Τα παζάρια ανάμεσα στις ομάδες της Super League και τα συνδρομητικά κανάλια συνεχίζονται και παρά την αισιοδοξία της περασμένης βδομάδας, δεν έχει βρεθεί λύση. Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί για μια ακόμη φορά η έναρξη του πρωταθλήματος και πλέον η πιο κοντινή ημερομηνία έναρξης είναι το Σαββατοκύριακο 11-12/9 (λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής την επόμενη βδομάδα).
Η προκήρυξη του πρωταθλήματος δεν εγκρίθηκε στη ΓΣ της Λίγκας την περασμένη Δευτέρα (23/8) και αν ψάξουμε θετική είδηση αυτή είναι ότι οι ομάδες συμφώνησαν ομόφωνα για νέα ΓΣ στις 31/8, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί λύση. Μετά τη συμφωνία του Αστέρα Τρίπολης με τη Nova, υπήρχε αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει και η συμφωνία της Cosmote με τις πέντε «άστεγες» ομάδες (Βόλος, Παναιτωλικός, Ιωνικός, Απόλλωνας Σμύρνης και Λαμία). Το συνδρομητικό κανάλι έχει προσφέρει συγκεκριμένο ποσό και μετά τη συμφωνία του Αστέρα με την ανταγωνίστρια Nova, οι πέντε ομάδες θα μοιραστούν και τα φράγκα που θα έπαιρνε ο Αστέρας (θα πάρουν 1.600.000 ευρώ αντί για τα αρχικά 1.300.000 ευρώ).
Η εξέλιξη αυτή είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι Cosmote και ομάδες θα έβρισκαν τη χρυσή τομή, όμως οι αισιόδοξες προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς δεν λύθηκε το θέμα με την χρονική διάρκεια της συμφωνίας. Οι ομάδες αρχικά ζήτησαν 2.000.000 ευρώ ετησίως και διετές συμβόλαιο. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων έδειξαν πως θα δέχονταν να υπογράψουν με λιγότερα χρήματα, αν η Cosmote τους έδινε κλειστό συμβόλαιο για δυο χρόνια. Το συνδρομητικό κανάλι δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω και επιμένει σε συμφωνία 1+1 χρόνο, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει λευκός καπνός και η έναρξη του πρωταθλήματος να μετατίθετε για το μέλλον.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού θα «κάτσει η μπίλια», ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα, οι διαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα δείχνουν περίτρανα το αδιέξοδο που βρίσκεταθ το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πριν σχολιάσουμε το παζάρι για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το τοπίο που διαμορφώνεται, θα δώσουμε μια εικόνα για το συνολικό μπάτζετ που θα μοιραστούν οι ομάδες από τα δυο συνδρομητικά κανάλια.
Την περσινή χρονιά η Nova, σύμφωνα με τις «διαρροές» (τα επίσημα συμβόλαια δεν έχουν δημοσιοποιηθεί), έδωσε στις ομάδες περίπου 55.000.000 ευρώ, με τις μεγάλες να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος (11.000.000 ευρώ ο Ολυμπιακός, 8.000.000 ευρώ ο ΠΑΟΚ, 7.000.000 ευρώ ο Παναθηναϊκός, 6.500.000 ευρώ η ΑΕΚ, 4.500.000 ευρώ ο Αρης, ενώ περίπου 18.000.000 ευρώ μοιράστηκαν στις υπόλοιπες ομάδες, με καθεμιά να παίρνει περίπου 1.500.000 ευρώ). Φέτος η Nova αποφάσισε να ρίξει σημαντικά το μπάτζετ και να έρθει σε συμφωνία αρχικά με τέσσερις ομάδες (Ολυμπιακός 10.000.000 ευρώ, Αρης 3.500.000 ευρώ, Ατρόμητος και ΠΑΣ Γιάννενα από 1.700.000 ευρώ). Στην πορεία προστέθηκε και ο Αστέρας Τρίπολης με 1.600.000 ευρώ, οπότε το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 19.000.000 ευρώ.
Στο παιχνίδι μπήκε και η Cosmote που αρχικά ήρθε σε συμφωνία με Παναθηναϊκό (6.500.000 ευρώ), ΑΕΚ (6.500.000) και ΟΦΗ (3.000.000 ευρώ – η κρητική ομάδα έχει «διείσδυση» στους οπαδούς των αντίπαλων ομάδων) και έδωσε και ποσό 8.000.000 για τις υπόλοιπες ομάδες (πλην του ΠΑΟΚ), δηλαδή ένα ποσό 24.000.000 ευρώ. Ακόμη και αν προσθέσουμε και τα 7.000.000 ευρώ που -σύμφωνα με δημοσιεύματα- θα πάρει ο ΠΑΟΚ από τη Nona, εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία, βλέπουμε ότι συνολικά θα δοθούν περίπου 50.000.000 ευρώ, δηλαδή έχουμε μια μείωση κατά 10%, προς απογοήτευση των ομάδων που περίμεναν ότι λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των δυο καναλιών θα έπαιρναν παραπάνω φράγκα.
Αξιολογώντας τις διαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της Super League, δε χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια για να διαπιστώσουμε ότι η καθοδική πορεία του ελληνικού πρωταθλήματος και η εικόνα απαξίωσής του συνεχίζονται, χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ. Τα δεδομένα που μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι τα εξής.
Πρώτο, η έλλειψη «αλληλεγγύης» μεταξύ των ομάδων της Λίγκας και ιδιαίτερα των μεγάλων ομάδων προς τις μικρομεσαίες. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συμφώνησαν με Nova και Cosmote αντίστοιχα, δεσμεύοντας περισσότερο από το 50% του συνολικού μπάτζετ, αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες ομάδες. Αν οι μεγάλοι ήθελαν πραγματικά να βρεθεί λύση και να μεγαλώσει η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος, θα μείωναν τις απαιτήσεις τους, δίνοντας τη δυνατότητα να μοιραστεί ένα μεγαλύτερο ποσό στους υπόλοιπους.
Δεύτερο, στη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι εμφανής και ο διαχωρισμός των ομάδων σύμφωνα με τις «σφαίρες επιρροής». Το ερυθρόλευκο μπλοκ επιλέγει τη Nova, ενώ οι ομάδες που ακολουθούν τον Μελισσανίδη και τη διοίκηση της ΕΠΟ επέλεξαν την Cosmote. H «διαφοροποίηση» του ΠΑΟΚ και η επικείμενη συμφωνία του με τη Nova, αν και δείχνει να οφείλεται σε καθαρά οικονομικά κριτήρια, έχει τη σημασία της, καθώς δείχνει ότι ο Σαββίδης επιλέγει να αξιοποιήσει τη δυναμική της ομάδας και να παζαρέψει μόνος του, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στον Μελισσανίδη, ότι δε θα διστάσει να σπάσει τη συμφωνία τους, αν τεθούν υπό αμφισβήτηση τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ.
Τρίτο δεδομένο η γενική εικόνα απαξίωσης του πρωταθλήματος. Τα δυο κανάλια αποφάσισαν να μην μπουν σε πλειοδοσία για τα δικαιώματα του πρωταθλήματος, αλλά επέλεξαν να ορίσουν ένα συγκεκριμένο ποσό και να παζαρέψουν με τις ομάδες. Οπως όλα δείχνουν, επέλεξαν από ένα μπλοκ «εξουσίας», εξασφάλισαν συμφωνία με τις εμπορικές ομάδες και έδωσαν ό,τι απόμεινε στις μικρομεσαίες που παίζουν το ρόλο του κομπάρσου, αδιαφορώντας για την περαιτέρω υποβάθμιση του προϊόντος που αγοράζουν. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι ελκυστικό, καθώς δεν προσφέρει ποιότητα και θέαμα και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη συμπεριφορά των δυο συνδρομητικών καναλιών που θεωρούν την ενασχόληση με αυτό ως ένα αναγκαίο κακό που δεν μπορούν να αποφύγουν. Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και προκειμένου να ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος, είναι πιθανό να κάνουν μια κίνηση καλής θέλησης και να βελτιώσουν τις προτάσεις τους (η Nova το έκανε στην περίπτωση του Αστέρα Τρίπολης), όμως αυτό δε θα αλλάξει τη γενική εικόνα.
Τέταρτο, η πορεία που θα έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τις προοπτικές να μην είναι ευοίωνες. Η αγωνιστική και οικονομική ψαλίδα ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρομεσαίους του πρωταθλήματος ανοίγει συνεχώς, με αποτέλεσμα το ήδη σαθρό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευση.
Εχουμε τονίσει στο παρελθόν ότι στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο κυριαρχεί η λογική της «αρπαχτής». Ο βασικός λόγος που οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο είναι για να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική των ομάδων για να προωθήσουν τα εκτός ποδοσφαίρου επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Κατά συνέπια, αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη διαμάχη τους και δεν κάνουν το παραμικρό για να διορθώσουν τη σαπίλα που υπάρχει στο χώρο.
Την ίδια στιγμή, οι πρόεδροι των μικρομεσαίων ομάδων έχουν σαν βασικό στόχο να εξασφαλίσουν τη «βιωσιμότητα» των ομάδων τους (ορισμένοι και το «μεροκάματο» τους), όχι μέσα από την ποδοσφαιρική παραγωγική διαδικασία, αλλά «παρασιτώντας» προσδεδεμένοι σε κάποιο από τα κέντρα εξουσίας, που έχουν στήσει οι μεγάλες ομάδες. Το «ξέσπασμα» του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστα Καραπαπά εναντίον των «μικρομεσαίων» που δεν έχουν βρει τηλεοπτική στέγη δείχνει ποια είναι η πραγματικότητα στο πρωτάθλημα της Super League: «Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Τόσο καιρό μας λέτε εκβιαστικά να παίξουμε μόνοι μας και ότι δεν θα αρχίσετε το Πρωτάθλημα. Σας λέμε κι εμείς ότι αν ξεφτιλίσετε κι άλλο το Πρωτάθλημα, τότε εσείς θα παίζετε μόνοι σας στο τέλος της ημέρας. Ας μάθει λοιπόν η ελληνική φίλαθλη κοινή γνώμη τι πραγματικά συμβαίνει. Θα σας πούμε εμείς τι συμβαίνει και φυσικά θα το δημοσιοποιήσουμε. Ομάδες με 300 φιλάθλους που αν έχει κρύο είναι 150 στο γήπεδο και 150 τηλεθεατές, ομάδες με 30 δημοτικούς υπαλλήλους, απειλούν να τινάξουν το πρωτάθλημα στον αέρα. Παίρνουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο από το στοίχημα, μετά από αγώνα που οι μεγάλοι έδωσαν, και θέλουν και άλλα 2 από την τηλεόραση. Να έχουν 3,5 εκατομμύρια έσοδα μόνο από αυτά, με 1 εκατομμύριο μπάτζετ».
Βεβαίως, ο τελευταίος που δικαιούται να μιλάει είναι ο Καραπαπάς, αφού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα οι ερυθρόλευκοι, για να έχουν τον έλεγχο της «παράγκας», επέβαλλαν τον «παρασιτισμό» και τη λογική της αρπαχτής στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την εικόνα σήψης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την αδιαφορία μιας μεγάλης μερίδας των ελλήνων φιλάθλων για όσα διαδραματίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι πιθανότητες να αλλάξει η κατάσταση απαξίωσης και να βγει από το σημερινό του αδιέξοδο το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ελάχιστες.
Οσο και αν προσπαθούν να πείσουν ο Αυγενάκης, οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες και τα δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια», ότι με την υιοθέτηση και την εφαρμογή της «ολιστικής μελέτης», που ετοίμασαν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, τα πράγματα θα αλλάξουν, η πραγματικότητα θα τους διαψεύδει καθημερινά. Το ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα δεν έχει αρχή και τέλος και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αλλάξει. Θα πρέπει να διαλυθεί και να ξαναστηθεί από την αρχή με διαφορετική φιλοσοφία, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα οικονομικό σύστημα που σαπίζει καταστρέφοντας τον κοινωνικό πλούτο.
Κος Πάπιας