Βαγγέλη, στην ΕΠΟ έχασες τ’ αυγά και τα καλάθια…

0

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται το ερυθρόλευκο στρατόπεδο μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιούνη. Με συντριπτική πλειοψηφία, 55 υπέρ, 8 κατά, 3 λευκά και 3 απουσίες, οι τοπικές Ποδοσφαιρικές Ενώσεις υιοθέτησαν την πρόταση της διοίκησης της ΕΠΟ για τροποποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας και εκλογές εντός του 2020 (μέχρι της 17/10). Ολα δείχνουν ότι η νέα διοίκηση της ΕΠΟ θα ελέγχεται από τη συμμαχία Μελισσανίδη-Σαββίδη και μέχρι τις εκλογές μένει να δούμε αν θα παραμείνει πρόεδρος ο Γραμμένος ή θα υπάρξει νέος «εκλεκτός» που θα ηγηθεί της επιχείρησης «εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου».
 
Η ιστορία για τις εκλογές στην ΕΠΟ ξεκίνησε επί της ουσίας την επαύριο της απόφασης της κυβέρνησης να γλιτώσει τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη από τον υποβιβασμό για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, με την ψήφιση της (ν)τροπολογίας Γεραπετρίτη. Ο ντόρος που δημιουργήθηκε από το θέμα ανάγκασε την κυβέρνηση να υπογράψει το αθλητικό «μνημόνιο» με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, το οποίο στην πράξη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, άρα και τη δυναμική της διοίκησης της ΕΠΟ στις εξελίξεις.
 
Την περίοδο εκείνη, οι ερυθρόλευκοι, που είχαν πρωτοστατήσει στην ανάδειξη της υπόθεσης της πολυϊδιοκτησίας, όταν κατάλαβαν ότι δε θα μπορέσουν να υποβιβάσουν τον ΠΑΟΚ και να «τελειώσουν» αμέσως με τον Σαββίδη, έθεσαν ως νέο στόχο να «αλώσουν» την ΕΠΟ. Στο λιμάνι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση του Ιβάν με τις αβάντες που θα τους έδινε ο Αυγενάκης. Ταυτόχρονα, προσπάθησαν να ρίξουν «γέφυρες» και προς τον Μελισσανίδη, επιδιώκοντας να έρθουν σε συμφωνία μαζί του.
 
Ο Μελισσανίδης δεν απέρριψε αμέσως την πρόταση συνεργασίας, θέλοντας αφενός να κερδίσει χρόνο για να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και αφετέρου να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον Σαββίδη στο μεταξύ τους παζάρι. Ανάμεσα σε ερυθρόλευκους και κιτρινόμαυρους έγιναν κάποιες επαφές (μέσω αντιπροσώπων), αλλά όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος η «συμμαχία» ΠΑΟΚ-ΑΕΚ παραμένει σε ισχύ και το μόνο που άλλαξε είναι ότι πλέον τον πρώτο λόγο τον έχει ο Μελισσανίδης. Αν κρίνουμε από τη λυσσασμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει τα ελεγχόμενα από τον Μαρινάκη ΜΜΕ στα επιχειρηματικά συμφέροντα του Μελισσανίδη, με κεντρικό στόχο την εταιρία Oil One (δημοσιεύματα υπάρχουν και για την εξαγορά των ιπποδρομιών από τον ΟΠΑΠ και για την υπόθεση της Aegean στο αμερικανικό χρηματιστήριο), ο Μαρινάκης πρέπει να έχει «πονέσει» πολύ από το χουνέρι που του έκανε ο Μελισσανίδης και προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς στις εκτός ποδοσφαίρου επιχειρηματικές δραστηριότητες.
 
Οσον αφορά τις αμιγώς ποδοσφαιρικές εξελίξεις, μετά την επικαιροποίηση της συμφωνίας ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, οι ερυθρόλευκοι προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμάσουν καλύτερα τις κινήσεις τους στην ΕΠΟ, όμως μέχρι στιγμής η μια ήττα διαδέχεται την άλλη. Αρχικά χρησιμοποίησαν τον Αυγενάκη για να μεταθέσουν τις εκλογές στο φθινόπωρο, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να αλλάξει το ισχύον εκλογικό σύστημα και για τη διοίκηση της ΕΠΟ να ψηφίσουν, αντί για τις 55 τοπικές Ενώσεις, όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε το αίτημά τους και μετέθεσε τις εκλογές στις αθλητικές Ομοσπονδίες για το φθινόπωρο του 2020 (η κυβέρνηση, εκτός από την πίεση που ασκούν οι ερυθρόλευκοι στο ποδόσφαιρο, ήθελε χρόνο για να δρομολογήσει την απομάκρυνση του Βασιλακόπουλου και να ελέγξει την επόμενη μέρα στη μπασκετική Ομοσπονδία), η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό, αφού με την παρέμβαση ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ, ξεκαθαρίστηκε ότι ανεξάρτητα από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, δε θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
 
Με τη δυναμική που απέκτησε από την αβάντα των διεθνών Ομοσπονδιών, η διοίκηση Γραμμένου έλαβε την εντολή να συγκαλέσει έκτακτη ΓΣ και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την εκλογή νέας διοίκησης. Στη ΓΣ της ΕΠΟ η ερυθρόλευκη πλευρά έδωσε μια ακόμη χαμένη μάχη, καταθέτοντας ένσταση επί των προτάσεων για τροποποίηση του καταστατικού, ενώ έθεσε θέμα ακυρότητας των εκλογών εντός του 2020, ισχυριζόμενη ότι με βάση τον αθλητικό νόμο η θητεία των διοικήσεων των Ομοσπονδιών είναι τέσσερα χρόνια και κατά συνέπεια οι εκλογές στην ΕΠΟ θα πρέπει να γίνουν το 2021. Το αποτέλεσμα της ΓΣ ήταν συντριπτικό σε βάρος της (55-8) και μόνο γέλιο προκάλεσαν τα δημοσιεύματα των ερυθρόλευκων ΜΜΕ για «πραξικόπημα» στην ΕΠΟ και για «άδειασμα» των μεθοδεύσεων της διοίκησης Γραμμένου από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ.
 
Πλέον το μόνο που απομένει να μάθουμε είναι πού θα καταλήξει η συζήτηση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΕΠΟ για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να γίνουν οι εκλογές το φθινόπωρο, για να γλυτώσει την ξεφτίλα, όμως οι «σκληροπυρηνικοί» της ΕΠΟ πιέζουν για άμεση προσφυγή στην κάλπη, πριν από την 31η Ιούλη, οπότε λήγει και η επιτροπεία από ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ.
 
Κος Πάπιας
[email protected]

 

ΥΓ1. Η προσπάθεια του Αυγενάκη να αλλάξει το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ επιβεβαιώνεται εμμέσως πλην σαφώς από την καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ). Ο ΣΥΠΑ κάνει λόγο για σκοπιμότητες και πολιτικά παιχνίδια. Καταγγέλλει τον Αυγενάκη ότι «για να “ελέγξει“ τις εκλογές, που θέλει να γίνουν “όταν θέλει αυτός“, για να “ελέγξει“ τους αντιπροσώπους και τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, για να μετέχουν στις εκλογές όσα Σωματεία προλάβουν… βρήκε τη λύση… Η λύση… λέγεται Μητρώο Αθλητικών Σωματείων…». Ο ΣΥΠΑ τονίζει ότι οι προθεσμίες που έχει θέσει ο Αυγενάκης για τη δημιουργία του Μητρώου (κατάθεση και έλεγχος δικαιολογητικών για 3.000 σωματεία εντός τριμήνου) δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν και αυτό θα έχει ως συνέπεια μεθοδευμένους αποκλεισμούς και σκοπιμότητες, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει σχετικό Μητρώο Σωματείων (οφείλει να το έχει σύμφωνα με το νόμο). Η ανακοίνωση του ΣΥΠΑ αναφέρεται γενικά στις εκλογές των αθλητικών Ομοσπονδιών, όμως από τις ασφυκτικές ημερομηνίες που θέτει ο Αυγενάκης για τη δημιουργία του είναι φανερό ότι στόχος του ήταν να το χρησιμοποιήσει στις εκλογές της ΕΠΟ. Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Αθλητισμού και Πολιτισμού της  Περιφέρειας Αττικής ζητούν να σταματήσει η κυβέρνηση τις σκοπιμότητες, δηλώνουν ότι δε θα συμμετάσχουν σε πολιτικά παιχνίδια και απαιτούν την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων τους.
 
ΥΓ2. Απάντηση στις κατηγορίες Γιαννακόπουλου σχετικά με το θέμα της «Διπλής Ανάπλασης» προσπάθησε να δώσει ο δήμαρχος Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, όμως πέτυχε το αντίθετο και επί της ουσίας επιβεβαίωσε τον Γιαννακόπουλο. Ο Μπακογιάννης επέλεξε να απαντήσει με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ότι η ομάδα εργασίας δούλεψε μεθοδικά ώστε μέσα στο καλοκαίρι να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση που να μπορεί να γίνει πράξη, αφού εκτός από το σωστό σχεδιασμό θα υπάρχει και αναλυτική κοστολόγηση. Το γεγονός ότι δεν έκανε καμία αναφορά στη συμφωνία που επικαλείται ο Γιαννακόπουλος για τη δημιουργία γηπέδου μπάσκετ και χώρων εμπορικής χρήσης αξιολογήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων ως πρόθεση του δήμου να υλοποιηθεί η αρχική πρόταση που προέβλεπε μόνο ποδοσφαιρικό γήπεδο.
 
Αρνητικά για το δήμαρχο σχολιάστηκε από την πλειοψηφία των φιλάθλων και η θέση για το χρόνο που θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Οταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες  ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό είχε μπει ως στόχος το τελικό σχέδιο να παρουσιαστεί πριν το Πάσχα. Εξαιτίας της πανδημίας είναι λογικό να πάνε όλα πίσω, όμως δε δικαιολογείται η χρονική απόκλιση που ανακοίνωσε ο Μπακογιάννης, τοποθετώντας τη σχετική ανακοίνωση «μέσα στο καλοκαίρι» και σχεδόν σίγουρα μετά τις εκλογές στον Ερασιτέχνη.
 
Το περιεχόμενο της ανάρτησης Μπακογιάννη αξιοποιήθηκε στο έπακρο από τον Γιαννακόπουλο για να δείξει ότι από τον Παναθηναϊκό τον έδιωξαν τα συμφέροντα που του κάνουν πόλεμο και τον θέλουν μακριά από τα κέντρα αποφάσεων, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τις εξελίξεις που θα είναι σε βάρος της ομάδας. 
 
Οσον αφορά τις «διεργασίες» για την επόμενη μέρα στο πράσινο στρατόπεδο, το τοπίο παραμένει θολό. Υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να μεταπειστεί ο Γιαννακόπουλος και προετοιμάζεται συλλαλητήριο υπέρ του στις 28 Ιούνη, από οπαδούς του Παναθηναϊκού που διαχωρίζουν τη θέση τους από τη Θύρα 13. Επίσης, κυκλοφορούν φήμες για επιστροφή των Βαρδινογιάννηδων στην ομάδα. Η στήλη, αξιοποιώντας τις γνωριμίες της από τα νεανικά της χρόνια, όταν είχε μια εμπλοκή με τα συνδεσμιακά του Παναθηναϊκού, έκανε σχετικό ρεπορτάζ και η εκτίμησή της είναι ότι οι πιθανότητες επιστροφής της οικογένειας στον Παναθηναϊκό είναι μόνο θεωρητικές, αφού ο Τζίγγερ έχει αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο την οποιαδήποτε ενασχόληση με την ομάδα.
 
ΥΓ3. Μετά τα δημοσιεύματα στα ελεγχόμενα από τον Μαρινάκη ΜΜΕ για την Oil One και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η λειτουργία της στην υγεία των κατοίκων της Δραπετσώνας και στο περιβάλλον, έχουμε δημοσιεύματα που αφορούν τα «ανδραγαθήματα» του Μπέου σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού στις Σταγιάτες και την καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο. Τους καπιταλιστές που «επενδύουν» στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο τους έχουμε ικανούς για τα πάντα, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Ομως το τελευταίο που περιμέναμε ήταν να δούμε τον Μαρινάκη εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων του νερού και υπέρμαχο της προστασίας του περιβάλλοντος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: