Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ
  • Ανακινούν την ποινική έρευνα για τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας «Αξιώτισσα»
  • Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών σπρώχνει τη χώρα ο Μητσοτάκης
  • Αραγτσί: Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για προσωρινή θαλάσσια διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ
  • «Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, το Στενό του Ορμούζ δεν θα ανοίξει»
  • Το πρώτο στρατόπεδο στη Γάζα αρχίζει τη διαδικασία παράδοσης των όπλων
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Μπροστά στην απεργία
Παιδεία

Εκπαίδευση

Μπροστά στην απεργία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Σεπ 2013, 00:00

Ελάχιστες μέρες μας χωρίζουν από ένα θερμό φθινόπωρο στην εκπαίδευση. Οι καθηγητές βρίσκονται μπροστά στην απεργία διάρκειας με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας αποφασίζουν τούτη τη βδομάδα εάν και με ποιο ρυθμό θα συντονίσουν το δικό τους απεργιακό βήμα και στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ άρχισαν ήδη τα όργανα με απεργίες των διοικητικών υπάλληλων, των μελών ΔΕΠ και αναστολές λειτουργίας (το χορό σέρνουν το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Μετσόβειο Πολυτεχνείο).

Η εκπαίδευση έχει κάθε λόγο να εξεγερθεί. Με ένα καυτό φθινόπωρο να ζεματίσει την κυβέρνηση, τις μνημονιακές πολιτικές, να υπερασπίσει το δημόσιο σχολείο, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στη δουλειά, σπάζοντας την τρομοκρατία των απολύσεων.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν χίλια δίκαια με το μέρος τους. Τούτα τα τελευταία τρία χρόνια η κατάσταση έγινε δυσβάσταχτη, η άγρια επίθεση ενάντια στο δημόσιο σχολείο και τους εργαζομένους του ξεπέρασε κάθε όριο.

♦ Τα σχολεία με χίλια βάσανα στέκονται στα πόδια τους, αφού οι έτσι κι αλλιώς λειψές λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 70%.

♦ Χιλιάδες σχολεία έβαλαν λουκέτο ή υποβιβάστηκαν, ενώ το γαϊτανάκι των συγχωνεύσεων-καταργήσεων-υποβιβασμών σχολικών μονάδων δεν έχει τέλος. Οι μαθητές έχασαν το σχολειό της γειτονιάς τους, του χωριού τους και στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα και οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στις μαύρες λίστες των «πλεοναζόντων», με άμεσο κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους. Το υπουργείο Παιδείας κινείται με αστρονομικές ταχύτητες ως προς τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Με τροπολογία που κατέθεσε στο κακόφημο νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο», έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων με 28 και 30 μαθητές (25+10%).

♦ Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών είναι πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο στην εκπαίδευση. 10.000 (από τους 12.000) εκπαιδευτικοί-αναπληρωτές που εργάστηκαν πέρυσι στα σχολεία πύκνωσαν ήδη τις στρατιές των ανέργων. Μόνο 2.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν φέτος, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι, εάν προσληφθούν, θα είναι προϋποθέσεων ΕΣΠΑ, δηλαδή θα ψωμολυσσούν με 350 ευρώ το μήνα.

♦ Το καλοκαίρι με μια υπογραφή πετάχτηκαν έξω από την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση 2.000 καθηγητές και καταργήθηκαν 46 ειδικότητες, ο μαθητικός πληθυσμός των οποίων χαρίστηκε στα γεράκια των ιδιωτικών «μαγαζιών» του είδους.

♦ Κάθε μέρα, με την αύξηση του διδακτικού ωράριου κατά δύο ώρες στη δευτεροβάθμια, με ανασκευές των αναλυτικών προγραμμάτων και των αναθέσεων διδασκαλίας γνωστικών αντικειμένων ανάμεσα στους διάφορους κλάδους εκπαιδευτικών, με την προσθαφαίρεση μαθημάτων, την κατάργηση οργανικών θέσεων, το λουκέτο στα σχολεία, κ.λπ. διευρύνεται η δεξαμενή των «υπεράριθμων», των «πλεοναζόντων». Η τρομοκρατία της διαθεσιμότητας, που αποτελεί προθάλαμο της απόλυσης, βασιλεύει. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής σε τούτο τον εργασιακό μεσαίωνα.

♦ Το φθινόπωρο θα φέρει και τη γενίκευση της «αξιολόγησης», που θα αποτελέσει το μοχλό για τη μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών και τις απολύσεις. Αλλος ένας βραχνάς θα πνίξει τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία θα οδηγηθούν στην κατηγοριοποίηση, με βαριές συνέπειες και για τους μαθητές τους.

♦ Στο βαρύ τρομοκρατικό κλίμα προστέθηκε και το αναβαθμισμένο φασιστικό πειθαρχικό δίκαιο και οι εκπαιδευτικοί, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, γίνονται στόχοι κακόβουλων καταγγελιών, που οδηγούν σε πειθαρχικές διώξεις και αργία.

♦ Νέοι, σκληροί ταξικοί φραγμοί υψώθηκαν μπροστά στους μαθητές, ειδικά στα παιδιά που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο», που ψηφίσθηκε από το συντεταγμένο λόχο της συγκυβέρνησης, έφτιαξε ένα σχολείο για την ελίτ, βαθιά αντιδραστικό, ξεζουμισμένο από κάθε ίχνος γενικής μόρφωσης, προσανατολισμένο στην ειδίκευση και στην κατηγοριοποίηση των μαθητών (διατηρούνται οι δυο τύποι Λυκείων), ένα Λύκειο μαθητοδιώκτη, απέραντο εξεταστικό κέντρο. Στόχος του συστήματος είναι να μη βρουν δικαίωση τα όνειρα της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας για πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στόχος είναι αυτή να οδηγηθεί από πολύ νωρίς έξω από το σχολείο και αμόρφωτη (με τη σχετική έννοια του όρου, στο πλαίσιο του αστικού σχολείου), μισοειδικευμένη-μισοκαταρτισμένη να ριχτεί στην αγκάλη των καπιταλιστών ή την ανεργία.

♦ Η μεγάλη συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το «σχέδιο Αθηνά» συμπληρώνει με τη σειρά της την προσπάθεια του αστισμού να αποκοπεί η μεγάλη μάζα της νεολαίας από τα Πανεπιστήμια.

♦ Η μέγγενη γύρω απ’ τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχει σφίξει απίστευτα. Τα αποθεματικά τους φαγώθηκαν με το «κούρεμα» και οι νόμοι Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου έβαλαν ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, εξωθώντας το να μετατραπεί σε επιχείρηση. Τώρα ήρθε η σειρά και των διοικητικών του υπάλληλων. Περίπου 1800 άτομα απειλούνται άμεσα με διαθεσιμότητα, με συνέπεια τα ιδρύματα να αδυνατούν να λειτουργήσουν.
 

Ολη η εκπαίδευση πρέπει να μπει δυνατά στην απεργία

Τούτη τη στιγμή, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε μια κηρυγμένη απεργία διάρκειας, που έχει ταρακουνήσει όλο τον αστισμό και τους σφουγγοκωλάριούς του, απ’ ό,τι φαίνεται ήδη από τις κραυγές αγωνίας τους από τα τηλεπαράθυρα.

Τούτη τη στιγμή δεν έχουν νόημα οι επικλήσεις των τυχόν αδυναμιών, κάτω απ’ τις οποίες πάρθηκε η απόφαση. Και σίγουρα αυτές δεν είναι υπόθεση των εχθρών του κινήματος (εσωτερικών και εξωτερικών). Η αναφορά σ’ αυτές έχει νόημα, όταν γίνεται για την υπέρβασή τους, για τη διόρθωσή τους, ώστε όλες οι δυνάμεις, όλοι οι καθηγητές να μπουν δυνατά και αποφασιστικά στη μάχη. Προωθητικά λειτουργεί και η αγανάκτηση μετά τη φασιστικού τύπου επιστράτευση, ώστε να μείνει ανέπαφη η «ιερή αγελάδα» των πανελλήνιων εξετάσεων.

Η προοπτική της νίκης θα έρθει πιο κοντά, αν πεταχτεί στα σκουπίδια η επικίνδυνη νοοτροπία της ανάθεσης και μπει φραγμός στην υπονομευτική δράση της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Οι καθηγητές πρέπει να μετρήσουν εχθρούς και «φίλους», παραδειγματιζόμενοι από το φιάσκο της εξαγγελθείσας απεργίας στις εξετάσεις. Και βεβαίως, αν θέλουν να πετύχουν, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τα πάντα, για τις πιο σκληρές καταστάσεις και –γιατί όχι;– για μια νέα επιστράτευση. Κανέναν δεν πρέπει να πείθουν οι διαβεβαιώσεις Αρβανιτόπουλου περί του αντιθέτου, όταν θα σφίξουν τα ζόρια και η απεργία τραβήξει σε μάκρος. Το στοίχημα, λοιπόν, τότε θα είναι: υποταγή στην αστική νομιμότητα ή ανυπακοή; Το δεύτερο επιτάσσει τη δημιουργία από τώρα των όρων, ώστε αυτή –η ανυπακοή– να γίνει πράξη και να μη μείνει μια κούφια δημαγωγική κραυγή.

Το απεργιακό μέτωπο οφείλουν να πυκνώσουν και οι δάσκαλοι. Οταν το σπίτι του αδερφού σου καίγεται, είναι αναπόφευκτο ότι θα έρθει και η δική σου σειρά. Αλλωστε, η πρωτοβάθμια δεν υστερεί σε προβλήματα. Δεν πρόκειται, συνεπώς, για μια απεργία συμπαράστασης σε κάποιους εργαζόμενους, για μια απεργία απλώς αλληλεγγύης. Ούτε, βεβαίως, για μια ακόμη προειδοποιητική απεργία, σαν αυτές που έκαναν οι εργαζόμενοι τα δυο προηγούμενα χρόνια υπό τις σημαίες των ξεπουλητάδων γραφειοκρατών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται για μια υπόθεση καταδικιά τους, αφού όλοι βράζουν στο ίδιο καζάνι.

Η μάχη πρέπει να δοθεί μαζικά και πολύ δυναμικά, ώστε να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση και το σύστημα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις νίκης. Γι’ αυτό, οι δάσκαλοι, αν θέλουν να τιμήσουν το ρόλο τους ως δημόσιοι εκπαιδευτικοί, δεν μπορούν σ’ αυτή τη φάση, ν’ αποφασίσουν τίποτε λιγότερο από πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες μαζί με τους καθηγητές. Σε αντίθετη περίπτωση πρόκειται για αποδυνάμωση του μετώπου, ενώ θα δοθεί λαβή στα παπαγαλάκια του αστισμού να πυκνώσουν τη γκεμπελική τους προπαγάνδα ενάντια στην απεργία.

Η υπόθεση της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου είναι και υπόθεση των μαθητών. Τα παιδιά δεν είναι κλεισμένα στη γυάλα. Βιώνουν στο πετσί τους την αγωνία της επιβίωσης, βλέπουν την καθημερινή μάχη των γονιών τους να στηρίξουν με νύχια και δόντια τα όνειρα των παιδιών τους, που τώρα γίνονται σκόνη με τον μαθητοκτόνο νόμο για το «νέο Λύκειο», νιώθουν πως γι’ αυτά το μέλλον προδιαγράφεται μαύρο κι άραχνο. Εχουν στην οικογένειά τους, στον περίγυρό τους, απολυμένους, άνεργους, κακοπληρωμένους, «μαύρους» εργαζόμενους, απελπισμένους που έχασαν κάθε ελπίδα και οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στη μίζερη λογική των «χαμένων μαθημάτων». Η κυβέρνηση, η τρόικα, ολόκληρο το αστικό σύστημα έχει προγράψει τη ζωή τους. Στον αγώνα των δασκάλων τους δεν πρέπει να είναι «απέναντι», ούτε απλά συμπαραστάτες. Πρέπει να είναι συμμαχητές. Εχουν όλη την ωριμότητα γι’ αυτό. Οι συμμαθητές τους των περασμένων μαθητικών καταλήψεων δεν διέθεταν τίποτε παραπάνω απ’ τη δική τους γενιά, ίσα-ίσα που τώρα οι λόγοι για να παλέψεις έγιναν αμέτρητοι.

Η νίκη των εκπαιδευτικών θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους, που υπέστησαν συσσωρευμένες ήττες όλη αυτή την περίοδο. Αν η εργαζόμενη κοινωνία θέλει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών της στη μόρφωση, αν θέλει να υπερασπιστεί τα κοινωνικά αγαθά της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, αν δε θέλει να δει τον κατήφορο να παίρνει κι άλλη κλίση και στα δικά της εργασιακά δικαιώματα, τότε πρέπει να στηρίξει τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Να τον στηρίξει με δύναμη και αποφασιστικότητα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Εκπαίδευση

Η ανεργία καλπάζει, η συγκυβέρνηση προκαλεί
Επόμενο άρθρο

Εκπαίδευση

Δυο γάιδαροι μαλώνανε…

Σχετικά Αρθρα

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 8 Αυγ 2026, 09:50

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Παιδεία 8 Αυγ 2026, 05:27

Οικότροφοι Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Κυβέρνηση και ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχουν κανένα σχέδιο για το που θα μείνουν εκατοντάδες φοιτητές!

Παιδεία 6 Αυγ 2026, 18:24

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

Παιδεία 2 Αυγ 2026, 19:43

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:11

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

Παιδεία 30 Ιούλ 2026, 07:04
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σιωναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Τους χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες και μετά τους σκότωσαν εν ψυχρώ

9 Αυγ 2026, 12:59
Καταστολή

Ανακινούν την ποινική έρευνα για τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας «Αξιώτισσα»

9 Αυγ 2026, 12:30
Πολιτική

Πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών σπρώχνει τη χώρα ο Μητσοτάκης

Στέλνει ελικόπτερα Apache στα ΗΑΕ

9 Αυγ 2026, 11:47
Διεθνή

Αραγτσί: Ιράν και Ομάν κοντά σε συμφωνία για προσωρινή θαλάσσια διαδρομή στο Στενό του Ορμούζ

το άνοιγμα της στρατηγικής θαλάσσιας οδού εξακολουθεί να υπόκειται σε άλλους όρους

9 Αυγ 2026, 09:17
Διεθνή

«Μέχρι η Αμερική να διορθώσει τη συμπεριφορά της, το Στενό του Ορμούζ δεν θα ανοίξει»

Σκληρή ανακοίνωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν

9 Αυγ 2026, 05:52
Πολιτισμός

Το πρώτο στρατόπεδο στη Γάζα αρχίζει τη διαδικασία παράδοσης των όπλων

Παρακολουθήστε την εξέλιξη του γεγονότος απευθείας από το πεδίο

9 Αυγ 2026, 05:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

9 Αυγ 2026, 00:01
Υγεία

Χωρίς αξονικό τομογράφο το Αττικόν! 

8 Αυγ 2026, 18:49
Αγροτικά

Δυο χρόνια ευλογιά των αιγοπροβάτων: Ενδημική στον ιό έγινε η χώρα μας

8 Αυγ 2026, 10:21
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

8 Αυγ 2026, 09:50
Διεθνή

Μπακαεΐ: Για να διεκδικήσεις τα λάφυρα του πολέμου, πρέπει να έχεις κερδίσει τον πόλεμο

8 Αυγ 2026, 09:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Παρανομίες σωρηδόν σε ιδιωτικό σχολείο της Βόρειας Πελοποννήσου

Απόντες το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης

8 Αυγ 2026, 05:27
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Αυγ 2026, 00:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Αυγούστου

8 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Ο Χρήστος ο Ζιώγας πού είναι, ρε παιδιά;

7 Αυγ 2026, 14:14
Διεθνή

Οχτώ υπουργοί Εξωτερικών αραβικών και ισλαμικών χωρών κατά της σιωνιστικής οντότητας

7 Αυγ 2026, 12:19
Διεθνή

Γερμανικό δικαστήριο έκρινε ότι η σύγκριση του Ισραήλ με το ναζιστικό καθεστώς προστατεύεται από την ελευθερία στην έκφραση

7 Αυγ 2026, 11:13
Πολιτισμός

Zajdi Ζajidi: Γιατί ένα ωραίο μελαγχολικό τραγούδι ενόχλησε τα φασιστοεθνίκια;

7 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Βάρβαρα βασανιστήρια: Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια υπέστη κατάγματα στα πλευρά ενώ βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση

7 Αυγ 2026, 05:29
Καταστολή

Θέουτα: όταν η αποικιοκρατία βαφτίζεται «προστασία των συνόρων»

Γιατί τα σύνορα της Ισπανίας βρίσκονται στο Μαρόκο;

7 Αυγ 2026, 05:16
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

Ημέρα αυτοχθόνων λαών.

Σιγκαπούρη: Εθνική γιορτή (1965).

1942: Οκτώ νεκροί και 65 τραυματίες στη Βομβάη σε διαδήλωση για τον τερματισμό της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία, σύλληψη του Γκάντι (για έκτη φορά) και του Νεχρού.

1944: Αντάρτες ανατινάζουν κοντά στη Θήβα την αμαξοστοιχία Θεσσαλονίκης-Αθήνας, δεκαπέντε νεκροί και εξήντα τραυματίες.

1945: Ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία (Ναγκασάκι), 90.000 νεκροί και 80.000 τραυματίες.

1956: Απαγχονίζονται στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας από τους Αγγλους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ανδρέας Ζάχος, Χαρίλαος Μιχαήλ και Ιάκωβος Πατάτσος.

1969: Βόμβα (ΔΑ) στα γραφεία της «Ολυμπιακής» στο Σύνταγμα, δέκα τραυματίες.

1975: Συλλαμβάνονται και φυλακίζονται οι υπεύθυνοι για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

1994: Δολοφονείται ο μοναδικός γερουσιαστής της Αριστεράς στην Κολομβία Μανουέλ Σεπέντα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Εκπαίδευση

    17Ν
    • Εκπαίδευση

      Εφετείο 17Ν
  • Εκπαίδευση

    ΕΛΑ
    • Εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εκπαίδευση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Εκπαίδευση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Εκπαίδευση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εκπαίδευση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Εκπαίδευση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Εκπαίδευση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Εκπαίδευση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Εκπαίδευση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Εκπαίδευση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Εκπαίδευση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Εκπαίδευση

      Εκπαίδευση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Εκπαίδευση

      Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Εκπαίδευση

      Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Εκπαίδευση

      Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Εκπαίδευση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Όροι χρήσης
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Ποιοι είμαστε
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Επικοινωνία
  • Εκπαίδευση

    Εκπαίδευση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo