«Αυτό δεν είναι πόλεμος. Οταν η μία πλευρά κόβει το νερό, το φαγητό, το ηλεκτρικό στην άλλη, τότε δεν είναι πόλεμος. Οταν η μια πλευρά έχει πυρηνικά όπλα, τότε δεν είναι πόλεμος. Οταν η μια πλευρά χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια δολάρια, τότε δεν είναι πόλεμος.
Οταν η μια πλευρά χρησιμοποιεί εικόνες τεχνητής νοημοσύνης για να διασπείρει παραπληροφόρηση για την άλλη, τότε δεν είναι πόλεμος. Οταν τα social media λογοκρίνουν το περιεχόμενο της μιας πλευράς και όχι της άλλης, τότε δεν είναι πόλεμος.
Δεν είναι διαμάχη και δεν είναι πόλεμος. Αυτό είναι γενοκτονία και μαζική καταστροφή και είμαστε μάρτυρες του ότι συμβαίνουν ζωντανά. Από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί».
Αυτά έγραψε στο Instagram ο Ανουάρ ελ Γκαζί, διεθνής ολλανδός ποδοσφαιριστής (μαροκινής καταγωγής), και η γερμανική «Μάιντς» έσπευσε να διακόψει το συμβόλαιό του, που είχε υπογραφεί μόλις στα τέλη του Σεπτέμβρη. Ο 28χρονος εξτρέμ πρόλαβε να παίξει μόνο σε ένα παιχνίδι (μία ασίστ) και τώρα πρέπει να ξαναβρεί ομάδα.
Aκόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι το περιβόητο δόγμα «No politica» δεν είναι άρνηση της πολιτικής, χάριν δήθεν της… καθαρότητας του αθλητισμού, αλλά είναι επιβολή της κυρίαρχης πολιτικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, No politica σημαίνει No Palestine. Ο Ανουάρ ελ Γκαζί τιμωρήθηκε από τ’ αφεντικά της γερμανικής ομάδας γιατί είπε τις αλήθειες που ο γερμανικός (και όχι μόνο) ιμπεριαλισμός δεν θέλει ν’ ακούγονται, υπηρετώντας τη γενοκτονική πολιτική των σιωναζιστών του Ισραήλ.
Και μην ακούμε μπούρδες περί ενοχών που δήθεν βασανίζουν τους Γερμανούς, εξαιτίας του ολοκαυτώματος των εβραίων από τους ναζί. Εκτός του ότι οι υποτιθέμενες ενοχές θα έπρεπε να οδηγούν σε καταδίκη των ναζιστικού τύπου εγκλημάτων της σιωνιστικής οντότητας, υπήρξε και το ολοκαύτωμα των Ρώσων και των υπόλοιπων εθνοτήτων της Σοβιετικής Ενωσης (μιλώντας με αριθμούς, πιο μαζικό απ’ αυτό των εβραίων και με παρόμοια ιδεολογικά χαρακτηριστικά), αλλά δεν είδαμε κανέναν στη Γερμανία να ενοχλείται από τη σύγχρονη αντι-ρωσική ρητορική.
Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι διάσημοι (πιο διάσημοι από τον Ελ Γκαζί) επαγγελματίες αθλητές που σίγουρα πονάνε για τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού, αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν τρόπο να μην συγκρουστούν με τα αφεντικά της αθλητικής σόου μπιζ και τις αστικές κυβερνήσεις. Δείτε πόσο προσεχτικά μέτρησε τις λέξεις ο διάσημος Μοχάμεντ Σάλαχ, αιγύπτιος διεθνής και στυλοβάτης της επίθεσης της Λίβερπουλ:
«Δεν είναι πάντα εύκολο να μιλάς σε τέτοιους καιρούς. Υπάρχει πολλή βία και σκληρότητα. Είναι αφόρητο να βλέπεις την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων. Όλες οι ζωές είναι ιερές και πρέπει να προστατευτούν. Οι σφαγές πρέπει να σταματήσουν, οικογένειες καταστρέφονται.
Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να επιτραπεί άμεσα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οι άνθρωποι εκεί είναι σε άθλια κατάσταση. Οι σκηνές από το νοσοκομείο χθες το βράδυ ήταν τρομακτικές.
Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται φαγητό, νερό και ιατρική βοήθεια επειγόντως. Καλώ τους παγκόσμιους ηγέτες να ενωθούν και να αποτρέψουν τη σφαγή αθώων ψυχών. Η ανθρωπότητα πρέπει να θριαμβεύσει».
— Mohamed Salah (@MoSalah) October 18, 2023
Επειδή πρόκειται για Αιγύπτιο και επειδή παίζει στη Λίβερπουλ, την ομάδα που σφράγισε κάποτε με μια σπουδαία πράξη αλληλεγγύης στους απεργούς λιμενεργάτες ο Ρόμπι Φάουλερ, που έπαιζε στην ίδια θέση με τον Σάλαχ, θα πούμε ότι ο διεθνής αιγύπτιος κιότεψε. Κι έβαλε τους μανατζαραίους του να του γράψουν μια τόσο… ισορροπημένη δήλωση. Μπορεί να έβαλε το χεράκι του και ο οπορτουνιστής… σύντροφος Κλοπ.
Αντίθετα από τον περιδεή Σάλαχ, ο συμπαίκτης του στην Εθνική Αιγύπτου και καλός του φίλος Αχμαντ Χασάν, που παίζει στην τουρκική Πεντίκσπορ (έπαιξε και στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό) δεν μάσησε τα λόγια του, στην ανάρτηση που έκανε πριν από μερικές μέρες:
«Μετακόμισα στη Ευρώπη πριν από έντεκα χρόνια. Επειδή έχω φίλους και ακόλουθους που δεν είναι Αραβες, σε αυτό το ποστ θα μοιραστώ τις ιστορίες μου για το τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη.
Εγώ και οι άραβες φίλου μου, ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Το Ισραήλ πήρε τη γη της Παλαιστίνης, σκοτώνοντας χιλιάδες, καταστρέφοντας τα πάντα και στην Παλαιστίνη μετά από τόσα χρόνια προσπαθούν να πολεμήσουν με τα λίγα όπλα που έχουν. Τα social media της Δύσης τους ονομάζουν τρομοκράτες.
Τα media της Δύσης λένε ότι έχουν αποκεφαλίσει σαράντα παιδιά, αλλά δεν έχουν φωτογραφίες ή βίντεο που το αποδεικνύουν, έτσι αυτή είναι ακόμα μία ψεύτικη ιστορία. Είμαι ενάντια σε όποιον σκοτώνει αθώους πολίτες. Αλλά οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι αυτοί που βομβαρδίζουν ολόκληρη τη χώρα, δύο εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 40% είναι παιδιά, κόβοντάς τους το νερό, το ρεύμα, το φαγητό, τη θέρμανση, χρησιμοποιώντας απαγορευμένα αέρια και λένε αυτοί ότι πολεμούν ζώα!
Ακόμα κάποιοι διάσημοι ποστάρουν φωτογραφίες από τη Γάζα και λένε “είμαι με το Ισραήλ”. Μπορείτε να είστε με όποιον θέλετε, απλά μην είστε χαζοί και ποστάρετε την τραγωδία της Γάζας και λέτε ότι είναι στο Ισραήλ. Πιστεύω, αν έχετε ένα μικρό κομμάτι καρδιάς, θα ήσασταν λυπημένοι και διαλυμένοι εσωτερικά, βλέποντας τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη αυτές τις ημέρες.
Θέλω να πιστεύω όταν είστε στο σημείο που μπορείτε να σχηματίήσετε την άποψή σας ή να βρείτε τον εαυτό σας για όλο αυτό, ξέρετε την αλήθεια. Παραλίγο να ξεχάσω να σας πω, ότι τα Social Media κλείνουν λογαριασμούς, που τολμούν να δείξουν την αλήθεια γι’ αυτήν την θηριωδία. Ποιος νοιάζεται, αν αντιμετωπίσουμε συνέπειες, προσπαθώντας να είμαστε η φωνή τους έξω από την τάφρο;».