Με μια (ν)τροπολογία που εισήχθη την 1η Σεπτέμβρη (την επαύριο του ανασχηματισμού) σε άσχετο νομοσχέδιο (του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις απελάσεις), η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να αποδείξει ότι διακαής στόχος της είναι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Στόχος τον οποίο προωθεί με κάθε ευκαιρία, καλυπτόμενη πίσω από κάθε πρόσφορο πρόσχημα.
Η (ν)τροπολογία κατατέθηκε στη ζούλα (στις δέκα παρά δέκα το βράδυ της 1ης Σεπτέμβρη, ενώ είχε ήδη ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχέδιου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης). Στη ζούλα και χωρίς καμιά ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται και να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια (κι ας είναι έκτασης 42 σελίδων).
- Με το πρώτο άρθρο της (ν)τροπολογίας παρατείνονται μέχρι τις 31.12.2021 οι έκτακτες διατάξεις των ΠΝΠ της πανδημίας, που επιτρέπουν τη μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Αυτό αποδεικνύει:
- Οτι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξει έξαρση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
- Οτι δεν έχει κάνει τίποτα για να καλύψει τα τεράστια κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές και θα καταφύγει και πάλι στις υποχρεωτικές (στρατιωτικού τύπου) μετακινήσεις από κέντρα υγείας σε νοσοκομεία και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Μετακινήσεις που διέλυσαν τμήματα και κλινικές και μετέτρεψαν ολόκληρα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου (covid-19), αφήνοντας χωρίς ουσιαστική ιατρονοσηλευτική φροντίδα την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ωθώντας όσους έχουν «πέντε φράγκα στην άκρη» να καταφεύγουν στα μαγαζιά των καπιταλιστών της Υγείας. Αν τα τεράστια κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές είχαν καλυφθεί, έστω κατά ένα μεγάλο μέρος, δε θα υπήρχε η ανάγκη της μετατροπής των γιατρών και των νοσηλευτών σε… χωροφύλακες που μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα και από πόλη σε πόλη.
- Με το δεύτερο άρθρο της (ν)τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα στους φορείς του υπουργείου Υγείας να προσλαμβάνουν προσωπικό ορισμένου χρόνου (γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό και επικουρικό προσωπικό) «προκειμένου να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους». Οι συμβάσεις θα είναι τρίμηνες με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη τρίμηνο.
Aυτό το προσωπικό θα κληθεί να αναπληρώσει όσους και όσες τεθούν σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας (χωρίς μισθό και χωρίς ασφάλιση), λόγω μη εμβολιασμού! Και βέβαια, δεν είναι καθόλου δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το μπάχαλο που θα δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία, σε μια περίοδο που το τέταρτο κύμα της φονικής πανδημίας θα έχει φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα. Δε θα βρίσκουν προσωπικό στις ειδικότητες που θα δημιουργηθούν κενά (πώς θα πάει κάποιος/α να δουλέψει με τρίμηνη –το πολύ εξάμηνη- σύμβαση;), οι προσλήψεις θα καθυστερούν, οι έκτακτοι θα χρειάζονται χρόνο προσαρμογής ενώ η πανδημία θα πιέζει κτλ. κτλ.
Και γιατί όλ’ αυτά; Για να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το γκεμπελίστικο σχέδιο της «ατομικής ευθύνης», με τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να έχουν επιλεγεί -λόγω της θέσης τους- ως οι πλέον κατάλληλοι για αντικείμενα-εργαλεία αυτής της προπαγάνδας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσείσει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες και για το ναυάγιο του εμβολιασμού και για το φούντωμα του τέταρτου κύματος (χάριν των καπιταλιστών του τουρισμού) και να «δείξει» ως υπαίτιους τους ανεμβολίαστους.
Η γνώμη μας για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, που είναι δικαίωμα και κοινωνική υποχρέωση ταυτόχρονα, είναι γνωστή. Ποιο πρόβλημα, όμως, λύνει η προσωρινή απόλυση λίγων χιλιάδων εργαζόμενων στη Δημόσια Υγεία, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι διοικητικοί; Μετατράπηκαν μήπως τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε υπερμεταδότες του κοροναϊού; Οι χώροι εργασίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων ήταν και είναι οι υπερμεταδότες, τροφοδοτώντας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσια και ιδιωτικά.
Δε θα πάψουμε να λέμε ότι είναι κοινωνική υποχρέωση ο καθολικός εμβολιασμός και αυτό αφορά και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την καταστρατήγηση αυτής της κοινωνικής υποχρέωσης, στο όνομα του ατομικού συνταγματικού δικαιώματος). Δεν θα πατήσουμε όμως την πεπονόφλουδα που πέταξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στοχοποιώντας αυτή την κατηγορία εργαζόμενων ως υπαίτια για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Ούτε θα βάλουμε στην ίδια μοίρα τους ζηλωτικά θρησκόληπτους και λοιπούς «ψεκασμένους», με ανθρώπους που έχουν φοβίες και αναστολές, για τις οποίες ευθύνονται κυρίως οι εγκληματικοί χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι τελευταίοι μπορούν να πειστούν, ενώ οι πρώτοι είναι «αθεράπευτοι». Και από τους «αθεράπευτους», όμως, δεν μπορείς να στερήσεις το μισθό τους, τον όρο επιβίωσής τους.
Από την άλλη, είναι και μια επιπλέον πρόκληση να επιλέγεται ως αντικείμενο επίδειξης κρατικής καταστολής και ανάπτυξης γκεμπελίστικης προπαγάνδας, ένας κλάδος που τράβηξε το μεγαλύτερο ζόρι στην πανδημία. Που ζητούσε μέσα προστασίας και δεν του περέχονταν. Που ζητούσε συνεχές τέστινγκ και δεν γινόταν. Οπως έβγαλε ένα χρόνο πανδημίας χωρίς εμβολιασμό (αλλά και χωρίς τέστινγκ και με λειψά μέσα προστασίας), έτσι μπορεί να συνεχίσει και με την ελάχιστη μειοψηφία ανεμβολίαστων στις τάξεις του. Και με μεγαλύτερη ασφάλεια πλέον (αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας και κυρίως το συνεχές τέστινγκ).
Αλμα προς την ιδιωτικοποίηση
Με το τρίτο άρθρο της (ν)τροπολογίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει το μεγάλο άλμα προς την ιδιωτικοποίηση των κρατικών υπηρεσιών Υγείας. Το διατυμπανίζει ο ίδιος ο τίτλος του άρθρου: «Ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους».
- Η πρώτη παράγραφος αναφέρεται στο κάθε είδους διοικητικό προσωπικό (γραμματεία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, γραφείο κίνησης ασθενών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, λογιστήριο, μισθοδοσία, προμήθειες, αποθήκες) και το κάθε είδους υποστηρικτικό προσωπικό (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, ιματισμός, συντηρήσεις κάθε είδους μηχανημάτων). Οι διοικήσεις των κρατικών φορέων «δύνανται, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, να προβαίνουν στην κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από τη θέση σε αναστολή καθηκόντων, με τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας των σχετικών υπηρεσιών»!
Μ’ άλλα λόγια, μπαίνουν στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας και σε κάθε άλλο σχετικό φορέα οι κάθε είδους εργολάβοι-δουλέμποροι, οι οποίοι θα βάζουν «δικό τους» προσωπικό σε όλη τη γκάμα των διοικητικών και υποστηρικτικών εργασιών.
Οι συμβάσεις με τους εργολάβους-δουλέμπορους θα είναι τρίμηνες, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους τρεις μήνες, αλλά όποιος έχει εμπειρία απ’ αυτά τα θέματα αντιλαμβάνεται ότι οι 3+3 μήνες είναι το όχημα για τη μονιμοποίηση. Αύριο θα πουν ότι «το κόστος ανάθεσης σε ιδιώτες είναι χαμηλότερο» κι έτσι θα κόψουν εντελώς τις προσλήψεις και οι εργαζόμενοι θα «ανήκουν» σε εργολάβους-δουλέμπορους. Δε θα είναι η πρώτη φορά. Εχει ξαναγίνει (και στα νοσοκομεία με καθαριότητα, σίτιση, ιματισμό). Αν δεν ήταν αυτός ο στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τότε θα προέβλεπε και για το διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό προσλήψεις απευθείας από τους φορείς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 3+3 (όπως προβλέπει -προς το παρόν- για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό).
- Η δεύτερη παράγραφος προβλέπει για την κάλυψη κενών παραϊατρικού προσωπικού στον εργαστηριακό τομέα, οι διοικήσεις των φορέων Υγείας «να αναθέτουν άμεσα τις σχετικές υπηρεσίες σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων»! Eδώ έχουμε τη δεύτερη μορφή ιδιωτικοποίησης: όχι εργολάβοι-δουλέμποροι στα νοσοκομεία, αλλά μεταφορά των κάθε είδους εξετάσεων στα μαγαζιά των εμπόρων της Υγείας.
- Η τρίτη παράγραφος δίνει τη δυνατότητα στους δημόσιους φορείς Υγείας «κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξυπηρετούν δευτερογενείς διακομιδές». Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, βέβαια, δεν τα βρίσκεις στις πιάτσες όπως τα ταξί. Ούτε διαθέτει ασθενοφόρο ένας ιδιώτης μικροβιολόγος ή ακτινολόγος. Ασθενοφόρα διαθέτουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
- Τέλος, με τα άρθρα 4 και 5 δίνεται παράταση μέχρι 31.12.2021 για την πρόσληψη επικουρικού ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, για την πρόσληψη ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία και άλλες μονάδες του ΕΣΥ, για την απασχόληση συνταξιούχων γιατρών, και για τη διάθεση θαλάμων και κλινών από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι 31.12.2021 και η διάθεση χώρων από ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού από τα ιδιωτικά μαγαζιά.
Πρόκειται για το ίδιο που σχολιάσαμε αναφορικά με το πρώτο άρθρο της (ν)τροπολογίας: θεωρούν σίγουρο ότι θα υπάρξει παραπέρα φούντωμα του τέταρτου κύματος, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτα για να κλείσουν -έστω και εν μέρει- τα τεράστια κενά σε ιατρονοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
ΥΓ. Στη (ν)τροπολογία υπάρχει και πρόβλεψη για αύξηση από 50 σε 70 εκατ. ευρώ του… εμβολιομπόνους της ντροπής των 150 ευρώ, για τους νέους 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν έστω και με μία δόση.