Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
  • Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς
  • Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης
  • Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα
  • Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»ΑΕΚ σημαίνει… ψηφαλάκια
Αθλητισμός

ΑΕΚ σημαίνει… ψηφαλάκια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Νοέ 2022, 13:06

Εκδηλώσεις με γενικό θέμα «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά» οργανώνει αύριο η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Στις εκδηλώσεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία, όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, που θα εντοιχίσει πλάκα προς τιμήν του Σπύρου Κοντούλη στον περιβάλλοντα χώρο της «Αγια-Σοφιάς» ή «γήπεδο Μελισσανίδη».

Ο Σπύρος Κοντούλης ήταν ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης. Συνελήφθη από τους ναζί κατακτητές στη Νίκαια και κλείστηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Κάποια στιγμή έφτασε και η δική του σειρά για εκτέλεση. Καθώς τους πήγαιναν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, ο Σπύρος πήδησε από το καμιόνι, στην περιοχή του Μετς. Τα πόδια του, όμως, δεν ήταν πια πόδια ποδοσφαιριστή, εξαιτίας του υποσιτισμού και του εγκλεισμού. Οι σφαίρες από τα αυτόματα τον ναζί τον πρόλαβαν και τον έριξαν νεκρό. Ως αθλητής και αγωνιστής έδωσε την τελευταία του μάχη και ηττήθηκε. Επεσε με το κεφάλι ψηλά στον τίμιο αγώνα για τη λευτεριά του λαού μας.

Τι δουλειά έχει ο Σπύρος Κοντούλης με το γήπεδο Μελισσανίδη, αυτό το «ζωντανό» σκάνδαλο της κεφαλαιοκρατίας και των κυβερνήσεών της; Την λες και προσβολή στη μνήμη του αυτή την πλάκα στον περιβάλλοντα χώρο του συγκεκριμένου γηπέδου. Από μια άλλη οπτική, βέβαια, η συγκεκριμένη ενέργεια, που έχει ασφαλώς την έγκριση του Μελισσανίδη, είναι «ξέπλυμα» του σκανδάλου από πλευράς ΚΚΕ. Ο Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) ενέκρινε τα πρώτα 20 εκατ. ευρώ από το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής, ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν τον σκανδαλώδη νόμο για την ανέγερση του γηπέδου σε βάρος του άλσους (και όχι μόνο), ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά είχε αναγκαστεί να καταψηφίσει, επικύρωσε το σκανδαλώδη νόμο και προχώρησε στην έκδοση μιας σειράς παράνομων αδειών (την ώρα που ο «ιδιωτικός στρατός» του Μελισσανίδη τρομοκρατούσε με μαφιόζικες μεθόδους τη Νέα Φιλαδέλφεια), η Δούρου συνέχισε να εγγράφει τα 20 εκατ. στον προϋπολογισμό της περιφέρειας και έκανε τις πρώτες εκταμιεύσεις, ο Πατούλης ενέκρινε και επαύξησε τα ποσά (κι ακόμη πέφτει χρήμα). Ε, έπρεπε και ο Περισσός να δώσει την ευλογία του με τον πιο επίσημο τρόπο.

Δεν στεκόμαστε αναλυτικά στις άπειρες πλευρές αυτού του σκανδάλου. Οσοι/ες θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους μπορούν να «κλικάρουν» στην ετικέτα ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ στο τέλος του άρθρου και… όρεξη να έχουν να διαβάζουν.

Πέρα από τη φιέστα του εντοιχισμού πλάκας για τον Σπύρο Κοντούλη, με τη συμμετοχή του Δ. Κουτσούμπα, ενδιαφέρον έχει και το πάνελ της ημερίδας που θα γίνει σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ξεχωρίζουμε τον Σπύρο Τζόκα, πρώην αντιπεριφερειάρχη της Δούρου. Απ’ αυτούς που ψήφιζαν τις σκανδαλώδεις εγκρίσεις και τις ακόμα πιο σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις, που έκαναν τον Μελισσανίδη να αναφωνήσει κάποια στιγμή ότι θα ονόμαζε το γήπεδο… «Αρένα Δούρου»! Δεν μας ενδιαφέρει αν ο Τζόκας θέλει να κλείσει την πολιτική του καριέρα επιστρέφοντας στον Περισσό (μετά το ναυάγιο της ΛΑΕ), μας ενδιαφέρει η δράση του ως αντιπεριφερειάρχη της Δούρου. Ξεχωρίζουμε ακόμα τον Νίκο Αγγελίδη, δημοσιογράφο της ΕΡΤ και «αεκτζίδικου» σάιτ, που έδωσε ρέστα υπέρ της κατασκευής του γηπέδου Μελισσανίδη, συκοφαντώντας… με στιλ εκείνους που αγωνίζονταν ενάντια σ’ αυτό το περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και οικονομικό σκάνδαλο.

Προς τι όλ’ αυτά; Μα για τα ψηφαλάκια, για τι άλλο. Προσφυγιά είναι και ο Πανιώνιος, και ο Απόλλωνας, αλλά δεν έχουν τον όγκο οπαδών που έχει η ΑΕΚ. Κι αν ανασκαλεύαμε λίγο την ιστορία, θα βρίσκαμε ότι η ομάδα των μικρασιατών προσφύγων της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν ο Ιωνικός, όμως το οικόπεδο του γηπέδου κατάφεραν και τον πήραν οι Κωνσταντινουπολίτες της ΑΕΚ (που είχε έδρα την Αθήνα), γιατί ήταν καλύτερα δικτυωμένοι με τις κυβερνήσεις.

Είν’ αλήθεια πως το ΚΚΕ, σε αντίθεση με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είτε στη Βουλή είτε στην Περιφέρεια δεν ψήφισε νόμους και λοιπές σκανδαλώδεις αποφάσεις υπέρ του γηπέδου Μελισσανίδη. Το έκανε, όμως, πάντοτε από μια γενική σκοπιά, επιστρατεύοντας μια γενικόλογη αντικαπιταλιστική ρητορική και χωρίς ποτέ να μπει στην ουσία αυτού του πολύχρονου σκανδάλου και των διάφορων πτυχών του. Γι’ αυτό και ο Μελισσανίδης ουδέποτε έκανε το παραμικρό εχθρικό ή επιθετικό σχόλιο γι’ αυτή τη στάση. Το σημαντικότερο είναι ότι το ΚΚΕ ουδέποτε έριξε τις δυνάμεις του -έστω τις τοπικές- στον αγώνα που δινόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Απείχε επιδεικτικά, ακόμα και όταν οι μπράβοι-χούλιγκαν αλώνιζαν στους δρόμους της πόλης, ξυλοκοπούσαν και έστελναν στο νοσοκομείο κόσμο, λεηλατούσαν και προσπαθούσαν να πυρπολήσουν τη «Στρούγκα», εισέβαλαν ακόμη και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κτλ. Εβγαζε καμιά ανακοινωσούλα που συνήθως κατέληγε σε… εκκλήσεις για ειρήνη (θα δούμε παρακάτω μία απ’ αυτές).

Ακόμη και στην τελευταία φάση, όταν ο Μελισσανίδης απαίτησε (ακόμη και τραμπουκίζοντας υπηρεσιακούς παράγοντες) να πάρει (και πήρε από τους Πατούλη-Ρώμα) μια διάτρητη άδεια λειτουργίας, ο «Ριζοσπάστης» χαιρέτιζε την επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια! Το ρεπορτάζ του επίσημου οργάνου του ΚΚΕ στις 1-2 Οκτώβρη του 2022 αποθέωνε τη ρωμαϊκή φιέστα του Μελισσανίδη, χωρίς ούτε ένα ψήγμα κριτικής. Εστω για το γεγονός ότι ένας καπιταλιστής έκανε εγκαίνια σ’ ένα γήπεδο που φτιάχτηκε με κρατικό χρήμα. Ενα γήπεδο που είναι μόνο για την επαγγελματική ομάδα-μπίζνα του εν λόγω καπιταλιστή και καθόλου για τα ερασιτεχνικά τμήματα της ΑΕΚ, που είναι εδώ και χρόνια εξόριστα από το χώρο που δόθηκε κάποτε για την άθληση των παιδιών των προσφύγων. Oύτε «υπάλληλος» του Μελισσανίδη δε θα έγραφε τέτοιο ρεπορτάζ. Φυσικά, ο Σπύρος Κοντούλης δεν είχε θέση στον ρωμαϊκό θρίαμβο του Μελισσανίδη. Ούτε έβαλαν τη φωτογραφία του σε κάποιον από τους πυλώνες. Ευτυχώς! Αλλά ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη», δεν θεώρησε πρέπον να γράψει γι’ αυτή την… παράλειψη. Να μη χαλάσουμε τη φιέστα με… αριστερή μιζέρια.

Yπήρξε και συνέχεια, όμως. Διαβάστε πώς άδειασε ο «Ριζοσπάστης» το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών που έκανε παρέμβαση ενάντια στο κακόγουστο και με εθνικιστικούς συμβολισμούς γλυπτό του δικέφαλου αετού, που τοποθέτησε ο Μελισσανίδης έξω από το γήπεδό του. Προπαντός μη χάσουμε κάνα ψηφαλάκι από «ούγκανους» που ονειρεύονται την Πόλη και την Αγιασοφιά! Γι’ αυτό… απεταξάμεθα τους εικαστικούς (κι ας πρόσκειται η πλειοψηφία τους στο κόμμα).

Θέλετε να πάμε και μερικά χρόνια πίσω, τότε που ο αγώνας των κατοίκων ανάγκαζε τον πρώην δήμαρχο Αρη Βασιλόπουλο να κάνει μια ψευτο-άμυνα στην επέλαση του Μελισσανίδη; Τότε το ΚΚΕ επέλεγε το… στρίβειν διά του αρραβώνος. ‘Η, όπως το λέγαμε παλιά στο κίνημα, «βγάζω φλας αριστερά και στρίβω δεξιά». Αντί για συστράτευση με τους κατοίκους που αγωνίζονταν ενάντια στο έγκλημα, οι οργανώσεις του ΚΚΕ ζητούσαν… να μη διχάζεται ο λαός (όπου το ένα σκέλος του… διχασμού ήταν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι και το άλλο ήταν τα… λαϊκά παιδιά που ξαμόλαγε ο Μελισσανίδης, με τα ματσούκια, τους κυβόλιθους, κάτι ξυρισμένα κεφάλια στο κουμάντο και τα «εδώ μόνο ΑΕΚ» και «ΑΕΚ ή φάπα». Ηταν τόσο… ποντιοπιλατική η στάση τους που έφτασαν να γράψουν ότι ασκήθηκε τρομοκρατία και σε όσους συμφωνούσαν με την κατασκευή γηπέδου! Πράγμα που ουδέποτε συνέβη, συνέβαινε μόνο το αντίθετο. Ιδού ανακοίνωση του ΚΚΕ, που εκδόθηκε στις 16 Μάη του 2017 (η έμφαση δική μας):

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή ορισμένες εξελίξεις γύρω από το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, εντείνεται μια αντιπαράθεση που θεωρούμε ότι αποπροσανατολίζει τα εργατικά-λαϊκά στρώματα στην περιοχή αλλά και ευρύτερα, την ώρα που η συγκυβέρνηση φέρνει το 4ο μνημόνιο συνεχίζοντας την εννιάχρονη ληστεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα είχε τοποθετηθεί με ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Η θέση που διατυπώσαμε ήταν να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από το 1924 και η κατασκευή του να είναι σύμφωνη με τις περιβαλλοντολογικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Διαφωνούμε όμως να χτίζονται γήπεδα για τις ΠΑΕ με κρατικό χρήμα και η ιδιοκτησία να ανήκει στους επιχειρηματίες και τις εταιρείες τους. Το σωστότερο για την ΑΕΚ θα ήταν να φτιαχτούν εγκαταστάσεις που εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο θα είναι και η έδρα της πρώτης ομάδας, θα φιλοξενούνται και τα άλλα αθλήματα. Μια αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει από τα μέλη της ερασιτεχνικής το 2006. Η διατύπωση της θέσης μας γίνεται με γνώμονα την ικανοποίηση της ανάγκης για άθληση της νεολαίας και των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων σε κάθε περιοχή. Αυτή την θέση αρχής κρατήσαμε και κρατάμε απέναντι σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΛ κλπ).

Ως ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι με πρακτικές χουλιγκανισμού και καταδικάζουμε κάθε  επίθεση απέναντι σε εκδηλώσεις πολιτικών παρατάξεων, φορέων, κατοίκων κ.λπ. που διατυπώνουν διαφορετική – αντίθετη γνώμη για το θέμα του γηπέδου. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια απαγόρευσης, τρομοκράτησης, φίμωσης, της όποιας αντίθετης άποψης είτε πολίτη είτε δημοτικού συμβούλου είτε δημοτικής παράταξης, που συμφωνεί ή διαφωνεί με την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.

Δεν δεχόμαστε να χτίζεται διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία και το δήμο της Φιλαδέλφειας με βάση την τοποθέτηση υπέρ ή κατά του γηπέδου. Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, ανάμεσα στα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και αυτών της αστικής τάξης και ορισμένων ανώτερων μεσαίων στρωμάτων.

Η συζήτηση που γίνεται περί «υπεράσπισης της δημοκρατίας», «υπεράσπισης της πόλης» κτλ, αποκρύπτει ότι με ή χωρίς γήπεδο η εργοδοτική εκμετάλλευση και τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, οι απολύσεις, οι απειλές, οι πιέσεις είναι υπαρκτές. Είναι λογικό οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία να μη θεωρούν μείζον ζήτημα τα του γηπέδου. Σίγουρα έχουν άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα να τους απασχολούν, όπως η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η νέα μείωση στο αφορολόγητο των εργατοϋπαλλήλων που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η δημοτική αρχή Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, που στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε επιδείξει την ίδια ενεργητικότητα και ανησυχία όταν η κυβέρνηση ψήφιζε το 3ο μνημόνιο, όταν έκοβε για πολλοστή φορά τις συντάξεις, όταν ενίσχυε τη φοροληστεία, όταν υλοποιούσε όλο το αντιλαϊκό αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή μας με τα χαμηλά μεροκάματα, τις περικοπές στις συντάξεις, στην υγεία, την παιδεία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής  να βάλουν φραγμό στα νέα μέτρα κυβέρνησης – «θεσμών» – εργοδοσίας με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της 17ης Μάη, στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Η αποτελεσματική απάντηση των εργαζομένων βρίσκεται στην συνολική  αμφισβήτηση του δρόμου ανάπτυξης με οδηγό το κέρδος, στην οργάνωση της πάλης τους ενάντια στο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, την εξουσία του και το πολιτικό προσωπικό –συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο- που τη διαχειρίζεται σε όλα τα επίπεδα, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Κ.Ο. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ  ΑΤΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ».

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, λοιπόν. Οι σημερινές φιέστες προετοιμάστηκαν βήμα-βήμα τα προηγούμενα χρόνια. Και μην μας πει κανείς/καμιά ότι η ΑΕΚ δεν ταυτίζεται με τον Μελισσανίδη, γιατί θα υποτιμήσει πρώτιστα τη δική του/της νοημοσύνη. Εκτός αν δεχτούμε τη ρήση του Βαρθολομαίου ότι «η ΑΕΚ είναι ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσουν»…

Εκτύπωση 🖨
ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΚΚΕ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροMόνιμος μνημονιακός κορσές
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 20 Νοέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

Αθλητισμός 29 Ιούλ 2026, 08:46

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

Αθλητισμός 28 Ιούλ 2026, 08:30

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

Αθλητισμός 26 Ιούλ 2026, 09:59

Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια

Αθλητισμός 22 Ιούλ 2026, 11:22

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα, όπου πολλοί εξέλαβαν τη νίκη ως αντανάκλαση των ετών αλληλεγγύης της χώρας προς την Παλαιστίνη

Αθλητισμός 21 Ιούλ 2026, 10:06

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

Αθλητισμός 12 Ιούλ 2026, 09:57
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

Ημέρα πολυτέκνων.

Ημέρα προσκοπικού μαντιλιού.

Ελβετία: Ημέρα συνομοσπονδίας (1291).

Ζαΐρ: Ημέρα γονέων.

1834: Καταργείται η δουλεία στη βρετανική αυτοκρατορία και στις αποικίες, 770.000 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.

1912: Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1927: Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

1973: Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1978: Βόμβες καταστρέφουν τέσσερα λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo