►Η στήλη στο τέλος του περσινού πρωταθλήματος είχε πάρει σαφή θέση υπέρ της παραμονής του Ηρακλή στη Σούπερ Λίγκα. Οι εξελίξεις δυστυχώς δεν δικαίωσαν την επιλογή μας και οι κυανόλευκοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την διάλυση και τον υποβιβασμό στην 4η κατηγορία. Η διοίκηση του Σπανουδάκη έχει αφήσει την ομάδα στην τύχη της και ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική της σωτηρία, προσπαθεί να βρει κάποιον «ανιδιοτελή εργάτη» για να του παραχωρήσει την ΠΑΕ (τύπου Μορίδη) και ταυτόχρονα «καίει» κάθε αξιόπιστη λύση που θα μπορούσε να βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο. Η κατάσταση, μετά το ναυάγιο της πρωτοβουλίας του Αντώνη Ρέμου, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και οι οπαδοί της ομάδας ξέσπασαν επί δικαίων και άδικων, καίγοντας τα γραφεία της ΠΑΕ.
Τα δρώμενα στον Ηρακλή αντανακλούν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο κυβερνιέται από την λογική της αρπαχτής και τα κάθε λογής λαμόγια που προσπαθούν να κονομήσουν από το άθλημα. Οποιος «επιχειρηματίας» θέλει, με μια απλή δήλωσή του για το μεγαλείο της ομάδας, αναλαμβάνει τις τύχες της με τη βοήθεια και τη στήριξη του υπέροχου λαού της, ο οποίος θα είναι και το μεγάλο όπλο του στην προσπάθεια για την καταξίωση και την κατάκτηση της κορυφής, και όταν τελειώσουν τα φράγκα που μπορεί να βάλει στην τσέπη την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, αφήνοντας την ομάδα χωρίς ελπίδα και τους ηρωικούς οπαδούς της να φωνάζουν σαν τις μωρές παρθένες που τις διακόρευσαν. Ακολουθούν μερικά συλλαλητήρια και δηλώσεις συμπαράστασης από τους τοπικούς βουλευτές, γραμματείς και φαρισαίους, το κράτος αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ο ελληνικός λαός πληρώνει από την τσέπη του τα γαμησιάτικα. Ο ανύπαρκτος έλεγχος από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς (το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει δεν εφαρμόζεται σχεδόν ποτέ) δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους να αυτοανακηρυχτούν σωτήρες, να κονομήσουν από την ομάδα, να την παρατήσουν ένα βήμα πριν τη διάλυση και μετά να έρθει το κράτος να ρυθμίσει ή να χαρίσει τα χρέη για να μη διαλυθεί.
Τα τελευταία χρόνια το έργο το έχουμε δει αρκετές φορές (Νέος Πανιώνιος, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Αρης, ΠΑΟΚ) και εκτός από τον ΠΑΣ Γιάννενα καμία άλλη ομάδα δεν έχει υποστεί τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις. Ο Ηρακλής είναι πολύ πιθανόν να έχει την τύχη του ΠΑΣ Γιάννενα, αν άμεσα δε συνεννοηθούν οι παράγοντες της ομάδας και δεν βρεθεί μια λύση. Την προσπάθεια σωτηρίας αναλαμβάνει ο Ερασιτέχνης, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τον Σπανουδάκη να παραιτηθεί και να καταθέσει τις μετοχές του στον Ερασιτέχνη, ώστε να γίνει αίτηση στο Πρωτοδικείο και να οριστεί προσωρινή διοίκηση, η οποία θα έρθει σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού και την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, για να πάρει το πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Το δεύτερο μέλημα για την όποια διοίκηση προκύψει θα είναι να βρεθούν παίχτες. Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η προετοιμασία για την νέα σεζόν και το παρόν έδωσαν ελάχιστοι παίχτες (συμβόλαιο με την ομάδα έχουν 11, ορισμένοι από τους οποίους είναι έτοιμοι να κάνουν προσφυγή) και εκτός από το διοικητικό μέρος και το αγωνιστικό είναι αβέβαιο.
Οπως όλα δείχνουν, ακόμη και αν ο Ηρακλής καταφέρει να πάρει το πιστοποιητικό και να συμμετέχει στο νέο πρωτάθλημα, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να αποφύγει τον υποβιβασμό. Η άποψη της στήλης είναι ότι μοναδική ελπίδα για την ουσιαστική σωτηρία είναι ο υποβιβασμός στην 4η εθνική, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα η ομάδα να απαλλαγεί από τα χρέη και να αναλάβουν τις τύχες της, παράγοντες όπως ο Μπάμπης Ξανθόπουλος και ο Αντώνης Ρέμος, που την αγαπούν πραγματικά. Είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι μετά από τρεις αγωνιστικές περιόδους ο Ηρακλής θα βρίσκεται και πάλι στη Σούπερ Λίγκα και χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος, θα προσπαθήσει να κερδίσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη θέση που ονειρεύονται οι οπαδοί του. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι παράταση ζωής πριν τον οριστικό θάνατο και οι οπαδοί θα πίνουν το ένα πικρό ποτήρι μετά το άλλο.
►Μένουμε στην Θεσσαλονίκη και σχολιάζουμε τις εξελίξεις στον ΠΑΟΚ. Με τα σημερινά δεδομένα, η ομάδα δεν έχει τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα, όμως όλες οι εκκρεμότητες θα τακτοποιηθούν άμεσα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους οπαδούς της. Ο Ορφανός έχει υποσχεθεί ότι θα ρυθμιστούν τα χρέη (βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να έχει τα Παόκια στους δρόμους) και πλέον ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Θοδωρής Ζαγοράκης μπορεί απερίσπαστος να κάνει τα σχέδια για την ανάκαμψη του ΠΑΟΚ, το νοικοκύρεμα των οικονομικών και τη δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας. Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το μεγάλο όπλο στην προσπάθεια της διοίκησης είναι οι οπαδοί. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει «αναλάβει» την υποχρέωση να εφοδιάσει με ζεστό χρήμα το ταμείο της ΠΑΕ, αγοράζοντας εισιτήρια διαρκείας, και παράλληλα να στηρίξει το νέο πρόεδρο. Την περασμένη Δευτέρα έγινε η πρώτη συγκέντρωση για τη νέα περίοδο και οι οπαδοί, πιστοί στο καθήκον τους, έδωσαν δυναμικό παρόν και συγκεντρώθηκαν περίπου 12.000 στην Τούμπα.
Την άποψή μας για τη διοίκηση Ζαγοράκη την έχουμε γράψει και έχουμε εξηγήσει τους λόγους που μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Για τον κόσμο του ΠΑΟΚ οι διαφωνίες της στήλης είναι αδιάφορες και άπαντες ζουν το «όνειρο» της ανάκαμψης. Το έμψυχο δυναμικό που υπάρχει σήμερα (Φερνάντες, Αραμπατζής, Μπαλάφας, Χριστοδουλόπουλος, Αθανασιάδης κτλ.) αρκεί για να διεκδικήσει η ομάδα την έξοδό της στην Ευρώπη και αυτό σε συνδυασμό με την πίστωση χρόνου που είναι διατεθειμένος να δώσει ο κόσμος στη νέα διοίκηση, διευκολύνει αφάνταστα τον Ζαγοράκη. Οι όποιες ευθύνες θα αναζητηθούν μετά από τρία –τέσσερα χρόνια και μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Σε επίπεδο σχεδιασμού ο Ζαγοράκης προσπαθεί να βρει «επενδυτή» που θα αναλάβει το οικονομικό βάρος της προσπάθειας (ας μην ξεχνάμε ότι ο Νικολαΐδης ανέλαβε την ΑΕΚ έχοντας εξασφαλίσει μια μίνιμουμ οικονομική υποστήριξη από ομάδα επιχειρηματιών) και βρίσκεται σε συζητήσεις με έναν ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, ονόματι Κώστα Αλεξάκη, «ξεφορτώνεται» ορισμένα μεγάλα συμβόλαια από την περσινή ομάδα (Μίετσελ, Γιασεμάκης, Τόργκελε) και φέρνει ορισμένους «τελειωμένους» (Βρύζας, Λάκης), που μπορούν να συνεισφέρουν μόνο επικοινωνιακά. Σε πελάγη ευτυχίας (κατά την γνώμη μας φαινομενικής) λοιπόν ο ΠΑΟΚ και νεότερα με την έναρξη του πρωταθλήματος.
►Κλείνουμε το οδοιπορικό μας στη συμπρωτεύουσα με τις εξελίξεις σε Αρη και Απόλλωνα Καλαμαριάς. Μετά τις δύσκολες χρονιές που πέρασαν οι κιτρινόμαυροι, πέρσι πανηγύρισαν την έξοδό τους στην Ευρώπη και ελπίζουν ότι θα συνεχιστούν και στο νέο πρωτάθλημα οι επιτυχίες. Σε διοικητικό επίπεδο η ομάδα έχει βρει τη σταθερότητα που της έλειπε τα τελευταία χρόνια και μετά τη ρύθμιση των χρεών έχει και την απαιτουμένη, για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος, ευρωστία. Στον Αρη, μετά τον υποβιβασμό στη Β’ εθνική, οι οπαδοί πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ομάδα που δεν έχει βλέψεις τίτλου, αλλά που μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πρωταθλήματος και να φιγουράρει στην πρώτη εξάδα. Εχοντας εξασφαλιστεί, από την κινητοποίηση του κόσμου και από την ύπαρξη στη διοίκηση ορισμένων οικονομικών παραγόντων, οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι και σε συνδυασμό με επιτυχημένες κινήσεις στην απόκτηση έμψυχου δυναμικού από τη Λατινική Αμερική, το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο. Ο Αρης μετά από μια περίοδο κρίσης είναι σήμερα η πρώτη ομάδα της Θεσσαλονίκης και αυτό το γεγονός φτάνει για να είναι ευτυχισμένοι οι οπαδοί του. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα άλλα τμήματα, μπάσκετ και βόλεϊ, στα οποία οι κιτρινόμαυροι δείχνουν να έχουν καλύτερες προϋποθέσεις από τους ασπρόμαυρους του ΠΑΟΚ.
Οσον αφορά τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, η ομάδα δείχνει ότι μπορεί να καθιερωθεί στη Σούπερ Λίγκα. Η διοίκηση Δαμήλου έχει καταφέρει να βρει τις απαραίτητες ισορροπίες μέσα στην ομάδα και με λίγα φράγκα να καταφέρνει να αποφεύγει τον υποβιβασμό. Οι οπαδοί των μαυροκόκκινων δεν έχουν περισσότερες απαιτήσεις και το ποντιακό στοιχείο της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να υπερηφανεύεται για την ομάδα του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Απόλλωνας είναι η μοναδική ομάδα της Θεσσαλονίκης που έχει καταφέρει να στέκεται, χωρίς τη βοήθεια του κράτους και αυτό το γεγονός κάνει την ομάδα ακόμη πιο συμπαθητική.
Τρεις στους τέσσερις πανηγυρίζουν στη Θεσσαλονίκη και το φετινό καλοκαίρι δείχνει ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για το ποδόσφαιρο της συμπρωτεύουσας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελπίδα είναι συνδεδεμένη με την γενικότερη απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τις μειωμένες απαιτήσεις και προσδοκίες των οπαδών των ομάδων.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr