Την περασμένη Δευτέρα, έγινε η δίκη των οπαδών του ΠΑΟΚ, που είχαν συλληφθεί έξω από τα γραφεία της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αντιμετώπιζαν δυο κατηγορίες: διατάραξη κοινής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων, αφού οι μπάτσοι προσπαθώντας να προστατέψουν τους συνεργάτες τους δε δίστασαν να προχωρήσουν σε συλλήψεις παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των οπαδών ήταν ειρηνική. Τελικά οι 46 οπαδοί του ΠΑΟΚ, μετά από απαλλακτική πρόταση και του εισαγγελέα, κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, αφού κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν αποδείχτηκαν οι ισχυρισμοί των μπάτσων ότι έγινε επίθεση στα γραφεία των νεοναζί με πέτρες και κροτίδες.
Η είδηση της αθώωσης πέρασε στα «ψιλά» του Τύπου και ο λόγος είναι η στάση που κράτησαν οι οπαδοί απέναντι στο δικαστήριο. Οι ΠΑΟΚτζήδες δεν μπήκαν στη λογική του απολογούμενου, αλλά αντίθετα κράτησαν μια παλικαρίσια στάση και κατέθεσαν στο δικαστήριο το κείμενο-δήλωση που ακολουθεί, αποδεικνύοντας ότι όταν κάποιος έχει δίκιο και είναι διατεθειμένος να μην κάνει εκπτώσεις σε αυτά που πιστεύει και διεκδικεί, μπορεί να κερδίσει πολύ περισσότερα από την προσωπική του αξιοπρέπεια.
«Είμαστε φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, της ομάδας που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά φαινόμενα της βόρειας Ελλάδας. Ο χώρος του γηπέδου, αποτελεί για εμάς –πέρα από το αυτονόητο της αγάπης για τον αθλητισμό και της ανιδιοτελούς υποστήριξης προς την ομάδα μας–, ένα χώρο κοινωνικών ζυμώσεων, ενίοτε και παρεμβάσεων. Το γήπεδο, εξάλλου, είναι μια από τις πολλές κοινωνικές εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Η κερκίδα του γηπέδου είναι ένα από τα τελευταία σημεία συνάθροισης, αλλά και αυθόρμητης, αγνής, λαϊκής και κοινωνικής έκφρασης που έχει απομείνει στις μέρες μας. Μέσα από την αγάπη μας για τον ΠΑΟΚ, κατά καιρούς τοποθετούμαστε σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, είτε μέσω συνθημάτων, είτε μέσω αναρτήσεων "πανό".
Η εικόνα των φιλάθλων χωρίς γνώμη, που θέλουν να περάσουν διάφοροι, δεν ισχύει για την κερκίδα μας. Είμαστε απόλυτα ενήμεροι, όχι μόνο για το τι συμβαίνει στην ομάδα μας, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένας ποδοσφαιριστής της ομάδας μας φωτογραφήθηκε με μπλούζα του Ουτσεκά. Είναι αυτονόητο ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτή την ενέργειά του. Είναι όμως ένα ζήτημα που οφείλει να επιλύσει η οικογένεια του ΠΑΟΚ και όχι οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που μέσω δύο ανακοινώσεων, όχι μόνο προσπάθησαν να κερδίσουν ψήφους, αλλά μίλησαν ειρωνικά και απαξιωτικά για έναν από τους ιστορικότερους συνδέσμους της ομάδας μας, τον Σύνδεσμο Φίλων ΠΑΟΚ Θύρα 4.
Ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν ανέχτηκε ποτέ πολιτικά και ψηφοθηρικά παιχνίδια στην πλάτη της ομάδας από κανένα κόμμα, πόσο μάλλον από μια νεοναζιστική οργάνωση. Είμαστε ενάντια στο φασισμό και στα εγκλήματά του, είτε αυτός βρίσκεται εντός είτε εκτός συνόρων, γιατί υποστηρίζουμε μία ομάδα που δημιουργήθηκε από ξεριζωμένους πρόσφυγες, τους οποίους οι πολιτικοί πρόγονοι των χρυσαυγιτών αποκαλούσαν "τουρκόσπορους". Ο ΠΑΟΚ είναι γέννημα της προσφυγιάς και μαθήματα (πολιτικής) ιστορίας δε δεχόμαστε από τους νοσταλγούς του Χίτλερ.
Κάπου εδώ, θεωρήσαμε ότι έχουμε το καθήκον να παρέμβουμε. Την Τετάρτη, στις 11/9/2013 και ώρα 17:30 το απόγευμα, έγινε συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης για να πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στα παρακείμενα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Εκεί βρέθηκε ένας αριθμός ετερόκλητων ανθρώπων (εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές κτλ) που τους ενώνει η αγάπη για τον ΠΑΟΚ. Πήγαμε για να διαμαρτυρηθούμε και τίποτα παραπάνω. Φτάσαμε έξω από τα συγκεκριμένα γραφεία και φωνάξαμε συνθήματα κάνοντάς τους σαφές ότι στα κοινά του ΠΑΟΚ είναι ανεπιθύμητοι. Στη συνέχεια φύγαμε οργανωμένα. Κατά την αποχώρησή μας, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, μας περικύκλωσαν αστυνομικές δυνάμεις απέναντι από τα δικαστήρια. Δώσαμε τα στοιχεία μας και εν συνεχεία μεταβήκαμε πεζοί στο ΑΤ της Δωδεκανήσου "για μια προσαγωγή".
Δηλώνουμε ότι αρνούμαστε τις κατηγορίες που μας προσάπτονται.
Οι κατηγορούμενοι οπαδοί του ΠΑΟΚ».
Μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί, αλλά θεωρούμε αναγκαίο να επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά, ότι οι οργανωμένοι οπαδοί των περισσότερων ομάδων το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις πράξεις τους και τις ανακοινώσεις τους έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους γιαλαντζί «επαναστάτες», που σπάνε τα κούτελά τους σε μετάνοιες για να αποδείξουν ότι είναι υπέρ της αστικής νομιμότητας και λειτουργούν σαν «αμορτισέρ» για τους κοινωνικούς αγώνες. Η σύγκριση είναι ξεκάθαρα υπέρ των οπαδών, που δεν αρκούνται στο να διατυπώνουν ξεκάθαρες θέσεις με τις ανακοινώσεις τους, αλλά το κυριότερο τις υποστηρίζουν με τις πράξεις τους και τις ενέργειές τους, δίνοντας μαθήματα συνέπειας σε κάποιους που η ζωή δείχνει ότι είναι δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα…
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Μετά από την παρουσίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και το ντόρο που ακολούθησε, είχαμε μια ακόμη παρουσίαση για ανέγερση γηπέδου, αυτή τη φορά από το «Παναθηναϊκό Κίνημα», που έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή του για την ανάπλαση του γηπέδου της Λεωφόρου. Σύμφωνα με το πρότζεκτ, το νέο γήπεδο των πρασίνων θα έχει χωρητικότητα 44.000 θέσεων και το συνολικό κόστος για την ανέγερσή του θα είναι 95.000.000 ευρώ. Θα συνδυαστεί, δε, με μια μίνι ανάπλαση της περιοχής γύρω από το σημερινό γήπεδο. Σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, προτείνεται να γίνει στροφή 90 μοίρες στον προσανατολισμό και το γήπεδο να επεκταθεί στο χώρο που βρίσκονται σήμερα τα σχολεία, τα οποία θα μεταφερθούν στην περιοχή των προσφυγικών πολυκατοικιών, ενώ θα δημιουργηθεί και μια πεζογέφυρα πάνω από την λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το γήπεδο θα έχει δυο διαζώματα και ο αγωνιστικός χώρος θα «βυθιστεί» κατά 8,5 μέτρα. Οι εμπορικές του χρήσεις θα είναι σχεδόν μηδενικές, αφού οι χώροι του γηπέδου θα χρησιμοποιηθούν αφενός για να στεγαστούν τα γραφεία της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και αφετέρου για να δημιουργηθεί ένα μουσείο για την ιστορία της πράσινης ομάδας, το οποίο θα είναι σε άμεση επαφή με το πέταλο της Θ13. Στις αθλητικές εφημερίδες και σε ορισμένα sites το θέμα του γηπέδου ήταν «κεντρικό» και η προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας και εθνικής παλιγγενεσίας στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού ξεκάθαρη. Από τη στιγμή όμως που στην παρουσίαση του γηπέδου δεν έγινε αναφορά στον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, τα περιθώρια αισιοδοξίας στους πράσινους οπαδούς μειώθηκαν στο ελάχιστο και η προσπάθεια απέτυχε, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι οι μακέτες και οι παρουσιάσεις σε βίντεο είναι εύκολο να στηθούν, ενώ αντίθετα τα φράγκα σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν. Με τα σημερινά δεδομένα, το σύνθημα-όραμα των πράσινων οπαδών «στη Λεωφόρο γήπεδο Παναθηναϊκέ», θα αργήσει πολύ να γίνει πραγματικότητα.
ΥΓ2: Η αναξιοπιστία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν έχει πάτο, αφού οι «ανιδιοτελείς εργάτες» που καθορίζουν την υπόστασή του δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στα αυτονόητα. Η ΕΠΟ ανακοίνωσε τον αριθμό των ομάδων για τα επόμενα δυο χρόνια, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί ο αριθμός των ομάδων που θα υποβιβαστούν, αν και τις προηγούμενες μέρες από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ όλα έδειχναν ότι έχει επέλθει συμφωνία. Η προκήρυξη του πρωταθλήματος της Λίγκας αναφέρει ότι υποβιβάζονται δυο ομάδες, ενώ η προκήρυξη της Β’ Εθνικής αναφέρει ότι στη Λίγκα θα ανέβουν τρεις ομάδες και θα υποβιβαστούν ισάριθμες. Οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι το θέμα θα λήξει στη σύσκεψη ανάμεσα στην ΕΠΟ και τις δυο Λίγκες, όμως δεν λείπουν και αυτοί που δηλώνουν ότι το θέμα θα σέρνεται για αρκετό καιρό ακόμα, μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και να φανεί ποιες ομάδες είναι χαμηλά στη βαθμολογία και κινδυνεύουν με υποβιβασμό και με κριτήριο αν είναι προσκείμενες ή όχι στη σημερινή παράγκα να καθοριστεί και ο αριθμός των ομάδων που θα υποβιβαστούν.