Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία
  • Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 11 Ιούλη
  • «Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές
  • Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Ιούλ 2016, 00:00

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Περίσσεψαν το νάζι και τα χαμόγελα. Μπροστά στο φακό προσπάθησαν να πείσουν ότι είναι… μια ωραία ατμόσφαιρα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, βγήκαν τα μαχαίρια. Ο Ρέντσι παραπονιόταν πάντοτε ότι Μέρκελ και Ολάντ τον αποκλείουν από τις συσκέψεις τους, όπου αποφασίζουν για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ο Ολάντ δε γουστάρει τη γερμανική επικυριαρχία, ως ρεαλιστής ιμπεριαλιστής πολιτικός όμως προσπαθούσε να καρπωθεί ό,τι οφέλη προσέφερε ο γερμανογαλλικός άξονας. Το κυοφορούμενο Brexit άλλαξε τις ισορροπίες, δημιούργησε ρευστότητα, έθεσε επί τάπητος τη διεκδίκηση μιας νέας μοιρασιάς. Ο Ολάντ έσπευσε να συναντήσει τον Ρέντσι και μετά να πάνε παρεούλα να συναντήσουν την Μέρκελ, «ενώνοντας» τις απαιτήσεις Γαλλίας και Ιταλίας. Βγήκε κάτι απ' αυτόν τον γύρο; Είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Το παζάρι θα συνεχιστεί. Κι όπως κάθε παζάρι μεταξύ ιμπεριαλιστών, γίνεται με το μοναδικό τρόπο που γνωρίζουν: ανάλογα με τη δύναμη του κεφαλαίου που εκπροσωπεί η κάθε πλευρά.

Για πολύ ξύλο

«Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων». Αυτά αναφέρονται -μεταξύ πολλών άλλων- σε κείμενο που κατέθεσε η φράξια των 53+ στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι επίλεκτο στέλεχος και άτυπος επικεφαλής αυτής της φράξιας είναι ο Τσακαλώτος! Το υπενθυμίζουμε για να δικαιολογήσουμε τον τίτλο του σχολίου.

Η μόνη τους έγνοια

Η μόνη έγνοια των 53+ είναι μην κάνουν καμιά νέα διεύρυνση προς το Κέντρο οι Τσιπραίοι, οπότε ο δικός τους ρόλος θα υποβαθμιστεί και η φράξια τους δε θα έχει την πολιτική δύναμη που απέκτησε μετά την αποχώρηση των Λαφαζανικών. Γι' αυτό και σημειώνουν με νόημα ότι «στο πρόσφατο παρελθόν το κόμμα μας πλήρωσε ακριβά τις προσχωρήσεις παραγόντων που ελάχιστη σχέση είχαν με την αριστερά», και προσθέτουν ότι αντίθετα είναι ανοιχτοί, ορθάνοιχτοι στον απλό κόσμο που έρχεται ανιδιοτελώς να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια, είναι ανοιχτοί στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων και σε όσους έχουν αποδείξει ότι ο αξιακός τους κόσμος μπορεί να συμβαδίζει με το αξιακό φορτίο της αριστεράς.

Απλός κόσμος που δεν οργανώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα πάει να οργανωθεί τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Σε ποιούς «παράγοντες που ελάχιστη σχέση είχαν με την αριστερά» αναφέρονται; Στη Ραχήλ Μακρή; Σίγουρα. Στον Στάθη Παναγούλη; Ενδεχομένως. Στον Αλέξη Μητρόπουλο; Ποιος ξέρει; Πάντως, εμείς μπορούμε να τους θυμίσουμε μερικά ονόματα «παραγόντων» με τους οποίους κάθονται δίπλα-δίπλα στα υπουργικά έδρανα: Τζάκρη, Μπόλαρης, Κουρουμπλής, Κοτζιάς, Σπίρτζης, Τόσκας. Φαίνεται πως όλων αυτονών τους τρέχει η αριστεροσύνη από τα μπατζάκια.

Θρασύδειλοι

Κατέθεσαν και τροπολογία στην απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι 53+, η οποία έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την ιδιοκτησία του «προγράμματος» του τρίτου Μνημόνιου, το οποίο ήταν αποτέλεσμα αδίστακτου εκβιασμού και πραξικοπήματος! Οι Τσιπραίοι δεν είχαν πρόβλημα να υιοθετήσουν «ολίγη» τροπολογία. Πέταξαν στα σκουπίδια τα περί εκβιασμού και πραξικοπήματος, ενώ οι 53+ είχαν φροντίσει να αλλάξουν τη διατύπωση, γράφοντας ότι το πρόγραμμα του τρίτου Μνημόνιου… δεν εξαντλεί το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Γι' αυτό μιλάμε για θρασυδειλία. Ψάχνουν πρόστυχες διατυπώσεις, τη στιγμή που ο επικεφαλής τους είναι ο πιο φανατικός υποστηρικτής του τρίτου Μνημόνιου.

Συμβαίνουν και αλλού

Εκείνοι που μιλούν και γράφουν εκστασιασμένοι για τη βρετανική κοινοβουλευτική παράδοση, που επιβάλλει το σεβασμό της λαϊκής βούλησης κτλ. κάνουν πως δεν βλέπουν τους καραγκιόζηδες του Brexit που προσπαθούν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, καθώς ο Κάμερον τους πέταξε την καυτή πατάτα στα χέρια.
Κάνουν πως δεν βλέπουν τον «πολύ» Νάιτζελ Φάρατζ να δηλώνει με θράσος σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ότι ναι μεν κατά την προεκλογική περίοδο υποσχόταν ότι 300.000 στερλίνες που πήγαιναν στις Βρυξέλλες θα πάνε κατευθείαν για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, όμως είχε κάνει λάθος και δεν μπορεί πια να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο. Ψηφοφόροι δηλώνουν σε εφημερίδες και σε διαδικτυακά μέσα ότι εξαπατήθηκαν, όμως οι «δικοί μας» εξακολουθούν να μιλούν και να γράφουν για… κοινοβουλευτικό πολιτισμό.

Ναι, υπάρχει μακρά κοινοβουλευτική παράδοση στη Βρετανία, πιο σταθερή από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ακόμα και από τη Γαλλία. Αυτή η παράδοση, όμως, έχει στη ρίζα της την πολιτική διαφθορά της βρετανικής εργατικής τάξης, που ουδέποτε κατάφερε να αποδεσμευτεί από τον τρεϊντγιουνιονισμό (βούτυρο στο ψωμί του Εργατικού Κόμματος) και να δημιουργήσει ένα άξιο λόγου επαναστατικό κίνημα. Οσο η εργατική τάξη άγεται και φέρεται πίσω από τη μοναρχία και τα αστικά κόμματα, η κοινοβουλευτική παράδοση θα συνεχίζεται. Οχι όμως χωρίς ψέματα και απάτες.

Ανέκδοτο

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνική του βάση! Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει καμπάνια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και αξιοποίηση του Διαδικτύου «για την προσέγγιση όσων δίνουν μάχη για την Αριστερά»!

Πρόκειται ασφαλώς για ανέκδοτο. Αυτοί δεν κατάφεραν να μεγαλώσουν την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της ορμητικής ανάπτυξής του, όταν κάλπαζε προς την εξουσία, θα το κάνουν τώρα που οι ψηφοφόροι τους (γιατί ψηφοφόρους είχαν, όχι κομματικά μέλη με διάθεση προσφοράς) τους βρίζουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, κατηγορώντας τους ότι τους εξαπάτησαν; Το πολύ-πολύ να οργανώσουν καμιά διαδικτυακή καμπάνια (λεφτά έχουν, τώρα που κατέχουν την «κουτάλα»). Ομως, κάθε κομματικός μηχανισμός έχει ανάγκη από αυτοπαραμύθιασμα. Ετσι αυτοσυντηρείται. Γι' αυτό και έβαλαν στην απόφαση της ΚΕ και τα περί ανασυγκρότησης.

Αρρώστεια

Εμείς σας το έχουμε πει, ότι ο Παπαδημούλης είναι εξαρτημένος από το twitter. Γι' αυτό κάνει τη μια μακακία μετά την άλλη. Με το που βγήκαν τα exit poll στην Ισπανία, έσπευσε να δώσει «συγχαρητήρια στους Podemos για τη μεγάλη επιτυχία» και να αποφανθεί με τη βεβαιότητα του μεγάλου ηγέτη: «Στόχος τώρα, μια προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία». Εφτιαξε και χάσταγκ στα ισπανικά, τρομάρα του: «#AdiosRajoy».

Δέκα ώρες αργότερα, αφού στο μεταξύ είχε αποδειχτεί ότι ο μεν Ραχόι ήταν θριαμβευτής, οι δε Podemos-Unidos είχαν πάρει ποσοστό μικρότερο από το άθροισμά τους στις προηγούμενες εκλογές, ο Παπαδημούλης έσπευσε να χαρακτηρίσει «φιάσκο» τα exit poll και να συμπληρώσει: «Εκανα λάθος. Οπως η ΝΔ στις εκλογές του 2000. Πάθημα – μάθημα». Και ποιος σε ανάγκασε να μιλήσεις πριν «μιλήσει» η κάλπη, ρε φίλε, όταν έχεις πολλά προηγούμενα με τα exit poll στην Ελλάδα;

Προβοκάτορας

«Οι προοδευτικοί του σήμερα, φίλες και φίλοι, ντρέπονται και δεν υπερηφανεύονται για τα όσα έκαναν οι Κολλάδες το 1990. Ελεος!». Μ' αυτά τα λόγια (μεταξύ πολλών άλλων) θέλησε να καρφώσει τη Φ. Γεννηματά ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού. Μαθημένος να διεκπεραιώνει αποστολές για λογαριασμό των αφεντικών του, των μιντιαρχών, το 'χει συνήθειο να μετατρέπεται σε χυδαίο και ποταπό προβοκάτορα και συκοφάντη. Εν προκειμένω, όχι μόνο και όχι τόσο σε βάρος του Ανδρέα Κολλά, όσο σε βάρος των εργατών της ΕΑΣ, που έδωσαν τότε ένα σκληρό αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, που παραδόθηκαν ως πλιάτσικο από τον Μητσοτάκη στους περιβόητους «νοικοκυραίους». Του Κολλά, προέδρου τότε του σωματείου των οδηγών, θα έπρεπε να του στήσει άγαλμα το σύστημα. Γιατί όχι μόνο δεν υπέθαλπε τις «ακρότητες» των εργατών (από τα ξεβρακώματα «νοικοκυραίων» στην Ομόνοια και το ντύσιμό τους με φουστίτσες, μέχρι τα οδοφράγματα στο Βοτανικό και τις νυχτερινές καταδρομικές επιχειρήσεις για το σπάσιμο απεργοσπαστικών λεωφορείων), αλλά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μετατρέψει εκείνο το ισχυρό απεργιακό κίνημα σε κίνημα διαμαρτυρίας, που στήριζε την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για επάνοδο στην εξουσία.

Κοινοβουλευτικός κρετινισμός

Λένε πως ο παράγοντας που διέψευσε τα γκάλοπ στην Ισπανία, που απογείωσε τον καταρρέοντα Ραχόι και γκρέμισε στην τρίτη θέση τη συμμαχία Unidos Podemos ήταν το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία. Τα γκάλοπ, βέβαια, πέφτουν σταθερά έξω (εδώ στη Βρετανία έπεσε έξω το exit poll), όμως αν δεχτούμε αυτή την εκτίμηση πού οδηγούμαστε; Στο ότι ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός μαστίζει όχι μόνο τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά και τους ψηφοφόρους κομμάτων που επαγγέλλονται την «αλλαγή», τη «σύγκρουση με το κατεστημένο» κτλ. Δεν είναι παρά ένα φοβισμένο κοπάδι που άγεται και φέρεται από τις φοβίες.

Της αρπαχτής

Διαμαρτύρεται σε συνεντεύξεις του ο Χ. Αποστολόπουλος, πρόεδρος του συνδικάτου των γαλακτοβιομηχανιών (ΣΕΒΓΑΠ), διότι η Κομισιόν έδωσε την άδεια να κυκλοφορήσει στην Τσεχία προϊόν με τον όρο «Greek Yogurt». Οπως λέει, ναι μεν το γιαούρτι δεν έχει χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ, όμως πρόκειται για «θρασύτατη κίνηση» λέει ο πρόεδρος των γαλακτοβιομήχανων, ζητώντας «να θέσουμε το ζήτημα υπόψη της ΕΕ». Και καταλήγει: «Εάν κάναμε εμείς το ίδιο πράγμα για την ιταλική παρμεζάνα, θα μας κήρυττε τον πόλεμο η Ιταλία, δεν θα αντιδρούσε απλά. Ετσι θα πρέπει να αισθάνονται και όσοι επιχειρούν να επιβουλευθούν τα εθνικά μας προϊόντα».

Μόνο που έχουν φροντίσει οι ίδιοι οι γαλακτοβιομήχανοι, ακολουθώντας τη λογική της αρπαχτής, να «αποεθνικοποιήσουν» το ελληνικό γιαούρτι. Εδώ και χρόνια εισάγουν τεράστιες ποσότητες εβαπορέ γάλακτος και τις χρησιμοποιούν παράνομα στην παρασκευή γιαουρτιού, με τις πλάτες των κυβερνήσεων. Και είναι αυτοί που πίεσαν για τη νομιμοποίηση αυτής της παράνομης διαδικασίας (μέσω της περιβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ). Ετσι, με όλους τους νόμιμους τύπους θα εισάγουν εβαπορέ γάλα, θα το διαλύουν με νερό και θα «μπλαστρώνουν» το μείγμα με πρωτεΐνη γάλακτος για να πήξει και να γίνει γιαούρτι. Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτό το προϊόν όχι μόνο δεν έχει τα φόντα για να γίνει ποτέ ΠΟΠ, αλλά μόνο κατά σύμβαση μπορεί να ονομαστεί «Greek Yogurt». Γιατί «ελληνικό γιαούρτι» με εβαπορέ γάλα Δανίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας δε γίνεται. Οποιος θέλει φτιάχνει τέτοιο προϊόν και σου λέει: το ονομάζω «Greek Yogurt» υπονοώντας τον τρόπο παρασκευής και όχι τη γεωγραφική προέλευση. Αλλωστε, και οι Ελληνες φτιάχνουν γιαούρτι εισάγοντας εβαπορέ γάλα από όλη την Ευρώπη.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑλλαγή ρότας
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

Κόντρες 10 Ιούλ 2026, 09:52

Τους εξασφάλισε τη ντόπα τους

Κόντρες 8 Ιούλ 2026, 20:48

Pain in the ass

Κόντρες 6 Ιούλ 2026, 14:01

Μετά τον Φεύγα κι άλλος φευγάτος

Κόντρες 3 Ιούλ 2026, 19:36

Τώρα με το app ποιος τους πιάνει

Κόντρες 2 Ιούλ 2026, 12:11

Το τσιπρόκομμα και το «δόγμα του μπορντέλου»

Κόντρες 30 Ιούν 2026, 20:27
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

11 Ιούλ 2026, 17:03
Διεθνή

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

11 Ιούλ 2026, 09:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

«Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

10 Ιούλ 2026, 20:24
Διεθνή

Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Λεπέν, που επανέρχεται με δικαστική βούλα

10 Ιούλ 2026, 19:53
Διεθνή

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

10 Ιούλ 2026, 14:07
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

10 Ιούλ 2026, 09:52
Διεθνή

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

10 Ιούλ 2026, 07:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

9 Ιούλ 2026, 21:47
Αγροτικά

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

9 Ιούλ 2026, 20:17
Πολιτική

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από το casus belli;

9 Ιούλ 2026, 19:54
Αθλητισμός

Ανανέωσε μέχρι το 2030 ο Χοσάμ Χασάν ως προπονητής της Εθνικής Αιγύπτου

9 Ιούλ 2026, 12:49
Αγροτικά

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

9 Ιούλ 2026, 12:06
Καταστολή

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

9 Ιούλ 2026, 10:35
Διεθνή

Απομονωμένοι διεθνώς οι σιωναζιστές, δείχνουν διεθνείς έρευνες

9 Ιούλ 2026, 05:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!

8 Ιούλ 2026, 20:57
Κόντρες

Τους εξασφάλισε τη ντόπα τους

8 Ιούλ 2026, 20:48
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

Ημέρα πληθυσμών.

Ακτή Ελεφαντοστού, Νίγηρας, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Μογγολία: Εθνική γιορτή (1921).

Βέλγιο: Ημέρα Φλαμανδών.

1942: Αρχίζουν οι διωγμοί των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1966: Επεισόδια σε συλλαλητήριο οινοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη, 128 πολίτες και 72 χωροφύλακες τραυματίες.

1969: Βόμβα της ΔΑ σε γραμματοκιβώτιο της οδού Νίκης (Αθήνα).

1994: Βόμβα στο κτίριο γερμανικής πολυεθνικής ασφαλιστικής στους Αμπελόκηπους (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo