο και αποκλείστηκε). Εκείνο που μέτρησε ήταν η ξεκάθαρη πολιτική εκδήλωση στην οποία προέβη. Ουδείς, φυσικά, τόλμησε να τον τιμωρήσει.
Το ίδιο έκανε και ο 20χρονος μποξέρ Ουασίμ Αμπού Σαλ από τη Ραμάλα, ο ένας από τους μόλις δύο αθλητές που ζουν στην Παλαιστίνη (οι υπόλοιποι έξι που συμμετείχαν στους Αγώνες του Παρισιού ήταν Παλαιστίνιοι της διασποράς).
Waseem Abu Sal makes history becoming the first Palestinian boxer to ever compete in the Olympics 🇵🇸 pic.twitter.com/UttPUJiYt0
— Leyla Hamed (@leylahamed) July 28, 2024
Τα διεθνή αστικά Μέσα πέρασαν ξώφαλτσα την παρουσία των Παλαιστίνιων στο Παρίσι, για να μην φανεί η τεράστια διαφορά στην υποδοχή που είχαν από τον κόσμο. Για παράδειγμα, κάλυψαν με μουσική την παρέλαση στο Σηκουάνα κατά την τελετή έναρξης, όπου η παλαιστινιακή ομάδα αποθεώθηκε, ενώ η ισραηλινή έγινε δεκτή με ουρανομήκεις αποδοκιμασίες. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση των αποδοκιμασιών που ΔΕΝ ακούσατε από την τηλεόραση.
Τα λαϊκά αισθήματα κορυφώθηκαν στην τελετή λήξης, στην οποία οι παλαιστίνιοι αθλητές παρέλασαν μέσα σε αποθέωση από το πλήθος στο «Σταντ ντε Φρανς».
The Palestinian delegation was welcomed with a standing ovation from the crowd at the Paris 2024 Olympics closing ceremony 🇵🇸 pic.twitter.com/UY3N3UOChx
— Leyla Hamed (@leylahamed) August 11, 2024
Ο διευθυντής της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Νάντερ Ζαϊούσι, αφού αναφέρθηκε στην απόρριψη από τη ΔΟΕ του παλαιστινιακού αιτήματος για αποκλεισμό του Ισραήλ, επειδή παραβιάζει την ολυμπιακή εκεχειρία, και στον εν τοις πράγμασι αποκλεισμό των παλαιστίνιων αθλητών, ιδιαίτερα από τη Λωρίδα της Γάζας, είπε πως οι παλαιστίνιοι αθλητές δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητά τους να κερδίσουν μετάλλια. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε την παλαιστινιακότητά μας», είπε με καμάρι. Και συνέχισε: «Είμαστε επικεντρωμένοι στο να παλεύουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Αυτό κάνουμε ως έθνος τα τελευταία 80 χρόνια».
Οπως ακριβώς το έχει γράψει ο μείζων παλαιστίνιος ποιητής Σαμίχ Κάσεμ: «Εχθρέ του ήλιου, δεν παζαρεύω. Κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου θ’ αντιστέκομαι».