Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 3 Αυγούστου
  • Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»
  • Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ
  • 112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας
  • Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό
  • Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Κούλη, πες αλεύρι, ο Μανώλης σε γυρεύει
Αθλητισμός

ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

Κούλη, πες αλεύρι, ο Μανώλης σε γυρεύει

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Νοέ 2019, 00:00

Η στήλη έχει αναφερθεί πολλές φορές στην κόντρα ανάμεσα στους καπιταλιστές ιδιοκτήτες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, που αντανακλά τη διαμάχης για την προώθηση των επιχειρηματικών τους επιδιώξεων. Επίσης, έχει τονίσει ότι θα είναι μεγάλο το ζόρι που θα έχει ο Κούλης, όταν η συγκεκριμένη κόντρα φτάσει στην κορύφωσή της. Τότε θα πρέπει να αφήσει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να διαλέξει στρατόπεδο. Ηδη έχουμε τα πρώτα σημάδια επιβεβαίωσης της εκτίμησης της στήλης και μάλιστα από το συντηρητικό δημοσιογραφικό χώρο.
 
Ο Μανώλης Κοττάκης, δημοσιογραφικό γκεσέμι της Δεξιάς (με εθνικιστικές θέσεις), διευθυντής της «Εστίας», αρθρογράφος της «Δημοκρατίας», με εκπομπή στο ραδιοσταθμό του Χατζηνικολάου (παρέα με τον Μπογιόπουλο), υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μαρινάκη και ζητάει εμμέσως πλην σαφώς από τον Μητσοτάκη να «μαζέψει» τον ερυθρόλευκο ηγέτη πριν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση και την παράταξη. Το πιο πιθανό είναι πως όταν ο Κοττάκης επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να την «πέσει» στον Μαρινάκη, δεν είχε υπόψη του τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου και ειδικότερα την απόφαση της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Γραμμένο και τη διοίκηση της ΕΠΟ. Η εξέλιξη αυτή όμως δρα επικουρικά στην προσπάθειά του, αφού με τη στάση τους ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ δημιουργούν «τετελεσμένα» στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και διευκολύνουν τον Κούλη και την κυβέρνηση να «πάρουν αποστάσεις» από τον Μαρινάκη.
 
Την περασμένη εβδομάδα, δυο-τρεις μέρες μετά την επιστολή που έστειλε η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για να καταγγείλει τα πεπραγμένα της διοίκησης Γραμμένου, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ συμμετείχαν οι μόνιμοι εκπρόσωποι των διεθνών Ομοσπονδιών. Ο Λούκα Νικόλα, επικεφαλής των Υπηρεσιών Διακυβέρνησης των Ομοσπονδιών Μελών της ΦΙΦΑ, και ο Μάριος Γεωργίου, εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ, στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έκαναν καμία αναφορά στην επιστολή των ερυθρόλευκων, εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στον Περέιρα και την ΚΕΔ και την επανέλαβαν με κατηγορηματικό τρόπο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εκπροσώπου της ερυθρόλευκης ΠΑΕ Γιάννη Αγραφιώτη. Εκτός από τα θέματα της διαιτησίας, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών της ΕΠΟ. Οι  εκπρόσωποι των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ αναφέρθηκαν στην επιστολή της ΦΙΦΑ, στην οποία εκφράζεται ανησυχία για τα οικονομικά της ΕΠΟ και δίνονται οδηγίες για αλλαγές στη διαχείρισή τους, αλλά και στην καθημερινή λειτουργία της Ομοσπονδίας, όμως τελικά έκαναν δεκτό το αίτημα της ΕΠΟ να απελευθερωθούν τα κεφάλαια για την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσω των προγραμμάτων Forward και Hat Trick.
 
Η χρηματοδότηση της ΕΠΟ από τα συγκεκριμένα προγράμματα είχε σταματήσει το 2016 επί διοίκησης Γκιρτζίκη (προσκείμενη στους ερυθρόλευκους), όταν στον οικονομικό έλεγχο διαπιστώθηκαν «παρατυπίες» στη διαχείριση, που δημιούργησαν «έντονο προβληματισμό» στις διεθνείς Ομοσπονδίες. Η απόφαση για απελευθέρωση των κεφαλαίων, εκτός από ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση της ΕΠΟ, θα δώσει τη δυνατότητα στον Γραμμένο και την παρέα του να ρίξουν φράγκα στην ποδοσφαιρική πιάτσα για «αναπτυξιακά» προγράμματα και κατά συνέπεια να εδραιώσουν την παραμονή τους στην ηγεσία της ΕΠΟ, αφού είναι γνωστό -εξ αρχαιοτάτων χρόνων- ότι οι «ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού ποδοσφαίρου» στηρίζουν αυτόν που θα τους εξασφαλίσει το «μεροκάματο».
 
Και μια λεπτομέρεια από τη συνεδρίαση με πολλές προεκτάσεις. Υπεύθυνος για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων και την εκταμίευση των χρημάτων τοποθετήθηκε ο Πετρ Φούσεκ, μόνιμος εμπειρογνώμονας των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ στην ΕΠΟ. Ο Τσέχος είναι κόκκινο πανί για τους ερυθρόλευκους, ενώ δυσφορία για την παρουσία του στα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει εκφράσει και ο υφυπουργός Αθλητισμού Αυγενάκης.
 
Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις, τόσο στο πολιτικό όσο και στο αθλητικό επίπεδο, δεν αρέσουν καθόλου στους ερυθρόλευκους και τον Μαρινάκη, καθώς εκτός από την ουσία θα έχουν να διαχειριστούν και το επικοινωνιακό σκέλος της υπόθεσης. Τα ερυθρόλευκα παπαγαλάκια είχαν δημιουργήσει προσδοκίες στους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι είχαν την ελπίδα ότι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ θα έβαζαν τα πράγματα στο σωστό δρόμο και θα ανάγκαζαν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα σε βάρος της ΕΠΟ και του Γραμμένου. Μετά το άδειασμα από τις διεθνείς Ομοσπονδίες, οι οπαδοί του Ολυμπιακού αισθάνονται ως «έθνος ανάδελφον» στη μάχη για να αλλάξουν τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να ξαναγίνει ερυθρόλευκη η ποδοσφαιρική «παράγκα». Μένει να δούμε αν θα καταφέρει ο Μαρινάκης να τους συσπειρώσει γύρω του ή αν στο πρώτο λιμάνι της χώρας θα επικρατήσει κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας. Μετά την ήττα από την Τότεναμ για το Champions League, η νίκη επί του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι κορυφής είναι μονόδρομος για να επανέλθει η ηρεμία εντός και εκτός ομάδας.
 
Ζόρια, όμως, έχει και ο Μητσοτάκης, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν να είναι πιο γρήγορες σε σχέση με τις προσδοκίες του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Μαρινάκης, όπως άλλωστε κάθε καπιταλιστής που σέβεται τον εαυτό του, είναι «αχόρταγος» και τα θέλει όλα δικά του. Πρέπει, λοιπόν, να βρει τρόπο να τον «μαζέψει» ή και να τον «ξεφορτωθεί», όπως απαιτούν οι ανταγωνιστές του, διαφορετικά θα βρεθεί σε αντιπαράθεση μαζί τους. Σε αντίθεση με τον Μαρινάκη, στην κυβέρνηση παρακαλάνε να κερδίσει ο ΠΑΟΚ το ντέρμπι για να αναγκαστεί ο Βαγγέλας να ασχοληθεί με τα εσωτερικά του προβλήματα και να τους αφήσει ήσυχους για κάποιο χρονικό διάστημα.
 
Κος Πάπιας
 
papias@eksegersi,gr
 
ΥΓ. Εκτός από τους καπιταλιστές που «επενδύουν» στο ποδόσφαιρο όχι από αγάπη στην ομάδα τους αλλά για να χρησιμοποιήσουν την «δυναμική» της  και τους οπαδούς της, προκειμένου να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, υπάρχουν και ελάχιστοι «ρομαντικοί», που ζουν και αναπνέουν για την αγαπημένη τους ομάδα. Ενας από αυτούς είναι ο Κόλιν Γουίαρ που αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της γυναίκας του, να σώσει την ομάδα της καρδιάς του από τη διάλυση. Πριν από μερικά χρόνια, ο Κόλιν είχε κερδίσει στη λοταρία 188.000.000 λίρες και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα μέρος από τα κέρδη του για να αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών (αγόρασε το 55% του μετοχικού κεφαλαίου) της Πάρτικ Θιστλ, που αγωνίζεται στην Β' κατηγορία της Σκωτίας. Τις μετοχές που αγόρασε θα τις παραδώσει στους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας (η διαδικασία της παραχώρησης θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020), οι οποίοι θα αναλάβουν να «τρέξουν» την ομάδα. Αυτό το μοντέλο διοίκησης έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και σε μια ακόμη σκωτσέζικη ομάδα, τη Μάδεργουελ. Το εγχείρημα ονομάστηκε «Well Society» και είχε καλό αποτέλεσμα, αφού η ομάδα κατάφερε να ορθοποδήσει και πλέον αγωνίζεται στη σκωτσέζικη Premier League. Εκτός από την αγορά των μετοχών, ο Γουίαρ έχει δώσει 2.500.000 λίρες στη σημερινή διοίκηση για να καλύψει ένα σημαντικό μέρος από τις υποχρεώσεις της ομάδας, ενώ ανέλαβε και τα έξοδα (περίπου 6.000.000 λίρες) για να αποκτήσει η Θιστλ ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο. Οπως δήλωσε, δεν έχει καμία οικονομική απαίτηση για την παραχώρηση των μετοχών του και η μοναδική «ανταμοιβή» που περιμένει για την προσφορά του είναι να μπορεί να βλέπει την αγαπημένη του ομάδα και να ζει τις χαρές και τις λύπες από την παρουσία της στους αγωνιστικούς χώρους. Ιστορίες όπως αυτή του Κόλιν Γουίαρ και της Πάρτικ Θιστλ, αν και σπάνιες πλέον, αφού βρισκόμαστε στην εποχή της ακραίας εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, δείχνουν έμπρακτα ποια είναι η ουσία της ανιδιοτελούς αγάπης του οπαδού για την ομάδα του.
 

Οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Χιλής αποφάσισαν να μην αγωνιστούν σε φιλικό αγώνα με το Περού, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον κόσμο που αψηφώντας την καταστολή κατεβαίνει στις διαδηλώσεις και απαιτεί ριζικές κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις και την παραίτηση του προέδρου Πινιέρα. Στη φωτογραφία, κάποιοι από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές ποζάρουν με κλειστό το ένα μάτι, καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την εγκληματική τακτική των μπάτσων να ρίχνουν τα δακρυγόνα με ευθεία βολή, στοχεύοντας τους διαδηλωτές, και τη χρήση πλαστικών σφαιρών, από τις οποίες αρκετοί διαδηλωτές έχουν χάσει μάτια.
 
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

Ντροπής πράγματα
Επόμενο άρθρο

ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

Καζάνι που βράζει

Σχετικά Αρθρα

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

Αθλητισμός 29 Ιούλ 2026, 08:46

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

Αθλητισμός 28 Ιούλ 2026, 08:30

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

Αθλητισμός 26 Ιούλ 2026, 09:59

Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια

Αθλητισμός 22 Ιούλ 2026, 11:22

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα, όπου πολλοί εξέλαβαν τη νίκη ως αντανάκλαση των ετών αλληλεγγύης της χώρας προς την Παλαιστίνη

Αθλητισμός 21 Ιούλ 2026, 10:06

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

Αθλητισμός 12 Ιούλ 2026, 09:57
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

3 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

2 Αυγ 2026, 20:36
Παιδεία

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

2 Αυγ 2026, 19:43
Διεθνή

112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας

Αλλες 157 σοροί παραμένουν εγκλωβισμένες

2 Αυγ 2026, 19:37
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό

2 Αυγ 2026, 10:21
Διεθνή

Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού

2 Αυγ 2026, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

2 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

Ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος.

Νίγηρας: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Νέα Ζηλανδία: Ημέρα κληματαριάς (1872).

1930: Συλλαλητήρια σταφιδοπαραγωγών στην Πελοπόννησο που αρνούνται να καταβάλουν φόρο.

1943: Εκτελούνται 4.000 Ρομά στο Αουσβιτς, τα περισσότερα παιδιά.

1953: Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπεία από το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1964: Χορηγείται με νόμο σύνταξη 3.000.000 δραχμών στη Φρειδερίκη, αναδρομικά από τον θάνατο του βασιλιά Παύλου (250.000 δρχ. τον μήνα).

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) σε δοχείο απορριμμάτων μπροστά στο «Χίλτον» την ώρα επίσημης δεξίωσης για τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο.

1968: Βόμβα στην πλατεία Κοτζιά.

1972: Πέντε καταδίκες μελών της “20ής Οκτώβρη” που συνελήφθησαν μαζί με Γερμανούς.

1977: Πεθαίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’.

1980: Βόμβες καταστρέφουν δύο βυτιοφόρα στον Βοτανικό (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    17Ν
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Εφετείο 17Ν
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΕΛΑ
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Ποιοι είμαστε
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Επικοινωνία
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Όροι χρήσης
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Ποιοι είμαστε
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Επικοινωνία
  • ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    ΚΟΡΑΚΙ ΣΦΥΡΑ ΤΟ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo