Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

«Απατημένες σύζυγοι» ή συνεταιράκια;

0

Η φωτογραφία με τα μέλη της Original να σηκώνουν πανό διαμαρτυρίας κατά του Μελισσανίδη στην εξέδρα της υπό κατασκευή «Αγιασοφιάς» έπαιξε σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες και αποτέλεσε θέμα ακόμη και στις πολιτικές ιστοσελίδες (έντονη προβολή είχε στα φιλοερυθρόλευκα ΜΜΕ). Το ντου των κιτρινόμαυρο οπαδών έγινε την περασμένη Τετάρτη 6/1 και το σύνθημα στο πανό ήταν:«Σε λάθη επιμένεις, την ΑΕΚ την μικραίνεις… Εδώ δεν είναι Ιωνικός, τι δεν καταλαβαίνεις;». Στο λογαριασμό της Original στο facebook υπήρξε σχετική ανάρτηση που ανέφερε «Η ΑΕΚ είναι ο λαός της. Και ο λαός της βράζει, πονάει. Απαιτούμε σε αυτά τα τείχη να βλέπουμε την ΑΕΚ που όλοι ονειρευόμαστε. Τι δεν καταλαβαίνεις;».

Η ενέργεια της Original, όπως είναι φυσικό, αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα της αθλητικής επικαιρότητας. Μέχρι τώρα η ηγεσία της Original ήταν ο ιδιωτικός στρατός του Μελισσανίδη και η αιχμή του δόρατος στην προσπάθειά του να προωθήσει τις επιχειρηματικές του μπίζνες, ιδιαίτερα στο θέμα της ανέγερσης του γηπέδου. Η Original και οι μπράβοι του Μελισσανίδη επέβαλαν συνθήκες Παλέρμο στη Νέα Φιλαδέλφεια και προσπαθούσαν με μαφιόζικο τρόπο να σταματήσουν τις αντιδράσεις των κατοίκων στην υποβάθμιση της πόλης τους.

Η αρχική εντύπωση ήταν ότι οι οργανωμένοι οπαδοί προσπαθούν να «ξυπνήσουν» τον Μελισσανίδη που δεν ασχολείται με την ομάδα και την έχει αφήσει να βολοδέρνει πολύ πίσω από την κορυφή (βρίσκεται στο -14 από τον Ολυμπιακό). Στήριξαν και με το παραπάνω τον Μελισσανίδη στην υπόθεση του γηπέδου και του έδωσαν πίστωση χρόνου όσον αφορά την ενίσχυση του ρόστερ της ομάδας με πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές, αποδεχόμενοι το επιχείρημα ότι ο κόσμος της ΑΕΚ πρέπει να κάνει υπομονή, αφού η προτεραιότητα είναι η ανέγερση του γηπέδου και εκεί πρέπει να πέσουν τα φράγκα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι «αναλύσεις» για το θέμα της ανάρτησης κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι οπαδοί τού έστειλαν το μήνυμα ότι η ανοχή τους έχει τελειώσει και ότι αν συνεχίσει να αδιαφορεί για την κατάσταση που βρίσκεται αγωνιστικά η ΑΕΚ θα τους βρει απέναντί του. Σε κάποιες από τις «αναλύσεις» τονιζόταν ότι η ηγεσία της Original εδώ και καιρό είχε εκφράσει εντός της ΑΕΚ τη δυσαρέσκειά της και μετά την ήττα με 3-0 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο βρήκε την αφορμή να τη δημοσιοποιήσει.

Δυο μέρες μετά την ανάρτηση του πανό υπήρξαν δημοσιεύματα για πώληση της ΠΑΕ ΑΕΚ. Σύμφωνα με αυτά, ο Μελισσανίδης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες επαφές με τον Ηλία Καλτσίδη, ανιψιό του Φιλάρετου Καλτσίδη (θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους Ελληνες της Ρωσίας). Το συγκεκριμένο νταλαβέρι είχε ακουστεί και πριναπό σχεδόν ένα χρόνο (Νοέμβρης του 2019), χωρίς οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, όμως αυτοί που γνωρίζουν (ή λένε ότι γνωρίζουν) θεωρούν ότι το θέμα βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Οιδιασυνδέσεις της στήλης με το κιτρινόμαυρο στρατόπεδο, μετά τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι ελάχιστες, το ρεπορτάζ αρκετά δύσκολο και παρά το γεγονός ότι καταφέραμε να μάθουμε ότι υπάρχουν συζητήσεις του Μελισσανίδη για την πώληση της ΑΕΚ με έλληνες αλλά και ξένους «επενδυτές», δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε όσα αναφέρονται για πώληση της ΑΕΚ στον Καλτσίδη. Αλλά, όπως λέει και η λαϊκή ρήση, «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά», οπότε δε θα πρέπει να παραξενευτούμε αν δούμε αλλαγή ιδιοκτησίας στην ΠΑΕ ΑΕΚ.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Γατούλης την ΑΕΚ ήταν φανερό ότι δεν είχε διάθεση «να βάλει το χέρι στην τσέπη» και ότι ο στόχος του ήταν να «νοικοκυρέψει» την ομάδα προκειμένου να βρει ευκολότερα αγοραστή. Γι’ αυτό είχε σαν πρώτη προτεραιότητα να εξασφαλίσει την αδειοδότηση για το νέο γήπεδο, καθώς με αυτό θα μπορούσε να πετύχει μεγαλύτερο ποσό πώλησης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα έδωσαν τροφή στη συζήτηση για την ενέργεια των κιτρινόμαυρων οπαδών. Κάποιοι θεωρούν ότι η ηγεσία της Original αισθάνεται σαν την «απατημένη σύζυγο», που βλέπει τον αγαπημένο της να φεύγει και να την αφήνει καταφρονεμένη στους πέντε δρόμους. Προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον Μελισσανίδη για να δείξει ότι ενδιαφέρεται μόνο για την ομάδα και γι’ αυτό δε διστάζει να ασκήσει κριτική ακόμη και στον άνθρωπο που κατάφερε να φτιάξει το γήπεδο, αφού δεν δείχνει διατεθειμένος «να βάλει το χέρι στην τσέπη» και να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα, όπως την ονειρεύεται ο κόσμος της ΑΕΚ.

Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι το παιχνίδι είναι «στημένο», ότι ο Μελισσανίδης είναι σε συνεργασία με την Original, η οποία θα τον διευκολύνει να «την κάνει» από την ομάδα. Θεωρούν ως απόδειξη των ισχυρισμών τους τα δημοσιεύματα που λένε ότι ο Μελισσανίδης γνώριζε για τη διαμαρτυρία της Original και όχι μόνο δεν προσπάθησε να την αποτρέψει, αλλά άφησε τα «συνεταιράκια» τουνα μπουν στην «Αγιασοφιά» και να αναρτήσουν το πανό. Οι οργανωμένοι οπαδοί θα δημιουργήσουν σκηνικό έντασης, ο Γατούλης θα μιλήσει για αχαριστία και αηδιασμένος για τη στάση των οργανωμένων οπαδών θα την κάνει για άλλες πολιτείες, βρίσκοντας έναν καλό αγοραστή για την ομάδα.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθούμε με τα σενάρια για τη σχέση Μελισσανίδη – Original, αφού όποιο και αν επιλέξουμε, το συμπέρασμα θα είναι το ίδιο. Οι καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στον επαγγελματικό αθλητισμό και αγοράζουν μια ανώνυμη αθλητική εταιρία (δεν έχει σημασία αν είναι ΠΑΕ ή ΚΑΕ) έχουν βασικό στόχο να αυξήσουν τα φράγκα τους και να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και όχι το μεγαλείο της ομάδας (αν καταφέρουν και τα δύο, όπως ο Μαρινάκης στον Ολυμπιακό, η κερδοφορία γίνεται πιο εύκολη και πιο αποδοτική). Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει ο κόσμος της ομάδας να μη στοιχίζεται κάτω από ξένα λάβαρα και να μην «τσιμπάει» στις ενέργειες των οργανωμένων οπαδών, που ουσιαστικά λειτουργούν ως ιδιωτικός στρατόςτου εκάστοτε καπιταλιστή-ιδιοκτήτη της ομάδας και τον βοηθούν να πετύχει τα επιχειρηματικά του σχέδια.

Κος Πάπιας

ΥΓ. Είναι σίγουρο ότι αν η ΑΕΚ αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς θα υπάρξουν γενικότερες εξελίξεις στο «γίγνεσθαι» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη στιγμή ο Μελισσανίδης κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο και αναμένεται να καθορίσει τις εξελίξεις στην εκλογή της νέας διοίκησης της ΕΠΟ. Αν πουλήσει την ομάδα, το πιο πιθανό είναι να μην έχει εμπλοκή στις διεργασίες για τον έλεγχο της ποδοσφαιρικής «παράγκας», οπότε κάποιος θα πρέπει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί. Τα δημοσιεύματα για πώληση της ΑΕΚ «δένουν» με την προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει διοίκηση κοινής αποδοχής στην ΕΠΟ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Ζαγοράκη, που διαγράφηκε από την ευρωβουλευτική ομάδα της ΝΔ, εξαιτίας της στάσης του υπέρ του ΠΑΟΚ στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, και συνεπώς ο Σαββίδης -ακόμη και αν δε θέλει- θα αναγκαστεί να τον στηρίξει. Ταυτόχρονα, εξηγούν τόσο την παραμονή του Αυγενάκη στο κυβερνητικό σχήμα (πρέπει να τελειώσει τη δουλειά) όσο και τη «σιωπή» των ΜΜΕ του Μαρινάκη σχετικά με τις μπίζνες του Μελισσανίδη (ιδιαίτερα για την Oil One). Σιωπή, όμως, επικρατεί και για τα σκάνδαλα που σχετίζονται με τις μπίζνες του Σαββίδη, όπως γνωρίζει η εφημερίδα μας. Ιδωμεν…

Κοινοποίηση: