Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Maple Leaf Rag
  • Ο Τραμπ απειλεί να διατηρήσει τον αποκλεισμό του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με «πρακτική» δράση
  • Ο σιωναζιστικός στρατός «απέτυχε σε όλα τα μέτωπα»
  • Σαν σήμερα 30 Απρίλη
  • Οταν γίνεται πολιτική «μούρη» ο Φώντας ο Μπαραλιάκος
  • Ιαπωνικό τάνκερ διέσχισε το Ορμούζ – Θα συνεργαζόμαστε με το Ιράν δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πού βαδίζει η Συρία;
Διεθνή

Πού βαδίζει η Συρία;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Μάι 2018, 00:00

«Στα τέλη του Δεκέμβρη του 2017, ο στρατηγός Βαλερί Γερασίμοφ, επικεφαλής του γενικού στρατιωτικού επιτελείου της Ρωσίας, δήλωσε στη ρωσική καθημερινή εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβδα, ότι η “καταστροφή των μαχητών της Τζαμπάτ Αλ Νούσρα” αποτελούσε ζήτημα με προτεραιότητα για τη Συρία το 2018. Μια βδομάδα αργότερα, οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις, με ρωσική και ιρανική υποστήριξη, εξαπέλυαν επίθεση στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ. Τα συριακά κρατικά δίκτυα ισχυρίζονταν ότι πολεμούν κατά της Αλ Κάιντα. Ενα μήνα αργότερα, το συριακό καθεστώς κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της Ανατολικής Γούτα, κοντά στην Δαμασκό. Καθώς οι απώλειες αμάχων ξεπέρασαν τους 500 μέσα σε μία βδομάδα και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποίησαν για ανθρωπιστική καταστροφή, η Συρία και η Ρωσία υποστήριξαν ότι οι βομβαρδισμοί στοχεύουν την Τζαμπάτ Φατάχ Αλ Σαμ (ή μέτωπο Αλ Νούσρα, που παλαιότερα σχετιζόταν με την Αλ Κάιντα)» (https://www.aljazeera.com/news/2018/03/al-qaeda-syria-180301152110387.html).

Η Ρωσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Μόσχα στις 19 του περασμένου Φλεβάρη, κατήγγειλε  τους μαχητές της προαναφερθείσας οργάνωσης για προκλήσεις με χτυπήματα κατά πυκνοκατοικημένων περιοχών της Δαμασκού, συμπεριλαμβανόμενης της ρωσικής πρεσβείας και εμπορικών αποστολών. Προφανώς, ο στόχος των επιθέσεων ήταν η ρωσική πρεσβεία και οι ρωσικο-συριακές εμπορικές αποστολές, αλλά προκειμένου να φανεί πιο εύπεπτη η ρωσική αντίδραση, ο Λαβρόφ έβαλε στη λίστα και τους πληγέντες κατοίκους.


Σάκος του μποξ οι ισλαμικές ομάδες

Η «Αλ Κάιντα» και οι «τζιχαντιστές» έχουν γίνει ένας βολικός σάκος του μποξ και η μάχη εναντίον τους έχει μετατραπεί σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, προκειμένου είτε οι Αμερικάνοι είτε οι Ρώσοι με τον Ασαντ να κάνουν τις βρωμοδουλειές τους. Οι άμαχοι που σκοτώνονται αποτελούν «παράπλευρες απώλειες», στις οποίες κανείς πλέον δε δίνει σημασία σε μία χώρα που έχουν σκοτωθεί πάνω από 460.000 άτομα μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, ενώ πάνω από το μισό του πληθυσμού της είτε έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό (5.5 εκατομμύρια άτομα στις γειτονικές χώρες και ένα εκατομμύριο στην Ευρώπη) είτε έχει μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της χώρας (6 εκατομμύρια άτομα).

Ομως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αλ Τζαζίρα, ο ιδεολογικός διάδοχος της Αλ Κάιντα, το μέτωπο Αλ Νούσρα (που μετονομάστηκε σε Φατάχ Αλ Σαμ για να μετονομαστεί αργότερα σε Χαγιέτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, μετά από τη συνένωσή του με άλλη ισλαμική αντικαθεστωτική ομάδα τον Γενάρη του 2017), μικρή παρουσία έχει στην Ανατολική Γούτα (την επαρχία στα περίχωρα της πρωτεύουσας, όπου φέρεται να έριξε τα χημικά του ο Ασαντ), ενώ και η επιρροή του στο Ιντλίμπ, τη βόρεια Χάμα και τις δυτικές επαρχίες του Χαλεπιού μειώνεται. Αυτό οφείλεται στις εσωτερικές έριδες μεταξύ των διαφόρων ισλαμικών ομάδων, που έχουν οδηγήσει σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ τους.

Είναι τέτοιος ο αποδεκατισμός του πάλαι ποτέ Αλ Νούσρα  (της οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 2012 και θεωρούνταν το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία), που αναλυτές εκτιμούν ότι από τους 1.000 μαχητές που είχε στην Ανατολική Γούτα (όταν βρισκόταν στο αποκορύφωμα της ισχύος του) τώρα δεν έχει ούτε 300.

Τον Απρίλη του 2017, μία άλλη οργάνωση, ονόματι Τζέις Αλ Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ), που αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ένοπλες ομάδες της Ανατολικής Γούτα και συγκαταλέγεται στη «μετριοπαθή» αντιπολίτευση από το ρωσικό υπουργείο Πολέμου (βλ. https://eng.mil.ru/en/news_page/country/more.htm?id=12107227@egNews), επιτέθηκε στη Χαγιέτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS, η δεύτερη μετονομασία του Αλ Νούσρα) εκτοπίζοντάς την από την περιοχή. H HTS είχε συμμαχήσει με τη Λεγεώνα Ραχμάν (μία άλλη ισλαμική ομάδα στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Γούτα, που κι αυτή συγκαταλέγεται στους «μετριοπαθείς») στις μάχες με τον Στρατό του Ισλάμ. Συνολικά, όλες οι παραπάνω ομάδες εκτιμάται ότι δε διαθέτουν περισσότερους από 15.000 μαχητές στην περιοχή.

Ετσι, το υποτιθέμενο κυνήγι της Αλ Κάιντα από Ρωσία και Ασαντ δεν αφορά τόσο το παρακλάδι της Αλ Κάιντα (και τις διάφορες μεταλλάξεις του) όσο τον Ισλαμικό Στρατό που δρα στην περιοχή (τους «μετριοπαθείς» δηλαδή). Ομως τι νόημα έχει τελικά ποιον κυνηγούν; Ολοι «τζιχαντιστές» και «τρομοκράτες» είναι, είτε «μετριοπαθείς» είτε «ακραίοι», κατά την προσφιλή τακτική του καθεστώτος!

Εκεχειρία με βόμβες

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ανατολική Γούτα, με τους 500 νεκρούς (μεταξύ των οποίων 123 παιδιά) από τα πυρά του συριακού στρατού και των ρωσικών μαχητικών, οδήγησε στις 24 Φλεβάρη στο ομόφωνο ψήφισμα 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ζητούσε ένα μήνα εκεχειρία για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

Τρεις μέρες μετά από το παραπάνω ψήφισμα, τρεις ισλαμικές οργανώσεις, ο Ισλαμικός Στρατός, η Λεγεώνα Ραχμάν και η Αχράρ Αλ Σαμ (σουνιτική σαλαφιστική ομάδα που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με το Νούσρα και έχει δύναμη γύρω στους 16.000 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Πολέμου) έστειλαν επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (βλ. https://www.un.org/press/en/2018/sgsm18932.doc.htm), με την οποία ζητούσαν να επιτευχθεί συμφωνία προκειμένου να διώξουν από την περιοχή τους εναπομείναντες μαχητές του HTS (πρώην Αλ Νούσρα, για να μην μπερδευόμαστε) από την Ανατολική Γούτα εντός 15 ημερών. Το έκαναν αυτό για να γλιτώσουν από τα πυρά του Ασαντ και της Ρωσίας και να ενταχθούν στην εκεχειρία, η οποία δεν ίσχυε για το Νούσρα, την Αλ Κάιντα και το ISIS.

Λαμβάνοντας αυτή την επιστολή, το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κινητοποιήθηκε για να έρθει σε επαφή με τις τρεις αυτές ένοπλες ισλαμικές ομάδες, οι ηγέτες των οποίων ζητούσαν να διαπραγματευτούν με τη Ρωσική Ομοσπονδία στη Γενεύη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν κάνει διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, αφού είχαν συμμετάσχει στις «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις  στην Αστάνα του Καζακστάν τον Γενάρη του 2017.

Τελικά, όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, έγιναν δύο συναντήσεις στα περίχωρα της Ανατολικής Γούτα, στις 8 και 10 Μάρτη. Οι συναντήσεις έγιναν μεταξύ του Στρατού του Ισλάμ και ρώσων αξιωματούχων και συμφωνήθηκαν η απομάκρυνση μαχητών του HTS (Νούσρα) και θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της πολιορκημένης περιοχής. Ολα αυτά, όμως, γίνονταν εν μέσω της κλιμάκωσης της επίθεσης από τον συριακό στρατό και τη ρωσική αεροπορία, με αποτέλεσμα ο στρατός του Ασαντ να καταφέρει να αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος της επαρχίας (από το 10% που κατείχε στις 3 Μάρτη, έφτασε να κατέχει το 60% στις 12 Μάρτη). Η «εκεχειρία» της 24ης Φλεβάρη παραβιάστηκε από τον συριακό στρατό με το αιτιολογικό των λίγων εκατοντάδων ανταρτών του HTS (του Νούσρα δηλαδή, που εξαιρούνταν της εκεχειρίας) που βρίσκονταν στην επαρχία της Ανατολικής Γούτα, η οποία ελεγχόταν από τους πάνω από 20.000 αντάρτες των άλλων ισλαμικών ομάδων (των «μετριοπαθών»)!

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στις 28 Φλεβάρη ότι αν η απομάκρυνση των μαχητών του HTS (Νούσρα) από την Ανατολική Γούτα γίνει υπό τον έλεγχο των άλλων «συναδέλφων του» στον ΟΗΕ και των άλλων ομάδων που μπορούν να έχουν επιρροή πάνω τους, η Ρωσία δε θα φέρει αντίρρηση.

Τελικά, οι συμφωνίες απομάκρυνσης των ανταρτών (όχι μόνο του Νούσρα αλλά και των υπολοίπων) επιτεύχθηκαν στις 21 και 23 Μάρτη (ένα μήνα μετά την ομόφωνη απόφαση για εκεχειρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ!), με αποτέλεσμα να φύγουν πάνω από 15.000 μαχητές των δύο «μετριοπαθών» ισλαμικών ομάδων, της Λεγεώνας Ραχμάν και της Αχράρ Αλ Σαμ.

Εμεινε μόνο ο Στρατός του Ισλάμ να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως δεν τελείωσαν ποτέ, γιατί στις 7 Απρίλη ο συριακός στρατός έσπασε τη δεκαήμερη εκεχειρία που είχε συνάψει με τον Ισλαμικό Στρατό (προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις), με το αιτιολογικό ότι κάποια ομάδα των μαχητών του Ισλαμικού Στρατού επιτέθηκε κατά κυβερνητικού κτιρίου στη Δαμασκό σκοτώνοντας τέσσερα άτομα, πράγμα που ο Ισλαμικός Στρατός διέψευσε κατηγορηματικά (γιατί να το κάνει άλλωστε, όταν ήταν ήδη στριμωγμένος και αναζητούσε συμφωνία να φύγει από την περιοχή;). Μια μέρα μετά, έγινε η επίθεση στη Δούμα (τη μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Γούτα, με πληθυσμό 140.000 κατοίκους), για την οποία η Δύση κατηγόρησε τον Ασαντ ότι χρησιμοποίησε χημικά. Ακόμα όμως κι αν ισχύει αυτό που υποστήριξε ο γνωστός δημοσιογράφος του Ιντιπέντεντ, Ρόμπερτ Φισκ (βλ. https://www.independent.co.uk/voices/syria-chemical-attack-gas-douma-robert-fisk-ghouta-damascus-a8307726.html), ότι δηλαδή δεν ήταν τα χημικά που έκαναν τους αμάχους να τρέχουν αλλόφρονες και να τους ρίχνουν νερό σε νοσοκομείο, στο βίντεο που αποτέλεσε την «απόδειξη» για τη χρήση των χημικών στη Γούτα, αλλά η έλλειψη οξυγόνου και η σκόνη από τις βόμβες που χτύπησαν τα τούνελ τα ξημερώματα της 8ης Απρίλη, τι αλλάζει επί της ουσίας ως προς τη στάση του συριακού καθεστώτος; Από τις 18 Φλεβάρη συνέχιζε τους βομβαρδισμούς (με ρωσικές πλάτες φυσικά) κατά των ανταρτοκρατούμενων περιοχών και ούτε το ομόφωνο ψήφισμα της 24ης Φλεβάρη δεν το έκανε να σταματήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 1.500 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 5.000. Ηταν «τρομοκράτες» όλοι αυτοί που σκοτώθηκαν; Φυσικά όχι. Απλά, το καθεστώς Ασαντ είναι αδίστακτο και τώρα ζητά να πάρει τη ρεβάνς.


Στα δίχτυα ενός άδικου πολέμου

Η Συρία εδώ και επτά χρόνια έχει πέσει στα δίχτυα ενός πολέμου άδικου απ’ όλες τις πλευρές. Το καθεστώς Ασαντ πήρε τα πάνω του από τότε που εισέβαλε η Ρωσία για να το στηρίξει (Σεπτέμβρης 2015), με αποτέλεσμα σήμερα να κατέχει πάνω από το μισό του συριακού εδάφους (γύρω στο 55-60%). Ενα αξιοσημείωτο τμήμα κατέχουν οι Κούρδοι στο Βορρά (γύρω στο 25%) και το υπόλοιπο 25% μοιράζεται μεταξύ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (που στηρίζεται από την Τουρκία), του ΙSIS (που υπολογίζεται ότι κατέχει ένα 7%) και των υπόλοιπων ισλαμιστών ανταρτών.

Η απουσία μίας εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης, που να κινείται έστω με αντιϊμπεριαλιστικά κριτήρια, βάζει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις.  Η Συρία βρίσκεται πολύ πιο πίσω -από άποψη κινήματος- από την Παλαιστίνη που εξακολουθεί να αντιστέκεται παρά τις δυσμενέστατες συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσεται αυτή η αντίσταση.

Από την άλλη, όσοι θεωρούν ότι οι Κούρδοι εφαρμόζουν «κομμουνισμό» στο Κομπάνι θα πρέπει να μας πείσουν πώς αυτός ο «κομμουνισμός» γίνεται με τις πλάτες των Αμερικανών.

Με αυτά τα δεδομένα, η Συρία βαδίζει σε δύσβατα και αιματηρά μονοπάτια. Η μετατροπή της σε θέατρο συγκρούσεων με πολλούς παίκτες και αντιτιθέμενα συμφέροντα την οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα σταματήσει.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝα τσακίσουμε το αυγό του φιδιού σε κάθε γήπεδο και σε κάθε γειτονιά
Επόμενο άρθρο Πρωτομαγιά με συγκρούσεις

Σχετικά Αρθρα

Ο Τραμπ απειλεί να διατηρήσει τον αποκλεισμό του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με «πρακτική» δράση

Διεθνή 30 Απρ 2026, 11:57

Ο σιωναζιστικός στρατός «απέτυχε σε όλα τα μέτωπα»

Δημοσκόπηση της σιωνιστικής κρατικής τηλεόρασης

Διεθνή 30 Απρ 2026, 08:56

Ιαπωνικό τάνκερ διέσχισε το Ορμούζ – Θα συνεργαζόμαστε με το Ιράν δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Διεθνή 29 Απρ 2026, 19:21

Οι ξενόδουλοι αστοί του Λιβάνου προσπαθούν να αποτινάξουν τις κατηγορίες για προδοσία

Διεθνή 28 Απρ 2026, 19:55

Maariv: Το Ισραήλ χάνει αυτόν τον γύρο στον Λίβανο καθώς η αντίσταση εντείνεται υπό πολιτικούς περιορισμούς

Διεθνή 28 Απρ 2026, 11:26

Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)

Διεθνή 27 Απρ 2026, 12:09
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Maple Leaf Rag

30 Απρ 2026, 14:50
Διεθνή

Ο Τραμπ απειλεί να διατηρήσει τον αποκλεισμό του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με «πρακτική» δράση

30 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός «απέτυχε σε όλα τα μέτωπα»

Δημοσκόπηση της σιωνιστικής κρατικής τηλεόρασης

30 Απρ 2026, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Απρίλη

30 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Οταν γίνεται πολιτική «μούρη» ο Φώντας ο Μπαραλιάκος

29 Απρ 2026, 21:51
Διεθνή

Ιαπωνικό τάνκερ διέσχισε το Ορμούζ – Θα συνεργαζόμαστε με το Ιράν δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

29 Απρ 2026, 19:21
Κόντρες

Πι(ερ)νόκιο

29 Απρ 2026, 14:23
Εργατικά

Διώκουν αρχαιολόγο επειδή αντιτάχτηκε με ανακοίνωση στην παρουσία ΝΑΤΟικών καραβανάδων σε Αρχαιολογικό Μουσείο

29 Απρ 2026, 10:42
Η παπάρα

Τόλμη και γοητεία

29 Απρ 2026, 09:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Απρίλη

29 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Επεσαν οι μάσκες στη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: Επιστροφή στη γραμμή Μητσοτάκη περί «ανθρώπινου λάθους»

28 Απρ 2026, 20:56
Διεθνή

Οι ξενόδουλοι αστοί του Λιβάνου προσπαθούν να αποτινάξουν τις κατηγορίες για προδοσία

28 Απρ 2026, 19:55
Εργατικά

Απεργιακό ραντεβού δεκάδων σωματείων ενάντια στις διώξεις

28 Απρ 2026, 14:14
Κόντρες

Ψήφισαν yesboy, απλοελληνικά καρπαζοεισπράκτορα

28 Απρ 2026, 14:08
Εργατικά

Μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση

28 Απρ 2026, 13:14
Διεθνή

Maariv: Το Ισραήλ χάνει αυτόν τον γύρο στον Λίβανο καθώς η αντίσταση εντείνεται υπό πολιτικούς περιορισμούς

28 Απρ 2026, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Απρίλη

28 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτος εντολοδόχος του Μητσοτάκη, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων

27 Απρ 2026, 19:45
Παιδεία

Αγοράζουν μεταπτυχιακούς τίτλους από ιταλικά «πανεπιστήμια ευκαιριών»

Και δώρο η κατοχή της ιταλικής γλώσσας

27 Απρ 2026, 17:53
Διεθνή

Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)

27 Απρ 2026, 12:09
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Απρίλη

Ημέρα jazz.

Ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας των παιδιών.

Βιετνάμ: Ημέρα απελευθέρωσης.

1911: Δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες της Πορτογαλίας.

1921: Γίνεται υποχρεωτική διά νόμου η εκπαίδευση στην Ελλάδα για παιδιά 6-14 ετών.

1935: Οι δικαστικές αρχές του Βερολίνου εγκρίνουν πρόταση του Χίτλερ σύμφωνα με την οποία η μη πίστη και αφοσίωση στις αρχές του ναζισμού αποτελεί λόγο διαζυγίου.

1948: Αντάρτες χτυπούν με χειροβομβίδα αυτοκίνητο της Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη, τέσσερις νεκροί.

1954: Συλλαμβάνεται ο Γρηγόρης Λιόλος (καπετάν Γόλης).

1967: Οι «Λαμπράκηδες» Μ. Θεοδωράκης, Α. Μανωλάκος, Χρ. Μίσσιος, Γ. Βότσης και Θ. Μπανούσης ιδρύουν το «Πατριωτικό Μέτωπο» (αργότερα ΠΑΜ).

1968: Υψώνεται πανό στους Αγίους Θεοδώρους και για επτά λεπτά μεταδίδονται μηνύματα του ΠΑΜ από μαγνητόφωνο.

1972: Ανάρτηση πανό της ΚΝΕ σε κεντρικό σημείο της Λιβαδειάς.

1987: Βόμβες σε Β’ Δημόσιο Ταμείο και εφορία κληρονομιών, στην Α’ ΔΟΥ και στα γραφεία της «Union Carbite» (ΕΛΑ).

2007: Επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στο Β’ αστυνομικό τμήμα Νέας Ιωνίας («γαζώθηκε» με 25 σφαίρες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιτελικό κράτος σημαίνει αν κολλήσει κάπου ένα έργο, θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και κάποιος θα ασχοληθεί – επιτελικό κράτος σημαίνει να κάνουμε Υπουργικό Συμβούλιο κάθε μήνα και να έχουμε προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στην αρχή του χρόνου. Είναι ένας τρόπος διαχείρισης και διοίκησης που φέρνει κοντά την τεχνοκρατική με την πολιτική αντίληψη… Οσοι επιμένουν να βρίσκουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν τεχνοκρατών που διορίζονται και πολιτικών που εκλέγονται, δεν αντιλαμβάνονται ότι στη ΝΔ είμαστε μια ομάδα, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα – τα συζητούμε ανοιχτά, είμαστε μία οικογένεια και για αυτό προχωράμε τελικά μπροστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Επιτελικό κράτος σημαίνει να παίρνεις την αρμοδιότητα της ΕΥΠ/ΚΥΠ στο μέγαρο Μαξίμου και να «βυσματώνεις» όλους όσους διαχειρίζονται συμβάσεις – από υπουργούς μέχρι ανώτατους καραβανάδες – μη τυχόν και κάνουν «δουλειές» μόνοι τους. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διορίζεις κεντρικά και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και τους επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, ώστε ο υπουργός να είναι περικυκλωμένος από ανθρώπους του Μαξίμου. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διοικεί ένας αυτοκρατορίσκος με μια αυλή Ηρακλέων του Στέματος που λογοδοτούν μόνο σ’ αυτόν. Αυτά τα γνωρίζουν οι πάντες, αλλά άρχισαν να τα «κοπανάνε» οι γαλάζιοι βουλευτές και πρώην υπουργοί στον Μητσοτάκη τώρα, που τον βλέπουν στριμωγμένο στα σκοινιά. Μ’ άλλα λόγια, βγάζουν την ουρά τους απέξω και δείχνουν με το δάχτυλο τον αυτοκρατορίσκο και την αυλή του, για να διασωθούν οι ίδιοι εκλογικά και πολιτικά. Δεν είναι πρωτοφανή αυτά. Εχουν ξαναγίνει στο παρελθόν κι ας μην είχε λανσαριστεί ο όρος «επιτελικό κράτος», με αξεσουάρ το τάμπλετ του Σκέρτσου και τους «κοριούς» του Δημητριάδη και του Κοντολέοντα. Ενόψει όλων των παραπάνω, η αποστροφή του Μητσοτάκη ότι «είμαστε μια οικογένεια» θυμίζει σαπουνόπερα τύπου «Τόλμη και γοητεία». Με ισχυρές καπιταλιστικές οικογένειες να συντρώγουν και να συνδεξιώνονται την ίδια στιγμή που το κάθε μέλος της οικογένειας σκάβει το λάκο των άλλων. Μήπως έτσι δεν είναι και η σχέση του μικρού Κυριάκου με τη μεγαλύτερη αδερφή του; Αυτός της απαγόρευσε να συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του κι αυτή δεν τον κάλεσε ούτε στο γάμο του γιου τους. Αφήστε το γεγονός ότι, εκτός των αναγκαίων πολιτικών συνευρέσεων, οικογενειακή σύναξη έγινε μόνο στην κηδεία του Δρακουμέλ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo