Οι τσαγκαράδες να φτιάσουν όπως πάντα γερά παπούτσια
Οι εκπαιδευτικοί να συμμορφώνονται με το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου
Οι τροχονόμοι να σημειώνουν με σχολαστικότητα τις παραβάσεις
Οι εφοπλιστές να καθελκύουν διαρκώς νέα σκάφη
Οι καταστηματάρχες ν’ ανοίγουν και να κλείνουν σύμφωνα με το εκάστοτε ωράριο
Οι εργάτες να συμβάλλουν ευσυνείδητα στην άνοδο του επιπέδου παραγωγής
Οι αγρότες να συμβάλλουν ευσυνείδητα στην κάθοδο του επιπέδου καταναλώσεως
Οι φοιτητές να μιμούνται τους δασκάλους τους και να μην πολιτικολογούν
Οι ποδοσφαιριστές να μη δωροδοκούνται πέραν ενός λογικού ορίου
Οι δικαστές να κρίνουν κατά συνείδησιν και εκτάκτως μόνον, κατ’ επιταγήν
Ο τύπος να μη γράφει ό,τι πιθανόν να εμβάλλει εις ανησυχίαν τους φορτοεκφορτωτάς
Οι ποιητές όπως πάντα να γράφουν ωραία ποιήματα.
(Μαν. Αναγνωστάκης: «Προσχέδιο δοκιμίου πολιτικής αγωγής»)
Σημ.: Πρόκειται περί προσχεδίου, ως ο τίτλος, και προσφέρεται εις ελευθέραν δημοσίαν συζήτησιν. Μετά τας ακουσθησομένας απόψεις θα γίνει τελική επεξεργασία υπό ομάδος εγκρίτων ποιητών και θα παραδοθεί εις το κοινό προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.
> Σου είπαν ψέματα πολλά.
> Και η φιλανθρωπία αποδείχνει ότι τη φτώχεια δεν την πολεμάς με πορδές.
> 2.500 μπάτσοι στη Μασσαλία. Ο λόγος: η διαδήλωση ενάντια στο νόμο Ελ Κομρί. Πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι διαδηλωτές η αστυνομία είχε προβεί σε 27 συλλήψεις (28/6/2016).
> Πράγματι, αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να συνδέεται η υπεράσπιση των σωμάτων καταστολής από τον Περισσό και τη νεολαία του με την «απότιση φόρου τιμής» στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, μιας και ο ΔΣΕ ποτέ δεν υπέγραψε κανένα έγγραφο πίστης στην αστυνομική (αστική) δημοκρατία, όπως λ.χ. έκανε ο Περισσός διά χειρός Χ. Φλωράκη το 1974.
> Οι αστυνόμοι παγιδευμένοι απ’ το περίστροφο / οι γυναίκες από το φύλο τους / η δικαιοσύνη απ’ τους νόμους / οι οργανώσεις απ’ τις φράξιες / οι γιατροί απ’ τα ηλεκτροσόκ. / Να πάμε στο Ιλιον το βράδυ. Οι ήρωες εκεί έχουνε κόκκινα μάγουλα / και πάντα νικάνε στο τέλος (Κατερίνα Γώγου, «Τρία κλικ αριστερά»).
> «Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς… στο υπουργείο Εργασίας» (Ριζοσπάστης, 29/6/2016). Πώς λέμε «θέατρο»… Γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει… Στους κύριους ρόλους το τα(ο)ξικό κίνημα.
> Η Βρετανία φεύγει (;) από την ΕΕ ενώ η ΕΕ δεν θέλει να παραμείνει εντός ΕΕ η Σκωτία η οποία επιθυμεί να είναι μέλος της ΕΕ.
> Πτώχευση και φτώχεια (καταραμένη) για τον καπιταλιστή Μαρινόπουλο. Τη «νύφη» και πάλι θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
> Δίνει την κάρτα της η ευκαιρία / κι εισέρχεται ευπρεπώς. / Η δύναμη κι η δόξα, στολή εικοσιτεσσάρων καρατίων. / Προϊστάμενοι διαφεντεύουν για τα καλά και συμφέροντα της τάξης.
> «Αργά ή γρήγορα το Unidos Podemos θα κυβερνήσει. Είναι θέμα χρόνου». Π. Ιγκλέσιας. Τόση δίψα για εξουσία πια…
> «Οι Βρετανοί παραμένουν φίλοι» Ζ. Κ. Γιούνκερ. Λυκοφιλίες.
> «Κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» συνασπισμό επιθυμεί ο Γκρέγκορ Γκίζι του «Die Linke». Σοσιαλδημοκράτες – Die Linke – Πράσινοι. Σταθερά στον αστερισμό της λιτότητας και του ιμπεριαλισμού.
> Σκάνδαλο Dieselgate. H Volkswagen συμφώνησε να καταβάλει 15 δισ. δολάρια. Το πότε και το πώς άγνωστον…
> Πεζικάριοι. / Με φύλλο πορείας ανιχνευτή οδεύουμε, / ναρκοσυλλέκτες σε επικίνδυνες αποστολές. / Εν μέση οδώ / κάποιο ραντάρ εκπέμπει, σε υψηλή συχνότητα. / Μέσα στο στήθος τραύματα / η ψυχή πάντα αιμάσσει.
> Βρετανικό Labour Party: Corbyn ‘raus! (μόλις 40 βουλευτές τον στηρίζουν, 172 εναντίον του).
> Αφιλοκερδώς (;) μέρος του cast του Game of Thrones «συνιστά» Λέσβο για τουρισμό.
> Neck to neck Χίλαρυ-Τραμπ.
> «Χαμηλές οι δεξιότητες των Ελλήνων», εκτιμά ο ΟΟΣΑ (kathimerini.gr/865448/article/epikairothta). Αρα καλώς έχουν οι μειωμένοι έως και ευτελείς μισθοί…
> «Να ληφθούν τάχιστα αποφάσεις και να αναλάβουν ικανοί επαγγελματίες τη διαχείριση της κατάστασης» – περί Ελληνικού, λιμανιού Πειραιά, προσφύγων και μεταναστών. «Επικίνδυνοι» καταυλισμοί. Η υστερία από το κύριο άρθρο στην kathimerini.gr/865531/opinion/epikairothta. Η «ιδιωτική» πρωτοβουλία, οι κήρυκές της και το… μερτικό…
> «Αν οι ψηφοφόροι αντιληφθούν τις συνέπειες της ψήφου τους μπορούν να ανακαλέσουν την επομένη» (κοινώς θα ψηφίζετε μέχρι να βγει το δικό μας αποτέλεσμα – χώρια ότι ο καπιταλισμός ζει και βασιλεύει και στις δύο περιπτώσεις…). Ταύτα, μεταξύ άλλων, διατυπώνει ο γνωστός κ. Τ. Θεοδωρόπουλος (kathimerini.gr/865525/opinion/epikairothta), γνωστός και… μη εξαιρετέος («Γραφή παρανόμων») ως σταθερός υπερασπιστής της αστικής δημοκρατίας.
> «Υστατο αποκούμπι όσων αδικούνται στην αγορά» χαρακτηρίζει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας ο Πάσχων Μανδραβέλης (kathimerini.gr, 29/6/2016, «Σκάνδαλο στην Επιθεώρηση Εργασίας»). Προφανώς η απεργία είναι… εξοβελισμένη. «Οσων αδικούνται στην αγορά». Πες τα με τ’ όνομά τους κ. Πάσχων, εργάτες, εργαζόμενοι και καπιταλιστές. Με τους δύο πρώτους να παράγουν την υπεραξία που λυμαίνονται οι τελευταίοι.
> Πρτ – πρτ, στο JFK της Ν. Υόρκης.
> Το δράμα παίζεται καθημερινά / πίσω απ’ το δάκτυλό μας. / Στα φώτα της ράμπας ορθός / έμαθες να πεθαίνεις με τέχνη. / Το προσωπείο τέλειο / κι ένα όσκαρ ερμηνείας στο ίνδαλμα του κόσμου. / Η θύρα οδηγεί προς την έξοδο / το θέατρό μας έπιασε φωτιά.
> Qatar-αμένη ακίνητη περιουσία Μαρινόπουλου…
> Από τον Μαρινόπουλο, στους εργαζόμενους (ως «είθισται») μένει το δεύτερο συστατικό της λέξης…
> Rory Gallagher, «Philby».
> «Η ψήφος για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ως εξέγερση κατά των πλουσίων» – η οργιάζουσα φαντασία μικροαστών όπως αυτών του βρετανικού SWP, στην εφημερίδα του «Socialist Worker», online, 28/6/2016. Τους είπαν να γίνουνε ουρά κι αυτοί το παραμπιπ-μπιπ!
> Οπως και το SWP και μία σειρά επαναστατούληδες βγήκαν «αντάρτες» στο κλαρί, και μεσ’ το μεϊντάνι (όχι μικρο- αλλά μακρο–αστούληδες…)
> Besa me mucho.
> Ni hao – wo shi Vasilis.
Βασίλης






