Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης και ο «εθελοντής» αυλικός του
  • Δυτική Οχθη: Προσπάθειες τρομοκρατίας με επιτόπιες ανακρίσεις και επίδειξη εικόνων βασανισμένων παλαιστίνιων κρατούμενων
  • Oι Νοσοκομειακοί Ψυχολόγοι βάζουν στη θέση του τον ακροδεξιό «και α και ου» υπουργό Υγείας
  • Το Ευρωκοινοβούλιο ως ο συλλογικός Γκέμπελς της ιμπεριαλιστικής ΕΕ
  • ΣΗΜΕΡΑ: Α Fidai Film | Mια ταινία για την επανοικειοποίηση της παλαιστινιακής ιστορικής μνήμης
  • Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»ΑΕΚ σημαίνει… ψηφαλάκια
Αθλητισμός

ΑΕΚ σημαίνει… ψηφαλάκια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Νοέ 2022, 13:06

Εκδηλώσεις με γενικό θέμα «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά» οργανώνει αύριο η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Στις εκδηλώσεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία, όπως φαίνεται και από τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα, που θα εντοιχίσει πλάκα προς τιμήν του Σπύρου Κοντούλη στον περιβάλλοντα χώρο της «Αγια-Σοφιάς» ή «γήπεδο Μελισσανίδη».

Ο Σπύρος Κοντούλης ήταν ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης. Συνελήφθη από τους ναζί κατακτητές στη Νίκαια και κλείστηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Κάποια στιγμή έφτασε και η δική του σειρά για εκτέλεση. Καθώς τους πήγαιναν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, ο Σπύρος πήδησε από το καμιόνι, στην περιοχή του Μετς. Τα πόδια του, όμως, δεν ήταν πια πόδια ποδοσφαιριστή, εξαιτίας του υποσιτισμού και του εγκλεισμού. Οι σφαίρες από τα αυτόματα τον ναζί τον πρόλαβαν και τον έριξαν νεκρό. Ως αθλητής και αγωνιστής έδωσε την τελευταία του μάχη και ηττήθηκε. Επεσε με το κεφάλι ψηλά στον τίμιο αγώνα για τη λευτεριά του λαού μας.

Τι δουλειά έχει ο Σπύρος Κοντούλης με το γήπεδο Μελισσανίδη, αυτό το «ζωντανό» σκάνδαλο της κεφαλαιοκρατίας και των κυβερνήσεών της; Την λες και προσβολή στη μνήμη του αυτή την πλάκα στον περιβάλλοντα χώρο του συγκεκριμένου γηπέδου. Από μια άλλη οπτική, βέβαια, η συγκεκριμένη ενέργεια, που έχει ασφαλώς την έγκριση του Μελισσανίδη, είναι «ξέπλυμα» του σκανδάλου από πλευράς ΚΚΕ. Ο Σγουρός (ΠΑΣΟΚ) ενέκρινε τα πρώτα 20 εκατ. ευρώ από το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής, ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν τον σκανδαλώδη νόμο για την ανέγερση του γηπέδου σε βάρος του άλσους (και όχι μόνο), ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά είχε αναγκαστεί να καταψηφίσει, επικύρωσε το σκανδαλώδη νόμο και προχώρησε στην έκδοση μιας σειράς παράνομων αδειών (την ώρα που ο «ιδιωτικός στρατός» του Μελισσανίδη τρομοκρατούσε με μαφιόζικες μεθόδους τη Νέα Φιλαδέλφεια), η Δούρου συνέχισε να εγγράφει τα 20 εκατ. στον προϋπολογισμό της περιφέρειας και έκανε τις πρώτες εκταμιεύσεις, ο Πατούλης ενέκρινε και επαύξησε τα ποσά (κι ακόμη πέφτει χρήμα). Ε, έπρεπε και ο Περισσός να δώσει την ευλογία του με τον πιο επίσημο τρόπο.

Δεν στεκόμαστε αναλυτικά στις άπειρες πλευρές αυτού του σκανδάλου. Οσοι/ες θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους μπορούν να «κλικάρουν» στην ετικέτα ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ στο τέλος του άρθρου και… όρεξη να έχουν να διαβάζουν.

Πέρα από τη φιέστα του εντοιχισμού πλάκας για τον Σπύρο Κοντούλη, με τη συμμετοχή του Δ. Κουτσούμπα, ενδιαφέρον έχει και το πάνελ της ημερίδας που θα γίνει σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ξεχωρίζουμε τον Σπύρο Τζόκα, πρώην αντιπεριφερειάρχη της Δούρου. Απ’ αυτούς που ψήφιζαν τις σκανδαλώδεις εγκρίσεις και τις ακόμα πιο σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις, που έκαναν τον Μελισσανίδη να αναφωνήσει κάποια στιγμή ότι θα ονόμαζε το γήπεδο… «Αρένα Δούρου»! Δεν μας ενδιαφέρει αν ο Τζόκας θέλει να κλείσει την πολιτική του καριέρα επιστρέφοντας στον Περισσό (μετά το ναυάγιο της ΛΑΕ), μας ενδιαφέρει η δράση του ως αντιπεριφερειάρχη της Δούρου. Ξεχωρίζουμε ακόμα τον Νίκο Αγγελίδη, δημοσιογράφο της ΕΡΤ και «αεκτζίδικου» σάιτ, που έδωσε ρέστα υπέρ της κατασκευής του γηπέδου Μελισσανίδη, συκοφαντώντας… με στιλ εκείνους που αγωνίζονταν ενάντια σ’ αυτό το περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και οικονομικό σκάνδαλο.

Προς τι όλ’ αυτά; Μα για τα ψηφαλάκια, για τι άλλο. Προσφυγιά είναι και ο Πανιώνιος, και ο Απόλλωνας, αλλά δεν έχουν τον όγκο οπαδών που έχει η ΑΕΚ. Κι αν ανασκαλεύαμε λίγο την ιστορία, θα βρίσκαμε ότι η ομάδα των μικρασιατών προσφύγων της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν ο Ιωνικός, όμως το οικόπεδο του γηπέδου κατάφεραν και τον πήραν οι Κωνσταντινουπολίτες της ΑΕΚ (που είχε έδρα την Αθήνα), γιατί ήταν καλύτερα δικτυωμένοι με τις κυβερνήσεις.

Είν’ αλήθεια πως το ΚΚΕ, σε αντίθεση με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είτε στη Βουλή είτε στην Περιφέρεια δεν ψήφισε νόμους και λοιπές σκανδαλώδεις αποφάσεις υπέρ του γηπέδου Μελισσανίδη. Το έκανε, όμως, πάντοτε από μια γενική σκοπιά, επιστρατεύοντας μια γενικόλογη αντικαπιταλιστική ρητορική και χωρίς ποτέ να μπει στην ουσία αυτού του πολύχρονου σκανδάλου και των διάφορων πτυχών του. Γι’ αυτό και ο Μελισσανίδης ουδέποτε έκανε το παραμικρό εχθρικό ή επιθετικό σχόλιο γι’ αυτή τη στάση. Το σημαντικότερο είναι ότι το ΚΚΕ ουδέποτε έριξε τις δυνάμεις του -έστω τις τοπικές- στον αγώνα που δινόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Απείχε επιδεικτικά, ακόμα και όταν οι μπράβοι-χούλιγκαν αλώνιζαν στους δρόμους της πόλης, ξυλοκοπούσαν και έστελναν στο νοσοκομείο κόσμο, λεηλατούσαν και προσπαθούσαν να πυρπολήσουν τη «Στρούγκα», εισέβαλαν ακόμη και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου κτλ. Εβγαζε καμιά ανακοινωσούλα που συνήθως κατέληγε σε… εκκλήσεις για ειρήνη (θα δούμε παρακάτω μία απ’ αυτές).

Ακόμη και στην τελευταία φάση, όταν ο Μελισσανίδης απαίτησε (ακόμη και τραμπουκίζοντας υπηρεσιακούς παράγοντες) να πάρει (και πήρε από τους Πατούλη-Ρώμα) μια διάτρητη άδεια λειτουργίας, ο «Ριζοσπάστης» χαιρέτιζε την επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια! Το ρεπορτάζ του επίσημου οργάνου του ΚΚΕ στις 1-2 Οκτώβρη του 2022 αποθέωνε τη ρωμαϊκή φιέστα του Μελισσανίδη, χωρίς ούτε ένα ψήγμα κριτικής. Εστω για το γεγονός ότι ένας καπιταλιστής έκανε εγκαίνια σ’ ένα γήπεδο που φτιάχτηκε με κρατικό χρήμα. Ενα γήπεδο που είναι μόνο για την επαγγελματική ομάδα-μπίζνα του εν λόγω καπιταλιστή και καθόλου για τα ερασιτεχνικά τμήματα της ΑΕΚ, που είναι εδώ και χρόνια εξόριστα από το χώρο που δόθηκε κάποτε για την άθληση των παιδιών των προσφύγων. Oύτε «υπάλληλος» του Μελισσανίδη δε θα έγραφε τέτοιο ρεπορτάζ. Φυσικά, ο Σπύρος Κοντούλης δεν είχε θέση στον ρωμαϊκό θρίαμβο του Μελισσανίδη. Ούτε έβαλαν τη φωτογραφία του σε κάποιον από τους πυλώνες. Ευτυχώς! Αλλά ο συντάκτης του «Ριζοσπάστη», δεν θεώρησε πρέπον να γράψει γι’ αυτή την… παράλειψη. Να μη χαλάσουμε τη φιέστα με… αριστερή μιζέρια.

Yπήρξε και συνέχεια, όμως. Διαβάστε πώς άδειασε ο «Ριζοσπάστης» το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών που έκανε παρέμβαση ενάντια στο κακόγουστο και με εθνικιστικούς συμβολισμούς γλυπτό του δικέφαλου αετού, που τοποθέτησε ο Μελισσανίδης έξω από το γήπεδό του. Προπαντός μη χάσουμε κάνα ψηφαλάκι από «ούγκανους» που ονειρεύονται την Πόλη και την Αγιασοφιά! Γι’ αυτό… απεταξάμεθα τους εικαστικούς (κι ας πρόσκειται η πλειοψηφία τους στο κόμμα).

Θέλετε να πάμε και μερικά χρόνια πίσω, τότε που ο αγώνας των κατοίκων ανάγκαζε τον πρώην δήμαρχο Αρη Βασιλόπουλο να κάνει μια ψευτο-άμυνα στην επέλαση του Μελισσανίδη; Τότε το ΚΚΕ επέλεγε το… στρίβειν διά του αρραβώνος. ‘Η, όπως το λέγαμε παλιά στο κίνημα, «βγάζω φλας αριστερά και στρίβω δεξιά». Αντί για συστράτευση με τους κατοίκους που αγωνίζονταν ενάντια στο έγκλημα, οι οργανώσεις του ΚΚΕ ζητούσαν… να μη διχάζεται ο λαός (όπου το ένα σκέλος του… διχασμού ήταν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι και το άλλο ήταν τα… λαϊκά παιδιά που ξαμόλαγε ο Μελισσανίδης, με τα ματσούκια, τους κυβόλιθους, κάτι ξυρισμένα κεφάλια στο κουμάντο και τα «εδώ μόνο ΑΕΚ» και «ΑΕΚ ή φάπα». Ηταν τόσο… ποντιοπιλατική η στάση τους που έφτασαν να γράψουν ότι ασκήθηκε τρομοκρατία και σε όσους συμφωνούσαν με την κατασκευή γηπέδου! Πράγμα που ουδέποτε συνέβη, συνέβαινε μόνο το αντίθετο. Ιδού ανακοίνωση του ΚΚΕ, που εκδόθηκε στις 16 Μάη του 2017 (η έμφαση δική μας):

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή ορισμένες εξελίξεις γύρω από το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, εντείνεται μια αντιπαράθεση που θεωρούμε ότι αποπροσανατολίζει τα εργατικά-λαϊκά στρώματα στην περιοχή αλλά και ευρύτερα, την ώρα που η συγκυβέρνηση φέρνει το 4ο μνημόνιο συνεχίζοντας την εννιάχρονη ληστεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα είχε τοποθετηθεί με ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Η θέση που διατυπώσαμε ήταν να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από το 1924 και η κατασκευή του να είναι σύμφωνη με τις περιβαλλοντολογικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Διαφωνούμε όμως να χτίζονται γήπεδα για τις ΠΑΕ με κρατικό χρήμα και η ιδιοκτησία να ανήκει στους επιχειρηματίες και τις εταιρείες τους. Το σωστότερο για την ΑΕΚ θα ήταν να φτιαχτούν εγκαταστάσεις που εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο θα είναι και η έδρα της πρώτης ομάδας, θα φιλοξενούνται και τα άλλα αθλήματα. Μια αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει από τα μέλη της ερασιτεχνικής το 2006. Η διατύπωση της θέσης μας γίνεται με γνώμονα την ικανοποίηση της ανάγκης για άθληση της νεολαίας και των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων σε κάθε περιοχή. Αυτή την θέση αρχής κρατήσαμε και κρατάμε απέναντι σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΛ κλπ).

Ως ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι με πρακτικές χουλιγκανισμού και καταδικάζουμε κάθε  επίθεση απέναντι σε εκδηλώσεις πολιτικών παρατάξεων, φορέων, κατοίκων κ.λπ. που διατυπώνουν διαφορετική – αντίθετη γνώμη για το θέμα του γηπέδου. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια απαγόρευσης, τρομοκράτησης, φίμωσης, της όποιας αντίθετης άποψης είτε πολίτη είτε δημοτικού συμβούλου είτε δημοτικής παράταξης, που συμφωνεί ή διαφωνεί με την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.

Δεν δεχόμαστε να χτίζεται διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία και το δήμο της Φιλαδέλφειας με βάση την τοποθέτηση υπέρ ή κατά του γηπέδου. Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, ανάμεσα στα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και αυτών της αστικής τάξης και ορισμένων ανώτερων μεσαίων στρωμάτων.

Η συζήτηση που γίνεται περί «υπεράσπισης της δημοκρατίας», «υπεράσπισης της πόλης» κτλ, αποκρύπτει ότι με ή χωρίς γήπεδο η εργοδοτική εκμετάλλευση και τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, οι απολύσεις, οι απειλές, οι πιέσεις είναι υπαρκτές. Είναι λογικό οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία να μη θεωρούν μείζον ζήτημα τα του γηπέδου. Σίγουρα έχουν άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα να τους απασχολούν, όπως η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η νέα μείωση στο αφορολόγητο των εργατοϋπαλλήλων που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η δημοτική αρχή Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, που στηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε επιδείξει την ίδια ενεργητικότητα και ανησυχία όταν η κυβέρνηση ψήφιζε το 3ο μνημόνιο, όταν έκοβε για πολλοστή φορά τις συντάξεις, όταν ενίσχυε τη φοροληστεία, όταν υλοποιούσε όλο το αντιλαϊκό αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή μας με τα χαμηλά μεροκάματα, τις περικοπές στις συντάξεις, στην υγεία, την παιδεία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής  να βάλουν φραγμό στα νέα μέτρα κυβέρνησης – «θεσμών» – εργοδοσίας με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της 17ης Μάη, στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Η αποτελεσματική απάντηση των εργαζομένων βρίσκεται στην συνολική  αμφισβήτηση του δρόμου ανάπτυξης με οδηγό το κέρδος, στην οργάνωση της πάλης τους ενάντια στο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, την εξουσία του και το πολιτικό προσωπικό –συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο- που τη διαχειρίζεται σε όλα τα επίπεδα, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Κ.Ο. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ  ΑΤΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ».

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, λοιπόν. Οι σημερινές φιέστες προετοιμάστηκαν βήμα-βήμα τα προηγούμενα χρόνια. Και μην μας πει κανείς/καμιά ότι η ΑΕΚ δεν ταυτίζεται με τον Μελισσανίδη, γιατί θα υποτιμήσει πρώτιστα τη δική του/της νοημοσύνη. Εκτός αν δεχτούμε τη ρήση του Βαρθολομαίου ότι «η ΑΕΚ είναι ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσουν»…

Εκτύπωση 🖨
ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΚΚΕ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροMόνιμος μνημονιακός κορσές
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 20 Νοέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Ο Γιαννακόπουλος τσάκισε τον Λιόλιο

«Αόρατος» σύμμαχος ο Μαρινάκης

Αθλητισμός 22 Οκτ 2026, 22:53

ΠΑΟ μπάσκετ: Οπαδοί ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες, παρά την απαγόρευση

Αθλητισμός 19 Οκτ 2026, 14:08

Η μεγαλειώδης παρέλαση του Ταμερλάνου

Αθλητισμός 28 Σεπ 2026, 11:19

Θα το πουν και αυτό αντισημιτισμό;

Οι παίχτες της Εθνικής Ιρλανδίας περιφρόνησαν τους αντιπάλους τους της σιωνιστικής οντότητας

Αθλητισμός 28 Σεπ 2026, 09:25

Γιατί τους φόβισε μια φωτογραφία από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα;

Αθλητισμός 28 Αυγ 2026, 12:10

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

Αθλητισμός 29 Ιούλ 2026, 08:46
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Ο αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης και ο «εθελοντής» αυλικός του

23 Οκτ 2026, 14:39
Διεθνή

Δυτική Οχθη: Προσπάθειες τρομοκρατίας με επιτόπιες ανακρίσεις και επίδειξη εικόνων βασανισμένων παλαιστίνιων κρατούμενων

23 Οκτ 2026, 13:01
Υγεία

Oι Νοσοκομειακοί Ψυχολόγοι βάζουν στη θέση του τον ακροδεξιό «και α και ου» υπουργό Υγείας

23 Οκτ 2026, 11:46
Διεθνή

Το Ευρωκοινοβούλιο ως ο συλλογικός Γκέμπελς της ιμπεριαλιστικής ΕΕ

23 Οκτ 2026, 11:06
Πολιτισμός

ΣΗΜΕΡΑ: Α Fidai Film | Mια ταινία για την επανοικειοποίηση της παλαιστινιακής ιστορικής μνήμης

Παρασκευή 23 Οκτώβρη, 8:30 μμ στην Κόντρα

23 Οκτ 2026, 00:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη

23 Οκτ 2026, 00:01
Αθλητισμός

Ο Γιαννακόπουλος τσάκισε τον Λιόλιο

«Αόρατος» σύμμαχος ο Μαρινάκης

22 Οκτ 2026, 22:53
Διεθνή

Η AIPAC σταματά τις άμεσες προεκλογικές χρηματοδοτήσεις υποψηφίων στις ΗΠΑ

22 Οκτ 2026, 21:26
Πολιτική

Ο Φιντάν στριμώχνει τον ελληνικό εθνικισμό στο ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό ακροατήριο

22 Οκτ 2026, 21:03
Εργατικά

Στις 23 Οκτώβρη ξανά όλοι έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής (Ξενίας 24) στις 9πμ

Εκδικάζεται το οριστικό πειθαρχικό του Δημήτρη Χαρτζουλάκη και της Χρύσας Χοτζόγλου 

22 Οκτ 2026, 20:23
Η παπάρα

Οι κυρίες έχουν νεύρα

22 Οκτ 2026, 18:41
Κόντρες

Στον αστερισμό του Θόδωρα

22 Οκτ 2026, 14:56
Διεθνή

Ο Εντι Ράμα πουλάει την αλβανική ιστορία στους γενοκτόνους σιωναζιστές

22 Οκτ 2026, 13:00
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Οκτώβρη

22 Οκτ 2026, 00:01
Εργατικά

ΔΟΕ: Να επαναπροκηρύξει ΤΩΡΑ Απεργία-Αποχή από την εσωτερική αξιολόγηση

21 Οκτ 2026, 21:27
Πολιτική

Τζάμπα πήγαν τα «τραπεζώματα»: «μας» πούλησε ο μουστακαλής φύλαρχος-στρατάρχης…

Να μην πέσουμε στην εθνικιστική παγίδα της ελληνικής πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και των πολιτικών της εκπροσώπων

21 Οκτ 2026, 20:07
Διεθνή

Toμ Μπάρακ: Οποτε επεμβαίνουμε στη Μέση Ανατολή χάνουμε

Μια στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη «φαίνεται άσκοπη»

21 Οκτ 2026, 12:00
Διεθνή

Σχεδόν οι μισοί εν ενεργεία στρατιωτικοί των ΗΠΑ αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράν: Δημοσκόπηση

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη κατάρρευση της υποστήριξης στον πόλεμο, καθώς η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

21 Οκτ 2026, 10:17
Αγροτικά

Συνεχίζεται η καταστροφή της αιγοπροβατοτροφίας: 11 νέες εστίες ευλογιάς σε δυο εβδομάδες

Εκαναν την Ελλάδα χώρα ενδημική στον ιό της ευλογιάς

21 Οκτ 2026, 09:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Οκτώβρη

21 Οκτ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Οκτώβρη

Ημέρα οικολογικού χρέους.

1906: Σε διαδικασία εκτέλεσης τριών εφήβων αναρχοκομουνιστών στη Ρίγα (κατηγορούμενων για ληστεία), το εκτελεστικό απόσπασμα σκόπιμα κι επανειλημμένα δεν βρίσκει στόχο, οδηγώντας σε νευρική κρίση τον επικεφαλής αξιωματικό.

1931: Ο Θανάσης Κλάρας (μετέπειτα Αρης Βελουχιώτης) μεταφέρεται στη Γαύδο μαζί με άλλους εβδομήντα εξόριστους.

1941: Οι ναζί εκτελούν 135 άντρες στο Μεσόβουνο Κοζάνης.

1949: Ιδρύεται ο ΟΤΕ ως ΑΕ με αποκλειστικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.

1949: Συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη ο Μανώλης Αναγνωστάκης μαζί με άλλους 68 αριστερούς.

1951: Συλλαμβάνεται ο διευθυντής του περιοδικού «Ανταίος» Δημήτρης Μπάτσης.

1953: Απολύονται οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Θεσσαλονίκης και 32 κοινοτήτων.

1967: Πρώτες συλλήψεις (πέντε) μελών της ΔΑ.

1967: Ανακαλύπτεται μέσα στο δικαστικό μέγαρο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη.

1969: Σύλληψη τριών μελών του ΕΔΚ που ετοιμάζονται να τοποθετήσουν εννιά βόμβες σε ισάριθμες τράπεζες του κέντρου της Αθήνας, εξάρθρωση της οργάνωσης την ίδια μέρα με τη σύλληψη άλλων τεσσάρων.

1974: Συλλαμβάνονται οι πρωτεργάτες της 21ης Απριλίου.

1977: Βόμβα σε super market χουντικού στο Ηράκλειο Κρήτης.

1983: Βομβιστής καμικάζι οδηγεί φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά μέσα στην αμερικανική βάση πεζοναυτών στη Βηρυτό, σκοτώνοντας 241 αμερικανούς στρατιώτες. Σχεδόν ταυτόχρονα 58 γάλλοι στρατιώτες σκοτώνονται σε κοντινή δική τους βάση σε άλλη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

1998: Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης πυροβολεί και σκοτώνει τον δεκαεπτάχρονο γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo