Ακόμη και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΔΟΕ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η συνάντηση που είχε με τους υφυπουργούς Παιδείας Δερμεντζόπουλο και Κουκοδήμο ήταν μια «συνάντηση-παρωδία».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν τοποθετήθηκε θετικά σε κανένα αυτονόητο αίτημα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (η οποία, προκειμένου να «κρατήσει τα μπόσικα», να υπηρετήσει δηλαδή το θεσμικό της ρόλο στο αστικό σύστημα, οφείλει να ζητήσει τα στοιχειώδη που απαιτεί η δημόσια εκπαίδευση, ενώ είναι απολύτως «ρεαλίστρια», λαμβάνει, δηλαδή, σοβαρά υπόψη της όλες τις «αναγκαιότητες», που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές πολιτικές) και παρέπεμψε τις όποιες λύσεις… στο μέλλον, κοντολογίς στις ελληνικές καλένδες.
Το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε καμιά απάντηση σχετικά με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, καθώς τα κενά που θα υπάρξουν στα σχολεία θα είναι χιλιάδες, μετά τις άπειρες συνταξιοδοτήσεις -κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με πέρυσι-, λόγω του καθεστώτος τρόμου και την αβεβαιότητα που έχουν επιβληθεί στην εκπαίδευση. Σημειωτέον ότι την τελευταία τετραετία έχουν αποχωρήσει μόνο από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση 9.000 εκπαιδευτικοί και οι μόνιμοι διορισμοί ήταν μόλις 270! Δηλαδή, ακόμη και αυτή η μνημονιακή παπάρα της μιας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις έχει γίνει πλέον «το πιο σύντομο ανέκδοτο».
Οι μόνιμοι διορισμοί είναι πια παρελθόν, αφού «κοστίζουν ακριβά» ακόμα και οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που ψωμολυσσούν με τους μισθούς των 700 παρά κάτι ή και κάτι, ευρώ. Το υπουργείο Παιδείας καλύπτει (όταν τα καλύπτει) τα χιλιάδες κενά με αναπληρωτές και μάλιστα αναπληρωτές, αμειβόμενους από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Ο ίδιος ο Λοβέρδος υπολόγισε ότι φέτος τα σχολεία θα χρειαστούν περίπου 24.000 αναπληρωτές, ενώ πέρυσι προσλήφθηκαν περίπου 15.000 και στις δυο βαθμίδες της εκπαίδευσης!
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία σημειώνει ότι στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί πιστώσεις μόνο για 2.000 αναπληρωτές για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαζί και κανείς δε γνωρίζει, ακόμη και τώρα ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πόσες θα είναι οι σχετικές πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ.
Το υπουργείο Παιδείας έχει ανοίξει αυτή τη συμφέρουσα για το σύστημα φάμπρικα, των αναπληρωτών ΕΣΠΑ, γιατί οι εκπαιδευτικοί αυτοί κυριολεκτικά θυμίζουν κωπηλάτες μεσαιωνικής γαλέρας. Γυρίζουν όλη την Ελλάδα με μισθούς πείνας, των 400 περίπου ευρώ. Μάλιστα τη σχολική χρονιά 2013-2014 από τις 10.300 προσλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια, οι 8.500 ήταν μέσω ΕΣΠΑ.
Ολοι αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τις δυσμενέστατες επιπτώσεις, όχι μόνο στη ζωή αυτών των εκπαιδευτικών-δούλων, αλλά και στην ίδια την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τέτοιες «λύσεις», που θεωρούν το δικαίωμα στη μόρφωση «αγκύλωση του παρελθόντος» και το δημόσιο σχολείο «βάρος» για τον κρατικό προϋπολογισμό, απεργάζεται το υπουργείο Παιδείας και στο πλαίσιο αυτό ο Λοβέρδος διατείνεται ότι «θα προσπαθήσει να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία χωρίς προβλήματα». Αλλωστε, σύμφωνα και με προηγούμενη δήλωσή του «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία (του υπουργείου) είχε βρει έναν τρόπο κάλυψης των κενών που αποτελεί υπόδειξη και για τη νέα ηγεσία του».
Απάντηση δε δόθηκε από τους υφυπουργούς Παιδείας σχετικά και με τις αποσπάσεις. Ετσι, πολλές οικογένειες εκπαιδευτικών είναι ακόμα «στον αέρα», καθώς μόλις τώρα τέλειωσαν οι μεταθέσεις. Είναι επομένως σίγουρο ότι στις 11 του Σεπτέμβρη, τα σχολεία θ’ ανοίξουν με χίλια μύρια προβλήματα.
Ο υφυπουργός Δερμεντζόπουλος, όμως, υπήρξε σαφέστατος σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΔΟΕ σημειώνει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει να παραμένει στην ίδια λανθάνουσα άκαμπτη τακτική». Την οποία, υπογραμμίζουμε εμείς, φρόντισε να διευκολύνει η ΔΟΕ με την τακτική που επέλεξε, των φραστικών καταγγελιών και των νομικίστικων επιχειρημάτων, οδηγώντας τους εκπαιδευτικούς, που αρχικά αντιστάθηκαν, στην απογοήτευση και στην ήττα, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση υλοποίησης της λεγόμενης «αυτοαξιολόγησης».
Η βρόμικη στάση των αστογραφειοκρατών συνδικαλιστών είναι γνωστή. Περιορίζουν τις αντιρρήσεις τους στις προαποφασισμένες ποσοστώσεις για την προαγωγή των εκπαιδευτικών που αναφέρονται στο νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την αξιολόγησή τους και τη δυνατότητα απόλυσής τους (αυτός που κρίνεται δυο φορές μη προακτέος παραπέμπεται με το ερώτημα της απόλυσης, σύμφωνα με το Νόμο 1566/85). Μιλούν για «αξιολόγηση-χειραγώγηση», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει, στο πλαίσιο του αστικού σχολείου και μια «καλή» αξιολόγηση, που δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, ειδικά απέναντι σ’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στα αντιδραστικά και αντιεκπαιδευτικά σχέδια. Τις ποσοστώσεις, λοιπόν, παζαρεύουν με το υπουργείο Παιδείας και μια επίφαση λιγότερο αυταρχική, όμως, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν τους κάνουν τη χάρη.
Ακόμη και στα επικοινωνιακά παιχνίδια του Λοβέρδου, με την ανάληψη του υπουργικού θώκου στο Παιδείας, δεν είχε θέση μια τέτοια «παραχώρηση». Στην ΚΟΝΤΡΑ, τότε (αρ. φύλλ. 782) σημειώναμε τα εξής:
«Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Παιδείας στην ΟΛΜΕ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, ένα ζήτημα δηλαδή κλειδί, που είναι απαίτηση του κεφαλαίου και των τοποτηρητών των συμφερόντων του, γιατί μέσω αυτής νομιμοποιούνται οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις. Σε αίτημα του Συριζαίου προέδρου της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ‘’να παγώσει η αξιολόγηση’’, ο Λοβέρδος, ανασύροντας το ψευδο-επιχείρημα της αντίθεσης της ‘’κοινής γνώμης’’, την οποία αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες που κυβερνούν τη χώρα και τα παπαγαλάκια τους έχουν κατορθώσει να διαμορφώσουν με τη γκεμπελική προπαγάνδα τους ενάντια στους δημόσιους υπάλληλους, είπε: ‘’Εχετε δοκιμάσει αυτό να το συζητήσετε με τον κόσμο; Εγώ αυτό στον κόσμο δεν μπορώ να το πω. Ο κόσμος είναι απέναντι και έχει δίκαιο. Είναι ακίνητο επιχείρημα. Από εμένα δεν θα ακούσετε ότι παγώνει η αξιολόγηση. Λαϊκιστής δεν είμαι και δεν θα ακούσετε από εμένα κάτι που δεν μπορώ να κάνω’’».
Αλλά και σήμερα, με την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, που παίζεται ακόμη μια φορά η φαρσοκωμωδία «κόκκινες γραμμές», ο υπουργός Παιδείας απαντά με νεφελώματα για τις απολύσεις των δημόσιων υπάλληλων, προσπαθώντας να συσκοτίσει το τραγικό αποτέλεσμα για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων:
«…το τέλος του 2014 είναι το πιο σημαντικό χρονικό ορόσημο γι’ αυτά που λέτε, όπως και για τις απολύσεις. Με τα προβλήματα το Δεκέμβριο του 2014 πάνω στο τραπέζι θα κάνουμε το λογαριασμό. Τώρα υπάρχει μία εφαρμογή του προγράμματος αλλά αυτό ολοκληρώνεται με 15 χιλιάδες απολύσεις το Δεκέμβριο. Θα είναι 15 χιλιάδες; Θα το δούμε. Εμείς λέμε ότι έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια, υπάρχει μια συνολική έξοδος από τον δημόσιο τομέα που ξεπερνάει και τις προβλέψεις που κάναμε εμείς το 2010, με τις υπερβολικές συνταξιοδοτήσεις. Είχαμε φέτος 3,5 χιλιάδες παραπάνω συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών και αυτά δημιουργούν ένα άλλο επίπεδο διαπραγμάτευσης, χωρίς να αρνείσαι να εφαρμόσεις πράγματα που έχεις υπογράψει και σε αυτό το νέο επίπεδο διαπραγμάτευσης, να δοθούν λύσεις. Και οι απολύσεις και οι ρυθμίσεις των οφειλών, όλα αυτά τα μεγάλα θέματα για την ελληνική οικονομία και τους ανθρώπους, είναι σε εξέλιξη, τίποτα μη θεωρείται κλειστό. Η διαπραγμάτευση όμως θα δώσει τις λύσεις κι όχι η αυθαιρεσία».
Ο Λοβέρδος είναι και «με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Τάχαμου «νέο επίπεδο διαπραγμάτευσης» υπό τα νέα δεδομένα, αλλά και «χωρίς να αρνείσαι να εφαρμόσεις πράγματα που έχεις υπογράψει».