Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση για το «εάν ευσταθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι διεξάγεται σε πενταετή και όχι ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε (οι εμφάσεις δικές μας):
«Οι πληροφορίες είναι ακριβείς. Συζητάμε για μία πενταετή επέκταση της συμφωνίας της αμυντικής συνεργασίας, ώστε να μην πρέπει να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Σημαντικότερη παρουσία πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία. Και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που, νομίζω, ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ. Και λόγω της βούλησης του Προέδρου Μπάιντεν, αλλά κυρίως λόγω μίας σημαντικότατης στήριξης από πλευράς Κογκρέσου στα δίκαια ελληνικά αιτήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πιστεύω ότι η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο και πιστεύω ότι η αμυντική συνεργασία, η πενταετής ανανέωσή της, θα είναι μία αμοιβαία επιβεβαίωση ότι αυτές οι συμφωνίες θα λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο μερών.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες. Γνωρίζετε ότι έχουμε μία πολύ στενή στρατηγική σχέση με την Γαλλία. Και επίσης πρέπει να σας πω ότι και η όλη συζήτηση η οποία γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μια συζήτηση που θέλει να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια.
Είμαστε μία χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του Α.Ε.Π. μας σε άμυνα. Και αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει κάποια στιγμή στο να έχει πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Και χαίρομαι γιατί και ο Πρόεδρος Μακρόν, με τον οποίο -όπως ξέρετε- έχω μία πολύ καλή, στενή, προσωπική σχέση, κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση».
Το ελληνικό κράτος ως υπεργολάβος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αυτή είναι η απάντηση Μητσοτάκη σε ελεύθερη απόδοση.
Χρόνια τώρα, οι Αμερικάνοι ζητούσαν πενταετείς ανανεώσεις της συμφωνίας για τις βάσεις τους στην Ελλάδα (αυτή κρύβεται πίσω από τον ευφημισμό «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας»). Οι ελληνικές κυβερνήσεις, όμως, για να κρύψουν τη ντροπή τους και να παραμυθιάζουν τον ελληνικό λαό ότι δήθεν κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις κάθε χρόνο, επέμεναν στις μονοετείς ανανεώσεις. Πάει κι αυτό πλέον. Το τελεσίγραφο του Μπάιντεν μετέφερε ο γερουσιαστής Μενέντεζ που επισκέφτηκε τις προάλλες τη μπανανία και έφυγε με μια βαλίτσα μετάλλια. Διότι ο (για τους φίλους) Μπομπ είναι… μεγάλος φιλέλληνας ως γνωστόν.
Ο Μενέντεζ μετέφερε και τα αιτήματα για τις νέες βάσεις που θέλουν οι Αμερικάνοι επί ελλαδικού εδάφους. Ο Μητσοτάκης απλά επιβεβαίωσε την καταφατική απάντηση: «Σημαντικότερη παρουσία πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία».
Τι σημαίνει «πολύ αξιόπιστος συνομιλητής» των ΗΠΑ, όπως είπε ο Μητσοτάκης; Σημαίνει yesman. Ο,τι θέλουν οι Αμερικάνοι. Βάσεις θέλετε; Δικές σας. Στρατά για να κάνουν προπόνηση τα δικά σας στρατά θέλετε; Στη διάθεσή σας. Αλλες εποχές, φωτογραφίες σαν κι αυτή που δημοσιεύουμε από την κοινή ελληνοαμερικάνικη άσκηση «Alexander the Great», δεν υπήρχε περίπτωση να δημοσιευτούν. Τώρα τις δημοσίευσαν με καμάρι, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε από τον Μητσοτάκη ότι πάμε για πενταετείς πλέον παρατάσεις της συμφωνίας για τις βάσεις και για νέες βάσεις.
Το πακέτο ολοκληρώνεται με παραγγελίες νέων οπλικών συστημάτων. Ο Μητσοτάκης δηλώνει με καμάρι ότι η χώρα μας δαπανά πάνω από 2% του ΑΕΠ της ετησίως για αγορά οπλικών συστημάτων, γι’ αυτό θα διεκδικήσει ρόλο στον ευρωστρατό, αν αποφασιστεί η συγκρότησή του. Τι ρόλο; Να δώσει βάσεις και μισθοφόρους, τι άλλο;
Η αναφορά στον Μακρόν δεν είναι τυχαία. Ο Μακρόν πρωταγωνιστεί στο παρασκήνιο για τη δημιουργία ευρωστρατού. Χώρα με μισοαποικίες σε όλο τον κόσμο η Γαλλία, τις κρατάει συχνά με τη βία των όπλων και θα ήθελε να μοιραστεί το κόστος με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Αντίθετα η Γερμανία, αποδυναμωμένη στρατιωτικά για πολλά χρόνια μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, συνήθισε να ποντάρει περισσότερο στην οικονομική της ισχύ, γι’ αυτό και ουδέποτε έδειξε ενθουσιασμό για τον ευρωστρατό (θα πλήρωνε κα τα περισσότερα, ως η χώρα με το μεγαλύτερο ΑΕΠ), ενώ και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ουδέποτε διέθεσε για στρατιωτικούς εξοπλισμούς το 2% του ΑΕΠ της (όλοι θυμόμαστε πώς λύσσαγε ο Τραμπ γι’ αυτό και πώς το «κοπανούσε» δημόσια στα μούτρα της Μέρκελ).
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ότι η Ελλάδα θα αγοράσει άλλα 6 μαχητικά Rafale, λες και ανακοίνωνε εγκατάσταση και λειτουργία νέων ΜΕΘ. Οι πληροφορίες μιλάνε για καινούργια, οπότε η συνολική παραγγελία θα είναι 12 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα. Η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της και τιτίβισε χαρούμενη: «Εξαιρετική είδηση: η Ελλάδα μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει 6 επιπλέον Rafale. Μαζί θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε μια πραγματικά αυτάρκη Ευρώπη».
Το πιάσατε, ασφαλώς, το… υπονοούμενο: αγοράστε εσείς γαλλικά αεροπλάνα κι άμα καταφέρουμε να φτιάξουμε τον ευρωστρατό, θα σας έχουμε υπόψη ως υπεργολάβους. Τα ίδια λένε σε όλους, βέβαια, και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει σύντομα απόφαση για δημιουργία ευρωστρατού, για να τον «πουλήσει» ο Μητσοτάκης στην ελληνική αστική τάξη. Προς το παρόν όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της προπαγάνδας. Εκτός από τους νέους υπέρογκους εξοπλισμούς που δεν είναι προπαγάνδα αλλά ζοφερή πραγματικότητα.
Με 24 Rafale παραγγελία στους Γάλλους, δύσκολα θα μείνουν χωρίς νέες παραγγελίες οι Αμερικάνοι. Θα πάρουν τις φρεγάτες; ‘Η τις φρεγάτες θα τις πάρουν οι Γερμανοί (γιατί κάτι πρέπει να πάρουν κι αυτοί) και οι Αμερικάνοι θα πάρουν παραγγελία για μερικά F-35; Οποια κι αν είναι η κατάληξη, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Ο ελληνικός λαός φορτώνεται με υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για να συντηρήσουν τα υπερκέρδη τους τα μονοπώλια παραγωγής όπλων των ηγετριών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης. Το δημόσιο χρέος αυξάνεται και οι αστικές κυβερνήσεις το επικαλούνται για να εφαρμόσουν μια κοινωνικά ανάλγητη οικονομική πολιτική (το επικαλέστηκε και ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη).