Κλασική περίπτωση κόντρα-ρελάνς

0

Το τελευταίο διάστημα, σε ιστοσελίδες φιλικές στους ερυθρόλευκους υπήρξαν δημοσιεύματα σε βάρος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της συμφωνίας με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Τον κατηγορούσαν ότι παρέσυρε τον Μητσοτάκη στην υπογραφή του "αθλητικού μνημονίου", που στην πράξη άφησε στο απυρόβλητο το "σύστημα Σαββίδη" και την παρέα του Γραμμένου στη διοίκηση της ΕΠΟ. 

Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι το "μνημόνιο" δίνει τη δυνατότητα, οι επόμενες εκλογές στην ΕΠΟ (είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το καλοκαίρι, όμως μετά την πανδημία του κοροναϊού είναι πιθανό να παραταθεί η θητεία της νυν διοίκησης) να γίνουν με το ισχύον "κλειστό" σύστημα (ψηφίζουν μόνο οι Ενώσεις και οι εκπρόσωποι από τις Λίγκες) και όχι με την καθολική ψήφο όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων. Το διά ταύτα των δημοσιευμάτων είναι ότι έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες και να μην επιτρέψει να διατηρηθεί η ποδοσφαιρική "παράγκα" που έχει στήσει ο Σαββίδης (τον οποίο φωτογραφίζουν χωρίς να αναφέρουν το όνομά του). 

Εγινε φανερό ότι -εμμέσως πλην σαφώς- από την πλευρά των ερυθρόλευκων έβγαινε μια αγωνία για την εξέλιξη της προσπάθειάς τους να "αλώσουν" την ΕΠΟ, καθώς κρίνουν ότι ο Μελισσανίδης θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το Σαββίδη για τον έλεγχό της. Οι ερυθρόλευκοι θεωρούν ότι με πρόσχημα το "αυτοδιοίκητο", η διοίκηση της ΕΠΟ δρομολογεί εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο για να διασφαλίσει τα συμφέροντα Σαββίδη-Μελισσανίδη.

Δε γνωρίζουμε αν στο λιμάνι έχουν το κληρονομικό χάρισμα και μπορούν να προβλέπουν το μέλλον ή απλά είναι μια τυχαία σύμπτωση. Οι ερυθρόλευκοι φόβοι για την "εργαλειοποίηση" της ΕΠΟ από τους ανταγωνιστές τους επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις. Το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, μέσω του μέλους της Επιτροπής, Παναγιώτας Σπανού, παραπέμπει στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής τις ΠΑΕ Ολυμπιακός και Ατρόμητος καθώς και τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιώργο Σπανό, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες (οι 28 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων κατά περίπτωση). 

Η πρόταση παραπομπής του ερευνητικού τμήματος αναφέρει το άρθρο 27 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ, «περί καθορισμού αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους». Οσον αφορά τις ποινές, παραπέμπει στο άρθρο 29 «περί επηρεασμού για χειραγώγηση αγώνα», το οποίο προβλέπει τις μεγαλύτερες ποινές του πειθαρχικού δικαίου, όπως υποβιβασμός των ομάδων, πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 3.000.000 ευρώ και ισόβιο αποκλεισμό από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.

Η είδηση περί παραπομπής είχε κυκλοφορήσει με τη μορφή "διαρροής" σε οπαδικές ιστοσελίδες φιλικές προς τον ΠΑΟΚ μια-δυο μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση, γεγονός που η ερυθρόλευκη πλευρά θεωρεί πως ενισχύει την άποψή της ότι η διοίκηση της ΕΠΟ ενεργεί κατόπιν εντολών. Οσον αφορά την υπόθεση παραπομπής, από την πλειοψηφία των φιλάθλων θεωρείται ως μια κίνηση εκδίκησης από την πλευρά του Σαββίδη προς τον Μαρινάκη. Οι ερυθρόλευκοι είχαν κάνει την καταγγελία για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και την εμπλοκή του Σαββίδη στην εξαγορά του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου της ΠΑΕ Ξάνθης και έδωσαν την υπέρ πάντων μάχη για τον υποβιβασμό των δυο ομάδων. ΠΑΟΚ και Ξάνθη κρίθηκαν ένοχες από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και χρειάστηκε η παρέμβαση της κυβέρνησης και η ψήφιση της (ν)τροπολογίας Γεραπετρίτη για να γλιτώσουν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη τον υποβιβασμό (οι αθλητικοί δικαστές εκμεταλλεύτηκαν τη ντροπολογία και τιμώρησαν τις ομάδες με αφαίρεση βαθμών). 

Την περίοδο εκείνη, σχολιάζοντας την απόφαση και τις εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θεωρούσαμε σίγουρο ότι τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ γλίτωσε τον υποβιβασμού, αργά ή γρήγορα ο Σαββίδης θα προσπαθούσε να πάρει την εκδίκησή του. Δε διαθέτουμε την ικανότητα να προβλέπουμε το μέλλον, γνωρίζουμε όμως ότι στον πόλεμο ανάμεσα σε μεγαλοκαπιταλιστές δεν υπάρχει fair play. Σαββίδης και Μαρινάκης συγκρούστηκαν και θα συγκρούονται για να προωθήσουν τις επιχειρηματικές τους μπίζνες και να διασφαλίσουν το μέγιστο κέρδος και σε αυτόν τον πόλεμο θα χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Ο Μαρινάκης βρήκε "ανοιχτό" τον Σαββίδη στο θέμα της πολυΐδιοκτησίας, εκμεταλλεύτηκε την "ουδετερότητα" της κυβέρνησης και μέσω της ΕΕΑ τον έβγαλε στη σέντρα. Ο Σαββίδης εκμεταλλεύεται την εμπλοκή του Μαρινάκη στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες και προσπαθεί να πάρει την εκδίκησή του, αξιοποιώντας την επιρροή του στην ΕΠΟ. Οπως λένε και οι παίχτες της πόκας, κλασική περίπτωση κόντρα-ρελάνς.

Οσον αφορά τα διαδικαστικά, η παραπομπή από το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής στο δικαστικό ουσιαστικά σημαίνει εισήγηση για να ακολουθήσει δίκη. Οι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν για το "κατηγορητήριο" και θα πρέπει εντός δέκα ημερών να καταθέσουν απολογητικό υπόμνημα και να αναφέρουν τους μάρτυρες που θέλουν να καλέσουν στην περίπτωση που το δικαστικό τμήμα αποφασίσει ότι η υπόθεση πρέπει να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Είναι φανερό ότι η υπόθεση, ακόμη και αν το δικαστικό τμήμα κρίνει ότι πρέπει να γίνει δίκη, έχει πολύ δρόμο, αφού είναι δύσκολο να υπάρξει απόφαση από την επιτροπή της ΕΠΟ πριν από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Το πιο πιθανό είναι να έχουμε αρκετά "επεισόδια" μέχρι να βγει η απόφαση και η κάθε πλευρά θα χρησιμοποιήσει νομικά "παραθυράκια" και τερτίπια για να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την εξέλιξη της υπόθεσης. 

Το πραγματικό ζόρι το έχει η κυβέρνηση που θα πρέπει να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα των επιπτώσεων της επιχειρηματικής κόντρας Σαββίδη-Μαρινάκη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με το "μνημόνιο" που έχει υπογράψει με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, επί της ουσίας έχει αποδεχτεί ότι οι ποδοσφαιρικές υποθέσεις θα λύνονται από την ΕΠΟ, με την σύμφωνη γνώμη των διεθνών ομοσπονδιών, και ότι ο ρόλος είναι να παίρνει τις αναγκαίες νομοθετικές "πρωτοβουλίες", που θα της υπαγορεύονται. Αν και οι πιθανότητες υποβιβασμού των δυο ομάδων είναι από μηδενικές έως απειροελάχιστες, καθώς για την καταδίκη για χειραγώγηση ποδοσφαιρικού αγώνα για στοιχηματικούς λόγους απαιτούνται αδιάσειστες αποδείξεις και πραγματικά στοιχεία και δεν αρκούν ενδείξεις και εκτιμήσεις, μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό που θα επικρατήσει στην κυβέρνηση από μια απόφαση για υποβιβασμό των δυο ομάδων σε περίπτωση καταδίκης τους. 

Εν αναμονή των εξελίξεων, δύο είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Πρώτον, με το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πλήττεις ποτέ, ακόμη και στην περίοδο που δεν υπάρχει αγωνιστική δράση λόγω κοροναϊού. Δεύτερον, το μοναδικό πράγμα που δενδιαταράχθηκε από την πανδημία είναι η κανονικότητα στις καπιταλιστικές διαμάχες, είτε αυτές αφορούν κρατικές αντιπαραθέσεις είτε μεμονωμένους καπιταλιστές. Το κυνήγι του μέγιστου κέρδους είναι η ζωοποιός ανάσα του καπιταλισμού και δε σταματάει ποτέ, επιβεβαιώνοντας τη ρήση: «οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν ακόμη και το σκοινί που θα τους κρεμάσουμε». 
 
ΥΓ1. Ειναι απλώς σύμπτωση. Την ίδια μέρα που το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας ανακοίνωσε την παραπομπή Μαρινάκη-Σπανού για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο δικαστικό τμήμα, η Επιτροπή Δεοντολογίας έβγαλε καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του Βασίλη Γκαγκάτση, που αφορούσε την παράνομη τοποθέτησή του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Super League. Ο Γκαγκάτσης είχε "εκλεγεί" στη συγκεκριμένη θέση, ενώ είχε κώλυμα εξαιτίας της εμπλοκής του στην υπόθεση με την "Κάρτα Υγείας" (καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη πέντε ετών τον Μάρτη του 2019) και στην υπόθεση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ (η δίκη έχει διακοπείι λόγω της καραντίνας). Βρέθηκε στο «εδώλιο» της Επιτροπής Δεοντολογίας, μετά από καταγγελία του Ολυμπιακού (αφού ο Γκαγκάτσης είχε μεταπηδήσει στο στρατόπεδο Σαββίδη). Η ποινή(;) είναι αποκλεισμός ενός έτους από τα γήπεδα και πρόστιμο 10.000 ευρώ (εδώ γελάμε).

Οσοι προσπαθούν να συσχετίσουν τις δυο υποθέσεις και να πείσουν ότι η αποδοχή της ερυθρόλευκης καταγγελίας και η καταδίκη του Γκαγκάτση είναι το άλλοθι αντικειμενικότητας της Επιτροπής Δεοντολογίας για πιθανή παραπομπή του Μαρινάκη σε δίκη, πρέπει να προσέξουν. Καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με τη γραμμή ψυχολογικής στήριξης που διαφημίζει ο Αθερίδης, γιατί έχουν αρχίσει οι παρενέργειες της καραντίνας. 
 
ΥΓ2. Η ΟΥΕΦΑ απαιτεί την υπογραφή από τις εθνικές Ομοσπονδίες και τις ομάδες να υπογράψουν το "Υγειονομικό Πρωτόκολλο" που θα τους αποστείλει, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία επανέναρξης των πρωταθλημάτων. Στο "πρωτόκολλο" υπάρχουν τρεις όροι που θα πρέπει να αποδεχτούν οι ομάδες για να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα: 1. Οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. 2 Θα γίνεται απολύμανση στα αποδυτήρια των γηπέδων για ποδοσφαιριστές, διαιτητές, καθώς και σε χώρους για τα ΜΜΕ. 3. Οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές, οι μασέρ, οι διερμηνείς και κάθε άλλος εισερχόμενος θα έχουν πιστοποιητικό ότι δεν είναι θετικοί στον κοροναϊό. 
Οσοι έχουν μια στοιχειώδη επαφή με το ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι η ΟΥΕΦΑ έκανε και κάνει τα αδύνατα δυνατά (στην περίπτωση του Βελγίου που διέκοψε οριστικά το πρωτάθλημα απείλησε με κυρώσεις) για να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, αν και γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των εμπλεκόμενων, προκειμένου να μειώσει την οικονομική ζημιά εξαιτίας του lockdown. Στην προσπάθεια της να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την υγεία των εμπλεκόμενων, βαφτίζει τις αυτονόητες ενέργειες "Υγειονομικό Πρωτόκολλο", πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ξεγελάσει τους φιλάθλους. Το μόνο που αποδεικνύεται είναι ότι η ηγετική ομάδα της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας απαρτίζεται από αδίστακτους και ξεφτίλες.
 

Η φωτογραφία είναι από ποδοσφαιρική ακαδημία στην Αργεντινή. Αν και διαφωνούμε με την επιλογή του πιτσιρικά, πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι είναι πολύ μάγκας. (Οχι, ο προπονητής δεν είναι ο Νίκος Βαμβακούλας…).
 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: