Το Ισραήλ προχώρησε τη Δευτέρα 19 Ιούνη σε 40% μείωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα, με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της κυβέρνησης Νετανιάχου. Η απόφαση για μείωση της παροχής από τους σιωνιστές ήρθε κατόπιν αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία δήλωσε ότι παύει από τώρα και στο εξής να πληρώνει στους σιωνιστές το σύνολο του κόστους για την ηλεκτροδότηση της Γάζας, καλώντας τους να περιορίσουν την παροχή. Παράλληλα, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι τελική διευθέτηση τέτοιου είδους ζητημάτων δεν μπορεί να υπάρξει αν πρώτα δεν προχωρήσει η διαδικασία πολιτικής συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.
Λαμβάνοντας υπόψη την υπονόμευση από την ΠΑ οποιασδήποτε ουσιαστικής διαδικασίας προς αυτή την κατεύθυνση, τις συλλήψεις εκατοντάδων μελών και στελεχών όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, αλλά και το ποια ήταν η στάση του Αμπάς απέναντι στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2006, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει τις στοχεύσεις του Αμπάς και της κλίκας του που δεν είναι άλλες από την υπονόμευση της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα και συνολικά της Αντίστασης.
Από τον περασμένο Απρίλη, η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και των υποδομών της Λωρίδας της Γάζας δεν ξεπερνούσε τις τέσσερις ώρες καθημερινά, λόγω της παύσης λειτουργίας του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής κοντά στη Χαν Γιούνις στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας. Από την περασμένη Δευτέρα, οι ώρες μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, φτάνοντας τις δυο με τρεις καθημερινά, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.
Ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Γάζας με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι το υπουργείο πασχίζει να τροφοδοτήσει με πετρέλαιο τις γεννήτριες των νοσοκομείων της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθούν τα γενικά μπλακάουτ στις μονάδες νοσηλείας. Ο επικεφαλής του τμήματος ραδιολογίας των δημόσιων νοσοκομείων στη Γάζα προειδοποίησε ότι οι επαναλαμβανόμενες διακοπές προκαλούν μεγάλες βλάβες στα διαγνωστικά μηχανήματα αυτών των τμημάτων, που κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοκληρωτικά. Η καταστροφή αυτού του είδους των μηχανημάτων, που περιλαμβάνουν αξονικούς τομογράφους, ακτινολογικά και άλλα διαγνωστικά μηχανήματα, θα προκαλούσε την ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος υγείας της Γάζας, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά σε αργό και βασανιστικό θάνατο.
Την Τρίτη 20 Ιούνη, το αιγυπτιακό καθεστώς ξεκίνησε να τροφοδοτεί τη Γάζα με πετρέλαιο, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της, που είχε σταματήσει να λειτουργεί τον περασμένο Απρίλη. Ο λόγος που σταμάτησε να λειτουργεί ήταν η άρνηση της κυβέρνησης της Γάζας να αγοράσει πετρέλαιο, αφού η τιμή του διπλασιάστηκε λόγω της επιβολής πρόσθετου φόρου από την Παλαιστινιακή Αρχή, σε συνδυασμό με την εξάντληση των ποσοτήτων που είχαν χορηγήσει στη Γάζα το Κατάρ και η Τουρκία πριν από μερικούς μήνες.
Πριν από λίγο καιρό, το καθεστώς Σίσι είχε ζητήσει τη συνεργασία της Χαμάς σε θέματα «αντιτρομοκρατίας», με αντάλλαγμα την παροχή πετρελαίου ή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του υπάρχοντος δικτύου μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου. Είναι παρολαυτά άγνωστο αν ο Σίσι πήρε κάποιου είδους αντάλλαγμα από την Χαμάς για την πρόσφατη μεταφορά πετρελαίου προς τη Γάζα με βυτιοφόρα από το πέρασμα της Ράφα.
Σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ Gisha, λόγω των συνεχών διακοπών, ολόκληρες πτέρυγες νοσοκομείων έχουν κλείσει, ενώ σταθμοί άντλησης και μεταφοράς νερού έχουν σταματήσει, με αποτέλεσμα τις πολύωρες διακοπές υδροδότησης, αλλά και την αδυναμία του αποχετευτικού δικτύου να απομακρύνει τα λύματα. Εκπρόσωπος της UNRWA δήλωσε ότι η ποσότητα του νερού ανά κάτοικο στη Γάζα έχει μειωθεί σε 40 λίτρα τη μέρα, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 100 λίτρα. Ο συγκεκριμένος δείκτης δεν αναφέρεται στην ατομική κατανάλωση, αλλά στη συνολική τροφοδοσία μιας περιοχής με νερό. Η τροφοδοσία με νερό της Γάζας αυτή τη στιγμή είναι λιγότερη από τη μισή, σύμφωνα με τα ελάχιστα όρια, όπως ορίζονται από διεθνείς διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα, η περιορισμένη ηλεκτροδότηση της Γάζας έχει σαν αποτέλεσμα την απόρριψη 100.000 κυβικών μέτρων ανεπεξέργαστων ή ημικατεργασμένων λυμάτων ανά μέρα στη θάλασσα, αφού οι μονάδες επεξεργασίας υπολειτουργούν.
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η συνέχιση και η ένταση του αποκλεισμού της Γάζας από τους σιωνιστές θα καταστήσει την περιοχή ακατοίκητη μέχρι το 2020. Οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι άλλο ένα βήμα των σιωνιστών προς αυτή την κατεύθυνση.