Οι φοιτητές των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και του τμήματος Χημείας, του Πανεπιστήμιου Πατρών προχώρησαν σε κατάληψη των τμημάτων τους μέχρι και την Τετάρτη 29/10 (η συνέχισή της θα αποφασιστεί σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη) ενώ οι φοιτητές των τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Φιλολογίας κατέλαβαν το κτίριο της πρυτανείας, απαιτώντας να λυθούν τα προβλήματα της στέγασης και της σίτισης που τους ταλανίζουν. Οι φοιτητές εναντιώνονται, όμως, και στην εφαρμογή των διατάξεων του Οργανισμού του Ιδρύματος, ο οποίος καταρτίστηκε σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Σε μια μαζικότατη γενική συνέλευση, οι φοιτητές του τμήματος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, πήραν με συντριπτική πλειοψηφία την παρακάτω απόφαση:
«Μετά την εξεταστική του Σεπτέμβρη ήρθαμε αντιμέτωποι με μία φημολογία γύρω από την εφαρμογή του ορίου δήλωσης μαθημάτων. Ενα όριο δήλωσης που έρχεται με φόντο τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια και την ένταση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσα στο πανεπιστήμιο.
Το όριο δήλωσης μαθημάτων και οι διαγραφές φοιτητών αποτελούν τα πρώτα δείγματα του νέου οργανισμού του πανεπιστημίου (οργανισμός=ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του πανεπιστημίου με πτυχές όπως είναι οι διαγραφές φοιτητών, οι αλυσίδες μαθημάτων, οι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του πανεπιστήμιου κ.ο.κ.). Θα μας βρουν απέναντί τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια περάσματος αυτών των μέτρων. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι μετεωρίτης, προσπαθούν να τις περάσουν εδώ και χρόνια προς όφελος του κεφαλαίου οι εκφραστές του. Γι αυτό το λόγο και έπειτα από ΓΣ του συλλόγου, πραγματοποιήσαμε μαζική παράσταση στη συνέλευση του τμήματος στην οποία απαιτήσαμε να τοποθετηθούν όλοι οι καθηγητές επίσημα σχετικά με το όριο δήλωσης. Αντ' αυτού, μας αγνόησαν επιδεικτικά με σχόλια του τύπου "εμείς ξέρουμε το καλό σας" και "θα κάνουμε ότι θέλουμε".
Ετσι ο σύλλογος με νέα συνέλευση και έχοντας ήδη προειδοποιήσει τους καθηγητές γι αυτό προχώρησε στην κατάληψη της σχολής με αιτήματα:
♦ Κατάργηση του ορίου δήλωσης:
Για τους πρωτοετείς, το όριο τίθεται στα 42 ects με προτεραιότητα στα παλαιότερα χρωστούμενα. Αν λάβουμε υπόψη ότι κατά μέσο όρο ένα μάθημα μπορεί να έχει 5 ects, οι πρωτοετείς μπαίνοντας σε νέο εξάμηνο μπορούν να δηλώσουν μέχρι 8 μαθήματα. Επομένως, αν κάποιος χρωστάει περισσότερα από 8 μαθήματα (δηλαδή περισσότερα από 42 ects) δεν μπορεί να δώσει κανένα καινούριο μάθημα, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω ένα εξάμηνο. Για τους υπόλοιπους φοιτητές το όριο διαμορφώνεται στα 60 ects.
♦ Καμιά διαγραφή φοιτητή
Ενώ ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη διαγραφή φοιτητών στα 2ν, πλέον ο νόμος προβλέπει τη διαγραφή φοιτητών στα ν+2 χρόνια. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, και με τα έξτρα εξάμηνα να φορτώνονται στην πλάτη μας, βλέπουμε πως είναι πολύ εύκολο για κάποιον να ξεπεράσει τα ν+2 χρόνια και να διαγραφεί.
♦ Καμιά ιδιωτική πρωτοβουλία
Δεν μπορούμε και δε θέλουμε να πληρώνουμε για τις βασικές μας ανάγκες (αίτηση, στέγαση, μετακίνηση) σε εταιρίες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας στο πανεπιστήμιο, όπως το Patras Catering και τα ιδιωτικά λεωφορεία. Αντίστοιχα δεν ανεχόμαστε δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και επιχειρήσεις να κάνουν κουμάντο στην έρευνα και τις σπουδές μας (πχ IBM στο ΗΜΤΥ, Interamerican στους ΗΥ).
Χρησιμοποιώντας την πιο οξυμμένη μορφή πάλης, την κατάληψη και διακόπτοντας τα μαθήματα και τα ερευνητικά προγράμματα είδαμε για πρώτη φορά ο αγώνας μας να έχει αποτελέσματα και να πιέζει τις πρυτανικές αρχές και τους καθηγητές στην πράξη. Θεωρούμε ότι η συνέχιση της κατάληψης θα τους πιέσει περαιτέρω και θα κερδίσει την οριστική κατάργηση του ορίου δήλωσης.
Σε μια καθημερινότητα που είναι ούτως ή άλλως ασφυκτική, με μας και τις οικογένειές μας να βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση και ολοένα και περισσότερους από μας να αναγκάζονται να δουλεύουν, αντιλαμβανόμαστε ότι τα παραπάνω μέτρα εντείνουν την πίεση στρώνοντας το έδαφος για μια πραγματικότητα με φοιτητές που δε θα μπορούν να ασχοληθούν με τίποτε άλλο εκτός από τη σχολή. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις διαγραφές και το όριο δήλωσης θα εμποδίζουν ακόμα περισσότερο κόσμο να τελειώσει τις σπουδές του. Η απάντηση που δίνει ο Λοβέρδος για υποδοχή των διαγραφέντων σε ταχύρυθμα προγράμματα ΙΔΒΕ ακόμα και σε ιδιωτικά κολλέγια, μας βρίσκει αντίθετους. Οχι μόνο επειδή θα αναγκαστούν να πληρώσουν δίδακτρα και να ενισχύσουν την ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και γιατί θα δημιουργεί αποφοίτους διαφορετικών ταχυτήτων, με διαφορετικές καταρτίσεις. Ετσι, ως εργαζόμενοι δε θα μπορούν να διεκδικήσουν από μια κοινή βάση τα δικαιώματά τους, αλλά θα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον.
Αποφασίζουμε:
– Κατάληψη της σχολής μέχρι και την Τετάρτη 29/10 και εκ νέου συνέλευση την Τετάρτη 29/10 με κλειστή σχολή στις 13:00 στα ΗΛ5.
– Απαιτούμε ανακοίνωση από τον πρόεδρο της σχολής και τα μέλη ΔΕΠ (όπως επανειλημμένα έχει γίνει είτε με mail για το πρόγραμμα σπουδών, είτε με απειλητικά mail του προέδρου την προηγούμενη βδομάδα) για μη εφαρμογή του ορίου δήλωσης μαθημάτων στη σχολή μας
– Συμμετοχή στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 23/10 στις 18:00 από το Παράρτημα».