Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 23 Μάη
  • Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη
  • Το φιάσκο των εξετάσεων PISA
  • Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση
  • Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Αργά ή γρήγορα, ο Νετανιάχου θα εξαναγκαστεί να υποχωρήσει και να αποδεχτεί μια συμφωνία, στην οποία η Αντίσταση θα επιβάλει τους βασικούς της όρους
Διεθνή

Αργά ή γρήγορα, ο Νετανιάχου θα εξαναγκαστεί να υποχωρήσει και να αποδεχτεί μια συμφωνία, στην οποία η Αντίσταση θα επιβάλει τους βασικούς της όρους

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Μάι 2025, 13:41

Εχουμε δημοσιεύσει και άλλες φορές πολιτικές αναλύσεις του καθηγητή Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ, διευθυντή του εγκατεστημένου στη Βηρυττό «Κέντρου Σπουδών και Συμβουλευτικής Al-Zaytouna». Παρά τον ακαδημαϊκό σχολαστικισμό και ορισμένες φορές τη «στενότητα» που χαρακτηρίζει αυτές τις αναλύσεις, τις θεωρούμε σημαντικές, γιατί αποτελούν μια ψύχραιμη ματιά στις εξελίξεις από έναν ακαδημαϊκό εγκατεστημένο στην περιοχή.

Στην τελευταία πολιτική ανάλυσή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί, ο καθηγητής Σάλεχ, διατρέχοντας τις τελευταίες εξελίξεις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αργά ή γρήγορα, ο Νετανιάχου θα εξαναγκαστεί να υποχωρήσει και να αποδεχτεί μια συμφωνία, στην οποία η Αντίσταση θα επιβάλει τους βασικούς της όρους.

Η επίσκεψη του Τραμπ στην περιοχή και ο πόλεμος στη Γάζα

του καθηγητή Δρ. Μόχσεν Μοχάμαντ Σάλεχ

Η «ένδειξη καλής θέλησης» της Χαμάς — η απελευθέρωση του αμερικανοϊσραηλινού διπλού υπηκόου Ιντάν Αλεξάντερ, μάχιμου στρατιώτη της Ταξιαρχίας Γκολάνι του Ισραηλινού Στρατού — αποδείχτηκε ανεπαρκής. Δεν κατάφερε καν να εξασφαλίσει την είσοδο βασικών προμηθειών στη Λωρίδα της Γάζας, για την ανακούφιση του σκόπιμα επιβληθέντος λιμού από το Ισραήλ, πόσο μάλλον να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου και των σφαγών που διαπράττει το Ισραήλ*.

Παρότι αμερικανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν την κίνηση και την αξιοποίησαν για να ενισχύσουν τη δημοτικότητα του Τραμπ στο εσωτερικό και να δημιουργήσουν θετικό κλίμα ενόψει των επισκέψεών του σε αρκετές χώρες του Κόλπου, το αποτέλεσμα ήταν μηδαμινό. Είτε λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας είτε της έλλειψης σοβαρής αμερικανικής πίεσης προς το Ισραήλ, ο πόλεμος και η αιματοχυσία συνεχίστηκαν — με αμερικανικά όπλα. Κι αυτό, ακόμα και στο αποκορύφωμα των πανηγυρικών εκδηλώσεων και της φιλοξενίας των Αράβων του Κόλπου προς τον Τραμπ, ο οποίος εξασφάλισε πάνω από τρία τρισεκατομμύρια δολάρια από τον πλούτο του αραβικού έθνους κατά την επίσκεψή του. Στο τέλος, η αιμορραγία του πλούτου μας δεν σταμάτησε την αιμορραγία του αίματός μας.

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα μισό βήμα προς τα εμπρός, επανενεργοποιώντας τη διαπραγματευτική διαδικασία για τη Γάζα. Πίεσαν την ισραηλινή αντιπροσωπεία να συμμετάσχει σε συνομιλίες στο Κατάρ, όπου οι αμερικανοί αξιωματούχοι Στιβ Γουίτκοφ και Άνταμ Μπόλερ — υπεύθυνοι για το φάκελο των διαπραγματεύσεων — συναντήθηκαν απευθείας με ηγέτες της Χαμάς. Ωστόσο, ο Νετανιάχου κλιμάκωσε την ένταση στη Γάζα, ανακοινώνοντας στοχεύσεις κατά του Μοχάμεντ αλ-Σινουάρ, στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς στη Λωρίδα, και του Αμπού Ομπάιντα, εκπροσώπου των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ. Παράλληλα, ενέτεινε τις σφαγές, υπονομεύοντας κάθε σοβαρή προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ή τερματισμού του πολέμου.

Ο Νετανιάχου δεν έδειξε καμία ανησυχία για την εικόνα του Τραμπ και της ομάδας του ως «ανίσχυρων», ούτε για την αμηχανία που προκάλεσε στους Άραβες που προωθούν την εξομάλυνση ή την ειρηνευτική διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιστορική συνάντηση με τον σύριο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σάρα και η άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας αποτέλεσαν κραυγαλέα αντίθεση με την πλήρη αδυναμία παροχής ακόμα και συμβολικής ανακούφισης στη Γάζα.

Η υπέρτατη προτεραιότητα του Νετανιάχου φαίνεται να είναι η διατήρηση του κυβερνητικού του συνασπισμού, του οποίου η επιβίωση — και ιδιαίτερα εκείνη της θρησκευτικής σιωνιστικής πτέρυγας — εξαρτάται από τη συνέχιση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, στηρίζεται σε αυτόν τον συνασπισμό για να προωθήσει κρίσιμες αποφάσεις, όπως ο διορισμός νέου επικεφαλής της Σαμπάκ [Σιν Μπετ], η επιλογή κυβερνητικού συμβούλου και η αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή, επιδιώκει να αποφύγει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις που σχετίζονται με τις σε εξέλιξη δίκες του ή με την ανάληψη ευθυνών για τα γεγονότα της 7ης Οκτώβρη του 2023. Συνεπώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το πολιτικό κόστος μιας συμφωνίας και του τερματισμού του πολέμου φαίνεται, από την οπτική του Νετανιάχου, βαρύτερο από το ήδη υψηλό στρατιωτικό, οικονομικό, ανθρώπινο και πολιτικό κόστος της συνέχισής του.

Ωστόσο, ο χρόνος δεν είναι απαραίτητα σύμμαχος του Νετανιάχου. Αν και ενδέχεται να έχει επωφεληθεί από τη στήριξη των ΗΠΑ και την πεποίθηση της Ουάσιγκτον ότι μια συμφωνία αυτή τη στιγμή θα διατηρούσε τη Χαμάς και τις δυνάμεις της Αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας, θα ανέτρεπε σχέδια εκτοπισμού και θα υπονόμευε τα αμερικανοϊσραηλινά σχέδια για τη μεταπολεμική φάση (αποστρατιωτικοποίηση της Αντίστασης και πολιτικός και θεσμικός παραγκωνισμός της Χαμάς), είναι ξεκάθαρο πως ο Τραμπ και η ομάδα του καθοδηγούνται από “Ευαγγελικές Χριστιανικές” Σιωνιστικές αντιλήψεις. Αυτές αγνοούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη γη και στους ιερούς τους τόπους, υποστηρίζουν την προσάρτηση και τον εκτοπισμό και απορρίπτουν το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές.

Παράλληλα, ο πραγματισμός του Τραμπ, η συναλλακτική του προσέγγιση, η πολιτική «Πρώτα η Αμερική», ο ασταθής χαρακτήρας του και η προτίμηση σε άμεσα αποτελέσματα, μαζί με τις διαφορετικές του προτεραιότητες και την πίστη του ότι ο ίδιος εξυπηρετεί καλύτερα τα ισραηλινά συμφέροντα από την αδιάλλακτη κυβέρνηση Νετανιάχου, καθώς και η αντίληψη ότι η στάση του Νετανιάχου εμποδίζει την περιφερειακή εξομάλυνση, αυξάνει τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ και το μετατρέπει σε παγκόσμιο παρία και σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό βάρος για τις ΗΠΑ. Ολα αυτά σταδιακά υπονομεύουν τη δυνατότητα του Νετανιάχου να βασίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι περισσότεροι ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν πλέον αποστασιοποιηθεί από τον Νετανιάχου και έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τραμπ συχνά φαίνεται να επιδίδεται σε ένα είδος «ανταλλαγής ρόλων» με τον Νετανιάχου, προσαρμόζοντας τη ρητορική του ανάλογα με τις εξελίξεις στο πεδίο και τις πρακτικές απαιτήσεις των περιφερειακών του στόχων. Αυτή η προσαρμογή έχει σκοπό τη διατήρηση ενός πολιτικού λόγου που αποφεύγει να φέρει σε δύσκολη θέση τους συμμάχους των ΗΠΑ που προωθούν την εξομάλυνση των σχέσεων ή τελούν υπό την «ομπρέλα» της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο έντονος ναρκισσισμός του και η συγκαταβατική του στάση απέναντι στην περιοχή και τους ηγέτες της συχνά τον ωθούν να εκφράζει απόψεις που ευθυγραμμίζονται με την «ευαγγελική χριστιανική» κοσμοθεωρία του.

Χαρακτηριστικά, στη δήλωσή του στο Άμπου Ντάμπι στις 15/5/2025, επανέλαβε την επιθυμία των ΗΠΑ να ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας, ενεργώντας σύμφωνα με το δικό του όραμα, χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για τον παλαιστινιακό λαό, τη γη του, την ιστορία του, τον αγώνα του, τα αναφαίρετα δικαιώματά του ή τις εκατοντάδες διεθνείς αποφάσεις που τον αφορούν. Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ εξακολουθεί να προβάλλει τον εαυτό του ως «ειρηνοποιό», υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης και ηγέτη κατά του πολέμου, που αρνείται να χρηματοδοτεί πολέμους για χάρη των συμμάχων του. Η στάση του, όμως, είναι αντιφατική: στηρίζει τη γενοκτονία στη Γάζα, υποστηρίζει τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού και σιωπά μπροστά στο έγκλημα του μαζικού λιμού στη Λωρίδα.

Συμπερασματικά, ο Νετανιάχου μπορεί να ποντάρει στη συνέχιση του πολέμου για να επιτύχει τους στόχους του, όμως οι επιλογές του συρρικνώνονται με ταχύ ρυθμό. Η διαρκής αντοχή και η αποτελεσματική δράση της Αντίστασης, η αυξανόμενη εσωτερική πίεση στο Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου, που αγγίζει πλέον το 70%, η απουσία διεθνούς στήριξης, η επικείμενη εξάντληση της αμερικανικής υποστήριξης και η συνεχιζόμενη εσωτερική φθορά της κυβέρνησής του… όλα δείχνουν προς μία μόνο κατεύθυνση: αργά ή γρήγορα, ο Νετανιάχου θα εξαναγκαστεί να υποχωρήσει και να αποδεχτεί μια συμφωνία, στην οποία η Αντίσταση θα επιβάλει τους βασικούς της όρους.

ΠΗΓΗ: Al-Zaytouna Centre for Studies and Consultations, 19/5/2025

*Ο καθηγητής Σάλεχ έχει προφανώς υπόψη του την καταγγελία του ηγετικού στελέχους της Χαμάς, Μπάσεμ Ναΐμ, ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση του Ιντάν Αλεξάντερ έγινε σε συνάντηση της Χαμάς με τον Στιβ Γουίτκοφ προσωπικά, ο οποίος ανέλαβε τη δέσμευση να ανοίξουν τα σύνορα για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα εντός 48 ωρών από την απελευθέρωση του αμερικανοϊσραηλινού αιχμάλωτου στρατιώτη. «Δεν παραβίασαν τη συμφωνία, την πέταξαν στα σκουπίδια», είπε οργισμένος ο Μπάσερ Ναΐμ.

Κατά τη δική μας εκτίμηση, αυτή η παρέμβαση του ηγετικού στελέχους της Χαμάς υπηρετούσε διπλωματική σκοπιμότητα: να εκτεθούν οι Αμερικανοί ως διπλωματικά αναξιόπιστοι και έτσι να τους ασκηθεί πίεση. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε από τις χτεσινοβραδινές εξελίξεις, τις οποίες ο καθηγητής Σάλεχ σίγουρα δεν είχε υπόψη του, όταν παρέδωσε την ανάλυσή του για δημοσίευση.

Το σιωναζιστικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας αποφάσισε την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση πάρθηκε χωρίς ψηφοφορία, παρά την ένσταση του Μπεν Γκβιρ, ο οποίος βολεύτηκε με τη μη ψηφοφορία. Οπως έγραψαν τα σιωνιστικά μίντια, η βοήθεια θα εισέλθει άμεσα μέσω διεθνών οργανώσεων.

  • Η Israel Hayom έγραψε ότι η είσοδος βοήθειας στη Γάζα είναι μέρος της συμφωνίας για την απελευθέρωση του Ιντάν Αλεξάντερ, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Ισραήλ. 
  • Το Κανάλι 12 μετέδωσε ότι η αμερικάνικη διοίκηση πληροφόρησε το Τελ Αβίβ ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να εισέλθει στη Γάζα από τις πρωινές ώρες (σήμερα) χωρίς περιορισμούς. 
  • Το Axios μετέδωσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ αποφάσισε την άμεση είσοδο βοήθειας στη Γάζα μετά από πίεση των ΗΠΑ. Η βοήθεια θα διοχετευτεί μέσω αρκετών διεθνών οργανώσεων μέχρι «να αρχίσει να λειτουργεί ένας νέος μηχανισμός βοήθειας από τις 24 Μάη».
  • Η κρατική σιωνιστική τηλεόραση ΚΑΝ μετέδωσε ότι η απόφαση πάρθηκε χωρίς ψηφοφορία, παρά τη διαφωνία του Σμότριτς και άλλων ακροδεξιών υπουργών.
  • Η Ραδιοφωνία Στρατού σημείωσε ότι ο Μπεν Γκβιρ ζήτησε ψηφοφορία επί της απόφασης για να την καταψηφίσει, όμως ο Νετανιάχου απέρριψε το αίτημά του. Η απόφαση -σύμφωνα με το Γραφείο του Νετανιάχου- πάρθηκε μόνο μετά από εισήγηση του στρατού για να βοηθήσει τη χερσαία επιχείρηση (sic!). Πώς η ανθρωπιστική βοήθεια θα βοηθήσει τη χερσαία επιχείρηση του στρατού; Αυτό μόνο τα μυαλά των χάπατων του σιωνιστικού όχλου μπορεί να το χωνέψει.

Ο υπουργός Αμυνας, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε: «Θα επιτρέψουμε μόνο την απόλυτα ελάχιστη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δεν θα αφήσουμε τη Χαμάς να χρησιμοποιήσει αυτή τη βοήθεια. Θα βεβαιωθούμε ότι αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια δε θα είναι περισσότερη από την τροφή που χρειάζεται για επιβίωση. Οι στόχοι μας στην επιχείρηση Αρματα του Γεδεών θα επιτευχθούν, η Χαμάς θα καταστραφεί». Και μετά… έληξε η επενέργεια των ηρεμιστικών και ξύπνησαν αλαφιασμένοι…

Εκτύπωση 🖨
ΗΠΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΡΑΜΠ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣυνδικαλισμός-μπίζνες στον ΟΤΕ
Επόμενο άρθρο Χαμάς: Ούτε βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις

Σχετικά Αρθρα

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

Πολιτική 22 Μάι 2026, 18:15

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Διεθνή 22 Μάι 2026, 12:02

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

Διεθνή 21 Μάι 2026, 17:10

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

Διεθνή 21 Μάι 2026, 14:08

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

Διεθνή 20 Μάι 2026, 21:38

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

Διεθνή 18 Μάι 2026, 11:22
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

22 Μάι 2026, 18:15
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
Αγροτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Γι' αυτό καθυστερούν πάνω από 11 χρόνια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

20 Μάι 2026, 19:41
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

Ημέρα χελώνας.

Τζαμάικα: Ημέρα εργασίας.

1904: Λόχος στρατού λιθοβολεί ευρωπαίους υπουργούς στην Αϊτή.

1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει δικτατορία.

1928: 22 νεκροί και 41 τραυματίες από βόμβα αργεντινών αντιφασιστών στην ιταλική πρεσβεία του Μπουένος Άιρες.

1945: Αυτοκτονεί στη φυλακή ο Χάινριχ Χίμλερ.

1973: Αποτυχημένο κίνημα στο πολεμικό ναυτικό με στόχο την ανατροπή του Γεώργιου Παπαδόπουλου.

1973: Εξαρθρώνεται η ΕΑΝ, συλλαμβάνονται ο κτηνίατρος Ι. Σαββούρας.

1986: Η ΚΥΠ μετονομάζεται σε ΕΥΠ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo