Σε απόγνωση βρίσκονται οι βρετανοί καπιταλιστές, σύμφωνα με δηλώσεις της γενικής γραμματέα του συνδικάτου τους (CBI), Κάρολιν Φέιρμπερν, στην εφημερίδα Sunday Times. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το CBI, οι καπιταλιστές τα έχουν βάψει… μαύρα και η απαισιοδοξία έχει φουντώσει τους τρεις τελευταίους μήνες σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της κρίσης του 2009, ταυτόχρονα με τον περιορισμό της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για τους όγκους συναλλαγών των επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη του 2013 και αναμένεται να μειωθούν και άλλο με την αβεβαιότητα που υπάρχει στο θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, ενώ οι θέσεις εργασίας σημείωσαν την πιο μικρή αύξηση από τον Φλεβάρη του 2011.
Την ίδια στιγμή, οι Εργατικοί εμφανίζονται ανοιχτά πλέον υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος που θα επισφραγίσει την όποια συμφωνία, στο οποίο θα υποστηρίξουν την παραμονή στην ΕΕ, αν η συμφωνία εξόδου δεν είναι αξιόπιστη.
Από τη μεριά της η βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα θέσει ξανά στην κρίση της Βουλής των Κοινοτήτων μια «τροποποιημένη» συμφωνία (που «επαναδιαπραγματεύεται» με την ΕΕ) μέχρι τις 12 Μάρτη. Το πόσο τροποποιημένη θα είναι απομένει να το δούμε, όμως στο ζήτημα-αγκάθι των ανοιχτών συνόρων Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, το λεγόμενο backstop, η ΕΕ δε φαίνεται να κάνει πίσω. Η ΕΕ θέλει τα σύνορα ανοιχτά, όμως αυτό σημαίνει τελωνειακή ένωση της Βρετανίας με την ΕΕ μέσω αυτών των συνόρων. Δηλαδή, τα εμπορεύματα που θα διακινούνται ελεύθερα μεταξύ των δύο Ιρλανδιών, θα μπορούν στη συνέχεια να περνούν ελεύθερα στη Βρετανία, μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί βρετανικό έδαφος.
Η Μέι έχει ζητήσει «νομικά δεσμευτικό κείμενο» για τη διάρκεια που backstop (που θα ορίζει ότι αυτή η διάρκεια θα είναι καθορισμένη και σύντομη), όμως η ΕΕ αρνείται να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τη Μέι (η οποία απορρίφθηκε από τη βρετανική Βουλή) και το περισσότερο που δέχεται να παράσχει είναι μια επιστολή καλής θέλησης.
Αν η συμφωνία απορριφθεί ξανά από τη Βουλή, τότε στις 13 Μάρτη θα γίνει ψηφοφορία για να αποφασίσει η Βουλή αν αποδέχεται να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία. Αυτό σίγουρα θα απορριφθεί, αφού κανείς δεν το θέλει (το ποσοστό εκείνων που θέλουν «άτακτο» Brexit είναι εξαιρετικά μικρό, ενώ οι καπιταλιστές θα… εξεγερθούν σε μία τέτοια περίπτωση), οπότε πάμε στις 14 Μάρτη με ψηφοφορία για την παράταση της εφαρμογής του άρθρου 50, δηλαδή την αλλαγή της ημερομηνίας αποχώρησης για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τις 29 Μάρτη. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο. Η παράταση όμως δε θα λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, καθώς η Βρετανία έχει στριμωχτεί για τα καλά!