Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, μετά από την παραίτηση του Ζαγοράκη. Ιδεολογικά είναι δηλωμένος οπαδός της άκρας δεξιάς, όμως οι πολλοί τον γνωρίσαμε ως δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά. Πανίσχυρο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης τον είχε τοποθετήσει, προσοχές χτυπούσαν μπροστά του οι υπουργοί της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζελο κουβέληδων. Η δημοσιοποίηση των «δεσμών» του με τους νεοναζί ανάγκασε τον Σαμαρά να τον διώξει –με πόνο ψυχής- από την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Εκτοτε, περιπλανιέται σαν την άδικη κατάρα, βρίσκει κατά καιρούς και άλλους ακροδεξιούς και πάει να στήσει νέο κόμμα στα «δεξιά» της ΝΔ, όπως έκανε το καλοκαίρι του 2018, αλλά αποτυγχάνει γιατί κάποιος βρίσκεται και του παίρνει τη μπουκιά μέσα από το στόμα. Συνεχίζει, πάντως, να συμμετέχει στις διεργασίες για τη δημιουργία ενός ακροδεξιού κόμματος και διατηρεί επαφές με τη νεοναζιστική συμμορία του Μιχαλολιάκου και τα μορφώματα που προέκυψαν από τις διασπάσεις της.
Σχολιάζοντας την εκλογή Μπαλτάκου, το πρώτο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα. Είναι προφανές ότι η εκλογή ενός τέτοιου τύπου στην προεδρία της ΕΠΟ, με 59 ψήφους σε σύνολο 65 ψηφισάντων (!), προκαλεί και δείχνει την «ποιότητα» των καπιταλιστών που καθορίζουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα, δείχνει και την «ποιότητα» των προέδρων και των εκπροσώπων των τοπικών ΕΠΣ, που επικύρωσαν με τη ψήφο τους την εντολή του αφεντικού τους. Δε χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να πείσουμε ότι όσο οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθορίζονται από αυτούς, δεν μπορεί να υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις.
Το δεύτερο που πρέπει να αναφέρουμε αφορά την προσπάθεια του Αλαφούζου και της πράσινης ΠΑΕ να κρατήσουν «αποστάσεις» από τον πρώην αντιπρόεδρο της ΠΑΕ και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Η πλειοψηφία των φιλάθλων αξιολόγησε την εκλογή Μπαλτάκου σαν «προσχώρηση» των πράσινων στη συμμαχία Μελισσανίδη-Σαββίδη. Ο Αλαφούζος, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε fake news την προγραμματική δήλωση του Μπαλτάκου περί επιστροφή της διαιτησίας στην ΕΠΟ (η πράσινη ΠΑΕ είναι υπέρ της απευθείας εποπτείας της διαιτησίας από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ) και έδωσε «γραμμή» για άκυρο στην εκλογή του. Από την πλευρά της κυβέρνησης και του Ολυμπιακού αυτό αξιολογήθηκε σαν «άδειασμα» του Μπαλτάκου και του Μελισσανίδη που τον επέβαλε στην προεδρία της ΕΠΟ. «Διαρροές» όμως από την πράσινη ΠΑΕ αφήνουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, τονίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα πάρει. Με τον τρόπο αυτό ο Αλαφούζος στέλνει και προς τις δυο πλευρές το μήνυμα ότι δεν πρέπει να τον θεωρούν δεδομένο.
Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι το τρίτο που πρέπει να αξιολογήσουμε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αφού αναφέρθηκε στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί, και συμβολικά και ουσιαστικά, να συνδράμει στο έργο εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και στην απαλλαγή του από σειρά στρεβλώσεων που το βασανίζουν χρόνια».
Η αντίδραση Οικονόμου ήταν αναμενομένη καθώς με το «καλημέρα» της εκλογής του ο Μπαλτάκος έδωσε το στίγμα των προθέσεώνν του. Με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την επαγγελματική διαιτησία, επιτέθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λεύτερη Αυγενάκη, ανέφερε ότι η τροπολογία για την επαγγελματική διαιτησία είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τη συμφωνία που έχει κάνει η κυβέρνηση με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ και τόνισε ότι «η διαιτησία ανήκει στην ΕΠΟ, τελεία και παύλα»!
Ο Μπαλτάκος, που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Αυγενάκη, από την εμπλοκή του στην υπόθεση της «πολυϊδιοκτησίας» ως δικηγόρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δείχνει διατεθειμένος να ασκήσει «επιθετική» πολιτική προς την κυβέρνηση και την ερυθρόλευκη ΠΑΕ και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα «θερμό» καλοκαίρι. Ολα δείχνουν, επίσης, ότι σύντομα θα έχουμε μια νέα παρέμβαση από την πλευρά ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, καθώς ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ ξεκαθάρισε προς την κυβέρνηση ότι οι πρωτοβουλίες που θα πάρει για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να έχουν την έγκριση της ΕΠΟ, διαφορετικά η ελληνική ομοσπονδία θα ενημερώνει ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για παραβίαση του αυτοδιοίκητου και θα ζητάει να δοθεί η λύση από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες.
Το τέταρτο που θα σχολιάσουμε -και ίσως είναι και το πιο σημαντικό για να καταλάβουμε το λόγο που γίνεται ο καυγάς- είναι η αντίδραση του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν κατά κράτος στη διάρκεια της ΓΣ και για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι ο Μελισσανίδης ελέγχει απόλυτα την ΕΠΟ. Την επόμενη στιγμή της εκλογής Μπαλτάκου, τόσο ο επίσημος Ολυμπιακός με τις δηλώσεις Καραπαπά όσο και τα ερυθρόλευκα ΜΜΕ προσπάθησαν να απαξιώσουν τον πρόεδρο της ΕΠΟ, με εκτενείς αναφορές στις ακροδεξιές πολιτικές του πεποιθήσεις και στη σχέση του με τη χούντα και τις νεοναζιστικές συμμορίες.
Διαβάζοντας τις δηλώσεις Καραπαπά και τις αντίστοιχες αναλύσεις στα ερυθρόλευκα ΜΜΕ, για τον χουντικό και ακροδεξιό Μπαλτάκο που δεν έχει θέση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση είναι να εξοργιστείς. Και να αναρωτηθείς, πόσο θράσος μπορεί να έχει η «ντουντούκα» του Μαρινάκη, όταν είναι γνωστό ότι το αφεντικό του έχει επιβάλει το δόγμα No Politica, που αφήνει χώρο μόνο για τη φασιστική και νεοναζιστική ιδεολογία στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού και αυθόρμητα σκέφτεσαι: «Κοίτα ποιος μιλάει». Οταν όμως ξεπεράσεις το πρώτο σοκ, καταλαβαίνεις -από τον τρόπο που αντέδρασε το μαντρόσκυλο του Μαρινάκη- πώς παίζεται το παιχνίδι για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου ανάμεσα στους καπιταλιστές. Μια διαμάχη χωρίς καμία αρχή, με χτυπήματα κάτω από τη μέση, με συμμαχίες χωρίς αρχές και φραγμούς, με μοναδικό στόχο να ρίξουν από την εξουσία τον αντίπαλό τους και να πάρουν τη θέση του.
Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με το ποδόσφαιρο; Καμία. Θα πρέπει, λοιπόν, όσοι δηλώνουμε «εκτός των τειχών» να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί να μην έχουμε καμιά συμμετοχή σε αυτή τη διαμάχη. Πρέπει ταυτόχρονα να δείξουμε το λάθος που κάνουν όσοι στοιχίζονται κάτω από τα οπαδικά λάβαρα και ταυτίζουν την ύπαρξη τους με τις μπίζνες του προέδρου, που τις παρουσιάζει ως στόχους της ομάδας. Και να τους πείσουμε ότι όπως και αν λέγεται ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ζαγοράκης, Μπαλτάκος, Καραπαπάς ή Φούφουτος, όποια και αν είναι η οπαδική του προτίμηση, πράσινος, ερυθρόλευκός, κιτρινόμαυρος ή ασπρόμαυρος, το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα είναι όπως και ο καπιταλισμός: σάπιο. Και πρέπει να το τσακίσουμε συθέμελα.
Κος Πάπιας