Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Ο ανθός του ελληνικού λαού
Αθλητισμός

Ο ανθός του ελληνικού λαού

Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Φεβ 2023, 07:00

Ο «Παναιτωλικός» είναι μια ιστορική ομάδα της επαρχίας. Το ποδοσφαιρικό του τμήμα, βέβαια, είναι επαγγελματικό. Ιδιοκτήτης του ήταν μέχρι πρόσφατα ένας αγρινιώτης καπιταλιστής με έδρα των επιχειρήσεών του τη Σουηδία. Ως καλός μπίζνεσμαν πιστεύει στο δόγμα «όλα πωλούνται, άμα πιάσουν τη σωστή τιμή» και εφαρμόζοντάς το έμπρακτα πούλησε την επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα σε κάτι αμερικανοπολωνούς (;) «επενδυτές». Προηγουμένως, είχε φροντίσει να προωθήσει ένα σχέδιο ανακαίνισης και επέκτασης του γηπέδου, με κρατικά λεφτά, βεβαίως-βεβαίως.

Το νέο γήπεδο θα έχει και μουσείο. Οπως διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο, κάθε φίλος του «Παναιτωλικού», κάθε ποδοσφαιρόφιλος, κάθε Αγρινιώτης και επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί, να «βουτήξει» σε γεγονότα και αναμνήσεις. Να μάθει, να θυμηθεί, να αντιληφθεί το μεγαλείο του Παναιτωλικού Γυμναστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου. Κι εμείς ρωτάμε: θα έχουν εξέχουσα θέση στο μουσείο οι δυο ήρωες ποδοσφαιριστές του «Παναιτωλικού», Κωστής Καμζέλας και Παναγιώτης Αλεξάς; Αμφιβάλλουμε. Το πολύ καμιά φωτογραφία τους, χαμένη μέσα στο πλήθος των εκθεμάτων. Χώρεσε μήπως ο Νίκος Γόδας στο μουσείο του «Ολυμπιακού» ή ο Σπύρος Κοντούλης στην «Αγιασοφιά», ανάμεσα στα θυμιάματα, το χαμάμ και το μπαρμπέρικο;

Κι όμως, αν ο «Παναιτωλικός» ήθελε να τιμήσει την ιστορία του, θα είχε ήδη μετονομάσει το γήπεδό του σε «Γήπεδο Κωστή Καμζέλα και Παναγιώτη Αλεξά». Ο έως πρότινος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ «Παναιτωλικός», Φώτης Κωστούλας, αναφέρεται ως παιδί αριστερής οικογένειας που έφυγε από την Ελλάδα επί χούντας («δεν μπορούσα να βρω κάτι και η στάμπα μου ως Αριστερού κάθε άλλο παρά διευκόλυνε την κατάσταση», έχει πει), όμως ως καπιταλιστής δεν επιτρέπει στον εαυτό του να έχει αριστερές ευαισθησίες.

Ποιοι ήταν, όμως, ο Κωστής Καμζέλας και ο Παναγιώτης Αλεξάς και γιατί το αγρινιώτικο γήπεδο θα έπρεπε να πάρει το όνομά τους; Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας Βασίλης Σταρακάς δημοσιεύει τις αναμνήσεις του σε τοπικά Μέσα. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και η διήγηση του σπουδαίου ποδοσφαιριστή του «Παναιτωλικού» Σπύρου Χ. Καρακίτσου (1920-2018). Η διήγηση γίνεται συγκλονιστική όταν φτάνει στην πρώτη συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών της ομάδας μετά την απελευθέρωση από τη ναζιφασιστική κατοχή. Γράφει ο Σταρακάς:

«Τα παρακάτω λόγια, που με τόση συναισθηματική φόρτιση μου διηγήθηκε αρκετές φορές, είναι συνέχεια των πλούσιων αναμνήσεων του κυρ Σπύρου από τον σύλλογό μας και αφορούν τα χρόνια της κατοχής αλλά και τα πρώτα της απελευθέρωσης αφού ο κυρ Σπύρος αποτελούσε ένα βασικό στέλεχος της ποδοσφαιρικής μας ομάδας αυτές τις περιόδους. Η ιστορία του Παναιτωλικού, μου έλεγε, έχει μεγάλο βάθος, έχει τεράστια κοινωνική προσφορά και δράση, δεν είναι μόνο “ξερά” αποτελέσματα από τους νικηφόρους ή μη ποδοσφαιρικούς αγώνες στη μακρόχρονη ιστορία του. Για να αποτυπώσει κανείς την ιδιαίτερη ιστορία του Παναιτωλικού πρέπει να κάνει και μια ιστορική αναδρομή ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και την πολιτική, για να θυμίσει ονόματα, γιατί η ποδοσφαιρική μας ομάδα κουβαλούσε βαρύ πολιτικό και κοινωνικό φορτίο κάτι που οι παλιοί φίλαθλοί μας το γνωρίζουν. 

Οταν ήρθε η μαύρη κατοχή στα τέλη του 1940, κάποια παλληκάρια , όπως έχω ξαναπεί, που δεν είχαν την ηλικία να στρατευθούν, δήλωσαν παρόντες στο κάλεσμα της πατρίδας για λευτεριά και πήρανε το δρόμο για το βουνό. Κάποιους άλλους νεολαίους τους πήραν οι μπαμπάδες τους βούτηξαν το χρυσό της χώρας και όλοι μαζί έκαναν αντίσταση από τα “χαρακώματα” των χλιδάτων καμπαρέ του Καΐρου και του Λονδίνου, ασφαλείς προορισμοί την εποχή αυτή. Ενα άλλο τμήμα “πατριωτών” που δεν είχε την ίδια οικονομική δυνατότητα με τους προηγούμενους έμεινε εδώ, φόρεσε τη γερμανική στολή, ορκίστηκε στον αγκυλωτό σταυρό και θησαύρισε από την κερδοσκοπία την αισχροκέρδεια και τον μαυραγοριτισμό, εις βάρος των πεινασμένων συμπολιτών τους.

Και συνέχιζε ο κυρ Σπύρος με τη ζωντανή του αφήγηση: “Τους πρώτους μήνες του 1945, δηλαδή μετά την απελευθέρωση από τον χιτλερικό φασισμό, η διοίκηση του Παναιτωλικού με πρόεδρο τον Μιλτιάδη Τζάνη και προπονητή τον Χρ. Παπαϊωάννου (Στραμπούλα) κάλεσαν όλους τους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο για ένα νέο ξεκίνημα. Κάποιοι από τους παλιότερους παίκτες σταμάτησαν οικειοθελώς και δεν εμφανίστηκαν στο ραντεβού. Στο ποδοσφαιρικό όμως δυναμικό του Παναιτωλικού προστέθηκαν νέα πρόσωπα… Μαζί με αυτούς και κάποιοι που έκαναν μεγάλη καριέρα με την κίτρινη φανέλα… και ένας 17χρονος από πρόσφυγες γονείς με σπάνιο ποδοσφαιρικό ταλέντο που εξελίχθηκε και έγινε ο πρώτος των πρώτων στην μέχρι τώρα πορεία του συλλόγου μας, ο Γιώργος Παπαδόπουλος ή Γάλλος.

Και ενώ κάποιος θα περίμενε η πρώτη μας συνάντηση να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, δυστυχώς εξελίχθηκε τελείως αντίθετα. Η αιτία ήταν η απουσία δύο συμπαικτών μας που έλειπαν χωρίς τη θέλησή τους. Ενα κόκκινο γαρύφαλλο που άφησε ο επιστάτης στον πάγκο των αποδυτηρίων στη θέση που ο ένας απών συμπαίκτης μας άφηνε τα πολιτικά του ρούχα για να φορέσει τα ποδοσφαιρικά, μας γύρισε κάποιους μήνες πίσω, τότε που μάθαμε για τον ηρωικό θάνατό του που μας βύθισε σε θλίψη.

Ηταν 12 Ιουλίου του 1944 όταν ο 25χρονος αμυντικός μας Κωστής Καμζέλας έπεσε στην ιστορική μάχη της Αμφιλοχίας, όπου από τις τάξεις του ΕΛΑΣ πολέμησε τα στρατεύματα κατοχής τα οποία υποστήριζαν και ντόπιοι συνεργάτες τους. Ο Κώστας ήταν ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, αλλά προπάντων ένας αγνός πατριώτης”.

Ο Σταρακάς γράφει πως ο πολύ ευαίσθητος κυρ Σπύρος έκανε μια διακοπή και συνέχισε με τον δεύτερο απόντα. Ηταν ο Αγρινιώτης ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ Παναγιώτης Αλεξάς. «Ο 24χρονος Πάνος δεν εμφανίστηκε στην πρώτη του Παναιτωλικού γιατί την εποχή αυτή (1945) ήταν κρατούμενος στις φυλακές Μεσολογγίου, από τους Αγγλόδουλους και Μοναρχοφασίστες. Ο Πάνος ένας αγνός αγωνιστής, ιδεολόγος, που έδωσε αίμα και ψυχή για μια πατρίδα ελεύθερη, εκτελέστηκε στις 31-1-49 στο πεδίο βολής, στην θέση Αγριλιά Μεσολογγίου, με την κατηγορία της… εσχάτης προδοσίας εις βάρος της χώρας του. Τον Πάνο εκτέλεσαν εκείνοι που την είχαν κοπανήσει από την Ελλάδα όλο το διάστημα της κατοχής, που μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα σμίξανε με τους συνεργάτες του εχθρού, τους Γερμανοντυμένους δωσίλογους. Μελανή περίοδος της ελληνικής δικαιοσύνης».

Σημειώνει, επίσης, ο Β. Σταρακάς πως  την επόμενη ημέρα (1-2-49) στο ίδιο μέρος και για την ίδια αιτία εκτέλεσαν το συνομήλικό του Γιώργο (Γάκια) Μπετχαβά – Μήτσου, αδελφό του συμπαίκτη και θρύλου του Παναιτωλικού Βασίλη Μήτσου-Τσιλιλή.

Εργάτης, ποδοσφαιριστής, αντάρτης, κομμουνιστής

Ο Πάνος Αλεξάς γεννήθηκε το 1922 στο Αγρίνιο και ήταν ο πρώτος από τα τρία παιδιά της οικογένειας του Κώστα Αλεξά και της Δήμητρας Αγγελοπούλου-Βρέττα. Εργαζόταν ως τυροκόμος στο χωριό Λεσίνι και έπαιζε μπάλα στον «Παναιτωλικό».

Υπήρξε μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης Αγρινίου του ΚΚΕ και ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ. Από τους πρωτεργάτες της λαϊκής αντίστασης στην τρομοκρατία και το όργιο των Χιτών και ταγματασφαλιτών στο Αγρίνιο. 

 

Το 1945 προσπάθησε να βγει στο βουνό με το τμήμα Επαμεινώνδα αλλά πιάστηκε και κλείστηκε στη φυλακή της Αγριλιάς στο Μεσολόγγι. Εκτελέστηκε στις 31 Γενάρη του 1949 στο πεδίο εκτελέσεων της φυλακής, μετά από απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Μεσολογγίου.

Προτού τον εκτελέσουν άφησε δυο γράμματα, ένα προς τους γονείς και τα αδέλφια του, που ήταν επίσης στρατευμένοι στον αγώνα το ΔΣΕ και βρίσκονταν είτε στην εξορία είτε στο βουνό, και το άλλο στο ευρύτερο οικογενειακό του περιβάλλον, το οποίο προσπάθησε με χίλιους τρόπους να τον αποτρέψει από το δρόμο που είχε διαλέξει και να κάνει δήλωση μετάνοιας.

Τα δύο γράμματα, μαζί με τα ματωμένα ρούχα του έφτασαν στο σπίτι των γονιών του, οι οποίοι τα κρατούσαν κρυμμένα. Τα γράμματα σώθηκαν χάρη στην προσπάθεια των αδελφών του και του πατέρα του Κώστα Αλεξά, ο οποίος τα είχε βάλει σε πλαστική διάφανη θήκη, συραμμένη γύρω γύρω με δέρμα. Οι γονείς του έβαλαν μέσα στη θήκη και το λουλούδι που κρατούσε ο Πάνος προτού τον εκτελέσουν, ένα γιούλι. Το 1967, η δικτατορία έψαξε να τα βρει στο σπίτι του πατέρα του αλλά δεν τα κατάφερε, γεγονός που έγινε αφορμή να κυνηγηθούν ξανά τα αδέλφια του. Τα γράμματα δε βρέθηκαν γιατί ήταν κρυμμένα στο πίσω μέρος ενός κάδρου που απεικόνιζε ένα τοπίο.

Σεβαστοί μου γονείς,

Ισως και χωρίς αμφιβολία μετά από λίγες ώρες θα βρίσκομαι μπροστά στο απόσπασμα και μια και φέρνω από εσάς υποχρεώσεις τόσες όσες όχι τ’ άλλα τα παιδιά σας είμαι υποχρεωμένος προτού πέσω να σας πω την καρδιά μου. Στον αγώνα που μπήκα, μπήκα χωρίς να ξέρω που πηγαίνω, όμως τον καιρό που κρατούσα το τουφέκι πείστηκα ότι ο αγώνας είναι τίμιος και γι’ αυτόν πεθαίνω. Κάνοντας απολογισμό της όλης ζωής που έζησα βλέπω ότι κανέναν δεν πείραξα και κανένα κακό δεν έκανα. Γι’ αυτό κι αν ζούσα τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσα. Δεν θέλω να λυπηθείτε για τον άδικο σκοτωμό μου. Στα δε πολυαγαπημένα μου αδέλφια πες το τους ότι δεν ατίμασα ούτε το Αλεξέικο, ούτε το Αγγελοπουλέικο όνομα. Επεσα σαν άνδρας και σαν Ελληνας. Ζητώ από αυτούς να συνεχίσουν τον αγώνα που εγώ άφησα μεσοστρατίς.

Ζήτω το ΚΚΕ

Σας φιλώ για τελευταία φορά

Πάνος

Πολυαγαπημένοι μου θείοι, θείες, ξαδέρφια και ξαδελφάδες, 

Μέσα από το κελί του θανάτου και λίγες ώρες προτού φτάσω στο απόσπασμα του θανάτου θα σας πω λίγα λόγια. Σε όλους σας έχει επικρατήσει η γνώμη ότι, ό,τι έκανα το έκανα γιατί δεν με πίεσαν οι γονείς μου. Οχι. Πεθαίνω μόνον και μόνον γιατί έτσι εγώ νόμιζα πως ήταν σωστό.

Από σας που πολύ σύντομα θα χρησιμοποιείται το όνομά μου προς τιμή σας ζητώ να κοιτάτε τους γονείς μου τώρα που τ’ άλλα παιδιά τους βρίσκονται μακριά. Σας ζητώ συγνώμη (και παράλληλα σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας) να με συγχωρήσετε για το ότι δε σας έκανα το χατήρι.

Σας φιλώ για τελευταία φορά

Ο αγαπημένος σας 

Πάνος

ΠΗΓΕΣ: sinidisi.gr, arxeio.kke.gr

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 5 Φλεβάρη

Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

Επόμενο άρθρο Απεργίες βρετανών εκπαιδευτικών: Πάνω από τα μισά σχολεία κλειστά

Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

Σχετικά Αρθρα

Καμιά ανοχή στους σιωναζιστές – Το Ούντινε έδειξε το δρόμο

Αθλητισμός 15 Οκτ 2025, 12:18

Ενα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι

Αθλητισμός 15 Οκτ 2025, 11:08

Ούτε στη Νορβηγία ούτε πουθενά…

Αθλητισμός 12 Οκτ 2025, 20:40

Η Εθνική Ελπίδων σπάει το δόγμα του «No Politica» και μας βάζει δύσκολα

Αθλητισμός 11 Οκτ 2025, 20:34

Μεγάλες στιγμές στο Σαν Μαμές

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο υπέρ της Παλαιστίνης

Αθλητισμός 6 Οκτ 2025, 19:37

Το φιλί του Σοφιάν Τσόκλα

Αθλητισμός 23 Σεπ 2025, 09:10
Ροή Ειδήσεων
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

Ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού.

Καμπότζη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1953).

1921: Γενική απεργία στη Ρώμη, συγκρούσεις εργατών σιδηροδρόμων με φασίστες.

1923: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ που υπό την απειλή όπλου σε μπυραρία του Μονάχου αναγκάζει Βαυαρούς ηγέτες να τον υποστηρίξουν («πραξικόπημα της μπυραρίας»).

1974: Πεθαίνει ο Χόλγκερ Μάινς (RAF) από απεργία πείνας.

1989: Πτώση του τείχους του Βερολίνου.

1994: Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας κρίνει ένοχο τον Γιώργο Κοσκωτά για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και τον καταδικάζει σε κάθειρξη 25 ετών.

1995: Ο Γιασέρ Αραφάτ επισκέπτεται για πρώτη φορά επίσημα το Ισραήλ για να συλλυπηθεί τη χήρα του Γιτζάκ Ράμπιν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Εφετείο 17Ν

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

  • ΕΛΑ

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

  • Επικοινωνία

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

  • Όροι χρήσης

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

  • Ποιοι είμαστε

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

  • Επικοινωνία

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

  • Όροι χρήσης

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

    Παναγιώτης Αλεξάς, 1922-31.1.1949

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo