«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πολύπλοκο σχέδιο, είναι μια πρόταση η οποία έχει πάρα πολλές πλευρές, άρα υπάρχει ανάγκη να επιστρατευτεί ένας διεθνής εκτιμητής, ο οποίος θα μας διαφωτίσει με την εμπειρία του». Αυτά είπε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Σκουρλέτης μιλώντας για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε εκδήλωση που έγινε στο ΕΒΕΑ. Οσοι ήταν σε θέση να καταλάβουν κατάλαβαν τι κρύβεται πίσω από τη σκόπιμα ασαφή φράση «πολύπλοκο σχέδιο». Για τους υπόλοιπους, που δεν καταλαβαίνουν ή δε θέλουν να καταλάβουν, ο Σκουρλέτης είχε το… γηπεδικό «αυτή η μάχη κερδήθηκε»! Σε άλλο Δελτίο Τύπου σήκωσε ακόμα παραπάνω τους τόνους: «Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς»!
Τελικά, αυτή η κυβέρνηση μόνο επιτυχίες έχει. Επιτυχία η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, επιτυχία η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, επιτυχία η ρύθμιση για την ιδιωτικοποίησε του ΑΔΜΗΕ. Αμφιβάλλει κανείς ότι σαν επιτυχία θα εμφανιστεί και το σάρωμα του Ασφαλιστικού;
Ας κάνουμε «λιανά» τι ακριβώς συμφωνήθηκε με την τρόικα για το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη είναι η επιτυχία:
♦ Το δίκτυο υψηλής τάσης αποκόβεται από τη ΔΕΗ, στην οποία ανήκε μέχρι τώρα. Κατά τα άλλα, οι συριζαίοι κατήγγειλαν τους προηγούμενους για σαλαμοποίηση της ΔΕΗ με τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ»!
♦ Η νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί θα ανήκει κατά 51% στο κράτος και κατά 49% σε ιδιώτες. Το 51% του κράτους αύριο μπορεί να γίνει 49%, μεθαύριο 30%, παραμεθαύριο 10%. Κάπως έτσι δεν πέρασε ολόκληρος ο ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom; Ρήτρα για διατήρηση του 51% εσαεί από το κράτος δεν υπάρχει. Και με μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δε θα μπορεί να συμμετάσχει, γιατί στα ταμεία του «δεν υπάρχει σάλιο», εύκολα η σχέση πλειοψηφίας-μειοψηφίας αντιστρέφεται. Κάπως έτσι δεν έγινε το κόλπο με τις τράπεζες;
♦ Από το 49% που προορίζεται για ιδιώτες καπιταλιστές το 20% θα πουληθεί κατευθείαν σε «στρατηγικό επενδυτή» και το υπόλοιπο 29% «θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο επενδυτικό κοινό». Εννοείται πως ο «στρατηγικός επενδυτής» δεν εμποδίζεται να αποκτήσει μεγαλύτερο ποσοστό αγοράζοντας μετοχές στο Χρηματιστήριο (το είχε κάνει και η DT με τις μετοχές του ΟΤΕ). Ποιος θα είναι ο «στρατηγικός επενδυτής»; Επ' αυτού δε μας διαφώτισε η κυβέρνηση, όμως εμάς κάτι μας λέει ότι θα είναι η γαλλική EDF. Δεν μπορεί να μην πάρει τίποτα ο «μεγάλος φίλος της Ελλάδας» μεσιέ Ολάντ.
Οι Γερμανοί πήραν ήδη τα 14 αεροδρόμια, οι Γάλλοι δε θα πάρουν τίποτα;
♦ Στο ΔΣ της εταιρίας θα έχει την πλειοψηφία το ελληνικό δημόσιο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται κοινή συναινέσει από το δημόσιο και τον «στρατηγικό επενδυτή». Αμφιβάλλει κανείς ότι ο άνθρωπος που θα «τρέχει» την εταιρία, θα ασκεί τη διαχείριση και θα παίρνει τις τρέχουσες αποφάσεις θα είναι άνθρωπος του «στρατηγικού επενδυτή»; Γιατί να έρθει οποιοσδήποτε μεγάλος καπιταλιστικός όμιλος και να βάλει λεφτά στον ΑΔΜΗΕ, άμα δε θα έχει απόλυτο έλεγχο στην τρέχουσα διαχείριση της εταιρίας; Θα δώσει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση;
♦ Κρίσιμο ζήτημα, πέρα από τη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ αυτή καθαυτή, είναι το τίμημα που θα εισπράξει η ΔΕΗ για την υποχρεωτική πώληση αυτού του σημαντικότατου περιουσιακού της στοιχείου. «Αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υποστηριχθεί η ΔΕΗ», αναφέρει στο Δελτίο Τύπου ο Σκουρλέτης. Εχει καμιά σημασία η λέξη «δέσμευση», όταν ακούγεται απ' αυτή την κυβέρνηση; «Το ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει να καταβάλει το αντίτιμο για το Δίκτυο Υψηλής Τάσης, που σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ, με τα έσοδα από την πώληση μετοχικού μεριδίου στον “στρατηγικό'' επενδυτή, από τη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και με ένα ποσοστό έως 10% από τα αποτελέσματα EBITDA του ΑΔΜΗΕ σε ετήσια βάση και μέχρι την πλήρη εξόφληση του οριζόμενου τιμήματος», συνεχίζει ο Σκουρλέτης. Πόσο αξίζει ο ΑΔΜΗΕ; Οχτώ δισ. λένε οι μέχρι τα σήμερα εκτιμήσεις της ΔΕΗ. Πάτε στοίχημα ότι στο τέλος ο «διεθνής εκτιμητής» θα αποτιμήσει σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό την αξία του ΑΔΜΗΕ; Το λέει, άλλωστε, και ο Σκουρλέτης: Πρέπει «να εξασφαλίσουμε τη ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα να μην επιβαρύνουμε το νέο ΑΔΜΗΕ, για να μπορεί να ακολουθήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα».
Κρατιούνται, αλήθεια, δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη; Δηλαδή, να αποζημιωθεί η ΔΕΗ για την απώλεια του περιουσιακού της στοιχείου, αλλά και η νέα εταιρία να μην εμποδιστεί στο επενδυτικό της πρόγραμμα, δηλαδή να μην πληρώσει τόσα πολλά στη ΔΕΗ; Αν ο ΑΔΜΗΕ αποτιμηθεί στη σημερινή του αξία, υπάρχει περίπτωση να έρθει ο «στρατηγικός επενδυτής»; Υπάρχει, επίσης, περίπτωση να μη γίνουν παιχνίδια με τις τιμές της μετοχής στο χρηματιστήριο; Αν δεν υπήρχαν τα προηγούμενα του ΟΤΕ και των τραπεζών, θα μπορούσε κάποιος ευκολόπιστος να χάψει τα παραμύθια των συριζαίων. Τώρα, όμως, ουδείς δικαιούται να επιδείξει αφέλεια.
«Η διαμελισμένη ΔΕΗ με θυγατρικές και η ιδιωτικοποιημένη, δεν θα έχει τίποτα να προσφέρει στους πολίτες της χώρας. Δεν θα έχει τίποτα να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Θα είναι έρμαιο στις διαθέσεις της αγοράς, θα είναι έρμαιο στις διαθέσεις των αεριτζήδων, στις διαθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου, όλων όσων θα έρθουν να λεηλατήσουν τον πλούτο που με ιδρώτα εσείς και οι προηγούμενοι από σας δημιούργησαν και είναι πλούτος του ελληνικού λαού». Αυτά έλεγε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Τσίπρας στο συνέδριο της ΔΕΗ το 2010. Του τα θύμισε ο Ν. Φωτόπουλος, αλλά την ανακοίνωσή του την έφαγε το μαύρο σκοτάδι.