Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα
  • Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν
  • Σαν σήμερα 11 Απρίλη
  • Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό
  • Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις
  • Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Τώρα και φέτα… Βιετνάμ, με τη βούλα της Κομισιόν
Αγροτικά

Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

Τώρα και φέτα… Βιετνάμ, με τη βούλα της Κομισιόν

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Νοέ 2018, 00:00

  
Αυτό που πρότεινε για τη φέτα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Βαγγέλης Αποστόλου, όταν γινόταν οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, δηλαδή να επιτρέπεται σε μια καναδική επιχείρηση να ονομάζει το προϊόν της φέτα, φτάνει να το παρασκευάζει από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, γίνεται πράξη στη συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ. Ετσι, με τον πιο επίσημο τρόπο, η φέτα παύει να είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και μετατρέπεται σε τρόπο παρασκευής. Οποιος φτιάχνει το συγκεκριμένο τυρί με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα θα μπορεί να το ονομάζει φέτα, σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται! Δε χρειάζεται να πούμε τι σημαίνει αυτό για τη φέτα και για την ελληνική κτηνοτροφία.
 
Στις 17 Οκτώβρη του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε σήμερα τις συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Βιετνάμ, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για την υπογραφή και την σύναψή της». Τα επόμενα βήματα είναι να επικυρώσουν την εν λόγω συμφωνία το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στο τέλος θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
 
Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα υπόλοιπα κοινοτικά όργανα θα επικυρώσουν τη συμφωνία. Αλλωστε, η Κομισιόν δεν τη διαπραγματεύθηκε εν κενώ, ερήμην του Συμβουλίου και ιδιαίτερα ερήμην των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών, τη στρατηγική των οποίων υπηρετεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.  Με αφορμή την έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε με ιμπεριαλιστικό κυνισμό: «Το Βιετνάμ προσφέρει τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους ευρωπαίους εξαγωγείς και επενδυτές, τόσο τώρα όσο και για το μέλλον».
 
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ άρχισαν το 2012 και στις σχετικές διαδικασίες «έβαλαν πλάτη» οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των Σαμαροβενιζέλων και στη συνέχεια των Τσιπροκαμμένων (σόι πάει το βασίλειο). Με τη συμφωνία νομιμοποιήθηκε η παραγωγή στο Βιετνάμ τυριών που πλασάρονται από τους βιετναμέζους παραγωγούς ως φέτα. Για την αποδοχή των τυριών αυτών ως «φέτα» συνέπραξε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου, γι’ αυτό και στις 17 Οκτώβρη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση της συμφωνίας, δεν έκανε το παραμικρό αρνητικό σχόλιο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Εκανε την πάπια μπροστά σε μια εξέλιξη που βάζει την ταφόπλακα στη φέτα ως προϊόν ΠΟΠ. Την πάπια έκανε και ο εκ Σκάλας Λακωνίας ορμώμενος νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης. Ως γνήσιος συριζαίος, αντιλαμβάνεται το έγκλημα που έχει συντελεστεί και προτιμά την τακτική της στρουθοκαμήλου. Βάζει το κεφάλι στην άμμο, για ν’ αποφύγει την κρίση πανικού που του έχουν προκαλέσει τα απανωτά ξεπουλήματα  εμβληματικών προϊόντων (φέτας και γιαουρτιού) σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Το επίμαχο σημείο για τη φέτα, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Κομισιόν (Αρθρο 12.28, παράγραφος 2 της συμφωνίας ΕΕ-Βιετνάμ), το βάλαμε σε φωτογραφία. Υπάρχει μόνο στα αγγλικά και η μετάφρασή του έχει ως εξής:
 
2. Παρά το άρθρο 12.27 (Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων), η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» που περιλαμβάνεται στο μέρος Α του παραρτήματος 12-Α (κατάλογος Γεωγραφικών Ενδείξεων) δε θα εμποδίζει τη χρήση αυτής της ένδειξης στο έδαφος του Βιετνάμ από οποιαδήποτε πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων τους, που πραγματοποίησαν με καλή πίστη την ενεργή εμπορική χρήση αυτής της ένδειξης σε προϊόντα της κατηγορίας «τυριά» που παρασκευάζονται από πρόβειο γάλα ή παρασκευάζονται από πρόβειο και αίγειο γάλα, πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
 
Οι Κομισάριοι και οι διαπραγματευτές της ΕΕ δέχτηκαν να μπορεί το Βιετνάμ να ονομάζει τα τυριά του «φέτα», αρκεί να παράγονται με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα πριν από την 1η Γενάρη του 2017. Φυσικά, οι βιετναμέζοι παραγωγοί παράγουν λευκό τυρί με αγελαδινό γάλα και αυτό το ξέρουν καλά οι Κομισάριοι. Τους είναι όμως αδιάφορη η προστασία ενός προϊόντος που αφορά την ελληνική κτηνοτροφία, έστω κι αν αποτελεί τη «ναυαρχίδα» αυτής της κτηνοτροφίας. Βρήκαν αυτή τη φόρμουλα («ονομάστε το φέτα, φτάνει να παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα»), πατώντας στην πρόταση που είχε καταθέσει ο υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Αποστόλου, απ’ αφορμή τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία CETA, της ΕΕ με τον Καναδά.
 
Σύμφωνα με τον Αποστόλου, ήταν μια συμβιβαστική πρόταση και αφορούσε την παραγωγή «φέτας» από τον Καναδά. Εγραφε ο Αποστόλου σε απάντηση που έδωσε στον χρυσαυγίτη Λαγό και στον νεοδημοκράτη Μπασιάκο: «Τι ζητάει η Ελλάδα από την Ε. Επιτροπή. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με το αριθ. md 401/15 έγγραφό της στις 3-12-2015 προς την Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου (TPC, Επιτροπή του Συμβουλίου), κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση, ζητώντας από την Ε. Επιτροπή, χωρίς να αλλάξει καθόλου το κείμενο της συμφωνίας, να προστεθεί μια υποσημείωση (footnote) στη λέξη “Φέτα“ (παράρτημα 20-Α, Μέρος Α) με την οποία να διευκρινίζεται ότι ως “Φέτα“ μπορεί να θεωρηθεί μόνο το τυρί που παράγεται αποκλειστικά από 100% πρόβειο γάλα ή από αναμείξεις αυτού με γίδινο (70% κατ’ ελάχιστο πρόβειο και το υπόλοιπο από γίδινο γάλα). Με αυτό τον τρόπο, μόνο όσοι παράγουν λευκό τυρί με την ίδια πρώτη ύλη, όπως το αυθεντικό ΠΟΠ τυρί, μπορεί να το λένε “Feta“, εάν το έπρατταν μέχρι τις 18.10.2013».
 
Κι ενώ είχε προτείνει κρυφά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια φόρμουλα που θάβει τη φέτα, ο Αποστόλου παραμύθιαζε τους κτηνοτρόφους, που διαμαρτύρονταν για τη συμφωνία CETA ΕΕ-Καναδά, πως τάχα έπεισε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μια δήλωση, ότι μετά την πάροδο πέντε χρόνων θα προστατεύσει πλήρως τη φέτα. Από τότε πέρασαν δυο χρόνια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ-Βιετνάμ (που δεν είναι δα και Καναδάς, από άποψη οικονομικής δύναμης), ξαναθάβει την ελληνική φέτα ως προϊόν ΠΟΠ.
 
Αυτή η πρακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μας ξαφνιάζει, για δύο λόγους:
 
Πρώτον, γιατί αυτή είναι η φύση των ιμπεριαλιστών που διαφεντεύουν την ΕΕ. Ξεπουλάνε τα συμφέροντα των λαών χωρών σαν την Ελλάδα, προκειμένου να διεισδύσουν στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου.
 
Δεύτερον, γιατί είχαμε προδιαγράψει αυτή την εξέλιξη. Οτι δηλαδή η ΕΕ και οι ΣΙΡΙΖΑΝΕΛ θα ξεπουλήσουν τη φέτα (και όχι μόνο) ως προϊόν ΠΟΠ. Τον Ιούνη του 2016, απ’ αφορμή τη συμφωνία, ΕΕ-Καναδά, σε άρθρο με τίτλο «Οι Τσιπροκαμμένοι έβαλαν πλάτη για το “θάψιμο“ της φέτας», προβλέπαμε αυτή την εξέλιξη, γιατί οι Κομισάριοι από το 2007 είχαν προαναγγείλει ότι -προκειμένου να διεισδύσει το κεφάλαιο των ιμπεριαλιστικών κρατών στις αγορές των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου- θα προσφέρει σ’ αυτές τις χώρες «στοχευμένη χαλάρωση των κανόνων καταγωγής για τα αγροτικά προϊόντα».
 
Ας θυμηθούμε εκείνη την ανάλυση.
 

Το ξωπέταγμα της φέτας

 
Το «θάψιμο» της ελληνικής φέτας στις διεθνείς αγορές δεν είναι τυχαίο. Απορρέει από τη στρατηγική του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων, που διαφεντεύουν τις τύχες της ΕΕ και των λαών της. Θέλουν να ξωπετάξουν όχι μόνο την ελληνική φέτα αλλά και άλλα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης),  προκειμένου να δελεάσουν τις κυβερνήσεις των χωρών της ΑΚΕ, για να ανοίξουν διάπλατα τις αγορές αυτών των χωρών στη διείσδυση του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το αμερικάνικο κεφάλαιο. Για τη στρατηγική διείσδυσης του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε σε επόμενα σχόλιά μας, γιατί η στρατηγική της διείσδυσης στις χώρες ΑΚΕ είναι πολύ σοβαρή και θα προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό προλεταριάτο και στους λαούς.
 
Προς το παρόν περιοριζόμαστε στα σχετικά με τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, παραθέτοντας απόσπασμα από Ανακοίνωση της  Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, [COM (2007) 635 τελικό]: «3.5. Κανόνες καταγωγής: Η Επιτροπή θεωρεί τους νέους κανόνες καταγωγής στο πλαίσιο της ΣΟΕΣ ως αναπόσπαστο μέρος των ρυθμίσεων για την πρόσβαση στην αγορά εμπορευμάτων της ΣΟΕΣ. Η Επιτροπή υπενθυμίζει την πρότασή της για τη χαλάρωση και την απλούστευση των υφιστάμενων κανόνων καταγωγής του Κοτονού στο πλαίσιο μιας ΣΟΕΣ[7]». Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η υποσημείωση [7]: «Η προσφορά περιλαμβάνει στοχευμένη χαλάρωση των κανόνων καταγωγής για τα αγροτικά προϊόντα και σημαντική χαλάρωση για τα αλιευτικά και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Την προσφορά αυτή δέχθηκαν με ικανοποίηση οι περιφέρειες ΑΚΕ. Οι διαπραγματεύσεις για τους κανόνες καταγωγής συνεχίζονται».
 
Είναι σαφές, λοιπόν, τι μέλλον επιδιώκεται σε προϊόντα όπως η φέτα. Το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο θα χρησιμοποιεί αυτά τα προϊόντα ως ανταλλάγματα στις χώρες ΑΚΕ, προκειμένου αυτές να ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους στη διείσδυσή του. Αν πρέπει να σχολιαστεί κάτι, είναι η αναισχυντία του Β. Αποστόλου, που προσπαθεί να παραμυθιάσει τους έλληνες κτηνοτρόφους, ότι τάχα… απέσπασε δέσμευση από την Κομισιόν για αποκατάσταση της ελληνικής φέτας την επόμενη πενταετία! Αλλαγές θα γίνουν την επόμενη πενταετία. Μόνο που αυτές δε θα αφορούν την αποκατάσταση της φέτας, αλλά το ξωπέταγμα και άλλων τυριών ΠΟΠ, ειδικά μετά τη νομιμοποίηση της μαζικής χρήσης εβαπορέ γάλακτος  στην παραγωγή όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων.
 

Χάριν της ιμπεριαλιστικής διείσδυσης

 
Γίνεται φανερό, ότι ο γαλλογερμανικός άξονας, προκειμένου να διεισδύσει στο Βιετνάμ, θυσίασε την ελληνική φέτα. Οπως δείχνουν τα πράγματα, με τις συμφωνίες που θα υπογράφει η ΕΕ, θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να βαφτίζουν το λευκό τυρί φέτα.  Το αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών θα είναι να μειωθούν  δραστικά οι εξαγωγές φέτας. Προσθέστε και το πλήγμα που έχει δεχτεί το ελληνικό γιαούρτι με την χρόνια και μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος, που θα οδηγήσει επίσης στη δραστική μείωση των εξαγωγών, και θα συμφωνήσετε ότι από τις σημαντικές μειώσεις των εξαγωγών αυτών των δύο εξαγώγιμων προϊόντων οι επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και στους κτηνοτρόφους θα είναι τεράστιες και φυσικά καταστροφικές.
 
Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ενδιαφέρεται μόνο για το πώς η φρουρά του θα μετατρέψει σε κλειστό φρούριο το υπουργικό κτίριο στην πλατεία Βάθης, είναι εντελώς εκτός κλίματος και έχει πάθει κρίση πανικού, καθώς έχει κληθεί από τον Τσίπρα να καλύψει το ξεπούλημα τόσο της φέτας όσο και του ελληνικού γιαουρτιού, που το ξεκίνησε το δίδυμο Αποστόλου-Μπόλαρη.
 
Τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Καναδά, με χώρες της Αφρικής, με το Βιετνάμ, τις διεξάγουν μεν οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, αλλά έχει γνώμη και παίζει δραστήριο ρόλο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Γι’ αυτό και μιλάμε για διαχρονικές ευθύνες των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2012 μέχρι σήμερα. Η ευθύνη του Αραχωβίτη σ’ αυτή τη φάση είναι ότι σιωπά και δεν μιλάει ανοιχτά για τη συμφωνία με την οποία ξεπουλήθηκε η ελληνική φέτα ως προϊόν ΠΟΠ, ώστε να ξέρουν οι κτηνοτρόφοι τι τους περιμένει.
 
Σ’ αυτή την καταστροφική εξέλιξη με τη «φέτα Βιετνάμ» συνέβαλαν οι υπουργοί Οικονομίας της περιόδου διακυβέρνησης από τους Τσιπροκαμμένους, και ο (πρώην πλέον) υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Ο τελευταίος είχε συχνές επαφές με την πολιτική ηγεσία του Βιετνάμ, πότε επισκεπτόμενος ο ίδιος το Βιετνάμ και πότε υποδεχόμενος στην Ελλάδα τον βιετναμέζο ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Φαμ Μπινχ Μινχ. Πολύ πρόσφατα, στις 2 Ιούλη του 2018, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε στην Αθήνα με τον βιετναμέζο ΥΠΕΞ. Στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση των σχέσεων του Βιετνάμ με την ΕΕ. Ο υπουργός Μινχ εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση της  χώρας του για την υποστήριξη της Ελλάδας «για την επίσημη υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας  ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Βιετνάμ»!
 
Αυτή η εξέλιξη με τη «φέτα Βιετνάμ» είναι εξαιρετικά σοβαρή και διαγράφει έναν τεράστιο κίνδυνο για τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων. Οπως είναι γνωστό, οι γαλακτοβιομήχανοι έπαιξαν εξαιρετικά αρνητικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη, από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούν –παράνομα- εβαπορέ γάλα στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτή η πρακτική οδήγησε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Τώρα, η συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ, με την οποία η ασιατική χώρα νομιμοποιείται να βαφτίζει το λευκό τυρί φέτα, θορύβησε τους γαλακτοβιομήχανους, που φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίσουν κατάπτυστο κείμενο τη συμφωνία για τη φέτα. Δεν έχουν καμιά διάθεση να υπερασπιστούν την ελληνική φέτα και την ελληνική κτηνοτροφία (την οποία εξοντώνουν συστηματικά πιέζοντας τις τιμές σε μη βιώσιμα επίπεδα, με τις αθρόες εισαγωγές εβαπορέ γάλακτος και την ανεξέλεγκτη χρήση του ακόμα και στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ όπως η φέτα), αλλά βλέπουν ότι μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο τα οικονομικά τους συμφέροντα, δεδομένου ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για δραστική μείωση των εξαγωγών φέτας.
 
Εμείς απευθυνόμαστε στους φτωχούς κτηνοτρόφους και τους ρωτάμε: θα επιτρέψουν στους Τσιπροκαμμένους να ολοκληρώσουν το έγκλημά τους σε βάρος της ελληνικής φέτας με την υπογραφή συμφωνιών τύπου ΕΕ-Καναδά και ΕΕ-Βιετνάμ; Ιδωμεν…
 
Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

Περί όνου σκιάς
Επόμενο άρθρο

Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

Κινήσεις πανικού από τον υπουργό Αραχωβίτη

Σχετικά Αρθρα

Νέα αναβολή στη δίκη Χλύκα-Καλφούτζου για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 25 Φεβ 2026, 13:48

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξανά στο εδώλιο ο Ν. Χλύκας, ο γιος του Απ. Χλύκας και ο Ηλ. Καλφούτζος

Κατηγορούνται ότι οργάνωσαν απάτη με ψευτοκτηνοτρόφους σε ψευτοβοσκότοπους

Αγροτικά 24 Φεβ 2026, 09:29

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

Αγροτικά 20 Φεβ 2026, 14:56

Ο Πιτσιλής έδιωξε από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον Γρηγόρη Καλιούρη, που πρώτος αποκάλυψε το σκάνδαλο και στοχοποιήθηκε από την εγκληματική οργάνωση

Αγροτικά 15 Φεβ 2026, 20:27

Συνεχίζουν το ψέμα περί «αποκλιμάκωσης της ευλογιάς»

Mε κρατικό χρήμα μπαίνουν στην προπαγάνδα και τα αστικά ΜΜΕ

Αγροτικά 13 Φεβ 2026, 18:47

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Αγροτικά 13 Φεβ 2026, 12:50
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η ξενόδουλη κυβέρνηση του Λιβάνου μαχαιρώνει πισώπλατα τον λαό και τη χώρα

Η Αντίσταση συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις της

11 Απρ 2026, 19:00
Πολιτισμός

Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ είναι μια ιστορία για την Παλαιστίνη και για το δικό του παρελθόν

Το έργο που έγραψε στη φυλακή ο ηγέτης της Χαμάς προσφέρει πληροφορίες για τις πολιτικές του απόψεις και την προσωπική του πορεία

11 Απρ 2026, 05:33
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

11 Απρ 2026, 00:01
Uncategorized

Χεζμπολά: Θα γονατίσουμε τον εχθρό

10 Απρ 2026, 18:51
Βαθύ Κόκκινο

Υπόθεση Λαζαρίδη: Λερώνεσαι όπου κι αν τους ακουμπήσεις

10 Απρ 2026, 13:45
Διεθνή

Le Monde: Ο Τραμπ οδηγεί σε ήττα τον ιμπεριαλισμό της Δύσης με τον πόλεμο κατά του Ιράν

10 Απρ 2026, 10:45
Πολιτισμός

Τζον Μπέργκερ: Οι νεκροί βοηθούν τους ζωντανούς να αντισταθούν στην Παλαιστίνη

10 Απρ 2026, 06:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Απρίλη

10 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Aπιαστο όνειρο για τους σιωναζιστές η κατοχή του νοτίου Λιβάνου – Βομβαρδίζουν αστικές περιοχές και δολοφονούν αμάχους

9 Απρ 2026, 20:09
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι δοκιμάζουν τις αντοχές του Ιράν, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Λίβανος από την κατάπαυση του πυρός – Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Αποδείχτηκε ότι οι σιωναζιστές, που βομβαρδίζουν τον Λίβανο, δεν ενεργούν αυτόνομα αλλά ως εντολοδόχοι των ΗΠΑ

9 Απρ 2026, 18:56
Πολιτισμός

«Μπορώ να σφίξω τη γροθιά μου»: Η ηλικιωμένη γυναίκα της Τεχεράνης που νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ

9 Απρ 2026, 15:06
Κόντρες

Joint venture

9 Απρ 2026, 12:10
Καταστολή

Συνεχή δικονομικά τερτίπια στη δίκη των βασανιστών μπάτσων που προκάλεσαν το θάνατο του Βασίλη Μάγγου

Πολιτικές ευθύνες των Χρυσοχοϊδη και Φλωρίδη καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος

9 Απρ 2026, 10:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Απρίλη

9 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

«Σκληρό ροκ» από το Ιράν: Δεν υπάρχει εκεχειρία, δεν ανοίγει το Ορμούζ, αν δεν μαζέψετε τα σιωναζιστικά σκυλιά από τον Λίβανο

8 Απρ 2026, 19:55
Διεθνή

Χεζμπολά: Στεκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης ιστορικής νίκης

8 Απρ 2026, 14:54
Η παπάρα

Τρέμε Μπουμπούκε, ο Τάκαρος θα σε εκθρονίσει

8 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Δεκαπενθήμερη εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων με τους όρους του Ιράν

Η μπλόφα του Τραμπ αφορούσε τους αμερικανούς πολίτες, όχι το Ιράν

8 Απρ 2026, 11:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Απρίλη

8 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οταν ένα Quadcopter ερωτεύεται ένα Namer…

7 Απρ 2026, 22:24
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Απρίλη

Ημέρα κατά της νόσου του Parkinson.

1944: Εκτελούνται πέντε κομμουνιστές στην Καισαριανή ως αντίποινα για το θάνατο δύο χωροφυλάκων.

1944: Συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης και εγκαθίσταται στους Κορυσχάδες.

1969: Βόμβα στην είσοδο της εφημερίδας «Εστία» (ΔΑ).

1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εκτελούν δεσμοφύλακα της φυλακής όπου κρατούνται ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

1991: Πεθαίνει ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας στη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1994: Ρουκέτα κατά των γραφείων της ασφαλιστικής εταιρείας “ALiCo” και βόμβα στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Nationale Nederlanden». Την ίδια μέρα, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, βρέθηκαν δύο ρουκέτες στον Πειραιά, οι οποίες είχε επιχειρηθεί να εκτοξευτούν κατά του βρετανικού αεροπλανοφόρου «Arc Royal»(17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    17Ν
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Εφετείο 17Ν
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    ΕΛΑ
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Ποιοι είμαστε
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Επικοινωνία
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Όροι χρήσης
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Ποιοι είμαστε
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Επικοινωνία
  • Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Τον δρόμο τον άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo