♦ Μαύρα τα μαντάτα για τον αριθμό των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η απρόσμενα καλή πορεία της ρωσικής Ζενίτ, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες των ομάδων από τη Ρουμανία (Ραπίντ και Στεάουα), έχουν σαν αποτέλεσμα η όγδοη προνομιούχα θέση στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ να κινδυνεύει να χαθεί από φέτος, με συνέπεια από τη σεζόν 2006-07 η χώρα μας να εκπροσωπείται με τέσσερις αντί για έξι ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε αντίθεση με την καθολική σχεδόν άποψη που επικρατεί, ότι η απώλεια της 8ης θέσης είναι μια αρνητική εξέλιξη, η στήλη θεωρεί ότι το γεγονός αυτό είναι η μοναδική ελπίδα μεσοπρόθεσμα για να ανατραπεί η συνεχής απαξίωση του ποδοσφαίρου μας.
Οπως είναι γνωστό, όταν μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάζουμε, όταν επιχειρούμε να οριοθετήσουμε τη δυναμική του, είναι το οικονομικό μέγεθός του, τα φράγκα δηλαδή που επενδύονται σ’ αυτό, και σε δεύτερο πλάνο η λογική που επικρατεί σ’ αυτό. Συγκρίνοντας αυτά τα δυο στοιχεία με τα αντίστοιχα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορέσουμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τη δυναμική του. Από τη σύγκριση προκύπτει ότι τόσο τα φράγκα που τζογάρονται στην ελληνική ποδοσφαιρική αγορά όσο και η λογική της αρπαχτής που επικρατεί στο πρωτάθλημά μας δεν αφήνουν περιθώριο για αισιόδοξες σκέψεις. Γεννιέται συνεπώς το ερώτημα: από πού πηγάζει η άποψη της στήλης ότι η απώλεια της 8ης θέσης μπορεί να βγάλει θετικό αποτέλεσμα; Καθήστε αναπαυτικά και απολαύστε ανάλυση από τον Κο Πάπια.
Η εκπροσώπηση της χώρας μας με τέσσερις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η προοπτική της περαιτέρω μείωσής τους θα έχει σαν πρώτο αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του ελληνικού πρωταθλήματος και επί της ουσίας τη διάλυσή του. Το μοναδικό στοιχείο που έχει απομείνει στο πρωτάθλημα είναι το ενδιαφέρον για την εξέλιξή του, αφού η λέξη ποιότητα είναι άγνωστη σ’ αυτό. Για παράδειγμα, φέτος αν και ο τίτλος του πρωταθλητή έχει κριθεί εδώ και αρκετό καιρό, το ενδιαφέρον για τη δεύτερη θέση, για την έξοδο στην Ευρώπη, και για την αποφυγή του υποβιβασμού μας επιτρέπει να ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο. Αν η χώρα μας εκπροσωπούνταν με τέσσερις ομάδες, από τις αρχές Φλεβάρη θα ασχολούμαστε με το χόκεϊ επί χόρτου, αφού 7-8 ομάδες θα ήταν αδιάφορες Με αυτά τα δεδομένα, από την αρχή σχεδόν του πρωταθλήματος θα υπάρχουν αδιάφορες ομάδες που θα παίζουν απλά και μόνο για το «Πάμε Στοίχημα».
Αυτό θα έχει σαν τελικό αποτέλεσμα την περαιτέρω απαξίωση του πρωταθλήματος και την παντελή αδιαφορία των φιλάθλων γι’ αυτό. Αμεση συνέπεια θα είναι οι καπιταλιστές που επενδύουν στο ποδόσφαιρο να μην έχουν εξασφαλισμένα κέρδη. Συνεπώς, είτε θα αποφασίσουν να βάλουν κανόνες και όρους στο παιχνίδι, προκειμένου να διασφαλίσουν τα φράγκα και τα κέρδη τους, είτε θα αποχωρήσουν από το ποδόσφαιρο και θα το αφήσουν στη μοίρα του. Επειδή, όμως, το ποδόσφαιρο ως το δημοφιλέστερο των αθλημάτων μπορεί να προσφέρει κέρδη, περισσότερο πιθανή είναι η πρώτη περίπτωση. Ηδη, οι διεργασίες για τη δημιουργία της Λίγκας αλλά και προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για μείωση του αριθμού των ομάδων στο πρωτάθλημα από 16 σε 12 είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Επιπλέον, σε επίπεδο ευρωπαϊκής εκπροσώπησης η μείωση των ομάδων μας σε αυτές θα έχει «ευεργετικά» αποτελέσματα, αφού αφενός οι ομάδες μας θα είναι οι ποιοτικά καλύτερες και θα μπορούν να πάρουν επιτυχή αποτελέσματα και αφετέρου οι βαθμοί που θα συγκεντρώνουν θα διαιρούνται με το 4 και θα βγαίνει ένας καλύτερος συνολικός συντελεστής. Τα δυο αυτά στοιχεία, αν συνδυαστούν σωστά, θα δώσουν τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να βελτιωθεί κατά κάποιο τρόπο το ελληνικό πρωτάθλημα και να μπορούμε να ασχοληθούμε μ’ αυτό.
♦ Την περασμένη βδομάδα, μια αθλητική εφημερίδα ανέφερε στο ρεπορτάζ για την ΑΕΚ ότι οι ξένοι παίχτες της ομάδας έθεσαν επί τάπητος το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και κάποιος απ’ αυτούς απείλησε ακόμη και με αποχώρηση από την ομάδα αν δεν πληρωνόταν άμεσα. Οι συγκεκριμένοι παίχτες απαίτησαν από τους αρχηγούς της ομάδας να μεταφέρουν το πρόβλημά τους στη διοίκηση και παράλληλα συναντήθηκαν με το Σάντος, προκειμένου να πιέσει και αυτός από την πλευρά του για να λυθεί. Η δημοσιοποίηση του θέματος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Θεμιστοκλή Νικολαΐδη, ο οποίος παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι οι παίχτες και οι υπάλληλοι της ΠΑΕ είναι απλήρωτοι, αλλά κατήγγειλε την εφημερίδα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ομάδα ενόψει του κρίσιμου αγώνα με τον Ακράτητο (όταν μια εντός έδρας αναμέτρηση με τον ουραγό του βαθμολογικού πίνακα χαρακτηρίζεται κρίσιμη, τα συμπεράσματα δικά σας). Επιπλέον, μετά τη λήξη του αγώνα, ο Λυμπερόπουλος, που είναι και αρχηγός, διάβασε μια ανακοίνωση – καταγγελία των παιχτών της ΑΕΚ, με την οποία έγινε προσπάθεια να διαψευστούν οι ισχυρισμοί της εφημερίδας, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, αφού τόσο το ύφος της ανακοίνωσης όσο και το περιεχόμενό της επιβεβαίωναν ουσιαστικά το ρεπορτάζ.
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ αναγκάστηκε να ανέβει το περασμένο Σάββατο στους Θρακομακεδόνες και να δεσμευτεί στους παίχτες ότι μέχρι τις 10 Απρίλη θα έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά επιβεβαιώνει καταρχάς ότι είναι απλήρωτοι και κατά δεύτερο λόγο ότι δεν υπήρχε κάποια συνεννόηση μαζί τους, γιατί διαφορετικά δε θα χρειαζόταν μια νέα συνάντηση. Ο λόγος που ασχολούμαστε με το θέμα δεν είναι για να δείξουμε το οικονομικό πρόβλημα της ΑΕΚ, το οποίο είναι γνωστό. Αυτό που προκύπτει από τη δημοσιοποίηση του θέματος είναι ότι οι πολύ καλές σχέσεις του Νικολαϊδη με τον Τύπο και το αβαντάρισμά του από τους έγκριτους συναδέλφους μου δείχνει να αποτελεί παρελθόν. Αυτό σημαίνει ή ότι ο πρόεδρος της ΑΕΚ τα έσπασε με κάποιους αθλητικογράφους ή ότι το οικοδόμημα που προσπαθεί να φτιάξει οδηγείται σε ναυάγιο και στις περιπτώσεις αυτές οι πρώτοι που εγκαταλείπουν το πλοίο είναι οι ποντικοί. Ως γνωστόν, οι συνάδελφοι ανήκουν στην οικογένεια των «ανιδιοτελών εργατών» του ελληνικού ποδοσφαίρου και συνεπώς λειτουργούν πάντα με γνώμονα το καλό του αθλήματος και όχι με γνώμονα το συμφέρον της κάθε ΠΑΕ. Ετσι, λοιπόν, όσο η ΑΕΚ και ο πρόεδρός της έδειχναν δυνατοί οι συνάδελφοι στήριζαν την προσπάθειά τους, ενώ τώρα που τα δεδομένα στον οικονομικό τομέα στριμώχνονται άγρια και ενδεχομένως να υπάρξουν και επιπτώσεις στον αγωνιστικό τομέα, οι συνάδελφοι καταγγέλλουν και καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα των ΠΑΕ.
Η στήλη, ως γνωστόν, έχει στηρίξει αμέριστα την προσπάθεια του κ. Θεμιστοκλή Νικολαΐδη να ξανακάνει την ΑΕΚ μεγάλη και αδέσμευτη, χωρίς οικονομικές εξαρτήσεις από το κράτος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, συνεπώς και τώρα, στην αήθη επίθεση που δέχεται ο πρόεδρος, είναι δεδομένη η αλληλεγγύη μας Αλλωστε, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, η ΠΑΕ ΑΕΚ σύντομα θα καλύψει τις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις της, αφού θα εγκριθεί το ομολογιακό δάνειο που εδώ και καιρό περιμένει, συνεπώς κανένας δε θα μπορεί να κατηγορήσει τον πρόεδρο για μπαταχτσή. Βέβαια, για να κάνουμε και καλόπιστη κριτική, αφού τα φράγκα που χρωστάει είναι λίγα και τα λεφτά των παιχτών εγγυημένα, θα μπορούσαν ο Νικολαΐδης και οι άλλοι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ να «δανείσουν» προσωρινά την ομάδα, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, και στη συνέχεια, μόλις εγκριθεί το δάνειο, να πάρουν πίσω τα δανεικά. Είμαι όμως σίγουρος, ότι ο πρόεδρος, ο οποίος είναι υπεράνω χρημάτων, δεν σκέφτηκε τη λύση που προτείνουμε και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι για να κάνουν κακό στην ομάδα.
Εκτός όμως από τους δημοσιογράφους, και τα «κοράκια» έχουν αρχίσει να βλέπουν διαφορετικά τη σχέση τους με την ΑΕΚ. Τις τελευταίες αγωνιστικές η αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την ΑΕΚ και τα «κοράκια» δείχνουν ότι στη μάχη για τη δεύτερη θέση θα κρατήσουν «ίσες αποστάσεις». Αν αυτό συνδυαστεί με την αλλαγή στάσης των δημοσιογράφων απέναντι στον Νικολαΐδη, καταλαβαίνουμε ότι τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά για την ΑΕΚ. Οι διαιτητές και οι δημοσιογράφοι έχουν ένα και μόνο γνώμονα, από τον οποίο καθορίζεται και ο τρόπος με τον οποίο σφυρίζουν και γράφουν: υποστηρίζουν πάντα τον δυνατό, από τον οποίο ευελπιστούν ότι κάτι θα κερδίσουν. Από τη στιγμή λοιπόν που το ένστικτό τους λέει ότι το μέλλον του Νικολαΐδη στην ΑΕΚ είναι αβέβαιο, αφού θα κριθεί από το αν θα πάρει αρχικά η ομάδα του τη 2η θέση στο πρωτάθλημα και στη συνέχεια αν θα καταφέρει να μπει στους ομίλους του Champions League, ώστε να εξασφαλιστεί ένα σεβαστό οικονομικό ποσό, φροντίζουν να κρατούν και την πόρτα του Παναθηναϊκού ανοιχτή.
Κος Πάπιας