Ο Μπεν Κοέν, συνιδρυτής της εταιρίας “Ben & Jerry’s” που παράγει το διασημότερο παγωτό στον κόσμο (ο άλλος συνιδρυτής είναι ο Τζέρι Γκρίνφιλντ) συνελήφθη μέσα στην αίθουσα τηςερουσίας των ΗΠΑ, σε συνεδρίαση που ο υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ.
Ο Κοέν σηκώθηκε από τη θέση του και φώναξε: «Το Κογκρέσο στέλνει τις βόμβες που σκοτώνουν παιδιά στη Γάζα και τις πληρώνει με περικοπές στο MEDICAID». Την ώρα που τον πλησίασαν οι μπάτσοι για να τον βγάλουν έξω, ο Κοέν συνέχισε να φωνάζει: «Κάτω τα χέρια από το MEDICAID. Το Κογκρέσο σκοτώνει…».
Τον έβγαλαν σηκωτό, του έδεσαν τα χέρια πίσω με τάιραπ κι αυτός συνέχισε να φωνάζει στο διάδρομο, καθώς τον τραβολογούσαν οι μπάτσοι: «Το Κογκρέσο σκοτώνει φτωχά παιδιά στη Γάζα, αγοράζοντας βόμβες που τις πληρώνει πετώντας παιδιά έξω από το MEDICAID στις ΗΠΑ. Πρέπει ν’ αφήσουν τρόφιμα να μπουν στη Γάζα. Πρέπει ν’ αφήσουν να μπουν τρόφιμα για τα παιδιά που λιμοκτονούν. Το Κογκρέσο πληρώνει για να βομβαρδίζονται φτωχά παιδιά στη Γάζα. Και πληρώνει πετώντας φτωχά παιδιά στις ΗΠΑ έξω από το MEDICAID».
Ο Μπεν Κοέν έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι το φτωχόπαιδο από το Μέρικ της Νέας Υόρκης (κωμόπολη στη νότια ακτή του Λονγκ Αϊλαντ), που μαζί με τον παιδικό του φίλο Τζέρι Γκρίνφιλντ έστησαν το 1978 ένα παγωτατζίδικο στο Βερμόντ και άρχισαν να πουλάνε φουλ, λόγω των όμορφων γεύσεων και της ποιότητας των παγωτών που έφτιαχναν. Η “Ben & Jerry’s” μεγάλωσε στα χέρια τους και κάποια στιγμή, το 2000, την πούλησαν στο βρετανικό κολοσσό Unilever έναντι 326 εκατ. δολαρίων (!), για να γίνει πλέον η “Ben & Jerry’s” παγκόσμιο brand που το βρίσκεις σε κάθε χώρα.
Οι δύο συνιδρυτές πήραν τα λεφτά (κάπου αλλού θα τα επένδυσαν) και δεν είχαν κανένα εκτελεστικό πόστο στην εταιρία (ο Κοέν παρέμεινε απλό μέλος του ΔΣ της εταιρίας). Το συγκεκριμένο brand, από τότε που το διαχειρίζονταν οι συνιδρυτές του, είχε συνδεθεί με έναν ακτιβισμό σε ζητήματα δικαιωμάτων. Οχι τίποτα επαναστατικό, το γνωστό αμερικάνικο στιλ. Ο Μπεν Κοέν, όμως, ήταν πάντα ζωηρός (γι’ αυτό και είχε αποβληθεί διά παντός από το σχολείο και δεν μπόρεσε να πάει σε κολλέγιο) και κάποια στιγμή τάχτηκε υπέρ της απελευθέρωσης του Μουμία Αμπού Τζαμάλ. Ξεπέρασαν την κρίση που προκάλεσαν οι λυσσασμένες επιθέσεις ενάντια στην εταιρία, με μια δήλωση που ανέφερε ότι ο Μπεν Κοέν υπέγραψε υπέρ του Μουμία ως πρόσωπο και όχι ως εκπρόσωπος της εταιρίας.
Και η διοίκηση που τοποθέτησε στη “Ben & Jerry’s” η Unilever κινήθηκε σ’ αυτή τη γραμμή της «κοινωνικής ευαισθησίας», αλλά σε πολύ πιο σοφτ εκδοχή. Αυτό έγινε όταν ο Μπεν Κοέν τάχτηκε υπέρ του BDS και ζήτησε να σταματήσει η “Ben & Jerry’s” να πουλάει παγωτά στο Ισραήλ. Το ΔΣ βρήκε τη «λύση» να μην πουλάει παγωτά μόνο στους παράνομους εποικισμούς, ενώ στη συνέχεια πούλησε την “Ben & Jerry’s” Ισραήλ σε μια άλλη αμερικάνικη εταιρία, σε μια κραυγαλέα κίνηση Ποντιοπιλατισμού.
Θέλετε να τα παραβλέψουμε όλ’ αυτά και να δεχτούμε ότι ο Μπεν Κοέν έκανε μια κίνηση διαφήμισης της “Ben & Jerry’s”, την οποία έχει πουλήσει εδώ και 25 χρόνια και έχει σ’ αυτήν πλέον έναν καθαρά διακοσμητικό ρόλο απλού μέλους του ΔΣ; Και πάλι το ερώτημα παραμένει: γιατί ο (εβραϊκής καταγωγής, όπως δείχνει το όνομά του) Μπεν Κοέν επέλεξε να κάνει αυτή την ηχηρή παρέμβαση με θέμα την καταγγελία της γενοκτονίας στη Γάζα; Μπορούσε να βρει ένα σωρό άλλα θέματα. Ο Τραμπ, τον οποίο ο Μπεν δε θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό, έχει ήδη προσφέρει μια ευρεία γκάμα θεμάτων για ακτιβιστικές παρεμβάσεις.
Η απάντηση είναι απλή: το Παλαιστινιακό έχει καταστεί ζήτημα αναφοράς σε όλο τον κόσμο. Aκόμα κι αν υποθέσουμε ότι κάποιοι το κάνουν για λόγους διαφημιστικούς ή αυτοπροβολής, το γεγονός ότι επιλέγουν εκφράσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, βοηθά στην απομόνωση των σιωναζιστών και αναδεικνύει τα δίκια των Παλαιστίνιων. Αυτή η τεράστια παγκόσμια στροφή στο Παλαιστινιακό, πιο εμφατική από το κίνημα αλληλεγγύης τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, είναι αποτέλεσμα του Κατακλυσμού του Αλ-Ακσα και της αντίστασης παλαιστινιακού λαού και ένοπλων οργανώσεων στον πόλεμο γενοκτονίας που ακολούθησε και συνεχίζεται ακόμα.
YΓ. Περιττεύει να πούμε τι κονόμα έχει να κάνει η Unilever από τις πωλήσεις παγωτών “Ben & Jerry’s” στον αραβικό και μουσουλμανικό (και όχι μόνο) κόσμο.