Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών
  • Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει
  • Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη
  • Καμαρώνουν για τα καμένα
  • Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι σιωναζιστές αποποιούνται τους δωσίλογους ακόμα και αν υπηρετούσαν στο στρατό τους!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Φοιτητική στέγη: Γαλλία-Ελλάδα στο ίδιο έργο θεατές
Παιδεία

Φοιτητική στέγη: Γαλλία-Ελλάδα στο ίδιο έργο θεατές

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Σεπ 2023, 11:54

Σε κινητοποιήσεις για το φλέγον ζήτημα της φοιτητικής στέγης έχουν προχωρήσει από τη Δευτέρα φοιτητές σε πανεπιστήμια της Γαλλίας. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φοιτητικές εστίες, για τη δυσκολία πολλών φοιτητών να έχουν πρόσβαση στις εστίες λόγω των εισοδηματικών περιορισμών, αλλά και για τα πανάκριβα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν όσοι τελικά δεν εξασφαλίζουν ένα δωμάτιο σ’ αυτές. Στο Μπορντό και στη Λιλ, οι φοιτητικοί σύλλογοι έστησαν χθες σκηνές μπροστά από τα πανεπιστήμιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ τη σκυτάλη πήραν χθες οι φοιτητές του Παρισιού, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης!

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην twitter) το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Γαλλία: Η χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορεί να στεγάσει τους φοιτητές της@unionetudiante_διαμαρτυρίες για την κακή στέγαση και το κόστος των σπουδών κατασκηνώνοντας μπροστά από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι και πολλές άλλες πόλεις. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φοιτητές που αγωνίζονται για το μέλλον τους!».

Η κακή οικονομική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ουρές μπροστά από τις τράπεζες τροφίμων.

Οι εικόνες μπροστά από την τράπεζα τροφίμων στην Πανεπιστημιούπολη της Λιόν μιλούν από μόνες τους.

Η ουρά που σχηματίζουν οι φοιτητές, προκειμένου να λάβουν δωρεάν τρόφιμα, περικυκλώνει το κτίριο, με τους φοιτητικούς συλλόγους να εκτιμούν ότι ο αριθμός των νέων ανθρώπων που βρίσκονται σε επισιτιστικό κίνδυνο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.».

Πηγή: ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Η ίδια ακριβώς τραγική κατάσταση που περιγράφεται για την φοιτητική στέγη στην ιμπεριαλιστική Γαλλία έχει διαμορφωθεί και στη χώρα μας με τη συνειδητή χρόνια εγκατάλειψη και υποχρηματοδότηση της δημόσιας φοιτητικής μέριμνας για τη σίτιση των φοιτητών και τη φοιτητική στέγη. Εξάλλου στρατηγική επιλογή του καπιταλισμού σε όλη την Ευρώπη, την οποία υπηρετούν όλα τα αστικά κράτη, είναι η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών σε κάθε τι που υφίσταται ως κοινωνικό αγαθό, με στόχο η λειτουργία του να βασίζεται σε κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Βάσει αυτής της αντιδραστικής λογικής, που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η συντήρηση των υποδομών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις Εστίες θεωρείται κόστος. Γι’ αυτό οι Εστίες εγκαταλείπονται στη φθορά αναγκάζοντας τους «τυχερούς» που έχουν εξασφαλίσει δωμάτιο, πληρώνοντας το ανάλογο «χαράτσι», να ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, πολλές φορές χωρίς νερό και θέρμανση, ενώ ταυτόχρονα μπάζουν τους ιδιώτες και εργολάβους να κάνουν τις μπίζνες τους με τη σίτιση των φοιτητών και την καθαριότητα των εστιών.

Βάσει αυτής της  αντιδραστικής λογικής προχωρούν και στην εφαρμογή των μεγαλόπνοων σχεδιασμών τους για την ανέγερση νέων σύγχρονων εστιών 8.150 θέσεων (που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε το ⅓ των αναγκών) σε πέντε Πανεπιστήμια με τη γνωστή μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και την επιβολή ενοικίου στους εστιακούς φοιτητές, καθώς οι φοιτητικές κατοικίες θεωρούνται πηγές εσόδων και οι φοιτητές πελάτες.

Την ίδια στιγμή η αναζήτηση στέγης αποτελεί βραχνά, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, εξαιτίας των ελάχιστων θέσεων και των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν, αλλά και των πανάκριβων ενοικίων των σπιτιών που σε τουριστικές περιοχές ξεπερνά τα 350-400 ευρώ τα 20 τ.μ., τα οποία μάλιστα οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν βάσει τουριστικής σεζόν (Οκτώβρης- Μάης), ενώ μετά τους πετούν στο δρόμο.

Το υπέρογκο κόστος που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους οι φοιτητές, δουλεύοντας ή επιβαρύνοντας επιπλέον τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αναγκάζει πολλούς νεοεισαχθέντες να εγκαταλείψουν τα όνειρά τους για πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως είναι η Κρήτη. Οι  εστιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αιτήσεων στέγασης στη φοιτητική εστία, που όπως καταγγέλλουν φέτος έχουν για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια και «επιλαχόντες», αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Τετάρτη 27/9 στις 11π.μ.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης 

Την Τετάρτη 20/9 ανακοινώθηκαν από τη φοιτητική μέριμνα τα προσωρινά αποτελέσματα των αιτήσεων στέγασης για την φοιτητική εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Για μια ακόμα χρονιά, ο καθιερωμένος «διαγωνισμός φτώχειας» κατάφερε να προκαλέσει την σύγχυση δεκάδων συμφοιτητών μας, καθώς για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, τα φετινά αποτελέσματα έχουν και «επιλαχόντες» !!! Φοιτητές, δηλαδή, που με βάση τα (απαράδεκτα) κριτήρια που θέτει η πρυτανεία είναι δικαιούχοι εστίας αλλά μένουν ‘στην απ’ έξω’ διότι οι θέσεις δεν επαρκούν! Συγκεκριμένα αφορά 31 συμφοιτητές μας, 19 εκ των οποίων είναι ήδη διαμένοντες στην εστία, και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Η κατάσταση όσον αφορά την φοιτητική στέγη, γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη στα Χανιά. Τα νοίκια των 350-400ευρώ για 20τ.μ., η βραχυχρόνια μίσθωση, η ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής σε μια τουριστική πόλη δυσκολεύουν όλο και περισσότερο έναν φοιτητή να σπουδάσει σήμερα.

Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση αλλά και στα δίκαια αιτήματα των οικότροφων φοιτητών, η πρυτανεία του ιδρύματος «νίπτει τας χείρας» της. Το καλοκαίρι που πέρασε οι δηλώσεις τις Πρυτανείας στον τοπικό τύπο έδιναν μια ιδανική εικόνα για τις φοιτητικές εστίες και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια αντιμετωπίζει το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα.

Η εμπειρία των οικότροφων φοιτητών όμως είναι τελείως διαφορετική. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι εστίες δεν χτίστηκαν από τη «καλή καρδιά» καμίας κυβέρνησης και κανενός επενδυτή, αλλά από τους πολύχρονους και αδιάκοπους αγώνες των φοιτητών! Γνωρίζουμε επίσης ότι σήμερα οι εστίες δεν μπορούν να στεγάσουν ούτε το 5% των ενεργών φοιτητών, ενώ οι «παλιές» εστίες είναι ασυντήρητες εδώ και τρεις δεκαετίες (από το 1993, όταν και κατασκευάστηκαν) και πλέον 5 δωμάτια έχουν κριθεί ακατάλληλα και δεν δίνονται προς χρήση.

Θυμόμαστε όμως επίσης:

  • Τον καημό της Πρυτανείας κάθε χρόνο να διώξει τους φοιτητές από τα σπίτια τους, την ώρα που σφυρίζει αδιάφορα στα τραγικά προβλήματά μας
  • Τον άδικο αποκλεισμό 5 εστιακών συμφοιτητών μας πέρυσι τέτοια εποχή, που με τον αγώνα και την αλληλεγγύη μας δεν επιτρέψαμε να χάσουν το σπίτι τους
  • Την «έξωση» των τελειόφοιτων φοιτητών φέτος από τα σπίτια τους εμποδίζοντάς τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με ανακοίνωση που τους έδινε λιγότερο από 30 ημέρες προθεσμία.
  • Την ίδια ώρα που υποκριτικά η Πρυτανεία διαλαλεί πως “προωθεί την αριστεία και την μάθηση” δίνοντας δωμάτια στην εστία σε “άριστους” φοιτητές σαν “επιβράβευση”, “δεν της καίγεται καρφί” για τους δεκάδες συναδέλφους μας πρωτοετής που δεν έρχονται καν να σπουδάσουν στα Χανιά ενώ έχουν περάσει γιατί δεν βρίσκουν σπίτι!

Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης διατρανώνει ότι κύριο μέλημά της είναι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών της, όμως οι πράξεις της και τα νούμερα την διαψεύδουν, αφού δεν διασφαλίζουν ούτε την κατάλληλη διαχείριση των ελάχιστων αυτών θέσεων που ήδη διατίθενται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 301 θέσεις που υπάρχουν στις εστίες, πάνω από 9 κρατούνται κενές για τυχόν «επισκέπτες» της Πρυτανείας, δηλαδή ανθρώπους που έρχονται στο Ίδρυμα βραχυπρόθεσμα για παρακολούθηση σεμιναρίων, εργασία σε ερευνητικά προγράμματα κ.α. Αν κάποιος βάλει στο άθροισμα τα 5 ακατάλληλα προς διαμονή δωμάτια, αλλά και το 1 δωμάτιο το οποίο έχει μετατραπεί σε γραφείο εργασίας της επόπτριας των εστιών αντί να της δοθεί ένας κανονικός χώρος εργασίας (ίσως σε ένα από τα δεκάδες κενά γραφεία του Ιδρύματος…), φτάνουμε στο συμπέρασμα πως με έναν δικό μας πρόχειρο υπολογισμό, πάνω από 15 θέσεις εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι τις ανάγκες των φοιτητών, την στιγμή που οι δικαιούχοι «επιλαχόντες» είναι 31 άτομα.

Η διοίκηση του Πολυτεχνείου και η κυβέρνηση, έχουν σχέδιο το οποίο μαρτυρούν και τα λόγια και οι πράξεις της διοίκησης. Την επιχειρηματική δηλαδή αξιοποίηση των υποδομών του ιδρύματος, πχ εστίες, λόφος Καστέλι κλπ, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την δημιουργία ενός Πανεπιστημίου Α.Ε. για λίγους και εκλεκτούς, που θα “πουλάει” την γνώση σαν εμπόρευμα.

Το σχέδιο τους όμως πάει κόντρα στις ανάγκες μας!

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να στεγαστεί ο κάθε φοιτητής που το έχει ανάγκη. Την ίδια ώρα που λένε πως το αίτημα αυτό είναι παράλογο, μια χαρά υπογράφουν κερδοφόρες συμβάσεις και κάνουν μπίζνες με τα ΚΤΕΛ εις βάρος μας. Και την ίδια ώρα τα ΚΤΕΛ απ’ την μία μας λένε “να λέτε και ευχαριστώ που δεν ανεβάζουμε και άλλο το εισιτήριο” και απ’ την άλλη κόβουν γραμμές από και προς το Πολυτεχνείο, δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ την ίδια απαράδεκτη κατάσταση με τις μεταφορές! Τελικά ο λόγος που δεν υπάρχουν εστίες, που δεν αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών μας ξενοδοχεία, περιουσία του Πανεπιστημίου κλπ που εν τέλει δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα, δεν είναι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί δεν προορίζονται για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά για τις μπίζνες τους.

Κανείς δεν είναι μόνος! Καλούμε όλους τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αίτησή τους να απευθυνθούν στο σύλλογό τους!

Το κάνουμε ξεκάθαρο! Δεν θα επιτρέψουμε κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη, να χάσει το σπίτι του! Αυτό έχει αποδείξει η δράση και οι κατακτήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών όλα τα χρόνια ύπαρξής του. Έχουμε πείρα! Με συλλογικό αγώνα κατακτήθηκε η άνοδος των εισοδηματικών κριτηρίων στα 27.500 ευρώ, το κτίσιμο της Β’ και Γ’ φάσης των εστιών, το να μείνουν εσωτερικοί κανονισμοί στα χαρτιά, να μην πεταχτούν συμφοιτητές μας εκτός εστιών!

Απαιτούμε:

  • Κανένας δικαιούχος εστιακός φοιτητής να μην εγκαταλείψει το σπίτι του λόγω έλλειψης δωματίων. Η δωρεάν στέγαση είναι δικαίωμά μας και όχι επιβράβευση ή ελεημοσύνη.
  • Αξιοποίηση όλων των δωματίων της φοιτητικής εστίας για τις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών. Άμεση συντήρηση των ακατάλληλων δωματίων και διάθεσή τους προς χρήση.
  • Αξιοποίηση ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση των υπόλοιπων επιλαχόντων φοιτητών με ευθύνη του κράτους.
  • Να εξασφαλιστεί μηνιαίο επίδομα ενοικίου στο ύψος των 400 ευρώ για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, όσων δεν πάρουν δωμάτιο στην εστία.
  • Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατασκευή της νέας φάσης εστιών και άμεση και δωρεάν διάθεσή των δωματίων για τις ανάγκες των φοιτητών.
Εκτύπωση 🖨
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ»: Εδιωξαν ασθενή λίγο προτού μπει στο χειρουργείο!
Επόμενο άρθρο Οι αντιφασίστες οπαδοί του Παναθηναϊκού πρέπει να δουν τη φάκα και όχι το τυρί

Σχετικά Αρθρα

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

Καταστολή 16 Οκτ 2025, 10:48

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 18:13

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 10:56

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

Καταστολή 13 Οκτ 2025, 11:53

Μουσικό Σχολείο Αθήνας: Πρακτορείο ακυρώνει στο παρά πέντε δρομολόγιο μεταφοράς μαθητών

Απελπισία και οργή από γονείς και μαθητές

Παιδεία 10 Οκτ 2025, 07:58

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

Εργατικά 9 Οκτ 2025, 12:04
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Διεθνή

Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα

15 Οκτ 2025, 20:50
Διεθνή

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι σιωναζιστές αποποιούνται τους δωσίλογους ακόμα και αν υπηρετούσαν στο στρατό τους!

15 Οκτ 2025, 20:10
Αγροτικά

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση

15 Οκτ 2025, 15:03
Υγεία

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

15 Οκτ 2025, 14:33
Αθλητισμός

Καμιά ανοχή στους σιωναζιστές – Το Ούντινε έδειξε το δρόμο

15 Οκτ 2025, 12:18
Αθλητισμός

Ενα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι

15 Οκτ 2025, 11:08
Διεθνή

Γάζα: Μαζί με τους δωσίλογους τσακίζονται και οι τοκογλύφοι

Ο Μαχμούντ Αμπάς ανέλαβε την προστασία των δωσίλογων

15 Οκτ 2025, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Υγεία

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

14 Οκτ 2025, 20:43
Διεθνή

Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια

14 Οκτ 2025, 19:24
Παιδεία

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

14 Οκτ 2025, 18:13
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!

14 Οκτ 2025, 17:59
Παιδεία

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

14 Οκτ 2025, 10:56
Πολιτισμός

H απαγγελία ολοκληρώθηκε

14 Οκτ 2025, 10:49
Διεθνή

Γάζα: Οι προδότες ή παραδίνονται ή τσακίζονται

14 Οκτ 2025, 10:02
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

Ημέρα άρτου.

Ημέρα διατροφής.

Ημέρα υπέρ της υγιούς σπονδυλικής στήλης.

Τζαμάικα: Ημέρα εθνικών ηρώων.

1940: Οι ναζί ιδρύουν το γκέτο της Βαρσοβίας.

1945: Αιματηρή συμπλοκή με χειροβομβίδες μεταξύ μοναρχικών και κομμουνιστών στο Γαλάτσι.

1945: Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ.

1946: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού στη Νυρεμβέργη με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου δέκα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ναζί.

1964: Η Κίνα γίνεται η πέμπτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

1967: Βόμβα στο «Πι-Εξ» της Συγγρού.

1977: Εμπρησμός των γραφείων της «Αυγής» από νεοφασίστες.

1994: Σε δημοψήφισμα στη Φιλανδία οι πολίτες τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ με 56,5%.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo