Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • EΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Για την ταξική-πολιτική οργάνωση του προλεταριάτου
  • Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας
  • Σαν σήμερα 1 Μάη
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla
  • Το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανήκει στους φοιτητές
  • Ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την από 27/4/2026 Πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Κλασική περίπτωση κόντρα-ρελάνς
Αθλητισμός

Κλασική περίπτωση κόντρα-ρελάνς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr26 Απρ 2020, 00:00

Το τελευταίο διάστημα, σε ιστοσελίδες φιλικές στους ερυθρόλευκους υπήρξαν δημοσιεύματα σε βάρος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της συμφωνίας με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Τον κατηγορούσαν ότι παρέσυρε τον Μητσοτάκη στην υπογραφή του "αθλητικού μνημονίου", που στην πράξη άφησε στο απυρόβλητο το "σύστημα Σαββίδη" και την παρέα του Γραμμένου στη διοίκηση της ΕΠΟ. 

Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι το "μνημόνιο" δίνει τη δυνατότητα, οι επόμενες εκλογές στην ΕΠΟ (είχαν προγραμματιστεί να γίνουν το καλοκαίρι, όμως μετά την πανδημία του κοροναϊού είναι πιθανό να παραταθεί η θητεία της νυν διοίκησης) να γίνουν με το ισχύον "κλειστό" σύστημα (ψηφίζουν μόνο οι Ενώσεις και οι εκπρόσωποι από τις Λίγκες) και όχι με την καθολική ψήφο όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων. Το διά ταύτα των δημοσιευμάτων είναι ότι έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες και να μην επιτρέψει να διατηρηθεί η ποδοσφαιρική "παράγκα" που έχει στήσει ο Σαββίδης (τον οποίο φωτογραφίζουν χωρίς να αναφέρουν το όνομά του). 

Εγινε φανερό ότι -εμμέσως πλην σαφώς- από την πλευρά των ερυθρόλευκων έβγαινε μια αγωνία για την εξέλιξη της προσπάθειάς τους να "αλώσουν" την ΕΠΟ, καθώς κρίνουν ότι ο Μελισσανίδης θα συνεχίσει τη συνεργασία του με το Σαββίδη για τον έλεγχό της. Οι ερυθρόλευκοι θεωρούν ότι με πρόσχημα το "αυτοδιοίκητο", η διοίκηση της ΕΠΟ δρομολογεί εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο για να διασφαλίσει τα συμφέροντα Σαββίδη-Μελισσανίδη.

Δε γνωρίζουμε αν στο λιμάνι έχουν το κληρονομικό χάρισμα και μπορούν να προβλέπουν το μέλλον ή απλά είναι μια τυχαία σύμπτωση. Οι ερυθρόλευκοι φόβοι για την "εργαλειοποίηση" της ΕΠΟ από τους ανταγωνιστές τους επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις. Το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, μέσω του μέλους της Επιτροπής, Παναγιώτας Σπανού, παραπέμπει στο δικαστικό τμήμα της Επιτροπής τις ΠΑΕ Ολυμπιακός και Ατρόμητος καθώς και τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιώργο Σπανό, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες (οι 28 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σύσταση συμμορίας και αλλοίωση αποτελεσμάτων κατά περίπτωση). 

Η πρόταση παραπομπής του ερευνητικού τμήματος αναφέρει το άρθρο 27 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ, «περί καθορισμού αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους». Οσον αφορά τις ποινές, παραπέμπει στο άρθρο 29 «περί επηρεασμού για χειραγώγηση αγώνα», το οποίο προβλέπει τις μεγαλύτερες ποινές του πειθαρχικού δικαίου, όπως υποβιβασμός των ομάδων, πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 3.000.000 ευρώ και ισόβιο αποκλεισμό από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.

Η είδηση περί παραπομπής είχε κυκλοφορήσει με τη μορφή "διαρροής" σε οπαδικές ιστοσελίδες φιλικές προς τον ΠΑΟΚ μια-δυο μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση, γεγονός που η ερυθρόλευκη πλευρά θεωρεί πως ενισχύει την άποψή της ότι η διοίκηση της ΕΠΟ ενεργεί κατόπιν εντολών. Οσον αφορά την υπόθεση παραπομπής, από την πλειοψηφία των φιλάθλων θεωρείται ως μια κίνηση εκδίκησης από την πλευρά του Σαββίδη προς τον Μαρινάκη. Οι ερυθρόλευκοι είχαν κάνει την καταγγελία για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και την εμπλοκή του Σαββίδη στην εξαγορά του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου της ΠΑΕ Ξάνθης και έδωσαν την υπέρ πάντων μάχη για τον υποβιβασμό των δυο ομάδων. ΠΑΟΚ και Ξάνθη κρίθηκαν ένοχες από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και χρειάστηκε η παρέμβαση της κυβέρνησης και η ψήφιση της (ν)τροπολογίας Γεραπετρίτη για να γλιτώσουν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη τον υποβιβασμό (οι αθλητικοί δικαστές εκμεταλλεύτηκαν τη ντροπολογία και τιμώρησαν τις ομάδες με αφαίρεση βαθμών). 

Την περίοδο εκείνη, σχολιάζοντας την απόφαση και τις εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θεωρούσαμε σίγουρο ότι τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ γλίτωσε τον υποβιβασμού, αργά ή γρήγορα ο Σαββίδης θα προσπαθούσε να πάρει την εκδίκησή του. Δε διαθέτουμε την ικανότητα να προβλέπουμε το μέλλον, γνωρίζουμε όμως ότι στον πόλεμο ανάμεσα σε μεγαλοκαπιταλιστές δεν υπάρχει fair play. Σαββίδης και Μαρινάκης συγκρούστηκαν και θα συγκρούονται για να προωθήσουν τις επιχειρηματικές τους μπίζνες και να διασφαλίσουν το μέγιστο κέρδος και σε αυτόν τον πόλεμο θα χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Ο Μαρινάκης βρήκε "ανοιχτό" τον Σαββίδη στο θέμα της πολυΐδιοκτησίας, εκμεταλλεύτηκε την "ουδετερότητα" της κυβέρνησης και μέσω της ΕΕΑ τον έβγαλε στη σέντρα. Ο Σαββίδης εκμεταλλεύεται την εμπλοκή του Μαρινάκη στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες και προσπαθεί να πάρει την εκδίκησή του, αξιοποιώντας την επιρροή του στην ΕΠΟ. Οπως λένε και οι παίχτες της πόκας, κλασική περίπτωση κόντρα-ρελάνς.

Οσον αφορά τα διαδικαστικά, η παραπομπή από το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής στο δικαστικό ουσιαστικά σημαίνει εισήγηση για να ακολουθήσει δίκη. Οι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν για το "κατηγορητήριο" και θα πρέπει εντός δέκα ημερών να καταθέσουν απολογητικό υπόμνημα και να αναφέρουν τους μάρτυρες που θέλουν να καλέσουν στην περίπτωση που το δικαστικό τμήμα αποφασίσει ότι η υπόθεση πρέπει να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Είναι φανερό ότι η υπόθεση, ακόμη και αν το δικαστικό τμήμα κρίνει ότι πρέπει να γίνει δίκη, έχει πολύ δρόμο, αφού είναι δύσκολο να υπάρξει απόφαση από την επιτροπή της ΕΠΟ πριν από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Το πιο πιθανό είναι να έχουμε αρκετά "επεισόδια" μέχρι να βγει η απόφαση και η κάθε πλευρά θα χρησιμοποιήσει νομικά "παραθυράκια" και τερτίπια για να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την εξέλιξη της υπόθεσης. 

Το πραγματικό ζόρι το έχει η κυβέρνηση που θα πρέπει να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα των επιπτώσεων της επιχειρηματικής κόντρας Σαββίδη-Μαρινάκη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με το "μνημόνιο" που έχει υπογράψει με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, επί της ουσίας έχει αποδεχτεί ότι οι ποδοσφαιρικές υποθέσεις θα λύνονται από την ΕΠΟ, με την σύμφωνη γνώμη των διεθνών ομοσπονδιών, και ότι ο ρόλος είναι να παίρνει τις αναγκαίες νομοθετικές "πρωτοβουλίες", που θα της υπαγορεύονται. Αν και οι πιθανότητες υποβιβασμού των δυο ομάδων είναι από μηδενικές έως απειροελάχιστες, καθώς για την καταδίκη για χειραγώγηση ποδοσφαιρικού αγώνα για στοιχηματικούς λόγους απαιτούνται αδιάσειστες αποδείξεις και πραγματικά στοιχεία και δεν αρκούν ενδείξεις και εκτιμήσεις, μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό που θα επικρατήσει στην κυβέρνηση από μια απόφαση για υποβιβασμό των δυο ομάδων σε περίπτωση καταδίκης τους. 

Εν αναμονή των εξελίξεων, δύο είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν. Πρώτον, με το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πλήττεις ποτέ, ακόμη και στην περίοδο που δεν υπάρχει αγωνιστική δράση λόγω κοροναϊού. Δεύτερον, το μοναδικό πράγμα που δενδιαταράχθηκε από την πανδημία είναι η κανονικότητα στις καπιταλιστικές διαμάχες, είτε αυτές αφορούν κρατικές αντιπαραθέσεις είτε μεμονωμένους καπιταλιστές. Το κυνήγι του μέγιστου κέρδους είναι η ζωοποιός ανάσα του καπιταλισμού και δε σταματάει ποτέ, επιβεβαιώνοντας τη ρήση: «οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν ακόμη και το σκοινί που θα τους κρεμάσουμε». 
 
ΥΓ1. Ειναι απλώς σύμπτωση. Την ίδια μέρα που το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας ανακοίνωσε την παραπομπή Μαρινάκη-Σπανού για την υπόθεση των στημένων αγώνων στο δικαστικό τμήμα, η Επιτροπή Δεοντολογίας έβγαλε καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση του Βασίλη Γκαγκάτση, που αφορούσε την παράνομη τοποθέτησή του στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Super League. Ο Γκαγκάτσης είχε "εκλεγεί" στη συγκεκριμένη θέση, ενώ είχε κώλυμα εξαιτίας της εμπλοκής του στην υπόθεση με την "Κάρτα Υγείας" (καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη πέντε ετών τον Μάρτη του 2019) και στην υπόθεση με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΕΠΟ (η δίκη έχει διακοπείι λόγω της καραντίνας). Βρέθηκε στο «εδώλιο» της Επιτροπής Δεοντολογίας, μετά από καταγγελία του Ολυμπιακού (αφού ο Γκαγκάτσης είχε μεταπηδήσει στο στρατόπεδο Σαββίδη). Η ποινή(;) είναι αποκλεισμός ενός έτους από τα γήπεδα και πρόστιμο 10.000 ευρώ (εδώ γελάμε).

Οσοι προσπαθούν να συσχετίσουν τις δυο υποθέσεις και να πείσουν ότι η αποδοχή της ερυθρόλευκης καταγγελίας και η καταδίκη του Γκαγκάτση είναι το άλλοθι αντικειμενικότητας της Επιτροπής Δεοντολογίας για πιθανή παραπομπή του Μαρινάκη σε δίκη, πρέπει να προσέξουν. Καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με τη γραμμή ψυχολογικής στήριξης που διαφημίζει ο Αθερίδης, γιατί έχουν αρχίσει οι παρενέργειες της καραντίνας. 
 
ΥΓ2. Η ΟΥΕΦΑ απαιτεί την υπογραφή από τις εθνικές Ομοσπονδίες και τις ομάδες να υπογράψουν το "Υγειονομικό Πρωτόκολλο" που θα τους αποστείλει, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία επανέναρξης των πρωταθλημάτων. Στο "πρωτόκολλο" υπάρχουν τρεις όροι που θα πρέπει να αποδεχτούν οι ομάδες για να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα: 1. Οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. 2 Θα γίνεται απολύμανση στα αποδυτήρια των γηπέδων για ποδοσφαιριστές, διαιτητές, καθώς και σε χώρους για τα ΜΜΕ. 3. Οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές, οι μασέρ, οι διερμηνείς και κάθε άλλος εισερχόμενος θα έχουν πιστοποιητικό ότι δεν είναι θετικοί στον κοροναϊό. 
Οσοι έχουν μια στοιχειώδη επαφή με το ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι η ΟΥΕΦΑ έκανε και κάνει τα αδύνατα δυνατά (στην περίπτωση του Βελγίου που διέκοψε οριστικά το πρωτάθλημα απείλησε με κυρώσεις) για να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, αν και γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των εμπλεκόμενων, προκειμένου να μειώσει την οικονομική ζημιά εξαιτίας του lockdown. Στην προσπάθεια της να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την υγεία των εμπλεκόμενων, βαφτίζει τις αυτονόητες ενέργειες "Υγειονομικό Πρωτόκολλο", πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ξεγελάσει τους φιλάθλους. Το μόνο που αποδεικνύεται είναι ότι η ηγετική ομάδα της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας απαρτίζεται από αδίστακτους και ξεφτίλες.
 

Η φωτογραφία είναι από ποδοσφαιρική ακαδημία στην Αργεντινή. Αν και διαφωνούμε με την επιλογή του πιτσιρικά, πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι είναι πολύ μάγκας. (Οχι, ο προπονητής δεν είναι ο Νίκος Βαμβακούλας…).
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠροστατεύουν τους εμπόρους της υγείας, ακόμα κι όταν εγκληματούν!
Επόμενο άρθρο Φύτρωσε λεφτόδεντρο για τους μιντιάρχες!

Σχετικά Αρθρα

Τeam Melli: Με τις φωτογραφίες των δολοφονημένων στα χέρια και τη θλίψη στα μάτια

Αθλητισμός 1 Απρ 2026, 22:39

Team Melli: Στη μνήμη των δολοφονημένων κοριτσιών του Μινάμπ

Αθλητισμός 28 Μαρ 2026, 08:26

Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει

Αθλητισμός 24 Φεβ 2026, 19:39

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 10:22

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 08:59

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

Αθλητισμός 13 Φεβ 2026, 13:12
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

EΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Για την ταξική-πολιτική οργάνωση του προλεταριάτου

1 Μάι 2026, 08:20
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας

1 Μάι 2026, 08:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάη

1 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla

30 Απρ 2026, 21:08
Παιδεία

Το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανήκει στους φοιτητές

30 Απρ 2026, 20:20
Πολιτική

Ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την από 27/4/2026 Πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα

30 Απρ 2026, 20:12
Πολιτισμός

Yπεραστικοί: «Πρωτομαγιά 1944»

Η καινούργια δημιουργία της μπάντας «τα λέει όλα»

30 Απρ 2026, 18:50
Διεθνή

Drone FPV της Χεζμπολά καταστρέφει ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα και τραυματίζει 12 στρατιώτες στη δυτική Γαλιλαία

Είναι η πρώτη φορά που drone FPV της Χεζμπολά με οπτική ίνα έφτασε στη δυτική Γαλιλαία

30 Απρ 2026, 18:04
Κόντρες

Maple Leaf Rag

30 Απρ 2026, 14:50
Διεθνή

Ο Τραμπ απειλεί να διατηρήσει τον αποκλεισμό του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με «πρακτική» δράση

30 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός «απέτυχε σε όλα τα μέτωπα»

Δημοσκόπηση της σιωνιστικής κρατικής τηλεόρασης

30 Απρ 2026, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Απρίλη

30 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Οταν γίνεται πολιτική «μούρη» ο Φώντας ο Μπαραλιάκος

29 Απρ 2026, 21:51
Διεθνή

Ιαπωνικό τάνκερ διέσχισε το Ορμούζ – Θα συνεργαζόμαστε με το Ιράν δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

29 Απρ 2026, 19:21
Κόντρες

Πι(ερ)νόκιο

29 Απρ 2026, 14:23
Εργατικά

Διώκουν αρχαιολόγο επειδή αντιτάχτηκε με ανακοίνωση στην παρουσία ΝΑΤΟικών καραβανάδων σε Αρχαιολογικό Μουσείο

29 Απρ 2026, 10:42
Η παπάρα

Τόλμη και γοητεία

29 Απρ 2026, 09:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Απρίλη

29 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Επεσαν οι μάσκες στη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: Επιστροφή στη γραμμή Μητσοτάκη περί «ανθρώπινου λάθους»

28 Απρ 2026, 20:56
Διεθνή

Οι ξενόδουλοι αστοί του Λιβάνου προσπαθούν να αποτινάξουν τις κατηγορίες για προδοσία

28 Απρ 2026, 19:55
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάη

Ημέρα των εργατών.

1886: Γενική απεργία στο Σικάγο με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας.

1889: Καθιερώνεται επίσημα ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

1894: Πρώτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα (Παναθηναϊκό Στάδιο).

1906: 6.000 εργάτες απολύονται για την απεργία της Πρωτομαγιάς (Γερμανία), στρατιωτικές δυνάμεις συλλαμβάνουν χίλια άτομα που συμμετέχουν σε πρωτομαγιάτικη εκδήλωση (Γαλλία).

1906: Ο 17χρονος Λέβκα Μπιλένκιν ανατινάζει αστυνομικό τμήμα για να γιορτάσει την Εργατική Πρωτομαγιά (Ρωσία).

1924: Επεισόδια στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα (διοργάνωση από το ΚΚΕ), νεκρός ο εργάτης Σωτήρης Παρασκευαΐδης, τραυματισμός δεκαεπτά ατόμων.

1929: 31 νεκροί και 1.200 συλλήψεις σε επεισόδια για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Βερολίνο.

1930: Επεισόδια μεταξύ αρχειομαρξιστών και χωροφυλακής στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

1931: Ολοήμερες συγκρούσεις εργατών – αστυνομίας (Θεσσαλονίκη).

1944: Εκτελούνται διακόσιοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας στην Καισαριανή.

1948: Αντάρτες της ΟΠΛΑ εκτελούν τον υπουργό Δικαιοσύνης Χρήστο Λαδά.

1948: Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα).

1968: Πρωτομαγιάτικο πανό του «Ρήγα Φεραίου» και ρίψη προκηρύξεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

1976: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Αλέκος Παναγούλης.

1977: 29 νεκροί σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη.

1977: Επεισόδια μελών του ΕΚΚΕ και του “Μαχητή“, δεκατρείς αστυνομικοί τραυματίες, 23 συλλήψεις.

1979: Βόμβα στο Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΛΑ).

1986: Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Νοτίου Αφρικής: Ενάμισι εκατομμύριο μαύροι απέχουν από την εργασία τους και χιλιάδες μαθητές από τα μαθήματα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιτελικό κράτος σημαίνει αν κολλήσει κάπου ένα έργο, θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και κάποιος θα ασχοληθεί – επιτελικό κράτος σημαίνει να κάνουμε Υπουργικό Συμβούλιο κάθε μήνα και να έχουμε προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στην αρχή του χρόνου. Είναι ένας τρόπος διαχείρισης και διοίκησης που φέρνει κοντά την τεχνοκρατική με την πολιτική αντίληψη… Οσοι επιμένουν να βρίσκουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν τεχνοκρατών που διορίζονται και πολιτικών που εκλέγονται, δεν αντιλαμβάνονται ότι στη ΝΔ είμαστε μια ομάδα, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα – τα συζητούμε ανοιχτά, είμαστε μία οικογένεια και για αυτό προχωράμε τελικά μπροστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Επιτελικό κράτος σημαίνει να παίρνεις την αρμοδιότητα της ΕΥΠ/ΚΥΠ στο μέγαρο Μαξίμου και να «βυσματώνεις» όλους όσους διαχειρίζονται συμβάσεις – από υπουργούς μέχρι ανώτατους καραβανάδες – μη τυχόν και κάνουν «δουλειές» μόνοι τους. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διορίζεις κεντρικά και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και τους επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, ώστε ο υπουργός να είναι περικυκλωμένος από ανθρώπους του Μαξίμου. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διοικεί ένας αυτοκρατορίσκος με μια αυλή Ηρακλέων του Στέματος που λογοδοτούν μόνο σ’ αυτόν. Αυτά τα γνωρίζουν οι πάντες, αλλά άρχισαν να τα «κοπανάνε» οι γαλάζιοι βουλευτές και πρώην υπουργοί στον Μητσοτάκη τώρα, που τον βλέπουν στριμωγμένο στα σκοινιά. Μ’ άλλα λόγια, βγάζουν την ουρά τους απέξω και δείχνουν με το δάχτυλο τον αυτοκρατορίσκο και την αυλή του, για να διασωθούν οι ίδιοι εκλογικά και πολιτικά. Δεν είναι πρωτοφανή αυτά. Εχουν ξαναγίνει στο παρελθόν κι ας μην είχε λανσαριστεί ο όρος «επιτελικό κράτος», με αξεσουάρ το τάμπλετ του Σκέρτσου και τους «κοριούς» του Δημητριάδη και του Κοντολέοντα. Ενόψει όλων των παραπάνω, η αποστροφή του Μητσοτάκη ότι «είμαστε μια οικογένεια» θυμίζει σαπουνόπερα τύπου «Τόλμη και γοητεία». Με ισχυρές καπιταλιστικές οικογένειες να συντρώγουν και να συνδεξιώνονται την ίδια στιγμή που το κάθε μέλος της οικογένειας σκάβει το λάκο των άλλων. Μήπως έτσι δεν είναι και η σχέση του μικρού Κυριάκου με τη μεγαλύτερη αδερφή του; Αυτός της απαγόρευσε να συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του κι αυτή δεν τον κάλεσε ούτε στο γάμο του γιου τους. Αφήστε το γεγονός ότι, εκτός των αναγκαίων πολιτικών συνευρέσεων, οικογενειακή σύναξη έγινε μόνο στην κηδεία του Δρακουμέλ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo