Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την πρώτη αίτηση αποφυλάκισης του Γιάννη Μιχαηλίδη, σαν να μην έχουν καμιά σημασία οι απόψεις του κρατούμενου και η περιγραφή απ’ αυτόν των πραγματικών περιστατικών, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αμφισσας, Γεώργιος Βελέτσος-Παπαστεργίου, εισηγήθηκε στις 5 του περασμένου Μάη να μη γίνει δεκτή η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης, διότι πληρούνται μεν οι τυπικές προϋποθέσεις, όμως φρονεί (ο εισαγγελέας) «ότι, σε περίπτωση αποφυλάκισής του, δεν θα ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία, η συνέχιση δε της κράτησής του, κατά την παρούσα τουλάχιστον χρονική στιγμή, καθίσταται απολύτως αναγκαία προκειμένου ο ανωτέρω να αποτραπεί από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων».
Η εισαγγελική εισήγηση είναι «καρμπόν» με την προηγούμενη. Τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο Μιχαηλίδης και έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα όρια έκτισης ποινών, γίνονται επιχείρημα για να του αρνηθούν την υφ’ όρον απόλυση. Μιλάμε δηλαδή για κανονικό φαύλο κύκλο. Τα αδικήματα δικάστηκαν, ο κρατούμενος εξέτισε όλες τις ποινές στο βαθμό που δικαιούται υφ’ όρον απόλυση, αλλά ο εισαγγελέας εισηγείται να μην του δοθεί η υφ’ όρον απόλυση «κατά την παρούσα τουλάχιστον χρονική στιγμή». Πότε θα φτάσει η… κατάλληλη χρονική στιγμή; Ποια είναι τα κριτήρια; Καμιά σταθερά, καμιά «ασφάλεια δικαίου», μόνο η κρίση του εισαγγελέα, ο υποκειμενισμός και η απόλυτη αυθαιρεσία.
Αξίζει να θυμηθούμε, συνοπτικά, τα πραγματικά περιστατικά, όπως αναφέρεται σ’ αυτά ο κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης:
Τον συνέλαβαν με την κατηγορία ότι είναι μέλος της ΣΠΦ και τελικά αθωώθηκε. Συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι φωτογραφίες με τα πρησμένα από το ξύλο πρόσωπα των συλληφθέντων δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ίδια την αστυνομία, σε μια επίδειξη κρατικής παντοδυναμίας. Ενώ πλησίαζε το 18μηνο του ανώτατου ορίου κράτησης, του έκαναν νέα προφυλάκιση, πάλι για υπόθεση της ΣΠΦ, κατηγορία από την οποία και πάλι αθωώθηκε.
Καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικού, μολονότι δεν ήταν ένοπλος και το μόνο που έκανε ήταν ότι πήρε το περιπολικό για να διαφύγει τη σύλληψη. Καταδικάστηκε ξανά σε εντεκαετή κάθειρξη για φυσίγγια που βρέθηκαν σε σπίτι συντρόφου του, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν δικά του.
Επειτα από πέντε χρόνια εγκλεισμού κατάφερε να παρακολουθήσει μαθήματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αλλά μόνο για ενάμιση χρόνο. Ενώ ήταν κρατούμενος στην αγροτική φυλακή Τίρυνθας και είχε ήδη πάρει πολλές εκπαιδευτικές άδειες, η αρμόδια εισαγγελέας τού έκοψε τις άδειες με το επιχείρημα ότι η σχολή του… είναι μακριά! Τον εξαπάτησαν υποσχόμενοι ότι θα του δώσουν άδεια για την εξεταστική, αλλά δεν του έδωσαν. Ετοιμάζονταν να του κόψουν και την τακτική άδεια, εξωθώντας τον τελικά στη δραπέτευση.
Οταν συνελήφθη ξανά, ζήτησε τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό για εκπαιδευτικούς λόγους, όπως προβλέπεται από το νόμο, όμως η ΚΕΜ πέταξε τις αιτήσεις του σ’ ένα συρτάρι και αρνήθηκε να του απαντήσει, μολονότι είναι υποχρεωμένη να το κάνει εντός σαράντα ημερών. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, πέρασε όλα τα θεωρητικά μαθήματα της σχολής του, αλλά τα εργαστήρια απαιτούν φυσική παρουσία που μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο αν μεταχθεί στον Κορυδαλλό.
Στις 29 Δεκέμβρη του 2021, η γραμματεία της φυλακής τον κάλεσε να υπογράψει αίτηση για υφ’ όρον απόλυση, όπως προβλέπεται, αφού έχει τις τυπικές προϋποθέσεις: έχει εκτίσει τα 3/5 της 20ετούς ποινής που του έχει επιβληθεί και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση. Σύνολο 8 χρόνια και 3 μήνες πραγματικής έκτισης ποινής.
Η αίτησή του απορρίφθηκε τον Μάρτη του 2022 με το αιτιολογικό ότι… δεν έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα ώστε να «μεταστραφεί» και να σωφρονιστεί! Μιλάμε, δηλαδή, για καθαρά εκδικητική συμπεριφορά απέναντί του. Που δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε κρατούμενους στοχοποιημένους για πολιτικούς λόγους.
Τώρα, απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισής του για δεύτερη φορά. Στις 20 Ιούνη, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αμφισσας (πρόεδρος ο πρόεδρος Πρωτοδικών Δημήτριος Κίτσος, μέλη ο πλημμελειοδίκης-εισηγητής Νικόλαος Αντωνόπουλος και ο ειρηνοδίκης Αμφισσας Ιωάννης Κουκούσης), δημοσίευσε το υπ’ αριθμ. 233/2022 βούλευμά του (το παραθέτουμε στο τέλος, με επισημάνσεις στα βασικά σημεία), με το οποίο απορρίπτει την αίτηση Μιχαηλίδη «ως και κατ’ ουσίαν αβάσιμη, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στην ανωτέρω εισαγγελική πρόταση, στην οποία το Συμβούλιο αναφέρεται εξ ολοκλήρου προς αποφυγή άσκοπων επαναλήψεων».
Από το βούλευμα πληροφορούμαστε ότι στις 12 του Μάη εμφανίστηκε στο Συμβούλιο ο Γιάννης Μιχαηλίδης, μαζί με τον συνήγορό του Γιώργο Κακαρνιά, «και ανέπτυξε τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι έχουν καταχωρηθεί στο σχετικό πρακτικό». Μαθαίνουμε, ακόμη, ότι την ίδια μέρα κατατέθηκε έγγραφο υπόμνημα με συνημμένα έγγραφα και πως κατέθεσαν και τρεις μάρτυρες που υποδείχτηκαν από τον κρατούμενο.
Ομως, οι απόψεις του κρατούμενου και του συνηγόρου του, όπως αναπτύχθηκαν προφορικά και εκτέθηκαν γραπτώς σε υπόμνημα, καθώς και οι καταθέσεις των τριών μαρτύρων πετάχτηκαν στα σκουπίδια! Στο βούλευμα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο περιεχόμενό τους. Αρνητική έστω. Να πουν, δηλαδή, οι δικαστές: Ο κρατούμενος ισχυρίστηκε αυτά κι αυτά, όμως οι ισχυρισμοί του δε γίνονται δεκτοί γι’ αυτόν και γι’ αυτόν το λόγο. Οι μάρτυρες κατέθεσαν αυτά, όμως δε γίνονται δεκτά γι’ αυτόν και γι’ αυτόν το λόγο.
Οι απόψεις του κρατούμενου, η επιχειρηματολογία του συνηγόρου του, οι καταθέσεις των μαρτύρων αντιμετωπίζονται ως μη γενόμενες! Υπάρχει μόνο η πρόταση του εισαγγελέα, που αντιμετωπίζεται σαν θέσφατο. Η ίδια η διαδικασία μοιάζει με τυπική διεκπεραίωση, «ξεπέτα» όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Είναι σαν να λένε στον κρατούμενο: Πες ό,τι έχεις να πεις, να τα πει και ο συνήγορός σου, να τα πουν και οι μάρτυρες, να τελειώνουμε. Για εμάς αυτά δεν έχουν καμιά σημασία. Σημασία έχει τι θα εισηγηθεί ο εισαγγελέας.
Κι αυτό το λένε… δικαιοσύνη.
Ο Γιάννης Μιχαηλίδης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 23 Μάη. Η απόρριψη της δεύτερης αίτησής του έγινε μια μέρα πριν συμπληρώσει ένα μήνα απεργίας πείνας και ενώ είχε ήδη μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Ο συνήγορος Γιώργος Κακαρνιάς κατέθεσε αμέσως έφεση κατά του βουλεύματος απευθυνόμενη στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, με αίτημα για την άμεση εξέταση της υπόθεσής του.
Οπως έγραψε ο Γ. Κακαρνιάς τη μέρα που απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης και υποβλήθηκε έφεση, «ο Γ. Μιχαηλίδης συνεχίζει την απεργία και τον αγώνα του για την ικανοποίηση του δικαίου αιτήματός του. Η πολιτεία και η δικαιοσύνη οφείλουν να ακούσουν την φωνή του και να δώσουν ένα τέλος στην αγωνία του ίδιου και των δικών του ανθρώπων».
Αύριο, Πέμπτη, 23 Ιούνη, στις 2μμ, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60), στην οποία θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και την πορεία της αίτησής του.
Την Παρασκευή 24 Ιούνη οργανώνεται διαδήλωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη (Προπύλαια, 6μμ). Κάθε προοδευτικός άνθρωπος καλείται να δώσει το «παρών».
Aporipsi_Mihailidi_Symvoulio